Şimdi Ara

Türkiye'de Trafik Kültürünü DH Düzeltecek!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
920
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Öncelikle ricam bu duyarlılık hareketinin daha fazla insana ulaşabilmesi için lütfen konuyu öne çıkartın. Teşekkürler

Çoğumuz her gün arabasıyla işe, okula, gezmeye giden insanlarız. Araba kullanmanın diğer insanlar sebebiyle bazen ne kadar büyük bir çileye dönüşebileceğinin farkındayız. Artık böyle gelmiş böyle gider demek istemedim ve hazır herkesin dikkati yollardayken (taksi vs. uber) bu hususta bir adım atmaya karar verdim.

DH olarak biz, insanların trafikte yaptığı sığırlıkları engelleyecek bir farkındalık başlatacağız.

Bu başlık altında trafikte rahatsız edici olduğunu bilip kabul ettiğimiz hareketleri ve bunları engellemek için yapılması gerekenleri konuşacağız. Türkiye'nin trafik kültürünü yeniden şekillendireceğiz.

1. Dörtlü flaşör düğmesi dostunuzdur! Dörtlüler arkanızdaki sürücüyü uyarmak için kullanabileceğiniz tek alettir. Özellikle tek şeritli dar bir yolda giderken önünüzdeki minibüsün, dolmuşun lönk diye durmasının ne kadar rahatsız edici olduğunu biliyorsunuz.

-Ani fren yapmanız halinde,
    -Normal düzende seyrederken durmanız, sağa yanaşmanız gerekmesi halinde,
    -Park ederken veya park yerinden çıkarken,

dörtlüleri yakmanız size bir şey kaybettirmeyeceği gibi, muhtemelen maddi hasarlı bir trafik kazasını da engelleyecektir.

Ayrıca ülkemizde henüz yaygınlaştıramamış olsak dahi, arkamızdaki sürücüye teşekkür etmek için de iki kere yakıp kapatmak suretiyle kullanabilmemiz mümkün. Şurada bilmem kaç yüz bin tane insanız, biz yaparsak olur bu. Pavlov'un da onayladığı üzre, böylece kibar hareketlerin yaygınlaşmasına yardımcı olabiliriz.
    https://www.59saniye.com/yol-veren-araclara-dortluleri-yakarak-tesekkur-etmek/

2. Sağa ve sola sinyal verin! "Ben kimseye hesap vermem!" düşüncesinden kaynaklandığını düşündüğüm bir ilgisizlik var bu konuda. Önünüzdeki araç birden sola sola kaymaya başlıyor, şerit mi değiştiriyor sürücüsüne bir şey mi oldu belli değil. Lütfen sinyalleri daha sık kullanın. Sinyalsiz birden önünüze kıranlar olursa, şartlar uygunsa basın gaza ve şeride almayın, değilse korna ile tepkinizi belli edin.

3. Doğru şeritte durun! Sola veya sağa dönüş yapacağınız yollarda yaklaşık 100 metre öncesinde uygun şeride geçmek mantıklı olandır. Veya aynı mantıkla kavşaklarda sağ şeritten sola dönmeye, sol şeritten sağa dönmeye çalışmak doğru değildir ve çocukların bile yapmayacağı kazalara sebebiyet verir. Böyle bir durumda o araçların sizi durdurarak ters bir dönüş yapmasına izin vermeyin. Korkmayın haklısınız.

4. Yol verin! Şu aşağıda görebileceğiniz içi boş kırmızı ters üçgen yol ver işaretidir. Bu işaret çoğu zaman kontrolsüz kavşakların bir yönünde olur. Eğer olur da bu işarete rağmen yol vermez ve ardından kavşakta kaza yaparsanız, suçlu siz olursunuz. Kontrol etmesi ve eğer dik kesen yoldan gelen bir araç var ise durup yol vermesi gereken sizsiniz.

5. Kaynak yapmayın, yapanlara kesinlikle yol vermeyin! Aşağıda görebileceğiniz tarzda çıkışlarda eğer bu yol için tek bir şerit ayrılmışsa, herkes uygun bir mesafe öncesinde o şeride geçmek ve sıra olmak zorundadır. Ama bazı uyanıklar ve özellikle de ticari araçlar sizi aptal/enayi yerine koyup sıranın önüne geçmek isterler. Böyle bir durumda hemen önünüzdeki arabaya olabildiğince yaklaşın ve o aracı araya almayın. Korkmayın çarpamaz çünkü öyle bir durumda suçlunun kendisi olacağını bilir. İnanın bir kaç kez bu tekrarlandıktan sonra bu hareketin mantıksız olduğunu fark edecek ve azalarak bitecekler.

