Şimdi Ara

Türkiye'de bu yıl satılan 20 otomobilden sadece 1'i manuel vites.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

x (formerly twitter)
    BPT (@bpthaber) on X
    https://x.com/bpthaber/status/1985730554117968364

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Bir de otomatik şanzımanın nerede, ne zaman bozulcağı belli olmaz, belirti göstermez!

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 10 yildir otomatik vites kullaniyorum, kullandigim araclarin yaslari da sifir, 5 yil, 10 yil, 20 yil arasinda degisiyor. Hicbirinde ATF sorunu ciktigini gormedim ki 10 yildir kullanmaktayim. Hadi sifirla 5 yilligi saymayalim, 20 yillik araci bile 4 yil kullandim, hic sorun cikarmadi.

Araclarda oksijen sensoru, hava sensoru, bujiler, gasket falan sorun cikarirsa cikarir. Otomatik vites niye sorun cikarsin ya, degistirin artik kafalari beyler...

Hocam deneyimlerinizden bahseder misiniz? Nasıl sorunlar yaşadınız otomatik vitesle ilgili?

Onlar eskidenmiş hocam.

Yeni nesillerde arıza olmuyor artık kolay kolay.

Zaten çoğu araç 2 yıl 100 bin km asya menşeyli araç ise Toyota Honda Kia hyundai flan 150 bin KM 5 yıla kadar garanti veriyor. Hatta bazı markalar o kadar güveniyor ki 10 yıl veriyor.

Benim çevremde son 3-4 yıldır hiç manuel araç alan yok ne gördüm ne duydum. Herkes bir kere tadını aldı otomatik araç kullanan kolay kolay geri manuele geçmez. Yaa ticari araç alan akrabalar var onlar bile 50-100k pahlaı olsun ama otomatik olsun diyor bu trafikte konfor büyük nimet..

• Baba yadigarı 2001 model corolla var, saga sola kullanırım özellikle böyle ayak işlerine, vites ayrı birşey, tepkisi, dinamiği, otomatikten inip ona binince böyle vitesli spor otomobile binmiş gibi hissediyorum, hatta spor otomobil alsam şöyle yüksek beygirli eskilerden diye düşündürmüyor değil hani..

günde 3 saat trafik çeken biri olarak vitesli ölümdür.

Ford V8 Tam otomatik şanzıman tam işe gidecem, ileri vitesler yok oldu, araç bi tek geri gidiyordu, şanzıman rektefe oldu, bu seferde yüksek hızlarda çat diye alttan ses yapıyordu, korkudan basamıyordum.

Sonradan manuel şanzımanlı araç alınca dünya varmış, istediğim devirde kendim atıyordum, aracın tam gücünü hissediyordum, zaten otomatik şanzıman iyi bi şey olsa, rally de, otomobil yarışlarında, ağır makinelerde kullanılır, nerde su koyvereceği belli olmaz, zorlamaya da dayanmaz, kırılır.

Zaten haberde yeni araçlar baz alınmış, yeni araçta problem olmaz da, aradan 5 sene geçsin 2. sahibi uğraşır durur!

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Fakat malesef manuel vitesin 2. elleri bu araba kullanmayı bilmeyen insanlar yüzünden tercih edilmiyor bu yüzden de araba kullanmayı bilip manuel vites sevenler de mecburen otomatik vites tercih etmek zorunda kalıyor, konu özelindeki haberde otomatik vites tercih etme sebebi de budur.

Şimdi neden otomatik vites tercih edenler araba kullanmayı bilmiyor dediğimi biraz açayım. Bir defa otomatik vites arabalarda motor freni diye birşeyi kullanamıyorsun, çünkü motor freni yok. Bu da fren pedalını daha çok kullanmak zorunda bırakıp fren balatalarının daha sık değiştirilmesine sebep oluyor. Ayrıca motor freninin olmaması aracın daha geç durmasına sebebiyet veriyor fren mesafesi uzuyor.

Bir ikinci sebep de otomatik vitesli araçların gaz tepkisi geç oluyor. Bir aracı sollamaya kalktığınızda gaz pedalına basınva motor 2-3 saniye gitsem mi gitmesem mi diye düşünüyor. Halbuki manul viteste araç sollamaya kalktığnıızda vitesi küçültüp gaza bastığınız anda rahatça hızlanıp sollama yapabiliyorsunuz bu da sizi arabaya daha çok hakim olmanızı sağlıyor.

Bir başka sebep de otomatik vites şanzımanlarının manuel vites arabalara göre çok daha sık arazı vermesi ve manuel vitese göre onarılması daha pahalıya mal olması.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Novagate -- 6 Kasım 2025; 0:28:3 >

• Bir şeyin kolayı varken neden zor olan tercih edilsin ki. Bu aynı eski üzerinde düğmeleri olan televizyonlarla sonraki uzaktan kumandalı tvler gibi. Ya da tuşlu telefonlarla şimdiki dokunmatik akıllı telefonlar gibi. Zaten otomatik kullanan imkanı ölçüsünde düz vitese geçeni görmedim. Özellikle eletrikli araçlar zaten kaymak gibi. Frende de şarj ediyor. Düz vitesi öven kişiler zamanla otomatiğe geçtiğini görüyoruz zaten şimdi bizden çok övüyorlar otomatiği :))

zerre sürüşten haberleri de yok

bunlar yüzünden trafik oluşuyor

bütün arabalar manuel olsa trafik en az %20 azalır

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cehalettir, doğru yoldan sapmaktır.
    Mustafa Kemal Atatürk

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.