Şimdi Ara

Türkiye'de satışa sunulan oyunların Türkçe olması Kanun ile düzenlenemez mi? (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
108
Cevap
1
Favori
4.259
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sesli ve görüntülü yayınlara özel imtiyaz yoktur, ticaret ticarettir.
    Amacı para olan adam daha fazla kazanmak için sürekli yenilik yapar müşteriyi çekicek cezbedici atılımda bulunur gerçek ticaret budur.

    Ticaretin ilk kuralı müşteri haklıdır ilkesidir.

    @r0ket sen oyunceviri kurucularından olup orda zamanında gen.yön. yapan arkadaşsın değilmi?
  • r0ket kullanıcısına yanıt
    benim bu konuda bir yorumum bile yoktu son mesajıma kadar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 4 Şubat 2017; 20:18:27 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sergeant Duffin

    benim bu konuda bir yorumum bile yoktu son mesajıma kadar

    genel olarak senin nazarında bu tarz düşünen herkese cevap olsun o zaman :)
  • herkes kendi fikrini söylemiş ben de söyleyeyim.


    bence böyle bir kanun olmalı. devlet benim dilimi eklemiyorsan sattırmıyorum kardeşim diyebilir. burda bu yöntemin etkili olup olmaması önemli değil. önemli olan devletin üzerine düşeni yapması, ondan sonra hangi firma ne yapıyorsa yapsın ister ekletir ister ekletmez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tzakhi -- 4 Şubat 2017; 20:53:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: evilhuman


    quote:

    Orijinalden alıntı: r0ket


    quote:

    Orijinalden alıntı: AsRuleS

    Devletin içine girmediği bir tek oyun sektörü kalmıştı, ona da girsin OK. Her şeyi devletten beklememek gerek bence..

    Ben anlamadım sizi firmalar özel olarakmı tuttu? Neymişde oyun satışı olursa türkçe gelecekmiş her şeyi devletten beklemeyin vs vs... İnanyıyor musunuz gerçekten böyle şeylere yoksa laf olsun diye mi söylüyorsunuz?



    Devlet nasılki her elektronik alette bulunan türkçe kullanım klavuzunu zorunlu hale getirmişse istenildiğinde bunuda rahatlıkla yapar. Yapmayan diye bişi yok yapmak zorundalar, zorlada tehditlede gayet yaptırılır bu iş.

    Nasılki 10k kişinin bile izlemediği ucubik filmler bile türkçe oluyor masa bacağının altına koymaktan başka bişiye yaramayacak kitaplar Türkçeye çevriliyorsa oyunlarda gayet Türkçe çıkabilir.



    Bunun olmamasının sebebi asla ama asla satış miktarı değildir. Bu uyduruk fikirden vazgeçin.

    Oyun firması ile beyaz eşya firmasına aynı uygulamaları uygulatmak pek mümkün olmaz. Buradaki dağıtımcı satacağı oyunlar için oyun firmalarından böyle bir ön şart istese belki bu durum çok daha kolay halledilir. Öte yandan satışlar tabii ki karar vermelerini etkiliyor. Ancak bir firma satışlar çok olsa bile Türkçe dil koyalım demeyebilir ancak bir başka firma tamam burada ciddi bir alıcı kitlesi var diyerek sonraki oyunlarında Türkçe dile yer vermek isteyebilir. Bu işin bir garantisi yok. Ancak atıyorum 10 yıl önce bir tane bile Türkçe oyun yoktu günümüzde ciddi sayıda olmasa bile Türkçe dile yer veren gerek AAA gerekse Indie oyunlar var.

    Siz bir ürün üreticisi ve dağıtımcısı olsanız herhangi bir bölgede satış yapmadan o bölgeye yönelik ekstra masraflara girmek ister misiniz? Ekledikleri her dil adamlar için +1 masraf bunu da unutmayınız.

    Mantık şu olamaz mı?



    Devlet oyun satan şirketlere:



    Ülkemde oyun satacaksanız vatandaşıma oyun satacaksanız şu şu kriterleri yerine getirmek zorundasınız



    Bu kriterleri yerine getirmeyen oyunlara +%60 70 vergi



    Bunda da bence yanlış hiç bir şey yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Mesela Sony horizon zero dawn için tr altyazı seçenegi bulunmayacak açıklaması yapmıştı.



    Konsollara özel olarak resmi yama çıkaran bir sony vardı,



    Uncharted, last of us, god of war ascension, ve birçok oyunda tr altyazı veya tr dublaj seçenekleri vardı.



