Şimdi Ara

Türkiye den neden ve nasıl ayrıldınız?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
5
Favori
791
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Selamlar. Bu basligi acmamin sebebi ulkeden ayrilmis insanlarin neden ve nasil ayrildiklarini paylasmalari ve kimilerinin hikayelerinin diger kisilere ornek olmasi, yol gostermesi, fikir vermesi amaciyladir.

kendi hikayem ile baslayayim;

ilk olarak 2010 yilinda turkiye de calistigim sirketin hong kong ofisine transfer olmam ile basladi yurtdisinda yasama ve calisma deneyimim. 2 sene kadar hong kong ta kaldi. cin in bir cok sehrine gittim, gezdim gordum. akabinde guney kore de 8 ay kadar yasayip tr merkez ofisine geri cagirildim. bir sure daha ulkede calistim ve kenya da bir is bularak nairobi ye gittim. sirket bu sefer sponsor oldu ve sorun yasamadim. 1.5 sene kadar calistiktan sonra evlilik muhabbeti icin ulkeye dondum ve ulkenin en buyuk 2-3 holdinginden birinde yeniden ise basladim.

evlilik cocuk derken sene oldu 2017 ekim ve esimle ciddi sekilde yurtdisinda yasama olayini dusunmeye basladik. 2 evim vardi, arabam vardi, benim 12bin TL esimin de 7bin TL net maasi vardi, cocugumuz vardi ama mutlu degildik. trafikte kaybolan vakitler, ceset gibi eve gelip cocugumuzla keyifli vakit gecirememek, beton yigininin icinde yasamak, toplumun giderek berbatlasan yapisi, egitim sisteminin rezilligi, paramiz olsa dahi kaliteli vakit gecirmek icin harcamamiz gereken servet gibi tutarlar derken bezmistik iyice.

2017 ekim ike aralik aylari arasini surekli tartisarak, arti-eksileri kefelere koyup degerlendirerek, nasil hangi sartlarda nereye gitmeliyizleri konusrak gecirdik. benim farkli ulkelerden calisma ve oturma izinlerim, duzinelerce ulkeden vizelerim vs vardi ama avrupa da bir ulkeye gidip oturma ve calisma izni almak icin yeterli degildi. zira kimsenin umrumda olmadigi bir ulkenin pasaportu vardi elimde. ama elimdeki sans esimdi ki kendisi EU pasaportuna sahipti. o zaman onun EU pasaportu uzerinden ne yapabiliriz diye dusunduk ve EEA Family permit olayini kesfettik.

EEA Family Permit izni 2004 yilinda EU ulkeri arasinda imzalanan 2004/38/EC direktifine dayanan bir izin. Direktifin tam adi "2004/38/EC on the right of citizens of the Union and their family members to move and reside freely within the territory of the Member States"

Bu direktifin ilgili kisimlari derki EU vatandasinin EU vatandasi olmayan aile bireyleri de EU vatandaslari ile ayni haklara sahiptir. Herhangi bir vizeye gerek duymadan EEA Family Permit ile ulkeye giris yapabilir, 6 ay icinde gerekli sartlari saglarsa ilgili ulkede oturma ve calisma izni basvurusu yapma hakkina sahiptir.

Evet gitmemize olanak saglayacak ve kapiyi acacak anahtari bulmustuk. Bu arada Brexit sonrasi artik UK icin bu direktif gecerli olmayacak ama hala tum EU ulkelerinde gecerli ve diger ulkelere gitme firsatini kullanabilirsiniz.

Tartismalar sonucunda UK ye gitmeye karar verdik, dedik inigilizce var, baska ulkeye gitsek yerel dili ogrenmemiz lazim is bulmak daha zor olur diye dusunduk. permit talebine iliskin bir dilekce, evlilik cuzdani, cocugumuzun dogum belgeleri, hesap cuzdanlarimizi verip ucret odemeden basvuruyu yaptik. dilekcede ben acikca amacimizin yerlesmek ve kalici olmak istedigimi beyan ettim zira yalan seyler yazip ileride bunun karsima engel olarak konulmasini istemedim. 20 aralik ta basvurumuzu yaptik. 12 ocak gunu pasaportumu teslim aldim. Ucak biletlerimiz 20 Subat icindi. 15 subat ta isten ayrildik, 17 subat ta arabayi sattim, 18 subat ta oturdugum evi kiraladim, 20 subat sabahi elimizde 4 buyuk 3 kabin tipi bagaj ile Ataturk havalimanindan bilinmezlige dogru yola ciktik.

