Şimdi Ara

Türkiye’nin İHA fabrikası üretime başladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
0
Favori
1.361
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye’nin İHA fabrikası üretime başladı



    2015 yılında kurulan yerli teknoloji şirketi Lapis Havacılık’ın Ankara’daki İnsansız Hava Aracı (İHA) fabrikası üretime başladı. 3 bin 500 metrekare büyüklüğündeki fabrikada ayda 150 adet İHA üretilecek.



    Lapis Havacılık tarafından tasarlanan Lap 60 ve VTOL ismindeki iki İHA modelinin seri üretimi yapılacak. Ayda 150 adet Lap 60, yılda 50 adet VTOL modeli üretilebilecek.



    Türkiye’nin İHA fabrikası üretime başladı



    Lap 60, çok rotorlu ve tam otonom sisteme sahip. Savunma sanayii başta olmak üzere kargo taşımacılığı, iletişim, afet yönetimi tarım gibi sivil amaçlarla kullanıma uygun fonksiyonları mevcut. 1 saat havada kalıp yaklaşık 10 kilometre mesafe kat ediyor. VTOL modeli ise 5-6 saat hava kalıp yaklaşık 40 kilometre menzile sahip.



    Ayrıca Bkz.Teknoloji devleri peş peşe geliyor: Xiaomi, Türkiye’de telefon üretecek



    Geliştirdikleri İHA'ların çeşitli kullanım alanlarına dikkat çeken Lapis Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sevgi, şunları söyledi:



    "Yakın zamanda TEİAŞ ile ilgili bir tanıtımımız oldu. Enerji nakil hatlarının arıza tespitinde bu tür sistemleri kullanarak uzaktan görüntüleme sistemleri, yapay zeka ile görüntü işlemeyle raporlamaya yönelik çalışmamız oldu. Çok başarılı bir demo yapıldı. Lap 60 isimli araç, savunmada olduğu gibi afet yönetimi olsun, yangın tespit, boru hattı kontrolü olsun, enerji nakil hatlarının arıza tespiti, kargo taşıma gibi çok farkı alanlarda kullanılabilir."



    Lapis Havacılık, üretilen İHA’ların ihracatının yapılmasını da hedefliyor. Tesiste İHA’ların yanı sıra 2 ve 3 eksenli gimballer üretiliyor. Toplam 33 kişilik ekip çalışıyor.




    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/iha-fabrikasi-ankarada-uretime-basladi/2119110







  • Belliki hafizan epece zayif. Sorun degil hemen tazeleyelim;

    1994 yilinda ASELSAN cep telefonu uretmek icin calismalara baslar ve 1997 yilinda 1919 adinda tamamen %100 yerli ilk modelini piyasaya surer. Bu model ingilterede yapilan teknoloji fuarinde birinci gelir. Dunyada cep telefonu ureten 9 ulkeden biriyizdir.


    Kisaca bu sekilde. Ben 20 seneden fazla geriye gittim kusura bakma.
    Aselsan' ın kuruluşu 70lere dayanır dostum. 74 harekatında batı cephesi telsizlerimizi kullanamayacak hale getirdiğinde, hemen harekat ardından 75' de Aselsan' ın temeli atılmıştır.

    Cep telefonu pek tabii ürettiler (babamın ilk telefonu 1919 idi) ama ondan çok öncesine dayanır varlığı. İlk icraatı olarak kendi kriptolu iletişimimizi sağladık Aselsan sayesinde.