6. Dönüş şeritlerini meşgul etmeyin! Karayollarındaki trafik ışıklarında bazen, sola dönüş için cep şeritleri ve sağa dönüş için de ok işareti şeklinde trafik ışıkları bulunur. Eğer düz gidecekseniz bu iki şeride kesinlikle girmeyin. Normal ışıktan önce veya sonra yeşil yanacağı için saçma sapan hareketler yapmanıza sebep olacaktır. Aynı şekilde bazen düz gidiş şeridi çok dolu olduğunda soldaki cepte bekleyip yeşille beraber şeride kaynak yapmak isteyenler olacaktır, onlara da aynı şekilde, uygun bir biçimde bunun yanlış olduğunu hatırlatın ve yol vermeyin.

7. Şeritleri ortalayın! Seyir halindeyken hangi şeritte olursanız olun bi tekeriniz diğer şeride taşıyorsa potansiyel bir trafik canavarı hatta katilsiniz. Kendinizi toparlayın gözünüz yolda olsun. Hangi şeritte gitmeyi uygun görüyorsanız arabanızın tamamı o şeritte olsun, zira babanızın yolu değil o.

Belki hepsinden önemlisi anlayışlı olun ve kendiniz kadar diğerlerini de düşünün. Sağa yanaşacaksanız arabayı olabildiğince yanaştırın ki düz devam edecek insanlar mümkün mertebe az zorlansın. Arbanızı park ederken "yanaşayım da bir kişi daha sığabilsin" diye düşünün. Işıklarda en öndeyseniz arabanız 1. viteste ve gözünüz ışıkta olsun ki kimseyi işinden gücünden alıkoymayın. Yavaş gitmek istiyorsanız dörtlülerinizi yakıp en sağa geçin. Yanının dolu olduğunu göre göre insanları sol şeritte taciz etmeyin bir kere selektör yapın müsait olunca geçecektir zaten.

Zaten hepimiz yorucu ve sıkıcı işlerde çalışıyoruz. Hayattan aldığımız tadı minimuma indirmek isteyen bu tiplere prim vermemek adına tepkimizi ortaya koymalıyız. Yaptıkları hatalı davranışa dair bir uyarı almaz veya bir sıkıntı çekmezlerse bu davranış sönmez. Her fırsatta bu uyanıklıklara engel olmaya çalışırsak yavaş yavaş azalırlar. Unutmayın kurallara uyduğunuz sürece haklısınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dersah. -- 13 Mart 2018; 12:33:18 >

• Hay agziniza yureginize saglik hocam! Her arabaya bindigimde kufur etmeyecegim, sakin olacagim, hicbir sey senin ruh sagligindan onemli degil, sakin ol bak bosver git diyorum kendi kendime ama iki dakika sonra direksiyonu yumruklarken buluyorum kendimi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eğer duracaksak sağa sinyal verip duruyoruz yine aynı şekilde sol şeritte dahi olsak herhangi bir sebeple durmuş olabiliriz sola sinyal verip kalkıyoruz. Dörtlüler o an acil bir durum olduğunu aracın ağır yaralı hasta taşıdığını vs anlatmak için yakılır. Selektörler beni gör ben geliyorum yol ver şeklinde değil, seni gördüm yol veriyorum geçebilirsin şeklinde yakılmalı. Dediğiniz gibi asla haklıysanız yol vermeyin ben rüzgarda yıkılacak bisikletle bu dediklerinizi yapmaya çalışıyorsam, araç sürücüleri de bence bu durumları gerçekleştirebilirler.

Not: İşe yarar mı bu ülkede zor, haklı bile olsan adamın tanıdığı vardır, sen her şeyi usulüne uygun yaparsın ama kurumlar düzgün çalışmadığı için haksız çıkarsın boşa uğraşırsın falan. Pek zannetmiyorum ama ben kendimi sinir hastası olarak bulmamak için kurallara uymaya ve insanları da uydurmaya zorluyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yeni_kullanıcı -- 13 Mart 2018; 12:28:13 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.