    Mesela witcher 3'ü çıkaran oyun firması, türkiyedeki satışların iyi oldugunu görünce resmi yama çıkardı,



    Gerçi bu forumda da resmi yamadan önce türkce yama çıkaran arkadaşlar vardı, onların sayesinde türkçe olarak oynayabildik.



    Şimdiki oyunlara bakıyorsunuz, ingilizce, almanca, ispanyolca, italyanca, fransızca dilleri bulunuyor,



    Türkçe dil seçenegini de koysalar bir şey kaybederler mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Turkce olmayan hikayesi yogun bir oyunu neden alayim? Witcher 3 Goty olur olmaz aldim mesela indirimsiz. Sen milyar dolarlik sirket olarak ucun besin hesabini yapma ben de ogrenci olarak verdigim paraya acimayayim. Roket nickli arkadasa kizmissiniz ama arkadas hakli, kocaman sirket yatirimini yapsin durumu kontrol etsin bakti degmiyor eklemez sonraki oyunlarina. Yani bu oyun alin ki Turkce dil eklensin bahanesi cok klise bu devirde. Sen ekle ki oyun satilsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar bahsi geçen ülkelerde bırakın oyunu insanlar dizi, film, müzik, virüs programları, diğer yazılımlar, kitap... hemen hemen her ürünü orijinal olarak alıp o şekilde tüketiyor. Çünkü ülkelerinde belli başlı bir alım gücü var. Bizde hem ekonomik dengesizlik hem de bazı arkadaşların söylediği gibi var olan kafa yapısından dolayı - oyuna para mı verilir... bu yaşta oyun mu oynanır... - herhangi bir ürünün orijinal satışları ülke geneline ulaşamıyor. Bir dil eklemek firmaları batırmaz elbette ama adam kendince ve haklı olarak diyor ki ben yeni ve ilaveten bir dil daha ekleyeceğim ama bu çaba ve masrafın karşılığında korsan kullanımı ilgili ülkede fazlasıyla yaygın olduğu için bunun karşılığını alamayacağım. Israrla altını çiziyorum her firmanın pazara bakış açısı ve beklentisi aynı değil. Kimi bir takım sebeplere bakarak dil desteği sunar kimide sunmaz. Bu işin bir garantisi yok zaten. Ancak orijinal ürün almak ne kadar yaygınlaşırsa firmalar da size yönelik hizmetleri o kadar mümkün kılar. Benim gibi ya da sizin gibi düşünenler haklı olabilir sıkıntı yok burada sadece yorumlarımızı aktarıyoruz.

    @mmm2515, Sizin düşüncenizde veya söylediklerinizde bir sıkıntı ya da yanlış yok zaten ancak siz bu gibi dayatmaları veya ön şartları herkese kabul ettirebilecek misiniz? Bana Türkçe oyun getirmezseniz yüzde altmış vergi alırım demek x firmasının Türkiye pazarına bir daha hiç uğramayacağı anlamını oldukça kuvvetlendirebilir. Elbette bir takım görüşmeler, çalışmalar yapılabilir ancak bizim ülkemizin hali hazırda çok daha büyük sorunları var. Bu gibi işlere meraklı ve bilgili herhangi bir vekil çıkarda ön ayak olursa belki ama yabancı firmalara her istediğimiz koşulu kabul ettiremeyiz.

    Bu arada Aral Game'de insanları kazıklamanın peşinde koşacağına bu gibi durumlar için lobi çalışmaları yapsa kim bilir neler olur ancak onların derdi tamamen kazıklamak.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Castellanos

    Mesela Sony horizon zero dawn için tr altyazı seçenegi bulunmayacak açıklaması yapmıştı.



    Konsollara özel olarak resmi yama çıkaran bir sony vardı,



    Uncharted, last of us, god of war ascension, ve birçok oyunda tr altyazı veya tr dublaj seçenekleri vardı.



    Mesela witcher 3'ü çıkaran oyun firması, türkiyedeki satışların iyi oldugunu görünce resmi yama çıkardı,



    Gerçi bu forumda da resmi yamadan önce türkce yama çıkaran arkadaşlar vardı, onların sayesinde türkçe olarak oynayabildik.



    Şimdiki oyunlara bakıyorsunuz, ingilizce, almanca, ispanyolca, italyanca, fransızca dilleri bulunuyor,



    Türkçe dil seçenegini de koysalar bir şey kaybederler mi?





