Buseferde milliyet gazetesinden haber MANEVİYAT AĞIR BASTI, AİLE DESTEĞİ YOK' Türkiye’den başka bir ülkeye gidenlerin manevi olarak da çok etkilendiklerini anlatan Öykü, “Herkes bunu göz ardı etse de sosyal medya sayesinde bize dönüş yapan insanların çoğunluğunun ülkelerine dönme sebebi maneviyat. Çünkü orada aile desteği yok. Bayramlar, özel günler hep eksik ve buruk geçiyor. Çok paran var, araban son model ama gittiğin yer bir anlam ifade etmiyor. Güzel yemekleri sadece eşin, sen ve çocuğun yiyorsun. Bayram geliyor, bir sürü harçlık verecek paran var ama verdiğin insanlar yabancı. 'Deprem korkun yok, rahatça uyurum' sanıyorsun ama ailen deprem bölgesinde dolayısıyla sen de uyuyamıyorsun. Kötü bir şey olsa en erken 11 saatte ülkendesin” diyerek yeni bir hayat durmak için gittikleri Kanada’dan dönme nedenlerini böyle sıraladı. Adamlar zekamizla dalga gecio sanki
![]() Hayalleri Kanada'ydı, gerçekler 'Türkiye' dedi! '6 ayda ağlaya ağlaya geri döndük' https://www.milliyet.com.tr/pembenar/hayalleri-kanadaydi-gercekler-turkiye-dedi-6-ayda-aglaya-aglaya-geri-donduk-7361599< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi şoray uzun yolda -- 10 Mayıs 2025; 12:49:43 > |
Türkiye krizdede olsa Avrupa'dan güzel diye haber yapan gazteler

-
-
Any man who must say, "I am the King", is no true king.
Ben ekonomistim, hukuk bağımsız, adalet tarafsız, Türkiye hiç olmadığı kadar özgür.
-
Yurtdışı iyi okumuş nitelikli meslekli kariyerli kesim, beyin göçü olarak arandıkları için o tiplere hayat güzel ama okey ama onun dışındakilere.
Amelesin orada ucuz,eziklenmelik işçi gücü olarak gidiyorsun etinden sütünden faydalanıyorlar alice harikalar diyarı diyen siyasi trollere kanınca sonları bu oluyor son derece doğru haber.
Burada kaçsa yıllanmış chp liler kaçardı ne olucaklarını çok iyi biliyorlarda orada ondan kaçmıyorlar yusuf yusuf gençlikleri bitti hala akp aşağı akp yukarı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 10 Mayıs 2025; 15:1:51 > -
Çok paran var araban son model diye bir şey yok yurtdışında.Özellikle Türkiye'den giden kesim o ülkenin asgari ücretine çalışıyor hatta daha düşük ücretlere.
3 gün önce Italya'daydım Malatya'dan birisi dönerci pizzacı açmış çalışacak eleman arıyordu yine bir Türk yoldan geçerken selam verdi konuştular vs gel-gelin dışarda 800 eur ben 900 verecem diyordu.Eskisi gibi fazla ücretler yok Avrupa'da.Tabiki yaşam standardı,insan yapısı,düşünce yapısı bin çeker bize orası ayrı.
O değil 1 lt ayçiçek yağı 99 centti eskiden.Şimdi alayim dedim 2.30 eur olmuş.Tavuk göğsü yatavuk göğsü 10 euro olur mu? En düşük Lidl'de avcarlı 8 euroys gördüm yarım kilo aldım.Kırmızı et bir tık ucuz tavuk parasına bol bol kırmızı et yiyebilirsiniz mesela ama öyle abartı bir ucuzluk yok Türkiye'ye kıyasla.En ucuz şey marketten aldığım su idi 1.5ltsi 0.29 centti.Dün yarım kilo limon aldım 1 eur.10'lu yumurta Lidl'de 2 euro.Gurbetçiler sallıyor millet gelmesin diye atıyor diye düşünen ben bile dumura uğradım.Enteresan.Kiralar zaten ;)) Gerçi Türkiye'de de ;))
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
sen de mi almanya'dasın :D
gerçek enflasyonun farkına varmanı taktir ettim. buradaki tvler hala %30 vs sayıklıyorlar ama yalan. %150.