2 haftalik bir otel ayarlamistik ve aklimizda hangi bolgede yasamak istedgimizi belirlemistik. tam 26 gun boyunca otelde kaldik ki evi tutmamiz cok zor oldu. isimiz yok, gecmisimiz yok, mali birikimimiz yok ve kimse bize ev vermek istemedi haliyle. en sonunda Londra da israr etmenin bir anlami olmadigina karar verip cevre eyaletlere bakmaya basladik ve cevrede bir yerde 1+1 ev bulduk. £1000 aylik kira olarak ki bu uygun bir ev yani anlasip 6 ayi pesin verdik. depozito ve referans islemleri derken tek seferde evi kiralamak icin cebimizden cikan para £8500 civarinda idi. ama bunu harcamayi goze almistik, demistik ki cocugun ozel egitimi icin ayirdigimiz parayi bu iste kullanalim ve yurtdisinda daha iyi egitimi ucretsiz alma imkani olsun!

mart in ortasinda eve girdik 2 ay gecti arayan soran yok, is basvurularim hep cevapsiz, aylak aylak gezmekten bezmisiz ki ilk ay cok keyifli idi yemyesil her yer, insanlar saygili ve kibar, hayat kolay akiyor falan. baktim olmayacak mayis ayinda food festival, market place lerde seyyar yiyecek satisi yapmaya basladim bir arkadasimin yaninda. birikimimiz malum kur farki sebebiyle kusa donuyor ve gun gectikce azaliyordu. saatlik £9 kazaniyordum ve en azindan market alisverimizi cikariyordum. her gun olmasa da bir gun richmond, bir gun notting hill, baska gun orasi derken yoruluyordum ama keyifli idi, 72 milletten degisik insanlar, onlarla konusup aksan pratigi yapma ve anlama konusunda cok faydali idi.

sonunda bir gun cocuk parkinda bizimki ile oyun oynarken telefonum caldi ve biri ariyordu. isin detaylarini anlatti, gorusme tarihini soyledi, gittim. karsimda bir hollandali bir cinli, bir ingiliz buldum ve mulakat yaptim. ertesi hafta ikinci asama icin cagirdilar, bu sefer bir hintli ile bir tanzanyali ile gorustum. tahtalarda semalar, senaryolar, aksiyon planlari falan filan bir suru soru sordular, cizdirdiler falan. ayni gun eve dondum 2 saate telefonum caldi ve isi teklif ettiler. mudur pozisyonu icin ilk basladigim tutar yillik £40bin idi. londra civari icin yuksek bir tutar degildi ama benim gibi gocmen ve UK is deneyimi olmayan biri icin harika bir firsatti!

ancak bir sorun vardi, is teklifi almistim ama hala oturma ve calisma iznim yoktu, basvurusunu yapmistim ama bekliyordum. sirkete turlu bicimde durumu anlatsam da residence card yoksa teklif de yok sekline idi. pazartesi gunu baslamami aksi halde teklifi geri cekeceklerini ilettiler. bunu nasil kacirdim ben diye kara kara dusunurken cuma 3pm gibi email ile izinlerimin ciktigini soyleyen bir resmi yazi geldi. yaziyi hemen gonderip pazartesi baslayabilecegimiz ve kartimin gelecek hafta icinde gelecegini soyledim. kabul ettiler ve basladim.

elime gecen net para £2300 civarinda idi ama keyifli idim, 9am da ise gidip 4pm de cikiyordum. trafik yok, is ortami turkiye nin aksine cok cok iyi. ofiste tanzanyali, sloven, ingiliz, fransiz, mauritus, hintli, iskoc derken bir cok farkli kisilik vardi.

sonra su an calistigim isin teklifini aldim, oknayus kenarina bir yere yerlestim. daha fazla maasa, londra dan cok daha ucuza 3+2, bahceli, kapali garajli bir evde yasiyorum. aracim var ama bisiklet ile ise gidip geliyorum, hafta sonlari ister deniz kenarina inip yatiyorum ister aksi istikametteki milli parklara gidip ormanda kamp yapiyorum. cocugum devlet okulunda turkiye deki ozel okullarin bir cogundan daha iyi bir ortamda ucretsiz egitim aliyor, artik ingilizce konusuyor normal hayatinda.

evet belki tr deki gibi o zamana gore asgari ucretin 10 kati aylik burada evimize para girmiyor burada ama huzurlu, mutlu, guvenli, ozgurce, medeni bicimde yasiyorum! paranin alim gucu var bunun guvenini hissediyorum!

umarim faydali olur birilerine deneyimlerim.

sorular olursa cevaplamaya calisirim.

sevgiler!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi black exodus -- 30 Haziran 2020; 16:35:24 >

• Keşke ben de 9 am'de işe gelip 4 pm'de çıksam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başlık harika, insanlar en küçük fırsat yakalayıp gitme peşinde, fırsatı olupta cesaret edemeyenler var. Cesaret veren bir hikaye

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-1F943E7C5

Keşke ben de 9 am'de işe gelip 4 pm'de çıksam

bende bu noktaya çok fena oldumTürkiye den neden ve nasıl ayrıldınız? 

• Birader anladik da bunu kahramanlik hikayesine evirmenin anlami ne

Altı üstü dünya burası la oraya gittin diye ölmeyecen mi tamam ülkede her şey kötü bizde sövüyoz da itin bi tarafina sok çıkar yapmanın manası nedir yani sabah sabah tilt oldum üslubuna ve noktalama isaretlerine

Ne mezunusun ne isler yaptin tam onlari da bi anlat bari o kadar okudum bosa gitmesin merak ettim

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir de orada yaşadığınız psikolojiyi de anlatın.Birbirinizden başka dostunuz var mı?Ayrımcılık ırkçılık ne seviyede?Aileleriniz Türkiyede ise bunun size etkisi ne?Türkiye’de ki sevdiklerinizi özlemiyor musunuz?

