Şimdi Ara

Turkcell: 'Türkiye'nin kule pazarından hak ettiği payı alması an meselesi' (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
2
Favori
312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • astegon kullanıcısına yanıt
    sis651 kullanıcısına yanıt
    Yasallaştı bu dediğim olau da yeni zaten bir ay olmadı daha.



    Şimdi şöyşe bir durum var ki Türk Telekom da dahil tüm ISS'lere ait sabit altyapı devlete ait. Sadece ISS'lerde kulşanım ve işletme imtiyazı var. Yani neticede imtiyaz süresi sonunda tüm sabit altyapı devlete geçiyor. Yani devlet dilerse sil baştan da diyebilir, imkansız bir ihtimal olmakla beraber saçma da bir hamle olsa da böyşe bie hakkı var devletin. Hatta Paul Doany de mobilde de imtiyazın olması gerektiğini savunuyordu.



    Şimdi esasında şuan Türk Telekom geçmişine nazaran daha iyi yönetiliyor zira biraz boşlukta kaldı Oger'in iflasıyla, Doany'nin şirkete geri dönmesiyle de biraz daha çeki düzen aldı kurum lakin daha katedilmesi gereken çok yol var. Özellikle sektör önündeki engeller ve torpilliler. Tabi biz bunu fiver optik çalışması lonusında detalyıca tartıştık tartışıyoruz da lakin eğey uzun ve tafsilatlı bir konu, haliyle uzatmak istemiyorum.



    Şimdi merak ettiğim bir konu var, sizlerin de görüşünü merak etmekteyim, şimdi mobilde imtiyaz gelirse olumlu mu olur yoksa olumsuz mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • sis651 kullanıcısına yanıt
    İnşallah hocam. Zaten şimdi düşünüyoruz hangi sistemde daha çok verim alırız diye ancak işin bir yerinde devlet müdahalesi şart oluyor yatırıma. Zira bunlar adı üstünde şirket. Asıl gayeleri kâr. O sebepten iyilik meleği olmadıkları sürece yatırıma değer bulmadıkları yere niye yatırım yapsınlar ki. Rekabet de bir yere kadar etkili, gerisinde devletin gerek kendi yatırımlarıyla gerekse de kanun zoruyla bu bölgelere altyapıyı ulaştırması gerekir.



    Şimdi zaten ben gerek sabitte gerekse de mobilde, kablo kanallarıdır, menholdür, kabinlerin içindeki boş alanlardır bu gibi aştyapıda iletim işini görmeyen pasif yapıların paylaşılmamasını gayet mantıksız buluyorum. Kimseye bir zararı yok ki, uygum bir kira bedeli belirlersin olur biter.





    Şimdi sabitte kapasite sorunlarını aşmak daha basit, yeni bir hat çekiyorsunuz ya da modülasyonu değiştiriyorsunuz iş bitiyor. Ama sanıyorum ki mobil öyle değil. O sebepten dediğiniz gibi her ISS'in ayrıca yatırım yapması mobilde (Envrensel hizmet projeleri hariç) daha mantıklı bana göre de.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Olmalı. Hatta baz ve santral konsolidasyonu ile daha geniş alanlarda hizmet verilebilmeli. Yerel baz istasyonları ile eskiler konsolide edilebilir neden olmasın.

    Ama ben tüm altyapının devletin mali olduğu konusunda şüpheliyim. Yani TT harici turkcell ve vodafone fiberleri kendisi için değil de devlet için mi çekti. Sanmam. Değişik anlaşmalar var bunu ben de biliyorum ama hepsi devletin demek ne kadar doğru.

    Tcell bazlar arasi fiber çekerek arabaglanti hizmet ücretini çok ciddi düşürdü. 4g ile zaten yapması gerekiyordu ama erkenden yapmaya başladı. Sanmıyorum ki al devlet senin olsun sana feda olsun desin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi astegon -- 19 Haziran 2018; 18:46:27 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • astegon kullanıcısına yanıt
    Başka bir ihtimal yok yoksa devlet lisanslarını iptal ederse ne yapacaklar. Ha tabi ki devlet imtiyazı elinde bulndurur ama birinin altyapısını başkasına devredeceğini zannetmiyorum, sorun çıkar zira dediğiniz gibi kimse babasının hayrına yapmıyor yatırımı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Hocam mobilde bu alt-yapı çok zor ama tt halen devletin. 2026 da eğer ihale edilmezse tüm malvarlıkları ile devlete geçecek halka açık kısmı hariç.

    Benim onerim de "devlet perakendeci olmasın" önerisi. Şirketler kurulsun ulusal local ISP ler gelsin btk gözetiminde (mobildeki gibi dikta şeklinde degil) rekabete açsın fiber ve bakır altyapıyı.