tavuk hindi karışık salam 200gr 2019 da 1.29 euro idi. şimdi 120gr 2.49 euro :) hem skimplasyon hem enflasyon. yani gerçekte enflasyon olarak bahsettiğim salamın fiyatı %100 artarken mahsulden %80 çalınmış. yani ortalama tavuk dilim salamda enflasyon %150'i geçiyor.
peynir o milbona weisse kasse 3.99 du ama 1000kg ve yağlı idi. şimdi yağı düşmüş ve 7.45 ve 800gr. değer olaran %110 enflasyona uğramışi.
neyse 2019 da asgari ücret nette 1250 euro idi. şimdi zamlı 1450 euro netto. yani %25lik artış olmuş.
maaşlar %25 artarken, gıda fiyatları %130 artmış. yani alım gücün gıda olarak %100 gerilemiş yani yarı yarıya gerilemiş. yani 2019'da ekonomik parametlere göre aslında o dönemin 700 eurosu ile geçiniyor gibiyiz.
ama gel bunu anlat... anlamıyorlar. kafaları basmıyor çoğu almanın.
not: TÜRKİYE SÜPER YEGENIM diyen yok. eleştiri avrupa'nın bitirilmesine.
-
burada bir çoğu dandikte olsa üni mezunuyum işçi amele eleman olmam deyip pek çalışmıyor zaten, yurtdışına kaçınca anyayı konyayı görüyorlar vücut çalışmaya alışık değil kof, psikolojik ve bedeni olarak çöküyorlar haliyle her zaman derim yurtdışı çalışkan iş seçmeyen adamın yeridir keyfiçi,yatışçı kendini üst akıl ceo sanan adama işkence gelir orası.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 10 Mayıs 2025; 15:2:37 > -
Evropa batık yeğenim helgalar Tr ye geçmeye çalışıyormuş ama vize alamıyorlarmış
Ab ye girsek nüfusun en az %20 si direk ab gider gerçek olan bu.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
örnek vereyim kendi görüklerimden.
bir tane kız vardı ankaralı. işte bizim şirkete girmişti falan. bunu almışlar yeni. bu bozuk almanca yarım yamalak ingilizce ile çalışmaya başlamış daha shadowing'de ... biz mesela ingiliz alman verya şirkette iki üç türk aramızda konuşuyoruz bu hemen kendini lafa sokmaya çalışıyordu falan.
biz sonuçta 2-3 yıllık çalışanız bir forsumuz var. ama bu kendisini Türkiye'de gibi sandı. kırıtınca almanların aklını başından alıcam sandı vs.
sonra bizim ofisin orada bir market vardı kiosk derler. orada bir eleman var. babasının dönercileri falan var. sakallı kambur burunlu kısa bacaklı bir tip. ailesi iç anadoludan tam koyu akpli falan.
neyse kız herkese boncuk dağıtıyor falan. belli yani birşeylerden çıkar güdüyor.
neyse bu shadowing'i bile atlatamadı. 6 aylık deneme sonrası bunun kontratı yapmadılar. deneme süresinden çaktı. 1 ay ekstradan ödediler falan.
tabi iş bulamazsa vize uzatması da yapmayacak devlet ve şutlayacaklar. sonuçta alman solu bizim Türklerden nefret ediyor. bu kız da vaktinin geldiğini anlayınca ama nasıl ona buna boncuk dağıtmaya başladı.
en son işte o kiosk'ta olan babasının dönercisi olan barzoya kaldı. eleman bunu yatağa atmış vs. çocuk çok uğraşmız kız okumuş vs diye ailesine kabul ettirmeye çalışmış vs ama kız ... yani kadın cazgır. eleman da diyor olmaz bu iş.
neyse itşe kadın vizeyi uzatamayınca , ceza da yememek için mecbur geri dönüyor. 1.5 sene önce o şirketten bir Türk abim anlatmıştı, o kadın Tükiye'ye dönmüş ve yazılımcı bir elemanla takılıyormuş. muhtemelen elemanı kafalamaya çalıştı yazılımcı diye bunu almanya'ya alırlar, ben de yaşarım vs gibisinden buldu bir tane enayi yamadı kendisini.
