Şimdi Ara

Türkiye'de çiftçi sayısı ve tarım alanları azalıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
410
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Türkiye'de çiftçi sayısı ve tarım alanları azalıyor


    “Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçi sayısı 2,8 milyondan 2,2 milyona düştü. Çiftçi 3 milyon hektar araziyi işlemekten vazgeçti.”

    Bağımsız Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, 12 Mayıs 2017 günü TBMM’de yapmış olduğu konuşmada Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısının 2,8 milyondan 2,2 milyona düştüğünü ve çiftçilerin toplam 3 milyon hektarlık araziyi işlemekten vazgeçtiğini iddia etti. Bu iddiayı analiz etmek için hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilgili soru önergelerine verdiği yanıtları, hem de TÜİK’in konu ile ilgili açıkladığı istatistikleri inceledik.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, soru önergelerine verdiği yanıtları incelediğimizde, 2006 yılı itibariyle (2006 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi yönetmeliğinin uygulanmaya başlandığı tarihtir) sisteme kayıtlı toplamda 2 milyon 761 bin çiftçi bulunduğunu görüyoruz. 2015’e gelindiğinde ise bu sayı 2 milyon 124 bine gerilemiş durumda görünüyor. Yani 10 yıllık süreçte, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçi sayısında yaklaşık 637 binlik bir düşüş ortaya çıkıyor.

    Tarım Alanları da Azalıyor

    İsmail Ok’un demecinin ikinci kısmında bahsi geçen, 3 milyon hektarlık arazinin ekiminden vazgeçildiği iddiası için de öncelikle TÜİK’in Bitkisel Üretim verilerine bakıyoruz. Burada gösterilen toplam tarım alanlarında da ciddi bir düşüş göze çarpıyor.

    Türkiye'de çiftçi sayısı ve tarım alanları azalıyor


    Yukarıdaki tabloda 2002 yılında toplam tarım alanlarının 26,6 milyon hektar (266 milyon dekar) olduğu, 2016 yılında ise 23,8 milyon hektara düştüğü görülüyor. Azalış miktarı 2,8 milyon hektar civarında.

    Türkiye'de çiftçi sayısı ve tarım alanları azalıyor


    http://www.dogrulukpayi.com/beyanat/591c4ebad35b9







  • Türkiye'de çiftçilerin kredi borçları toplamı son 12 yılda 12,3 kat arttı.
  • Egohnağmi çoğ eyi çoğğğ
  • Türkiye'de çiftçi sayısı ve tarım alanları azalıyor
  • 12 yılda 120 milyar usd tarım ürünü ithal etmişiz.. çiftçi halinden memnun oy verdiğine göre, 3-5 hayvan satarak kurtarıyor demek ki.. gençlerde şehre gidiyor.. çiftçilik temelli ödükten dışardan mal almaya gücümüz

    yetmeyinceye kadar böyle gidecek demek ki ( dışardan tarım ürünü de kendi paramızla değil borçla alıyoruz )

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • mugla-fethıye deki akarabalarımdan aldıgım bilgiye göre:

    yeni gençler tarımda çalışmak istemiyor.(kendimi bir şehire atayımdiyor)
    Eskiler ise yavaş yavaş ihtiyarlıyorlar,iş güçleri düşük oluyor.
    tarrım girdileri çok pahalı,mazot,işçilik, tarımilaçları,sulama giderleri gibi,
    tarlalar veraset yolu ile bölundugundan küçuk alanlarda tarım yapmak ekonomık olmuyor.
    Birçok tarım urunu dışarıdan alındıgından uretici malını satmakta zorlanıyor.
    dahası da var da...
  • Kendi köyümden örnek vereyim. Eskiden insanlar ailecek tarım yapardı. Her evin en az 3 4 çocuğu olur bunlar kücük yaştan itibaren tarlada çalışmaya başlar. Her ailenin en az 1 erkek çocuğu aynı şekil devam etmesi gerek ki devamlılık sağlansın. Ama şuanki durum şöyle. Yaşlılar hala tarlada çalışıyor. Çocuklarını vermişler fabrikaya. Evlenenlerin büyük bölümü şehire gidiyor. Şimdi kalan yaşlılara mazot, tohum, gübre, ilaç masrafının yanında işçi tutma masrafı da eklendi. Ki işçi bile zor bulunuyor herkesin ihtiyacı var çünkü. Ve her şeyi yapsan da 5 yılda 1 2 kez doğa olaylarından dolayı az verim alıyorsun. Harcadığını kurtarırsan ne ala. Devletin çiftçinin tüm masraflarını minimuma çekip zararını azaltacak hamleler yapması gerek. Şu yaşlı nesil gittiğinde yani bi 15 20 yıla ülkede tarım denen bir şey kalmayacak bu gidişle.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Antares

    Kendi köyümden örnek vereyim. Eskiden insanlar ailecek tarım yapardı. Her evin en az 3 4 çocuğu olur bunlar kücük yaştan itibaren tarlada çalışmaya başlar. Her ailenin en az 1 erkek çocuğu aynı şekil devam etmesi gerek ki devamlılık sağlansın. Ama şuanki durum şöyle. Yaşlılar hala tarlada çalışıyor. Çocuklarını vermişler fabrikaya. Evlenenlerin büyük bölümü şehire gidiyor. Şimdi kalan yaşlılara mazot, tohum, gübre, ilaç masrafının yanında işçi tutma masrafı da eklendi. Ki işçi bile zor bulunuyor herkesin ihtiyacı var çünkü. Ve her şeyi yapsan da 5 yılda 1 2 kez doğa olaylarından dolayı az verim alıyorsun. Harcadığını kurtarırsan ne ala. Devletin çiftçinin tüm masraflarını minimuma çekip zararını azaltacak hamleler yapması gerek. Şu yaşlı nesil gittiğinde yani bi 15 20 yıla ülkede tarım denen bir şey kalmayacak bu gidişle.

    Katılıyorum.

    Gençler tarımla ilgilenmek istemiyor.

    Birinci neden yanlış tarım politikaları

    İkinci neden gençlerin asgari ücretli isi bile, ciftcilige tercih etmesi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.