    Eskiden ekolay marketweb vb şirketler vardı hepsi tek tek kapattı. Neden olmasın yeniden

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • astegon kullanıcısına yanıt
    Hocam ben daha çok devletin Türk Telekom'a özerk statü vermesini savunuyorum aynı THY gibi. Zira bizim devletimiz telekomünikasyon şirketi işletmeyi beceremiyor. Altyapıyı bir kez kuralım sonra işimiz bitsin gelsin paralar gözüyle bakıldı hep ancak sektörün tabiatı gereği böyle bir şekilde işlemez bu iş. Bu sebeple Türk Telekom'a özerk statü vererek devlet yalnızca hissedar olacak gerisi halka açık olacak. Türk Telekom sadece temettü ve vergisini verecek devlete, devlet de şirketin işleyişine dokunmayacak. Haliyle şirketin üzerinde gerek devlet gerekse de özel baskısı olmadığı için şirket daha rahat hareket edebilecek diye düşünüyorum. Zaten istikamet de ister istemez bu seçeneğe doğru gibi gözüküyor zira Oger battığı için Oger'in alacaklısı olan bankalar bir şirket kurup Oger'in hisselerini devralacaklar ve bu şirketi satmaya çalışacaklar. Muhtemelen de 8 sene kirası kalmış hisseleri de bir Allah'ın kuluna satamayacaklar ve 2026'ya kadar bankalar temettüden paylarını alabilecek sadece. 2026'dan sonra ise devletin mecburen özerk statü vermek durumunda kalacağını düşünüyorum.



    Şimdi ben mevcuttaki altyapının rekabete açılmasını doğru bulmuyorum zira bizdeki ticaret anlayışı belli, yasalar ve denetimin ne durumda olduğu belli iken böyle bir hamle sektörü tamamen Servis Sağlayıcılarının insafına bırakmaktan farksız olur diye düşünüyorum. Mesela yanlış bilmiyor isem zamanında İngiltere'de British Telecom ve Çin'de China Telecom ile bu dediğiniz yöntem denendi ancak başarılı olamadı bildiğim kadarıyla. Neticede ISS'ler arasında bir altyapı rekabeti olsun ki homepass genişlesin. Şuan Türk Telekom'un 262 bin km fiber ağı var. eğer son iki seneki performans ile devam ederseler 5 seneye bu uzunluğu 400 bin km'ye çıkartabilirler. Alternatif ISS'ler de kaçmak ve kiralamaktan ziyade kendi çaplarında yatırımlarını yapsalar ülkede şuankinden çok daha büyük bir altyapı oluşur. Mesela koskoca Turkcell geçen sene toplamda 3bin km fiber döşedi, ayıp yani bu tamamen kaçmak mobilde ne güzel yatırımları var, tüm şehirlere fiberlerini ulaştırıp mobili besleyince hemen su koyverdiler. Bir de işin son kullanıcıya bakan kısmı haricinde veri kısmı da var ki bu konuda çooook fazla yol almamız gerekiyor. Veri merkezleri konusunda müşterek bir politika izlemek daha geçen sene aklına geldi devletin. Veri ihtalatını azaltabilmeiliyiz ki yani trafiği yurt içişnde arttırabilmeliyiz ki bu sektör büyüsün, en büyük maliyet kaleminde birisi azalsın. Bunun için de yurtdışındaki hizmetleri burada da barındırmamız gerekiyor. Ama hangi sistem olursa olsun devletin asla oyuncu olmaması gerekiyor yalnızca düzenleyici olması gerekiyor, bu sektör devlete göre değil.



    Bir de ben ISS'lerin yurtdışına da açılamlarını istiyorum. Tabi ki bu duruda iki şirket yapabilir bunu Türk Telekom ve Turkcell. Aslında ikisinin ana faaliyet alanı farklı olduğu için istenirse çok büyük çapta birlikte hizmet sunabilirler istenirse.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hah tam benim uzmanı olduğum konulara geldik şu an mobildeyim gece uzun uzun yazarım bu konuda çok fazla dertliyim zaten.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • astegon kullanıcısına yanıt
    Yazınca bir mention koduna ekleyiverin beni de, kaçıyor sonra. :)
  • Ben Telekom'a özel statü verilmesine karşı değilim. Ama işletmesel anlamda eski zamanlar yok. Dünya inanılmaz derecede global oldu zaten. Yetişmiş , gayet iyi yetişmiş personel de var. 2000'li yıllar öncesi gibi değil artık. Kaynaklara erişim olsun, yeni teknolojileri takip olsun büyük fark oluştu son 20 yılda.