işte bunu eleştirince mesela solcular çıldırıyor. yazılımcı elemanın hayatını karartmıştır muhtemelen.
bu arada atılma yani kontrat yapmama sebebi bizim şirketin bunun sürekli pause yani ara yapmasıymış. 30-40 dakkada bir sigara molası. 5-10 dakika gidiyor vs. geliyor performansı düşük vs. günde 35-40 dakka sigara molasında yiyor. sonra yemek arası yapıyor vs üstüne.
eeee Türkiye'de alımış. kırıtınca , kaytarmaları göz ardı ediliyor vs. ama Almanya'da bu yok :) hemen iş arkadaşların şikayeti basıyor. işte almanya böyle almanya. alman köpek gibi çalıştığı için böyleler. he köpek gibi ve disiplinle.
Türkiye'de de ağır çalışanlar var. ama geneli anladığım kadarı ile mobbing vs ayağına saçmalıyor.
-
Ben Italya-Slovenya tarafındayım burası bile böyle.Korona öncesi ile korona sonrası dağlar kadar fark oluşmuş.Hanım başımın etini yedi kendi buralı olunca gel TR'de yaşamayalım burda yaşayalım diye kalktık geldik her şey para.Makedon Türkü arkadaşların döner salonundan 2 döner yedik iki de içecek 20 euro ödedim.Enflasyon kesinlikle çok yüksek hiç öyle %8 felan demesinler hikaye.En az %150 enflasyon olmuş korona zamanı yani 5 yıl önceki araçlar ucuzlaması gerekirken (5 yıl daha yaşlanmışlar sonuçta) daha da pahalılanmış ona çok şaşırdım.Türk marketi,Lidl,Eurospin ki bunlar en ucuzları Mercator var mesela aman Allahım basmati pirinç yarım kilo 3.79e aldım.Neyse ki dün lidl'de 1 kg 2.19 idi.Ki bu bile çok.Abartmıyorum bizim Bim'in Migros'un kendi markası basmatiler çok daha güzeldi ve ucuzdu.Kira zorla 1100 euro'ya bulduk o da trieste de saçma sapan bir daire küçük,tek artısı merkezde olması depoziti de cabası daha gelir gelmez 200k tl cepten yedik.Eskiden centlerle birçok şey alabiliyorduk şimdi bizdeki kuruşlar nasıl işlevsizse burda da ufak tefek şeyler harici her şey 1 euro ve üstü.Maaşlar yine aynı gibi ancak alım gücü kaybı burda da bir hayli yüksek.Türkiye süper yeğenim diyenlerden değiliz kesinlikle birçok sebep var sırf Avrupa'da yaşamak için sakinliği,düzeni,yayaya olan saygısı dahi yeter fakat Avrupa da nasibini almış görünüyor.Gelir gelmez geri mi dönsem bu fiyatlar ne böyle dedim hatta Balkan ülkelerine mi gitsek diye düşünmedim değil çok daha ucuzdu oralar çünkü
-
O gurbetçilikten kaynaklı. Alıştığın pek çok şeyi birden geri bırakıyorsun ve özlüyorsun bu yüzden. Ama ailen de yanında olsa bu kadar zorluk çekmezsin. Memleket özlemi kısmı ise tolere edilebilir. Para biriktirir tatile gelirsin.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Toksikleşmiş Türk insanı asla Yurt dışında yapamaz kolay kolay sorun Ekonomik değil tamamen sosyolojik bence.Türkiyede insanlar zehir ortamına alışmış benim arkadaşım Avusturulyada ulan 3 4 de heryer kapanıyor burda biryere gidicem diyor gidemiyorum Türkiyede gece 2 de bile heryer açıkmış adam bundan şikayet ediyor mesela.Demiyor bu Ülkede insanlar köle değil köle gibi çalışma düzeni yok.Bizim insanımızın çoğu yapamıyor doğru çünkü alışmış bu Toplumum kültürüne başka bir kültüre uyum sağlıyamıyorlar.Benim gözümde dünyanın en kötü kültürü Türkiyede insanların birbirine hiçbir konuda saygısı yok sadece eleştiri aşşalığama hakaret var dedikodu var.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
2019 da suntat baldo pirinç 5.99 euro idi. şimdi olmuş 14.99 euro. eee nerede %30 enflasyon? yani %200 yemiş neredeyse ama işte ...
haber çıktı bugün. rusya'dan 2019'da metrik ton olarak fiyatı 160 dolara alan almanlar şimdi aynı rus gazını onlara amerika satıp alacaklarmış :D en aşağı 400 den kitler amerika.
ulan bu kadar aptal yönetim olmaz be :D almanların da sesi çıkmıyor. ben anlamıyorum. bizimkiler koyun diyorduk ama ...
