Şimdi Ara

Stygian: Reign of the Old Ones (2019) [ANA KONU] #Türkçe

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
2
Favori
2.373
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj





  • Steam Sayfası için tıklayın.

    İnternet sayfası için tıklayın

    Son Güncelleme Bilgisi:

    Merhaba Türk Stygian takipçileri!

    Bildiğiniz gibi biz İstanbullu bir oyun stüdyosuyuz ve ilk günden beri Stygian'ı Türkçe görmek için büyük bir heyecan taşıyoruz. En çok da zamanında Baldur's Gate'leri, Fallout'ları elinde Redhouse sözlükle bitirmiş tutkulu oyuncu arkadaşlarımıza karşı bir sorumluluk olarak görüyoruz bunu.

    Stygian İngilizce olarak yazdığımız ve tasarladığımız bir oyun oldu. Bu; yabancı pazara hitap edecek, 200.000 kelimeden oluşan bir oyun için ne yazık ki bir hayatta kalma zorunluluğu. Dolayısıyla bu konuda da ciddi bir yerelleştirme desteğine ihtiyacımız vardı; çünkü oyunu yapmayı bırakıp oyunu Türkçeye çevirme fırsatına sahip değildik. Yerelleştirme bütçemizde de Türkçeye yer ayrılmamıştı; fakat bunu bir bahane olarak görmüyoruz. Türkçeyi, saydığımız sebeplerden ötürü oyunun çıkış tarihine yetiştiremesek bile Türkiye'nin en tecrübeli fantastik çeviri ve yerelleştirme uzmanlarından Koray Özbudak ile bu konuda fikir birliğine vardığımızı açıklamak isteriz.

    Kendisi Watchmen, V for Vendetta, Hellboy, Sandman gibi çizgi romanlarda çeviri /editörlük yapmış ve League of Legends'ın yerelleştirme çalışmalarını üstlenmiş, derinden Lovecraft hayranı bir dostumuz. Stygian'ı hak ettiği özen ve dikkat ile Türkçe'ye çevireceğinden hiç kuşkumuz yok.

    Oyunun başarısı, elbette bu sürecin hatırı sayılır seviyede hızlanmasını sağlayacak.

    Bu haberi, kendimizi sorumlu hissettiğimiz siz Türk oyun topluluğuyla paylaşmak istedik.

    Tekrar görüşeceğiz!

    Cultic Games

    Oyunun Steam sayfasından ya da kendi internet sitelerinden demo'yu indirip deneyimleyebilirsiniz. Bu oyun desteklenmeli arkadaşlar. Sizlerden ricam oyunu istek listesine mutlaka alın. Çünkü bu oyun gerçekten iyi görünüyor.

    Oyunun türü: Deep Narrative RPG

    Özellikle mekanik olarak yetenek,skill,sınıf..vb gibi klasik crpg seviyesinde olan aynı zamanda TB savaş sistemine sahip bir oyun. Darkest dungeon gibi karakterin delirmesi gibi çeşitli rpg sistemlerini de içinde barındırıyor. Sanat tarzı olarak ise HP Lovecraft'a uygun bir tasarım dili seçmişler ki son derece harika görünüyor.

    Oyunun çıkış tarihi : 26.09.2019 (Bu ayın sonunda çıkıyor)

    İlk izlenim videosu'nu Sinan Akkol yapmış bu arada geçen sene lakin oyunun son hali değil elbette. İzlemek isteyenler şurayı tıklayarak bir göz atabilir.

    Ben bu oyundan (sırf türk yapımı olduğu için değil) umutluyum. Hadi hayırlısı...