Mesela şunu merak ediyorum.Bizim ülkemizdeki mizah anlayışı espriler bunlar bile orada farklıdır.Nasıl anlaşıcaz?Benim burada yaptığım bir şakayı elin ingilizi anlamayacak mesela.Bir de ne olursa olsun sen hep dış kapının dış mandalı olacaksın.Türk olacaksın bir kere.Ortadoğulu olacaksın.Hatta bazılarının gözünde hristiyan ülkesinin müslüman işgalcisi olacaksın.Mesela Avrupada ırkçılık yükselişte.Almanya’da evler kundaklanıyor.Nereden biliyorsunuz bunun sizin başınıza gelmeyeceğini?Nasıl güvenebiliyorsun?İnşallah gelmez de.Tek temennim bu fakat Avrupada artan bir ırkçılık gerçeğini unutmamak gerekir.Her şey tozpembeymiş gibi göstermenin de bir anlamı olmadığını düşünüyorum.

Bir de şunu merak ediyorum.Mesela yurtdışına çıkabilmek için şu aralar yazılımcı olmak lazım değil mi?Peki yazılımcı olduk diyelim.Bir şekilde çıktık.Ama şöyle bir şey var.Yazılımcılık sürekli kendini geliştirmen gereken bir alan.9-16 çalışabilirsin(Her ülkede olmaz da) ama günde 2 saat ekstra yazılım konusunda kendini geliştirmelisin.Çünkü sürekli bir yenilik var sektörde.Ee o zaman ne anlamı kaldı?Yine vakit kalmayacak hayata

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerKrc -- 3 Temmuz 2020; 9:51:29 >

• İyi yapmışsınız her şey para değil.

• Yav adam fırsatını bulmuş kaçmış bu ülkeden, he dersiniz ülke en azından 15-20 seneki öncesinin şartlarında yazılanlar biraz doğru olablir belki ama ülke mok çukurunda

Krallık ile yünetilen despotik ve narsist bir kafanın etkisinden ilk fırsatta her insan kaçıcak bu ülkeden tabiki para pul sonra gelir,fikrini beyan edemiyorsun ki hürriyetin kısıtlı bir düşün daha neler var,sikik yurt dışı alışverisin bile zorla bitirildi vergiler ile insanlar sikindirik soslu medyada bile muhalefet yapamıyor işine gelmeyeni fetöcü diye kodesliyorlar sen hangi paradan hangi ikinci sınıf insan muamelisinden bahsediyorsun :) her vatandaş bu ülkede mok çukurunda şu anda bilmem kaç kişi farkında...

• 22-23 yasindayken ilk yurtdisi seyahatim work and travel ile amerika olmustu. Okulun son senesi oldugu icin uzun kaldim 6 ay kadar. Calistim ettim gezdim hala sisteme kayitliyim sosyal guvenlik numaram vs var gitsem devam ederim. Cok uzun hikaye ama kalici olarak nasil yerlestigime gelince,

Work and travelda rumen arkadaslarla tanistim hepsi davet etmisti beni Bukrese gel diye ilk turist olarak gittim 2.gun dedim ben burda yasarim. O zamanlar euro 2.5 liraydi yillik 2 bin euroye master yaptim sonra o sekilde is buldum kaldim. Arada baska ulkelere gittim calistim fln ama Romanyanin degerini anladim geri dondum kismetse omur boyu burdayim.

Dunyanin en buyuk firmalarindan birinde calisiyorum isim maasim hayatim ortalama ustu memnunum hayatimdan. Istanbula da yakin 1 saat ucakla ailemi ziyarete gidebiliyorum yilda 1-2 kere.

• Henüz ayrılamadık. İki yıla güncellerim bu konuyu Türkiye den neden ve nasıl ayrıldınız? 

• Millet EU pasaportlu eşi nerden bulsun. EU pasaportu olan zaten durmaz burda.

• Norveç'e

Evlilik yoluyla gideceğim.

Henüz gerçekleşmedi ama eninde sonunda gerçekleşicek.

• Ben yaklasık 13 yıl once yuksek lisans okumak için Norvec e geldim.. sonra iş buldum ve kaldım ozetle.. su bitsin doneriz bu bitsin doneriz derken yillar geciyor.. :-)

• Haa bu arada forumda bir de konu actim Norvec ile ilgili soruları olanlara cevap vereyim yardimci olayim diye forum yoneticileri kapadi nedense.. Nedeni de sorudm ama daha cevap alamadim.. Belki simdi gorurler buradann :-)

• quote:

Orijinalden alıntı: mrsmrc

Henüz ayrılamadık. İki yıla güncellerim bu konuyu  

Aralıkta ayrılıyorum kısmetse
    Geçici bir ayrılık olacak ama olsun. Bana çok iyi gelecek.

• Böyle şeyler okuyunca kendi hayatımla kıyaslayıp depresyona giriyorum.

• yurtdışı çok pahalı

• Daha Ayrılamadık

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.