-
aynen medeni batı seni 2.80 yatırmak ve zengin yapmak için alıyor niye buradasın o zaman acı çekmektenmi hoşlanıyon
iyi eğitimin kariyerin yoksa ucuza ayakçı takımısın orada gerçekler o gavurun dışkısını temizlemeye ayak işlerini yapmaya gidiyorsun oraya gerçek dünyaya geri dön bro.
burada suri paki afgan neyse sende orada osun ,kendinizi türk olarak dünyada üstün ırk filan sanıyorsunuz herhalde.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 11 Mayıs 2025; 11:46:32 > -
Valla ben de bunları bir şey sanardım bizimkiler kadar olamazlar ancak yine de az değiller burdakiler de
Irkçılık mevcut,yabancılara karşı soğukluk,aşağı görme halen mevcut.Yani insanların bu kadar ölümü göze alıp gitmek istedikleri toplum ve hayat bu mu diyorsun bakıyorsun değmezmiş diyorsun.Fiyatlar Türkiye'ye göre ucuz değil bazı kalemler ucuz evet arabaymış,elektroniklerin bazılarıymış tamam.Ama sırf bu sebepler yeterli değil burada yaşamak için.Net 3k ve üstü maaş lazım Avrupa'da insani şartlarda yaşamak ve geçinmek için.Karı koca 3+3k alıyorsa sorun yok.1500-2000 yine kiraya verirsin güzel bir evde kalırsın ancak tek başına erkek gelip burda asgari ücrete 1200-1300 eur çalışırsa hiç bir mok yapamaz açıkçası.Karın tokluğuna çalışır.Kaldığı ev,penceresiz tek oda olur ona da 600eur kira öder her ay.Türkiye standartlarından kötü yaşar.
-
bunlara göre 2000$ maaş alıyorsun leo ya komşu oluyorsun
gerçekleri senin gibi görmeleri şart,yeminle siyaset üstü yazıyorum.
benim teyze kızı buradaki gül gibi işini bırakıp,akp Atatürk lö lö deyip gitti orada senelerce otelde dışkılı çarşaf yıkadı,kargoculuk yaptı anca teknik serviste sekreter oldu şimdi,9 senedir oradalar zenginlermi yanından bile geçmiyorlar kira pahalılığından 60 m2 kümes gibi evdeler hala.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 11 Mayıs 2025; 18:0:41 > -
bu işin ardında sağlam bir yiyici kitle var. ben almanya'da olanı duyunca inanamamıştım. bu almanya'da evler aşırı boşalınca 2012 de merkel bir karar çıkarıyor. boş evleri toplayıp toptan böyle agency'lere satmak. alanların çoğu anlamışsındır kimler olduğunu. adamlar toptan 50k 60k aldıkları evleri bu düzensiz göy ağayına 500k lara çıkardılar ve 10 yılda inanılmaz server yaptılar.
herşeyin bir amacı vardı. ama dediğim gibi almanlar susuyorsa bize pek birşey demek düşmez.
ingiltere'de ben bunu ilk fark etmiştim. önce öğrenci harçları zamlandı sonra birden londra çok göç alıyor haberleri fırladı ve 3 yıl içinde 200k pound olan evler birden 1 milyon poundlara fırladı. kiralar da tabi. ama kiralar o kadar 4x zıplamadı. ben 20m2 odaya 800 pound veriyordum 2015 de. düşün yani. şu anda herhalde 1000 pound olmuştur.
dediğim gibi bu yığmaların bir sebebi olduğuna inanıyorum. yani masum veya kendiliğinden olduğuna inanmıyorum.