    Güncelleme: Türkçe dil desteği artık var.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >



  • Oyun çıktı arkadaşlar.. Henüz Türkçe altyazı eklenmiş değil ama eklenmesi uzun sürmez. Haftasonu oyunu bitirip (biterse tabi) görüşlerimi buraya eklerim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi undy1ng -- 26 Eylül 2019; 21:42:35 >
  • Iyi bir tupcudur kendisi, seriyi baslatmis:

  • quote:

    Orijinalden alıntı: undy1ng

    Oyun çıktı arkadaşlar.. Henüz Türkçe altyazı eklenmiş değil ama eklenmesi uzun sürmez. Haftasonu oyunu bitirip (biterse tabi) görüşlerimi buraya eklerim.
    Valla ben bayadır bekliyordum zaten, şöyle bir baktım, oyun çok dolu gözüküyor. Oynanış süresi ne kadardır bilemiyorum. Türkçesi çıkana kadar dokunmayacağım kendisine hakkını veremeyebilirim ingilizcesiyle. İncelemeni mutlaka bekliyorum hocam.
  • Yalnız oyun çıkmadan önce hazır oluşturulmuş karakterlerin içinde Türk bir araştırmacı da vardı diye hatırlıyorum. Hatta kendisi Atatürk tarafından bizzat bu Cthulhu mevzusunu araştırmak için Arkham'a gönderilmiş gibisinden arka plan hikayesi de vardı.(Bence bu arka plan hikayesi dahiceydi. Mayatepek gibi adamların bizzat Atatürk tarafından görevlendirilip yer yer okültist mevzuları araştırmışlıkları vardır) Ama oyunda kendisini göremedim. Sonradan çıkardılar sanırım. Keşke olsaymış. Kültürel açıdan bizi temsil edebilirdi Arkhamda
  • Of ulan evde olup oynamak vardı.

    Şafak 106.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MANGUTAY

    Valla ben bayadır bekliyordum zaten, şöyle bir baktım, oyun çok dolu gözüküyor. Oynanış süresi ne kadardır bilemiyorum. Türkçesi çıkana kadar dokunmayacağım kendisine hakkını veremeyebilirim ingilizcesiyle. İncelemeni mutlaka bekliyorum hocam.

    Alıntıları Göster
    Oyun acilen yamalanması gerekiyor çok fazla bug var ki pazartesi bir yama geleceğini açıkladılar. Oyunu 2-3 saat oynayıp bir baktım bu arada ilk izlenim bile demek yanlış olur lakin oyunun mantığı şu;

    Oyun tasarım olarak gerçekten "çok eski diyebileceğimiz oyunların" mekanik temelleri üzerine kurulmuş. En basit örneği sanitarium. Nasıl sanitarium oyununda her nesne üzerine geldiğinizde bir inceleme işareti çıkıyorsa (sağ tıklayıp seçtiğimiz) bu oyun da aynısı. Yani her nesneyi sağ tıklayıp çıkan seçenekler arasından uygun olanın seçip ilerlediğiniz bir oyun bu. Aynı şekilde bölüm geçişleri(her bir oda'da sadece point and click nesneler ve NPC'ler olması) aynı şekilde sürekli yükleme ekranları olması..vb yani özetle bildiğiniz sanitarium oyunu oynuyormuşuz gibi hissettiriyor. Hal böyle olunca oyun sandığınızdan daha hantal bir hal alıyor ki bu oyun da böyle. Peki cultic games sanitarium temelli bir oyun motorunun üzerine ne inşaa etmiş?

    Dialog sistemi, dnd rpg mekanikleri ve sanatsal çizim tarzı.

    Özetle durum bu.

    Bu arada oyun gerçekten narrative RPG üzerine kurulmuş. Peki bu ne demek? Bu oyunu tamamen dialoglar üzerinden ilerletebileceğiniz, hikaye'nin ana odak noktası olduğu oyun tarzı. Zaten oyunda istediğiniz zaman combat yapma şansınız yok sadece size saldırı olduğunda ya da dialog sırasında "atack" gibi bir şeyle karşılaşmanız durumunda "combat" ekranına geçiyor. Onun dışında oyun tamamen "point and click" diyeceğimiz bir dünya da NPC ile dialog, yer yer materyal toplama, kamp yapma üzerinden gidiyor.

