Şimdi Ara

Türkiye geri adım attı: Dijital Hizmet Vergisi kaldırılıyor!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
1
Favori
11.038
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
68 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye geri adım attı: Dijital Hizmet Vergisi kaldırılıyor!



    Türkiye’den para kazanan dijital teknoloji şirketlerine yüzde 7,5 oranında Dijital Hizmet Vergisi getirilmiş ve yaklaşık 2 yıl önce yürürlüğe girmiş. Türkiye’nin bu kararına ABD karşı çıkmış ve kaldırılması yönünde baskı uygulamıştı. Misilleme olarak çeşitli ürünlere ek gümrük vergisi getirilmişti. Bugün yaşanan gelişmeyle birlikte Türkiye ve ABD, Dijital Hizmet Vergisi konusunda anlaşma sağladı. Türkiye, Dijital hizmet Vergisi'ni ABD ise bazı ek gümrük vergilerini kaldıracak.



    ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye, Dijital Hizmet Vergisi’ni kaldıracak. 2023’ten itibaren dünya genelinde uygulanacak yeni kurumlar vergisi anlaşmasına geçilecek. ABD; Türkiye’nin yanı sıra Avusturya, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya ile aynı anlaşmayı yaparak bu ülkelerdeki dijital hizmet vergilerini kaldıracak.



    Ayrıca Bkz.Netflix'in yerli dizi ve filmleri ekonomiye yarım milyar TL katkı sağladı



    OECD'nin yeni vergi sistemine uyulacak



    Yapılan anlaşmaya göre OECD’nin kurumlar vergisi hakkındaki son kararına uyum sağlanacak. OECD, uluslararası şirketler için asgari %15 kurumlar vergisi belirlenmesi ve yüksek kâr eden şirketlere faaliyet gösterdikleri ülkede bazı vergi hakları tanınması teklifi konusunda 8 Ekim'de 136 ülke anlaşmaya varmıştı.



    Türkiye, 2023’ten itibaren dünya genelinde uygulanacak yeni kurumlar vergisine geçiş sürecine kadar eski düzende Dijital Hizmet Vergisi kesmeye devam edecek. Ancak Ocak 2022'den sonra alınan vergiler yeni düzenleme kapsamında şirketlerin ödemesi gereken tutarı aşarsa bu miktar vergi alınan ülkelerde şirketin gelecekteki vergi yükümlülüklerinden düşürülecek.



    Dijital Hizmet Vergisi nasıl uygulanıyordu?



    Dijital Hizmet Vergisi, 7 Aralık 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak resmen hayatımıza girdi. Dijital ürünlerden veya dijital hizmetlerden elde ettiği geliri Türkiye’de 20 milyon TL'nin ve dünya genelinde 750 milyon avro'nun üzerinde olan şirketler, Türkiye’den elde ettiği hasılatının yüzde 7,5’lik bölümünü Dijital Hizmet Vergisi olarak ödüyor.



    Dijital ortamda sunulan ücretli veya ücretsiz sesli, görsel, ve dijital tüm içerikler Dijital Hizmet Vergisi kapsamına giriyor. Ödeme hizmetleri, dijital para, elektronik haberleşme hizmetleri, Ar-Ge merkezinde üretilen Ar-Ge ürünleri, bankacılık amacıyla sunulan hizmetler ve Özel İletişim Vergisi'ne tabi tutulan hizmetler Dijital Hizmet Vergisi'nden muaf tutulacak.



    Türkiye’de varlığı bulunan yerli/yabancı şirketler bu vergiyi kendi ödeyecek. Türkiye’de fiziksel varlığı bulunmayan şirketler vergi ödemezse ilgili şirkete ödeme yapan vatandaştan veya reklamverenden ek vergi alınacak. Apple, Google, Facebook gibi dev firmalar bu vergi nedeniyle Türkiye'deki ürün ve hizmetlerinde müşterilerden ek ücret alıyor.



    Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan açıklama:



    "8 Ekim 2021 tarihinde Türkiye ve ABD, OECD / G20 Kapsayıcı Çerçevesi üyesi olan diğer 134 ülke (Avusturya, Fransa, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık dahil) ile birlikte, Ekonominin Dijitalleşmesinden Kaynaklanan Vergi Sorunlarının Giderilmesine Yönelik İki Sütunlu Çözüm Beyanı üzerindeki siyasi uzlaşıya katılmıştır.



    21 Ekim 2021’de ABD, Avusturya, Fransa, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık, 1. Sütun’u uygularken mevcut Tek Taraflı Önlemlere ilişkin geçiş yaklaşımını (“Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması”) benimseme konusunda siyasi bir uzlaşıya varmıştır. Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması, bahsi geçen altı ülke tarafından bu tarihte yayımlanan ortak beyanda (”21 Ekim Ortak Beyanı”) yer almaktadır.



    Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin Dijital Hizmet Vergisi ve ABD’nin Dijital Hizmet Vergisine ilişkin ticari tedbirleri bakımından, Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması kapsamında geçerli olan şartların aynısının Türkiye ile ABD arasında da geçerli olacağı konusunda anlaşmışlardır. Buna göre, 21 Ekim Ortak Beyanında yer verilen Tek Taraflı Önlemler Uzlaşması, Türkiye ile ABD arasındaki bu ortak beyana, atıf yoluyla dâhil edilmiştir.



    Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri, bu uzlaşı kapsamındaki taahhütler konusunda ortak bir anlayışa sahip olunması için yakın temasta kalacak ve bu konuda görüş farklılıkları olması halinde bu durumu yapıcı diyalog yoluyla çözmeye çalışacaklardır."




    Kaynak:https://www.hmb.gov.tr/duyuru/mevcut-tek-tarafli-onlemlerle-ilgili-olarak-1-sutunun-yururluge-girisi-oncesi-ara-donemdeki-gecis-yaklasimina-dair-uzlasma-hakkinda-turkiye-ve-amerika-birlesik-devletlerinin-ortak-b
    Kaynak:https://www.dunya.com/dunya/turkiye-ile-abd-arasinda-dijital-hizmet-vergisi-anlasmasi-haberi-640601







  • Aslında arkadaş konuyu okumuş, olayın anlatılmak istenilenden daha fazlasını anlamış ve dalgasını geçmiş. Sen ise sadece yazılanı okumuş, olayın perde arkasına hiç kafanı bile yorma çabasında bulunmadan sadece burda insanlara hakaretvari konuşarak ahkâm kesiyorsun.

    Önce okuduğunu anla ondan sonra yorumla en son gel yorumlarda ne anlatılmak istenmiş onu anla...

    Bu kadar ölü savunucu olmayın. Dolar 12,30, Euro 13,88 oldu bilmem haberiniz varmı. 2 hafta içinde neredeyse 2-3 puan yükseldiler. 3 senedir yıl sonuna geldiğimiz halde uygulanan bu zam ve dolar endeks politikasını düşünün biraz...
    Eskiden dolar 8 liradan 13 liraya, 6 ay da çıkınca adına develüasyon deniyordu. Şimdi herhalde bu kelimeyi kullanan gazeteyi kapatır, tv yi kapatır, insanı hain ilan ederler.

    Olsun dolar 1 günde 30 liraya bile çıksa, develüasyon kelimesi kullanılmaz, bizim gibi hukuk ülkesinde yasaklı kelimedir. Hainlik sebebidir. Kralı soyan değil, kralın çıplak olduğunu söyleyen hain kabul edilir oldu.
  • Ooo amerika'yı dize getirdik. Helal olsun reyiz.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Dolar 12 tl olunca dijital hizmet alasıda gelmiyor insanın…

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Last Troll Bender kullanıcısına yanıt
    Reyiz'le alakası var, sen ampül sevmisin diye bu yorum ne alaka? bak diğer anlaştığı ülkelerde var, senin yorumun çöpe gidiyormul yazıyı okumamışsın bile ama fikrin zaten hazır, tabi bunlar umurunda değil, laf çakayım da rahatlayayım.
    tüm dünya'da bu konuda anlaşma olmuş ülkeler yeni sistemde bunları bir çatıda toplamış olay tamamen bu. aradaki sataşmalardan oluşan saçma vergicikler de kaldırılmış.

  • mehmet_clk M kullanıcısına yanıt
    Aslında arkadaş konuyu okumuş, olayın anlatılmak istenilenden daha fazlasını anlamış ve dalgasını geçmiş. Sen ise sadece yazılanı okumuş, olayın perde arkasına hiç kafanı bile yorma çabasında bulunmadan sadece burda insanlara hakaretvari konuşarak ahkâm kesiyorsun.

    Önce okuduğunu anla ondan sonra yorumla en son gel yorumlarda ne anlatılmak istenmiş onu anla...

    Bu kadar ölü savunucu olmayın. Dolar 12,30, Euro 13,88 oldu bilmem haberiniz varmı. 2 hafta içinde neredeyse 2-3 puan yükseldiler. 3 senedir yıl sonuna geldiğimiz halde uygulanan bu zam ve dolar endeks politikasını düşünün biraz...

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Asrın lideri yine amerikay kırbacı vurmuş. İşte dik duruş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yusufçuk

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Halkın yararına bir şey yapıldı diye konuya girdim, o da ABD için yapılmış.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ampül hükümeti yine bükemediği eli öpmüş, ecevite çok laf attılar daha beterleri başlarına gelecek.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Vites olarak R

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • kısaca abd nin dediği oldu !..

  • ulan ne zaman abd ye diklensek sonra direkt 180 derece geri vites yapıyoruz.

  • Ey ameriğa demeye devam ettikçe başımız b.ktan çıkmayacak

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • MarionCobretti kullanıcısına yanıt

    20 yıldır şaşmadı




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Redeemertr -- 23 Kasım 2021; 15:2:32 >
  • o diklenmeler kendi seçmenlerine gaz verme amaçlı, ama sonucu hep aynı, hiç şaşmaz Türkiye geri adım attı: Dijital Hizmet Vergisi kaldırılıyor! 

  • Eskiden dolar 8 liradan 13 liraya, 6 ay da çıkınca adına develüasyon deniyordu. Şimdi herhalde bu kelimeyi kullanan gazeteyi kapatır, tv yi kapatır, insanı hain ilan ederler.

    Olsun dolar 1 günde 30 liraya bile çıksa, develüasyon kelimesi kullanılmaz, bizim gibi hukuk ülkesinde yasaklı kelimedir. Hainlik sebebidir. Kralı soyan değil, kralın çıplak olduğunu söyleyen hain kabul edilir oldu.

  • Eyyy ABD sen kimsin ya

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Tarih bilmeden yorum yapmamak lazim. 5 nisan kararlarini bir incele devaluasyon nedir nasil yapilir anlarsin genc!

  • tamam oradan kaldırdıysa bizi oturtacak demektir.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.