şu anda kaldığım evin kirası 520 euro. çıkıp tekrar girmeye kalksam 700 euro ve ısınma parası içinde değil demişti hause meister :) 3 odalı çıkmak asgari ücretli için hayal. hatta 1+1 bile hayal :)
1450 euroya nereye çıkacaksın? hadi çık da göreyim. eski ihtişam kalmadı. Türkiye'den yine de iyi. ama sofya'da yaşayan arkadaşın maaşı 3000 euro olunca ... benim sinirlerim de zıplıyor. eşim uzmanlık okumak istiyor. o yüzden şu 1.5 senelik mesleki deneyimi bekliycez. ondan sonra uzamnlıkla bir 2.5 yıl daha çekicem bu çileyi. sofya'da olsaydım yani 2500 euro net maaşım olcaktı.
almanya'da level 1 IT support tech. 2000 alıyor şanslıysa
level 2 2300 alıyor
level 3 2500 alıyor şanslıysa.
Adminsitrator 2800 alıyor.
arkadaş IT ve şirket web sitesinde bugları chatgpt ile düzeltiyor. 3000 euro net alıyor :) adamın 750 euroya yaşadığı 1+1 amerikan mutfaklı evi ki ısınması içinde, 100 metre kareden büyük. en üst katta ve yalan olmasın balkonunu göstermişti. 2.5 - 3 metre enine balkonu var.
sırf eşim okuyacak diye işte almanya'da sabah akşam arap müziği dinlemek zorunda kalıyorum.
burada bunları anlatınca, çorlunun ötesini görememiş adam "evroba coh eyü veten hayünü" diye çıkışıveriyor.
-
SATILMIŞ MEDYA BOYKOT.
-
Okuduğunu doğru anla bence ve birdaha oku.Dünyanın heryerinde öyle o iş belli yani kimseye sen burda mühendis olucaksın tahütnamesi vermiyor onu biliyoruz.İnsan gibi yaşıyorlar orası kesin ama mesele ekonomik değil çalışma değil kültür şoku.Türk insanı başla kültürle yapamıyor.Onların kültürleri bizeden çok farklı biyere gidiyorsun mesela biri seni yemeğe davet etdi saat belli o saatde geliceksin ne yiyeceğini kaçtane yiyeceğene kadar soruyorlar bunu bizim insanımıza söyle götüyle güler tabiki medeniyetden çok uzak bir toplum olduğumuz için.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
2018'e kadar almanya'da hayat gerçekten çok başkaydı. asgari ücretle bile birisi rahat 15 yıllık merco bmw audi alabilirdi. ne oldu ise 2019 dan sonra birden arap ve afrikalı yağmaya başladı. sonradan öğrendik merkelin partisi gitmeden önce ispanya'da italya'da hollanda'da yunanistan'da bulgaristan'da slovenya'da ve portekiz'de ne kadar mülteci var almış. bu rakam için 1.5 milyon deniyor.
zaten şu anda bu yüzden portekiz ispanya ve yunan gibi ülkere raabet var. oraya bari gidelim de almanya bizi illa alır diyorlar.
yani almanya'da gerçek mülteci sayısı 5-6 milyon. ama sol faşist hükümetin devlet(!) tvleri hala 1.5 milyon var diyip duruyorlar.
frankfurtta sokağa çıkıyorsun arap zenci afgan hindu
düsseldorf'ta gidiyorsun yine aynı.
bu kadar adama para dayanır mı? elini vicdanına koy. sonra bize "batı kötülüyor" diye çamur at.
-
Kim öyle düşünüyorsa havasını alır sadece.2000 euro net alan adam anca karnını doyurur,birikimi varsa arabasına biner o kadar.Gerçekleri az çok biliyordum çünkü hanım Avrupalı ancak bu derecelere corona sonrası evrildiğini tahmin etmiyordum.
Hayır biz de Atatürkçüyüz ancak Avrupalı da öyle uçup kaçmamış.Gül gibi işi olana gitmelerini önermem ha benim iş git gelli olduğu için uzaktan da remote edebiliyorum burda da boşta kalmamak açısından hanım sağolsun iş ayarlamış ama nerde o eski lüksüm sabahın 6'sında mesai başlıyor ben bazı zamanlar sabah namazı hariç o saatlerde mışıl mışıl uyuyor olurdum TR'de.Bir de okumuş etmiş,dil bilen insanlarız belli bir maddi imkanımız olmasına rağmen nerelere geldik dedirttirdi.
