Şimdi Ara

Türkiye'de özel sektörde çalışmak: 12 saat yol ve iş, 8 saat uyku, 4 saat özel hayat

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
120
Cevap
1
Favori
4.597
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
26 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Türkiye'de özel sektörde çalışmak bir insanın hayatını demektir. Bugün özel sektörde çalışma şartları, vardiya sistemi ve özel hayatın olmaması bir insanı ve varsa ailesini yıpratıyor.

Kazandığı para ile minimum hayatta kalmaktır özel sektörde çalışmak.

Yolda ve işte geçen zaman 12 saat.

Uyku 8 saat.

Özel hayat (!) 4 saat

Haftada bir gün izin.

+Bunlara vardiya sistemi eklenirse işçinin özel hayatı ve uyku düzeni tamamen çöp.

Bu ülkede hiçbir zaman özel sektörde çalışan işçiye değer verilmedi. Cumartesi/Pazar tatil modu özel sektör çalışanı hiçbir zaman geçerli olmadı.

Gel kardeşim sabah 8, akşam 6 dediler. İstersen hafta içi akşamları mesaiye kalırsın dediler. Cumartesi/Pazar tatil dediler.

Ama cumartesi sürekli mesaiye çağırdılar.

Kıdemli beyaz yaka çalışanlar bile genelde cumartesi mesaiye gidiyor ve para almayanlar bile var.

Fabrikada danışma görevlisi bir tanıdığım var adam robota dönmüş durumda. 3 kişiler ve sürekli vardiya dönüyor.

Türkiye'de özel sektör çalışma şartları tamamen değiştirilmeli.

Siyasiler yalandan birbirlerini yemek yerine birileri çıkıp özel sektör şartlarını değiştirsin!

Yap zekaya bu durumu sordum ve gelen cevap.

Bu koşulları yaşayan bir kişinin mental sağlık durumunun zorlanması neredeyse kaçınılmazdır. Verdiğin tablo, kronik stresin ve tükenmişliğin (burnout) en tipik zeminini oluşturuyor. Detaylı şekilde bakalım:

1. Sürekli yorgunluk ve tükenmişlik

• 12 saatin iş + yol ile geçmesi, bedenin ve zihnin toparlanmasına çok az alan bırakır.
    • Uyku her ne kadar 8 saat olsa da, günün geri kalanındaki baskı nedeniyle dinlendirici uyku kalitesi düşük olabilir.
    • Bu durum birikimli bir tükenmişliğe (burnout) yol açar.

2. Duygusal çöküş ve motivasyon kaybı

• Özel hayat için kalan 4 saat, gerçek anlamda “kişisel zaman” sayılmaz; çoğu temel ihtiyaçları karşılamaya gider.
    • Bu da kişide umutsuzluk, “hayatım sadece çalışmak için var” hissi, hayattan zevk alamama (anhedoni) gibi duygular yaratır.

3. Sosyal ilişkilerde zayıflama

• Aileye ve sevdiklerine yeterince zaman ayıramamak ilişkileri zayıflatır.
    • Bu yalnızlık hissini artırır ve depresyon riskini yükseltir.

4. Anksiyete ve stres bozuklukları

• İş baskısı + geçim derdi + dinlenememe birleştiğinde kişi sürekli tetikte olur.
    • Bu da kronik stres, uyku sorunları, irritasyon (kolay sinirlenme), dikkat dağınıklığı gibi sorunlara yol açar.
    • Zamanla genel anksiyete bozukluğu belirtileri görülebilir.

5. Özgüven ve özdeğer kaybı

• “Yaptığım iş bütün hayatımı alıyor ama karşılığında sadece hayatta kalıyorum” düşüncesi,
    • kişide değersizlik, başarısızlık ve çaresizlik hislerine neden olabilir.

6. Fiziksel belirtiler

Mental yük fiziksel olarak da kendini gösterir:

• Sürekli baş ağrısı
    • Sindirim problemleri
    • Kas gerginliği
    • Tansiyon dalgalanmaları
    • Yorgunluk sendromu

Sonuç: Bu koşullar altında çalışan birinin mental sağlığı genellikle “risk altında” olur.

Zaten bilimsel olarak da,

uzun çalışma saatleri + düşük kontrol + düşük ücret + sürekli stres kombinasyonunun

kişide depresyon, anksiyete ve tükenmişlik oluşturduğu kanıtlanmış durumda.

İstersen şu konularda da yardımcı olabilirim:

• Bu düzende mental sağlığı bir nebze korumak için neler yapılabilir?
    • Tükenmişlik belirtileri sende veya çevrende var mı, değerlendirebiliriz.
    • İş-özel hayat dengesini iyileştirme yollarını konuşabiliriz.
    • Bu şartlardaki yaşama dair duygularını açmak istersen dinlerim.

Hazırsan devam edebiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YOURMOVE -- 3 Aralık 2025; 12:3:7 >

İsterim, fakat bir ölümsüz dost isterim.

• Vatandaş devletin umurunda değil. Geçenlerde bakan mıydı ne biri çıktı "çalışma süresini azaltmak gündemimizde yok, çok çalışmamız lazım, iki bin yirmi bilmem kaça kadar çalışmaya devam" diye açıklama yaptı. Bu kadar sığ, bu kadar çalışma hayatından bihaber, bu kadar insanların ruhsal durumunu umursamayan bir yönetimle baş başayız.