    Sadece satış rakamlarına bağlamak bu işi ne kadar doğru



    Ayrıca misal lehçe dili kaç ülkede konuşuluyor? Sadece Polonya da. Ama adamların dili her oyunda var. Şimdi polonyadan daha mı kötü Türkiye deki pazar



    Burda biraz da çifte standart olduğunu düşünüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • r0ket kullanıcısına yanıt
    Bir insanın boş mu dolu mu olduğunu anlamanın en kolay yolu üslubuna bakmaktır. Kendisinden farklı düşünen bir insanın "boş konuştuğunu" söyleyen bir insan aslında kendisinin farklı görüşlere ne kadar kapalı olduğunu gösterdiği için, dolu bir insan olmadığını da göstermiş demektir.

    En çok siz haklısınız. Herkese yanıt verin, herkesle tartışın. Çünkü sizden başka kim haklı olabilir? Tabi ki tek eksik kanun koyup yasaklamak! Aksini iddia edenler ne kadar da boş konuşuyor öyle? :)

    Daha fazla boş konuşmamak için susuyorum ben. Siz kendi kendinize dolu dolu konuşmaya devam edebilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Witcherer_ -- 4 Şubat 2017; 22:6:10 >
  • Çok abartılıyor bu Türkçe olayı. Türkçe seslendirme olmadıktan sonra farketmez hangi dilin olup olmadığı İngilizce olsun yeter



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheMute23 -- 4 Şubat 2017; 22:42:45 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: muscel

    Çok abartılıyor bu Türkçe olayı. Türkçe seslendirme olmadıktan sonra farketmez hangi dilin olup olmadığı İngilizce olsun yeter

    Neden abartılıyor ?
    Türkçe varken neden İngilizce oyun oynayayım ?
    Kendi dilimde anlayarak oynamak varken neden İngilizce oynayayım ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aminoasit

    Rusya da yasa var mı bilmiyorum ama Rusya da bölgesel fiyat politikası uygulanıyor oyunlar ucuz millet satın alabiliyor dolaysıyla satışları bizden çok daha fazla.nüfüs da yüksek bizden tabi.

    Türkiye de oyun pazarı büyük ama bunun büyük çoğunluğunu mobil oyun ve online oyunlar kaplıyor bizim istediğimiz tek kişilik oyunların payı çok az.

    Türkiye de bu tür oyun oynayan insanların yaşı da çok küçük maddi güçleri yok bir pazar oluşturamıyorlar.Bence biraz daha iyi 3-5 yıl öncesine göre ama yetersiz.Belki 10 yıl sonra bügünün çocukları adam oldukları zaman daha iyi günler görebiliriz.

    İşte orada özel fiyat uygulanmasının sebebi korsanda dünyada 1. olmaları. Ayrıca yasa var diye duymuştum.. Rusça dil içermeyen hiçbir kutulu oyun rusyada satılamaz diye bir yasaları var diye ne kadar doğru bilemem. Korsan en üst seviye olduğu için orjinale teşvik için özel fiyatlandırma ediyorlar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: R-10


    quote:

    Orijinalden alıntı: muscel

    Çok abartılıyor bu Türkçe olayı. Türkçe seslendirme olmadıktan sonra farketmez hangi dilin olup olmadığı İngilizce olsun yeter

    Neden abartılıyor ?
    Türkçe varken neden İngilizce oyun oynayayım ?
    Kendi dilimde anlayarak oynamak varken neden İngilizce oynayayım ?


    hocam zaten oyunlarla ilgilenen tayfanın büyük bi kısmı az çok öğreniyor veya biliyor İngilizceyi. Bilmeyip oyunu hikayesiyle oynamak istenler içinde TR yama yapan siteler oluyor zaten. Çoğu oyuna çıkıyor TR yama.

    Ha tabiki oyunların TR çıkması iyi olur ama çıkartmıyorlar diyede şirketleri batırmayı gerek yok ben satış rakamlarıyla alakalı oldugunu düşünüyorum. Bakın Fifa son yıllarda TRde popüler olunca hemen TR çıkarttı adamlar oyunu.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: r0ket


    quote:

    Orijinalden alıntı: Sergeant Duffin

    benim bu konuda bir yorumum bile yoktu son mesajıma kadar

    genel olarak senin nazarında bu tarz düşünen herkese cevap olsun o zaman :)


    Ticarette baskının karşılığı kaçakçılık ve merdiven altı ticaretidir. Ülkece oyunların karaborsa tarzı yerlere çekilmesi isteniyorsa buyursunlar vergiyle korkutmaya " çalışsınlar " . Deve kuşu misali oyunculuk ve Türkçe dil yamacılık oynarız hep beraber.. Zaten çoğu insanın da istediği şey yamaları parayla satmak değil mi? Heh, cuk diye oturdu valla :D Firmayla uğraşma, millete yamayı parayla satmak için yasal kılıfa sok... Zekaya, mantığa gel...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mmm2515


    quote:

    Orijinalden alıntı: Castellanos

    Mesela Sony horizon zero dawn için tr altyazı seçenegi bulunmayacak açıklaması yapmıştı.