Kira meselesi ise 60m2 ev bulan kendini şanslı hissetsin.Biz bir artı bir kiraladık bu fiyat.M2 hesabı olarak 30 ederse öp başına koy.Bir de çatı katı geceleri tek fantezim gökteki yıldızları izlemek oluyor bu evde.Aylık 50k kira veriyorum İstanbul'da olsam rezidanceda kahvemi yudumlardım.Dün 10'lu dandik market yumurtası aldım Spar'dan 3.11 euro ödedim mesela.Evlerin kümes gibi olduğu da doğrudur bu arada.Türkiye'deki gibi genişlik arayanların aylık 2000 eur en az gözden çıkarmaları lazım.Bizde çocuk yok diye neyse dedik.Bu kadar kötü yönlerini saydık iyi yönleri yok mu tabiki var.Avrupa Birliği bayrağını soluma Italya bayrağını sağıma alıp altında İtalyan gibi fotoğraflar çektiriyorum,karşıdan karşıya geçmeye karar dahi vermeden zihin okuyan sürücüler benim için sıraya dizilip yol veriyorlar bu da insana garip hissettiriyor açıkçası.Ha bir de centerda italyan espressomu cappuccinoya çevirip 2.30euroya kafede oturabiliyorum harici aktivitelerde cepten 50'lik eurolar arkasına bakmadan meriç nehrini geçen mülteciler gibi karşı tarafa geçiyorlar.
En Beğenilen Yanıtlar

Ben Italya-Slovenya tarafındayım burası bile böyle.Korona öncesi ile korona sonrası dağlar kadar fark oluşmuş.Hanım başımın etini yedi kendi buralı olunca gel TR'de yaşamayalım burda yaşayalım diye kalktık geldik her şey para.Makedon Türkü arkadaşların döner salonundan 2 döner yedik iki de içecek 20 euro ödedim.Enflasyon kesinlikle çok yüksek hiç öyle %8 felan demesinler hikaye.En az %150 enflasyon olmuş korona zamanı yani 5 yıl önceki araçlar ucuzlaması gerekirken (5 yıl daha yaşlanmışlar sonuçta) daha da pahalılanmış ona çok şaşırdım.Türk marketi,Lidl,Eurospin ki bunlar en ucuzları Mercator var mesela aman Allahım basmati pirinç yarım kilo 3.79e aldım.Neyse ki dün lidl'de 1 kg 2.19 idi.Ki bu bile çok.Abartmıyorum bizim Bim'in Migros'un kendi markası basmatiler çok daha güzeldi ve ucuzdu.Kira zorla 1100 euro'ya bulduk o da trieste de saçma sapan bir daire küçük,tek artısı merkezde olması depoziti de cabası daha gelir gelmez 200k tl cepten yedik.Eskiden centlerle birçok şey alabiliyorduk şimdi bizdeki kuruşlar nasıl işlevsizse burda da ufak tefek şeyler harici her şey 1 euro ve üstü.Maaşlar yine aynı gibi ancak alım gücü kaybı burda da bir hayli yüksek.Türkiye süper yeğenim diyenlerden değiliz kesinlikle birçok sebep var sırf Avrupa'da yaşamak için sakinliği,düzeni,yayaya olan saygısı dahi yeter fakat Avrupa da nasibini almış görünüyor.Gelir gelmez geri mi dönsem bu fiyatlar ne böyle dedim hatta Balkan ülkelerine mi gitsek diye düşünmedim değil çok daha ucuzdu oralar çünkü |
Benzer içerikler
- twitter ifşa
- dost koleji hangi cemaat"in
- iran sınırındaki mayınlar neden temizleniyor
- ayse tekin
- pasaport kayıtlı telefon alınır mı
- gizli numara
- iphone servis yok hatası
- yurtdışı alışveriş limiti
- türkiye"de kaç tane operatör var
- turkcell şebeke sorunu son dakika
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X