Şimdi Ara

Türk yapımı Wireless Projesi olabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.148
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Şimdi arkadaşlar wireless ethernet kartları biliyorsunuz genelde 2.4Ghz bandında çalışıyorlar.
    Bu da şu demek oluyor, yayınladığınız dalgaların güçleri düşük olacak (yüksek olması çko büyük maliyet demek oluyor çünkü) dolayısıyla fazla uzağa gidemeyecek..
    Peki neden 2.4 Ghz ? çünkü bu bant genişliğinde yaklaşık 11Mbit yani, çarpıp bölerseniz saniyede 1,3Mbyte veri aktarımı demek oluyor. Tabi bu kadarı yukarıdaki sistem için standart normalde bunun altında gerçekleşir.
    ayrıca 54Mbit kartlar da mevcut piyasada ve bu bant genişliğini yükseltmek için çalışıyorlar.. Tabi 2.4Ghz den 5Ghz e kadar olan bant içinde.

    Yukarıdaki sistemler gerçekten şirketler için vs. şart. Yüksek bant genişliğine ihtiyaç var.

    Ama benim aklımda hep şu var.. Evimden işime bağlanıp ufak tefek işleri yapacam, bunun için niçin 11Mbit arıyayım ki? üstelik antenler birbirini görmezse 100Mt de bil sistem çalışmayabiliyor.

    (ve geliyoruz Türk projesine)
    Oysaki FM verici gibi bu düşük bant genişliklerinde çalışan bir verici yapsak bize modem gibi 56Kbit veya 100Kbit her neyse bant genişliği sunsa ama mesafe 1kmden 10 kilometreye kadar olabilse (1 tane kilometrelik wireless fiyatına binlerce bu tür sistem yapabilirsiniz) güzel olmaz mı?
    düşük bant genişliği olur, şirketler veya birden fazla terminal için kullanılmaz. Ama ev kullanıcıları için ideal değil mi?
    Örnek güncel bazı telsizlerde bile, yani şu elde taşınan uzun mesafesi de olan telsizlerde bile yaklaşıl 33.6Kbit modem standardında veri transferi mümkün olabiliyor.. Adamlar yapmış, bunu biz yapamaz mıyız?

    Soru 2, hazır böyle bir proje var mı? varsa yapalım iş-ev arası ucuza network kuralım.. Tahminim böyle bişey peynir ekmek gibi satar.
    Tabi amaç satmak değil işimizi görmek, netekim böyle bir uygulama Telsiz melsiz bilmemne kanununa muhalefet olur (kendin kullansan bile) ayrıca bu kadar düşük banttaki vericilere TSE ve RTÜK izin vermez zaten.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wikican -- 29 Kasım 2004, 5:09:16 >







  • lisedeki hayalimdi FM üzerinden bilgisayar verisi aktarmak, ama hiç yapamadım.
    şu an gerekli değil zaten, ev içi modemler yeterli, kimse 5km'de yayın yapma gereği duymuyor

    eve bağlanmak için mobil internet kullanmak daha kolay gibi

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • merak ettiğim ve bilmediğim için bir soru sormak istiyorum
    dalga boylarına bağlı olarak taşınabilecel veri miktarını biliyor musunuz ?

    kablolu network lerde tcp nin taşıma kapasitesi tüm giden gelen bilgiler dahil 1,5kb doğal olarak taşınan bilginin büyük kısmı infoyu oluşturuyor . dolayısı ile de gb lar ve üstü bir bilgi taşımak istediğinizde veri akışı... daha amiyane tabir ile yükü taşıacak amele sayısı da buna göre artıyor. ve network ünüzde bir parazit var ise bu işlem başarısı da düşüyor

    16-24-48 gbit portlu switchler de yönetilebilirlik dışında taşıma kapasitelerini listelere yazmazlar.. ancak sorduğunuzda söylenir

    benzer bir konu BT lerde mevcut... bir haber dinlemiş idim.. bt 4.1 cihazları firmware ile 5 e upgrade edilebilniyor. aralarındaki en büyük fark bu diye bir açıklama yapıldı..
    şimdi elimizdeki ler 4.1 değil 4 olduğu için ve 4 ile 5 arasında da oldukça yüksek bir hız - mesafe farkı olması sebebi ile....

    mini fm radyo ile uğraşanlar olayıns adece frekans değil, o frekansı besleyecek gücün kapasitesinin de öneminden bahseder.. yani 9V ama 1w bile etmeyen ve o Watt ları taşıyabilecek devre elemanları !!!!