    Şimdi ana nokta "narrative rpg" olduğu için hali ile bu oyun dialog sistemi kullanıyor lakin mekanik olarak oyunda bu dialog sisteminden gelen özelliklerin hepsini görmüyorsunuz. Bunun en büyük nedeni de oyunda sınıf/alt sınıf sisteminin oluşu. Yani cultic games aslında şunu yapmış;
    - Her bir sınıfın/alt sınıfın üzerinde o kadar yoğunlaşmış ki hangi sınıfı seçerseniz seçin gerçekten o sınıf'ın hakkını vermişler. Örneğin aristokrat olarak oyuna başladınız ve o da nesi hizmete hazır bir "uşağınız" (maceranız da yoldaş olarak "companion")sizi bekliyor. Aynı şekilde kaşif/maceracı oldunuz ve oyuna başladığınızda köpeğiniz size yoldaş olarak hazırda duruyor. Tabi bunlar yoldaş oldukları için hali ile lvl atladıkça her detayını siz ayarlıyorsunuz. Bu tür yoldaşların dışında farklı insanları da macera boyunca grubunuza dahil edebiliyorsunuz lakin onlar "yoldaş" olmadıkları için onlara herhangi bir müdahale yapamıyorsunuz. Özetle oyunda film artisti olmak gibi çok ilginç sınıflar var ve bu sınıflar/alt sınıfların "+/-" tarafı zaten karakter gelişimi sırasında görüyorsunuz. İnanç sistemi gibi tüm sınıfların ortak özelliği gibi seçimler olmasının yanında perk'lere geldiğinizde sınıf sistemi yine devreye giriyor ve sınıfınıza özel perk'lerle karşılaşıyorsunuz. Özetle bu adamlar sınıf dediğimiz sistemin ne olduğunu çözmüşler.

    Şimdi oyununuzda detaylı bir sınıf sistemi yarattığınızda hali ile tüm oyun boyunca bu sınıfın oyunda ilerlemesini sağlamak zorundasınız ki narrative rpg'den bahsediyorsak dialoglar da buna göre şekillenmeli. İşte yukarıda bahsettiğim rpg dialog mekanikleri aslında yeterli sayıda var lakin sınıfa özel seçimler oldukları için (ya da karakter yaratma ekranında ki seçimlerinize göre oldukları için) oyunda 5 dialog çıkıyorsa sadece 1 tane parantez içerisinde mekanik olarak gelen "[speech]" gibi bir şey görüyorsunuz. Hali ile bu da oyunu daha lineer yapıyor ki "narrative rpg" dediğimiz bir oyunda olması gereken şey de bu zaten. Yani aslında sizi hikayeye odaklanmanızı sağlıyor ve çok da özgür bırakmıyor. Tabi ki RPG'nin sadece dialog sistemi olmadığını skill,inanç,stats,perk..vb mekaniklerle de narrative rpg dediğimiz türün hakkını vermeye çalışıyor. Tabi malesef çok eski bir oyun motoru sistemi kullandığı için de bu mekanikleri çok da istenilen seviye de kullanamıyoruz malesef burası oyunun eksi olan tarafı.

    Bu arada oyunun genel amacı şu; Oyunun başlangıcından bitişine kadar akıl sağlığımızı koruyarak oyunu sonlandırabilmek. Nasıl bir darkest dungeon'da zorlu bir zindana giriyor ve mevcut durumumuzla (kamp sayısı,akıl sağlığı karakterlerin durumu..vb) ile o zindandan başarılı bir şekilde ayrılmaya çalışıyorsak aynı durum bu oyun için de geçerli. Zaten combat'larda "escape" denilen olayın mantığı da bu. Yani savaş sırasında ne kadar başarılı olursak olalım savaşın ortasında "escape"i gördüğümüzde kaçmalıyız ki akıl sağlımız daha çok yükselmeden görevi tamamlamış olup oyunun sonuna doğru bir adım daha atmış olalım.