    2026 yılında özel bir statü verilir mi bilemem ama Telekom'un devletin yönetiminde olmasını ulusal güvenlik açısından daha olumlu bulmaktayım. Ha belki işletmesini farklı bir yapıya verir ama bugünkü gibi blok bir hisse satışını ben hiç doğru bulmuyorum. Büyük, çok büyük bir değerdir Telekom.

    quote:

    Şimdi ben mevcuttaki altyapının rekabete açılmasını doğru bulmuyorum zira bizdeki ticaret anlayışı belli, yasalar ve denetimin ne durumda olduğu belli iken böyle bir hamle sektörü tamamen Servis Sağlayıcılarının insafına bırakmaktan farksız olur diye düşünüyorum.


    Bu cümlenize katılmamaktayım. İlk başta da belirttim 20 sene öncesi gibi değil artık. Yetişmiş iyi elemanlar, yöneticiler de var. Bu hali ile sizce çok mu iyi? ISP tarafında ana oyuncu Telekom, e kendini var etmek için yüzlerce km fiber döşeyen ama tek amacı interconnection ücretlerini azaltmak olan bir Turkcell var. Babalarının hayrına döşemediler o fiberleri. E son kullanıcıya da fiber üzerinden hizmet vermek için hem Rekabet kurumuna hem BTK'ya başvurdular. OK dendi. ISP olarak hizmet veriyor ama ağırlıklı olarak Telekom'un ana omurgası üzerinde takılmak zorunda kalıyorlar. Yurtdışı çıkışlarının ağırlığı Telekomda. Vodafone'da bir şeyler yapmak istedi ama fiber internet verme aşamasında tamamen çuvalladılar. Onlar Turkcell'den çok daha az fiber çekti ve tek amacı adam gibi 4G hizmeti vermekti onu da beceremediler. Şimdilerde de "Acaba TR'den çıksak mı? Bu şebekeyi satsak mı?" analizleri yapılıyor Vodafone tarafında.

    Ülkede yanlış yapılan şey Telekom serbestleşmesinin çok ama çok geç yapılması. Üzerine %55'lik blok özelleştirme ve TTNET gibi bir şirketin kurularak Rekabet kurumundan onay alması ile hem toptan hem perakende satışta ülkedeki tüm iletişimin altyapısına sahip şirketler grubunun monopol olması. Bunu kırmanın tek yolu altyapıyı BTK kontrolünde şirketler üzerinden özel teşebbüslere açmak.

    Ama bugünkü mobil tarifeler olsun sabit tarifeler olsun hepsinde "Son sözü ben söylerim" BTK modeli ile değil. BTK gerekli gördüğü zamanlarda kamu yararına müdahale edebilmeli. Bunu da Rekabet Kurumu ile birlikte yapabilmelidir.

    Bakın altyapı konusunda tek yatırımı devlet yapsın da demiyorum. Bunu yapana misal ana omurga'dan daha uygun fiyata hak vermenin önü açılabilir. Böylelikle devletin yönetimi altında en ücra köşelere 5G olsun, fiber olsun, diğer teknolojileri götürme şansımız doğal.


    Gelelim en önemli meseleye; IPX meselesine. Dedikleriniz konusunda çok haklısınız. Bunu Telekom bu hali ile yapamıyorsa bundan sonra için çok zor. Data center'lar açısından tam bir hilkat garibesi durum var. Benim hosting'im var. üzerinde kendi sitem dahil 3-5 site var ve ben bunun için yurdışını tercih ettim. Hem çok daha uygundu hem de sunduğu hizmetler türk şirketlerden daha iyiydi. Türkiyedeki şirketlerin çoğu da reseller olanlar. Kendi sistemleri olanlar da daha yeni yeni y.dışı ile rekabet edilebilir fiyatlara gelmekte.

    [Geçtiğimiz aylarda çok araştırdım maalesef durum bu]

    IPX ile belli bir oranda çıkış bağlantılarında ödenen dolarları geriye çekebiliriz. Bunun için de büyük veri merkezleri kurmak, büyük büyük firmalar için (özellikle Google, Facebook, Microsoft, Yandex, Twitter vb) cazibe merkezi haline getirmek lazım. vergi avantajları, sigorta kolaylıkları, daha uygun connection fiyatları vb.

    Devlet oyuncu olmasın, ama büyüklük yapsın. Sistem onun olsun ama işletmesini yaptırsın. Blok olarak değil parça parça. Komple verdik ne oldu? OGER battı gitti. Şimdi bankaların oldu Telekom. Seçimin geçmesi ve OHAL'in kalkması bekleniyor.

    Mobilde ise yine 20 senelik bir rezaleti BTK döve döve de olsa bir yere getirdi. Ama yeterli olmuyor. Bu konuda da başka bir modele doğru gitmek lazım. Yoksa 4G'den sonra 3-4 yıla 5G'ye doğru düzgün geçemeyebiliriz.