    Ayrıca; 20 yıl önce bunları hayal bile edemezdiniz diyen daha o zamanlar bu dünyada var olmayan gençler bilmez ki; bu projelerin çoğunun 90-95 arası bu sefer Güney Doğu' da operasyonlarda ihtiyaç duyulan ekipmanın yurtdışındaki örtülü ambargolar nedeniyle temin edilememesine müteakip milli olarak üretme ihtiyacından doğmuştur. Temelleri 95' lere dayanır. (başta AH-1 Cobra/Apache tedariğindeki sorunlar nedeniyle ATAK)

    Her tohumun bir toprak altında kalma, ardından filiz verme süreci vardır, bu gerçekleşene kadar pek tabii ön çalışmaların somut bir çıktısı olmadı. Koalisyon hükümetleri zamanı ise maddi yetersizliklerden, siyasi anlaşmazlıklardan kaynaklanan gecikmeler daha sonra ekonomik durumun (o dönem için - 2000ler AKP' nin ilk dönemleri) düzelmesi ile giderilmiştir.

    Ama malum güruh bu projeler daha önce hiç hayal edilmemiş, var olmamış gibi sadece kendine yamama derdine düşmüş, bunu ucuz gündem oluşturma malzemesi haline getirmiş...

    Haklarını yiyemem, bu konudaki yatırımların önü çokça salıkverilmiş, ama öncesi de var olayın, bunu görmezden geliyor olmak, yok saymak büyük kurnazlık...

    Senin paran teknolojiye gidecekken; yola, kopruye, hastahaneye, havaalanina, ucaklara, saraylara, balli ihalelere, ranta gidiyorsa hala baltalik devam ediyor demektir. Gonul isterdiki bu sekilde teknolojiye yatirim yapan binlerce ozel sirket olsun devlet bunlara tesvik versin. Tabi keyif cayinin yaninda kek yiyip bahcede guneslenmek daha guzel.

  • O nasıl başlık yav? Diğerleri Yunanın mı?

  • Daim olsun. Geleceğin savaş teknolojisi bunlar.

  • Çok iyi başka insanlarıda teşvik eder
  • Artik yerli uretim ve imalat sanayi haberlerine yetisemez olduk, 20 sene once hayal bile edilemiyordu gelinen nokta..
  • Bir tane yerli drone üretsinler de Dji firmasına mahkum olmasak.

  • Savunma sanayisinde baya iyi noktalara gidebileceğimizi düşünüyorum, Cezeri yide inşallah tez zamanda sahalarda görürüz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MetaLisT_ -- 23 Ocak 2021; 0:40:7 >
  • ilerde her yerde havada bu droneları görme dileğiyle

  • Galatas4ray kullanıcısına yanıt
    çok güzel olur fakat imkansız
  • İnş. Diğer teknoloji dallarında da üretim ve başarı elde ederiz.

  • WB kullanıcısına yanıt
    Belliki hafizan epece zayif. Sorun degil hemen tazeleyelim;

    1994 yilinda ASELSAN cep telefonu uretmek icin calismalara baslar ve 1997 yilinda 1919 adinda tamamen %100 yerli ilk modelini piyasaya surer. Bu model ingilterede yapilan teknoloji fuarinde birinci gelir. Dunyada cep telefonu ureten 9 ulkeden biriyizdir.


    Kisaca bu sekilde. Ben 20 seneden fazla geriye gittim kusura bakma.

  • WB kullanıcısına yanıt
    Eğer bugün birşeyler başarabiliyorsn geçmişte altyapıya borçlusun gelecekte bunun meyveleri vermesidir kendinle çelişiyorsun bugünü övüyor geçmişe sövüyoraun çok ilginç ve artı olarak devlet gerektiğince yapar hükümet ise şov yapar
  • Bayraktarın yanında bunlar çin malı oyuncak drone olmuş bence .

  • Gurur verici. Muhalifler nerede. Nasıl çamur atabiliriz diye araştırma içindeler sanırım gelirler birazdan
  • Yap-işlet-katar'a sat modeli ile kurulmamıştır umarım

  • TheJudgé kullanıcısına yanıt
    Öyle ama bu şekilde havada asılı kalabilen ucuz programlanabilir şeylerede ihtiyacınız var.
  • TheJudgé kullanıcısına yanıt
    Bunlar genelde sürü halde kamikaze dronu yapılıyor veya kısa mesafede saha gözetleme için. Sandığın kadar basit değiller.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.