    Konsollara özel olarak resmi yama çıkaran bir sony vardı,



    Uncharted, last of us, god of war ascension, ve birçok oyunda tr altyazı veya tr dublaj seçenekleri vardı.



    Mesela witcher 3'ü çıkaran oyun firması, türkiyedeki satışların iyi oldugunu görünce resmi yama çıkardı,



    Gerçi bu forumda da resmi yamadan önce türkce yama çıkaran arkadaşlar vardı, onların sayesinde türkçe olarak oynayabildik.



    Şimdiki oyunlara bakıyorsunuz, ingilizce, almanca, ispanyolca, italyanca, fransızca dilleri bulunuyor,



    Türkçe dil seçenegini de koysalar bir şey kaybederler mi?





    Sadece satış rakamlarına bağlamak bu işi ne kadar doğru



    Ayrıca misal lehçe dili kaç ülkede konuşuluyor? Sadece Polonya da. Ama adamların dili her oyunda var. Şimdi polonyadan daha mı kötü Türkiye deki pazar



    Burda biraz da çifte standart olduğunu düşünüyorum.

    Hangi firmalarla dans etmeye çalıştığımızı bilseydiniz ( buna diğer profesyonel oyun yerelleştirme şirketlerimiz de dahil ) bu sözleri söylemezdiniz, eminim :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kesinlikle
  • arkadaşlar Türkçe oyun yaması yapanlar en azından AA Oyunları yapsalar Türkçe çıkmazı zor ps4 aldık türkçe oyun çıkar diye onuda yapmıyorlar artık ps4 oyunları zaten pahalı neden p4de oyun alıyım böyle bir yasa çıkmaz keşke çıksa tek çare pcde Türkçe yama
    Türkçe yama yapan sitelerde sağolsun Resmi çeviriye döndüler bırakın kardeşim resmi yamayı Zaten AA oyunlar resmi çeviri vermiyor verse bile 23 Studios gibi firmalara veriyorlar eskiden Tecno game oyun çeviri vardı en azından AA oyunları çeviriyorlardı yanlış anlaşılmasın
  • @AsRuleS
    Çok merak ettiğim bir konu var gerçekten oyunlarda Türkçe dil olmamasının nedenini satışlara mı bağlıyor oyun şirketleri.

    Galakside korsan kullanan tek toplum bizler değiliz.Tamam korsan kullanımı yüksek ama orjinal alan da hiç yok değil.En azından küçümsenecek bir rakam olmadığını düşünüyorum.Örnek Ubisoft bir tane Türkçe oyun çıkarmamış bu zamana kadar ve bu nedene sığınıyorsa orada bir anormallik var demektir.Daha önce bir kaç oyunu Türkçe çıkarsa satmasa anlarım hak veririm.Türkçe desteğini vereceksin ki ben oyunu satın alayım.Önce hizmet vereceksin bizlerde hizmeti satın alalım.
    Sherlock Holmes oyunları çok mu satıyor da Türkçe dil desteği var oyunların da. Bu türü seven insan sayısı fazla değil.Bu tarz bilmeceli oyunlar pek tutulmuyor.

    @muscel
    Hiç Türkçe dil destekli oyun çıkartmamış şirketler var.Benim düşüncem onlar Türk oyuncuları gözünde her zaman eleştirilmeye mahkumdur.Fifa 17 konusuna gelirsek evet oyun popüler ama TFF ve Aral'ın yaptığı bir anlaşmadan ötürü Türkçe dil desteğine kavuştu oyun hatırladığım kadarıyla.Yanlışım varsa düzeltin.Battlefield 1 için ise oyunda Türk Devleti olduğu için Türkçe dil destekli geldiğini düşünüyorum.Bu oyunlardan sonra çıkan Titanfall 2 neden Türkçe çıkmadı.İlk oyunu Türkiye de gayet popülerdi bence.




  • Ülkedeki dağıtıcılar istediği sürece oluyor arkadaşım Bunu Aral-Battlefield 1 yada Bilkom-Witcher 3 örneğinden görebilirsiniz bunun satışla falan alakası yok firmanın keyfine bağlı bir durum.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.