  • astegon kullanıcısına yanıt
    Hocam, devlet büyüklük yapsın da bu sadece firmalara vergi indirimi vs. imkanlar sağlamakla olmuyor. Aklına gelen siteyi engelleyen bir ülkeyiz. Zamanında az Google uygulamalarını engellemedik. Şimdi de Google yanaşmak bile istemiyor ülkeye. Tek Google değil, diğerlerinin de çekincesi.



    Turkcell'in takdir ettiğim yanı adamlar kazık fiyata hizmet veriyor ama hizmeti iyi de veriyor, kendi kârlılığını da sürdürmesini beceriyor. Adamlar para gelecek işe giriyor, gereğinden fazlasını ödemiyor, gereksiz masrafa da garip uygulamaları dışında girmiyor. Ekim ayında Turkcell hattımda yurtdışı sitelerde bir ağırlaşma sezdim. Hemen traceroute ile kontrol ettim. Önceden Turkcell yurtdışı çıkışını Interroute üstünden yaparken ucuz Seabone'a geçmiş ve ping süresi olarak fark olmasa da sayfaların şakır şakır akıcılığı azalmıştı.



    Hosting hizmetlerinin yurtdışı fiyatlar ile mücadele etmesi zor. Yine baya yol katedildi ama. Türk Telekom'un çok eskiden yurtdışından yurtiçine aldığın siteye servise indirimli fiyat verme durumları vardı ama çoğu küçük siteye de hitap etmiyor. Zaten artık bu tür siteler ciddi trafik de taşımıyor. Ana trafik sosyal medya ve video sitelerinde ki çoğu yurtdışı. Trafik yurtiçi kalsın diye zamanında video sitesi olarak izlesene, akilli.tv vs. kullandığım oldu ama Youtube kendini geliştirdi, bunlar hep aynı kaldı ya da geri gitti. İşler böyle zor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Turkcell'in girişimlerini mantıklı ama sürdürülebilir bulmuyorum ben. Misal benim tarifemde Lifebox üyeliği var. Önceden 500 GB + 50 GB toplam 550 GB idi, Turkcell 2-3 ay evvel 500'ü 100'e indirdi.

    Fizy vardı bedava. İlla 4 TL daha istiyor. Bir çok şarkı 30 sn oldu, bahane de "telif" dediler. Sözleşmesel anlamda itiraz ettim. Ben taahhüt verdim siz verdiğinizi sağlamıyorsunuz, bu sözleşmenin feshini doğurur hukuki olarak dedim. Kilitlendiler. Şimdi rüşvet veriyorlar bana sürekli. Geçen ay 5 GB kadar internet, bu ay faturamı dondurdular kendileri ödeyecekler vs.

    Devlet büyüklüğünü başka şekilde yapamaz ki. İmkan sağlayabilir. Fiber olsun, mobil iletişimde vergi avantajları olsun. Ama son kullanıcıya pek de yansımayacak şeyler bu.

    Konu çok saptı ama ben hala IPX sistemini oluşturmamız gerektiğini cidden düşünmemiz gerektiği fikrindeyim. IPX olmazsa daha çok para öderiz interconnection ve hub bağlantılarına.




  • astegon kullanıcısına yanıt
    Neyi sürdürüp sürdüremeyeceklerini kendileri bilir. Şu ana kadar gayet iyi sürdürdüler yıllardır. Bu zamandan sonra da bir şekilde toparlarlar.

    Hocam devlet kafasına göre site engellemese zaten yurtdışı sağlayıcılar çok bir imkan olmasa da giriş yapabilirlerdi az çok. İstanbul'u İnternet'in merkezi yapma olayı 10 yıldan fazla oldu söylediler durdular hep ama kimse İnternet'in yasak olduğu bir yeri merkez olarak kullanmaz. Büyük bir potansiyel varken hepsini Sofya'ya kaptırdılar. Şimdi de Orta Doğu yiyormuş sanırım pastayı. Hani ben sana beleş fiber vereyim ama siteni de engelleyeyim ayağına gelmez kimse.

    IPX sistemi dediğiniz nedir hocam? Internet Exchange Point yani IXP olayı mı, başka bir şey mi? IXP olarak TNAP kullandı, alternatif operatörler kullanıyordu kendi arasında. Sonra Ist-ix çıktı, De-cix İstanbul çıktı falan ama onlarda pek bir halt yok. Turk Telekom ben zaten yerli ISS'lere doğal takas ortamıyım gerek yok diyor, kimsenin trafiğini ve ücretini kendinden kaçırmak istemiyor.




  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Aggggh, typo yapmışım. IXP olaack, IPX protokoldü.

    IXP konusunda telekom eğer tekrardan devlete geçerse yapılabilir. Bir de önemli olan data center kısmı. Bunu bir çok ülke yapıyor.

    Ha site engellemeleri konusu fecaat zaten. Senin ülkende kapalı ama herkes giriyor.

  • astegon kullanıcısına yanıt
    Cevap yazacağım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.