Şimdi Ara

Türkiye’den büyük teknoloji şirketlerine yeni düzenleme hamlesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
955
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Türkiye’den büyük teknoloji şirketlerine yeni düzenleme hamlesi
    Türkiye, büyük teknoloji şirketlerinin hakimiyetini dizginlemek için yeni düzenlemeler hazırlıyor. Avrupa Birliği’nin (AB) Dijital Piyasalar Yasası'ndan (DMA) ilham alan bu adım, ABD ile ticari gerilimlere yol açma riski taşıyor. Zira Başkan Donald Trump, bu düzenlemeler nedeniyle ABD’li şirketlere açılan büyük davalardan ve cezalardan hiç hoşnut değil. Hatta Trump, bu nedenle ek tarife uygulamayı bile dile getirmişti.

Yakında Meclis’e geliyor

Üst düzey Türk yetkililere dayandırılan Bloomberg haberine göre yakın zamanda Meclis’e sunulması planlanan yasa tasarısı Apple, Google, Meta ve Amazon gibi teknoloji devlerinin arama motorları, uygulama mağazaları ve çevrim içi pazaryerlerinde kendi hizmetlerini öne çıkarmalarını engelleyecek. Çok uluslu dev şirketlerle birlikte Trendyol, Hepsiburada, Sahibinden ve Yemeksepeti gibi yerel büyük şirketler de düzenlemeye dahil olacak.

Konuyla ilgili Bloomberg'e konuşan üst düzey yetkililer, tasarının iktidar partisi tarafından desteklendiğini ve Türkiye Rekabet Kurumu ile iş birliği içinde hazırlandığını belirtti.

Uymayan şirketlere ciddi cezalar geliyor

Düzenlemeye uyulmaması durumunda, şirketlerin yıllık gelirlerinin yüzde 10’una varan oranlarda para cezasıyla karşılaşabilecekleri ifade ediliyor. Kurallara birden fazla kez uyulmaması halinde bu ceza yüzde 20’ye çıkabilecek. Bu hamle, dijital piyasaları daha adil hale getirmeyi hedeflerken, ABD ile ticari ilişkilerde yeni gerilimler doğurabilir.

Tasarı, özellikle Apple gibi kapalı ekosistemlere sahip şirketlerin üçüncü taraf uygulamaların yüklenmesine izin vermesini zorunlu kılacak. Apple’ın mevcut politikası gereği, iPhone ve iPad kullanıcıları yalnızca App Store üzerinden uygulama indirebiliyor. Ancak yeni düzenleme, Android’de olduğu gibi Apple cihazlarına da harici kaynaklardan uygulama yükleme imkanı getirebilir.

Bunun yanı sıra, teknoloji devlerinin kullanıcı verilerini işleme biçimlerine de sınırlamalar getirilecek. Kişisel verilerin açık onay olmadan işlenmesi engellenirken, bu verilerin ticari amaçlarla nasıl kullanıldığı konusunda şeffaflık sağlanması zorunlu olacak. Önerilen düzenlemeler, uygulama geliştiricileri, reklamverenler ve çevrim içi pazaryeri satıcıları için de yeni kurallar içeriyor. Büyük teknoloji platformlarının, bu ticari kullanıcılara hizmet kapsamı, performans ve fiyatlandırma hakkında net bilgiler sunması gerekecek.

Kaynak:https://www.bloomberg.com/news/articles/2025-03-17/turkey-plans-new-big-tech-regulations-that-risk-clash-with-us

• Manhattan, Trump Tower, Bar Version 2 Yükleniyor...

• Peki bu teknoloji şirketlerinin niye kapsamı bu kadar kısa tutulmuş anlamadım. Bu gün bir çok müzik uygulamaları veya video uygulamaları üzerinden bot hesaplar, sahte beğenilmeler, haksız kazançlar, kara para aklamalar ve yerli ve milli görüş birlik ve duruşa aykırı ve Türk ve Türkiye kimliğini aşağılamak ve yıkmak için her tür cambazlığı sergileyen kişi kurum veya şirket veya ajansları denetlemeye bile tenezzül edemeyen bir devlet var ve kurumları var karşımızda. Bangır bangır alenen yapılanları edilenleri görmemezlikten geliyorlar ise ortadaki kazanç ve ortaklık nedir merak ediyor insan.

• Google bi türkiyeden çekiliyorum dese, ülke kitlenir. naparlar acaba merak ediyorum

Yerel büyük şirketlerin hangisi yerli ? :) amerikaya ayar verip çinliyi mi savunacağız?.:)))

• woxow kullanıcısına yanıt
    Sıçarız.

• woxow kullanıcısına yanıt
    İnan bana hayat daha düzel olurdu. 90'lı yılları yaşamış biri olarak söylüyorum bunu.Teknoloji göbekten bağlıyız ve kopamayız. Bu bir gerçek. Ama bizi daha mutsuz insanlar yaptı malesef.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi homebird -- 18 Mart 2025; 20:21:40 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • homebird kullanıcısına yanıt

Bahsettiğim hayatın artık çekilmezliği değil. Şirketlerin sistemleri, uygulamaları, lojistikleri ve bir sürü şey google'la bağlı. O google senin benim faydalandığımız, eğlendiğimiz, kolaylıklar yapan kısmı değil onu geç, işler durur. Yok ama alternatif bulsan bile dünya google çözümleri kullandığı için yine entegre olunamaz. Yani durup böyle

• avrupanın uydu devleti olsa hangi kanunları çıkarıyorsa aynıları çıkıyor.

ayıp gerçekten... silahın var emir alıyorsun, paran var borç alıyorsun(bknz. GSMH), vergiler en yüksek ama yetmiyor... bir sonrası savaşta toprak kaybetmek, bütün şartlar hazır çünkü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cabriyo -- 19 Mart 2025; 10:00:07 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.