Köle düzeninin değişmesi için ilk önce insanların değişmesi lazım haksız bulduğun bir uygulamaya itiraz etsen seni ilk satan beraber yemek yediğin yan yana çalıştığın arkadaşın oluyor. Bizim insanımızda bu pis zihniyet çekememezlik oldukça sürü piskolojisiyle hareket ettikçe daima işçiler değil patron ve yalakaları kazanır.

• Vatandaş devletin umurunda değil. Geçenlerde bakan mıydı ne biri çıktı "çalışma süresini azaltmak gündemimizde yok, çok çalışmamız lazım, iki bin yirmi bilmem kaça kadar çalışmaya devam" diye açıklama yaptı. Bu kadar sığ, bu kadar çalışma hayatından bihaber, bu kadar insanların ruhsal durumunu umursamayan bir yönetimle baş başayız.

okulla beraber yürütüyorum sabah 6 da kalkıyorum işten geliyorum ders çalışıyorum sonra 4 saat falan uyku

okumuşluklada alakası yok lise hatta fabrikada işçi olanlar bile benzer.

cumarteside genelde mesai daha az.

bol tattilli az çalışmak istiyorsanız ya nitelikli üniversite bitirceksiniz yada kpss elinizden öper hayat kimseye eşit adil değil dünya acımasız biryer hayat statüdür.

bir polislerde doktorlarda bazen terazi kayıyor yakınlarım var şikayetçi yanlız abd de daha berbat olduğunu söylüyorlar polisler için eve çıkış sabah 8 eve geliş gece 3 bi çok hollywood dizisinde eleştirilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 14 Ekim 2025; 22:26:8 >

Neyde düzgün ki?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HeybetliGerçekler -- 14 Ekim 2025; 22:33:3 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Çevreniz yok sanırım.

Yol ve iş 12 saat sürüyor. Ayrıca 7,5 saat diye işe giriliyor + gün içinde fazla mesaiye kalan bir sürü insan var. Zorunlu mesai oldukça yaygın özel sektörde.

• herşey statü uzak çalışıyorsan evine doğal ist trafiği yeter yol süresini kattığını anlamadım ben .

nitelikli yazılımcı yada ileri nitelikli okumuş kariyerli kesim öyle haftada 3-4 gün 4-5 saat çalışır işçi ayakçı kesimi değil o avrupadada.

hayat böyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 14 Ekim 2025; 23:13:40 >
    Eski yeşilçam filmlerine bakın grev boykot ne ararsan var insanlar hakkını arıyordu. Şimdi herşeye tamam der tabi efendim modunda takılırsan daha çoookk sürünürsün. Avrupa 6 saati denerken biz bırak 8 saati çoğu yer 10 saat çalıştırıyor. Burası memur için cennet hepte öyle olmaya devam edecek.
    Ha gelişmek mi ? O hiçbir zaman olmaz muasır medeniyetler düzeyine falanda çıkamayız.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Olur mu, dizilerdeki herkesi tanıyor.

Bütün Hollywood kankası.

Gigabyte 990FXA-UD3 | Asus 560 Ti DirectCU II | AMD Phenom 955 BE | Thermalright Ultra 120 Rev. C Soğutucu | Gskill Ripjaws 1600 MHz 2x4gb CL 9 DDR 3 | HEC Cougar 700Watt PSU | Dark Knight Kasa | AOC V22+ Monitör
  • Colda kullanıcısına yanıt

sende cambridge mezunu yazılımcı hayatı izlemeye devem et gerçek hayat o.

benim kendi yakınlarım abd de eve gelişleri gece 23. tabi iki işte birden çalıştılar orası ayrıda sabah otomobil servis, gecede amazon kargo ekmek her yerde arslanın ağzında yatana vermiyorlar o euroları dolarları. 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 14 Ekim 2025; 23:31:13 >

Sabah 8 iş başı yapan x kişi 7 de kalkıyor. İşten çıkışı 6 ama servisin kalkması vs eve gitmesi saat akşam 7.

12 saat mevzusunu sadece iş olarak hesaplamayın.

Özel sektör işçisi 12 saatini işe ve yola harcıyor. 12 saat bu psikolojide geçiyor.

Bu süreç çok uzun. Bu 6-8 saat arasına inmelidir.

• Özel sektör serbest piyasa diyebiliriz.

Çalıştığınız firmayı beğenmiyorsanız iş ilanlarını farklı firmaya geçişinizi düşünebilirsiniz.

Maalesef burada düzen iş değiştirince daha fazla hak alabiliyorsun ve daha iyi koşullara sahip olabiliyorsun tabi kurumsal büyük firmalar tercihin olsun.

• Sen birde özel sektörde çalışan inşaat mühendislerine sor.Gece saat 1 de biten döşeme betonumu dersin,pazarlar dahil 14 gün aralıksız çalıştığın temel betonlarının olduğu o iğrenç zamanlarmı dersin.Meslekten soğuttular beni

mühendis tayfa da mı denetimsizlikten nasibini almış yuh.

Türkiye'de özel sektör demek çalışanı .... demektir. Seks olsa yine iyi bu bildiğin tecavüz.

Yok haftada 1 gün yarım saat çalışıyorlar.  

benim amcaoğlu haftada 3 gün çalışıyor öbür günler evde home office 1-2 saat takılıyor oda erşofmanla ne zaman gitsem gülüyorum haline :)))) bazen üstü gömlek altı erşofman filan:))

sende bitir yeditepe full bursluyu yap londra masterları turkceller,telekomlar peşinde koşsun sende çalış tutan yok. 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 15 Ekim 2025; 2:54:12 >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.