    yani olabilir ise çok güzel olur... özellikle firma içi kablo tesisatı ile devasa boyutlardaki sinyal yansıtıcılar için de yol gözükmüş olur

    başarınızı merak ve heyecan ile bekliyorum




  • tosuntosun T kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

    Veri iletim hızı sadece dalga boyuyla / frekansla alakalı değil. Bir elektronik ve haberleşme mühendisi olarak şöyle açıklamaya çalışayım. Baseband denen verinin modüle edildiği kısım önce Intermediate Frequency (IF)'e taşınır sonra taşıyıcı frekansa taşınır, ya da doğrudan taşıyıcı frekans taşınır. Wifi'nin bandgenişliği 20 MHz ise bu frekans 2400 MHz ile çarpılıp 2400 MHZ üzerinden taşınır. Baseband denen 20 MHz'lik bölümde bir çok kanal ve her kanalda bölünmüş aralıklı frekanslar vardır (bkz. OFDM, FDM). Bu birim frekanslarda da FSK, QAM, PSK vb. modülasyonlarla modüle edilmiş veri vardır. Yani WiFi'de ya da başka dijital haberleşemede veri tek bir frekansın anahtarlanmasıyla (örneğin 2400 MHz ile) taşınmaz. 2400 MHz civarında belli bandgenişlikteki frekans bölgeleri kullanılır. Örneğin 2399 MHz ile 2400 MHz farklı frekanslarıdır. İkisini bir birinden ayrı kullanabiliriz. Veri frekans aralıklarının minimuma en verimli şekilde indirmek için OFDM teknolojisi geliştirilmiş. Böylece komşu frekansların birbirini en az etkilediği ve aralığın minimum olduğu bir modülasyon ortaya çıkmış. Bu maksimum veri hızı için önemli. Bir de bu veri frekanslarının her birinden yani frekansı bir sinüs dalgasından maksimum veri alınabilmesi için PSK, QAM, ASK gibi modülasyonlar kullanılmaktadır. Yani aynı frekansta tek bir sinüs gönderilmesi yerine sinüs ve kosinüs (sinüs'ün fazına 90 derece eklenerek) üst üste bindirilerek gönderilir. QAM'de ise bu sinüs ve kosinüsün fazları ve genlikleri ile oynanarak o sembole daha fazla veri eklenmesi sağlanır. Wifi'de a ve g sınıflarında OFDM, PSK (BPSK ve QPSK) ve 16-64QAM'ler kullanılmaktadır. QAM'de önündeki rakam arttıkça veri hızı artmakta fakat gürültüye karşı duyarlılığı artmakta bu da hata oranı artmasına neden olmaktadır. Bunun için mevcut alıcı-verici teknolojisi de göz önüne alınarak en optimum standartlar belirlenir.
    Bir data vericisinin gücünü artırmak veri hızlanması anlamına gelmez. Çünkü bizi kısıtlayan başka şey çevremizde onlarca, yüzlerce radyo vericisi (Wifi, Blueoth, UMTS, LTE, GSM vb.) bulunmasıdır. Örneği bir sınıfta 30 kişinin WiFi'yi aynı anda açıksa bu cihazlar aynı frekans bloğunu gerek bölüştürerek(FDMA), gerek zamanda ayırarak (TDMA), gerek de kodlama yöntemleriyle (CDMA) bölüştürmek zorundadır. Bu durumda bizi çevre binaların ya da 1000 metre uzaktaki WiFi cihazlarının bizi etkilemesini istemeyiz. Bu yüzden bu cihazlar türlerine göre güç olarak sınırlandırılır, burada da nasıl hesaplar yapılmıştır hayal edin. Aynı frekans aralığının paylaşılması genel haberleşme verimini düşürür. Yani aynı frekansın hem alıcı ve verici frekansların paylaşılması (herkese farklı veriler gelmesi istenmesi) durumu bizi asıl kısıtlayan etken. Bugün 36000 km uzaklıktaki Türksat'tan saniyede gigabitlerce veri gelebilmekte niye çünkü tek yönlü, herkese aynı bilgi gidiyor. Fakat yanımızdaki cihazlarla gigabitler hızında kablosuz haberleşemiyoruz (5G vb teknolojilerle hem ultra geniş bant, hem yüksek frekanslar hem de çoklu anten teknolojileriyle gelecekte herkes tarafından kullanılması mümkün olacak).

    Değinmek istediğim son nokta da haberleşmenin ortamına göre veri hataları olabilmektedir. Sistem tasarlarken hata oranı ve performans açılarından en optimum sitemi düşünerek tasarlamak daha mantıklı. Bahsettiğiniz 1.5 kb herhalde TCP paket boyutu.
    Bunu belirlerken veri boyutuna bağlı hata oranı, yeniden paket istenme oranı, paket boyutu küçüldüğünde paket sayısının fazla olmasının yarattığı gecikmeler ve bunun tersi olarak hatadan dolayı yeniden paket gönderilmesi istenirse paket büyüklüğüne bağlı süre kaybı. Atıyorum paket boyutu 1 MB olduğunda, bir hata olursa o paketin baştan gönderilmesi gerek. Yani hem paketin gönderim süresi uzun hem de hata oluşma ihtimali daha yüksek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lucky16 -- 21 Eylül 2018; 14:36:17 >




  • lucky16 L kullanıcısına yanıt
    bu forumda görmek ve okumak istediğim yazılar


    tşk ederim...
  • Allah'ım 14 yıl sonra cevap gelmiş
  • wikican kullanıcısına yanıt
    Her yil 1 satır yazmış , aklina geldikce 1-2 cümle yazmış beklemiş,,, gönder tuşuna basmak bu güne kısmetmis ,,

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.