    Sonuç olarak "Cultic Games" oyunun başlangıç kısmında çok ciddi bir karar vermiş. Bu karar şu;

    Tek bir sınıf (karakter) üzerinden 50 saatlik bir oynanış mı yapmalıyız yoksa 10 tane sınıf yapıp 10-15 saatlik kısa ama daha dolu bir deneyim mi sunmalıyız? Aslında bunun kararını vermek biraz bütçe biraz da RPG dediğimiz kavramın hakkını vermek ile alakalı. 50 saatlik bir deneyim için özellikle böyle bir oyun tarzında bolca yeni mekan, yeni müzikler hatta 50 saatlik uzun bir ana hikaye/yan görevler yazmak..vb iş yükünü oldukça artıran bir etmen olduğu için hali ile daha maliyetsiz olanı seçmişler ancak bu seçim oyunu crpg'ye daha da yaklaştırmış. İşin ilginç olan tarafı ise kısa bir deneyim avantajından da son derece yararlanmışlar çünkü kısa bir deneyim olmasına rağmen kullanabileceğiniz elinizde bir sürü yeni sınıf ve bu sınıfların getirdiği (oyunu zenginleştiriği) onlarca yeni mekanik ve dialog tercihi size sunuyor yani crpglerde gördüğümüz daha derin bir oynanış size sunuyor. Bu da oyunun türünü hali ile "Deep Narrative RPG" olmasını sağlıyor ve hakkını da vermişler.

    Sonuç olarak bu oyun bir kickstarter oyunu ki 74.000 euro toplanarak yapılmış hatta bu maliyetler de kurtarmamış ki bir de yayıncı desteğine başvurmuşlar. (1c Entertainment) Eh yapımcı olarak yayıncı desteği alırsanız hali ile bu adamlar eksik de olsa bir tarih verir ve o tarihte oyununuzu yayınlamak zorunda kalırsınız. Stygian sanki Cultic games'in hırsını ve yapmak istediklerini gösteren ama para olmadığı için yarım kalan ancak bunu da oyuncuya yansıtmamak için mevcut bütçesi ile yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalışan bir oyun diye yorumlamak yanlış olmaz.

    Evet ülkemizin içinde bulunduğu durumu düşünerek bir çok insan kickstarter desteği yapamadığını söylemek yanlış olmaz ama bu oyunu satın almak aslında yarım kalan bu oyunun belki de devamına olanak sağlayabilir. Evet paramız değersiz ancak sadece türkiye'de ki satış rakamları bile yapımcının motive olmasını sağlayacaktır. Bu yüzden bu oyunu satın alın arkadaşlar gerçekten kısa da olsa (CRPG oyunlarla kıyaslıyorum) size güzel bir deneyimin sunmasının yanında diğer türk oyunlarında olduğu gibi ne "No:70" gibi "bu olmamış" dersiniz ne de "Pusu" gibi "bu oyun FPS'idi TPS ne alaka" gibi yorumlarda bulunabilirsiniz.

    Oyunun bende olan izlenimi 10 üzerinden 7 lakin bütçeleri olsa daha iyisini yapabileceklerina inanmam ve elbette bir türk oyunu olmasından dolayı da 9/10 oluyor. Mound and blade oyunundan sonra oynayabileceğiniz en kaliteli türk oyunu olduğunu söyleyebilirim hatta taleworlds'un bütçesine sahip olsalar bu hırsla daha kalitelisini yapacaklarından da neredeyse eminim. Neden derseniz bu oyundaki sanat tarzına baktığınızda hatta gerilim dolu müziklerin kalitesi ya da oyunda ki diğer göndermeleri (daha başlangıç dediğimiz kısımda ravenloft göndermesi olan bir karakter bile gördüm)hepsini geçtim yazım kalitesine bile baktığınızda bu durumu direk kavruyorsunuz.

    Bence bu oyunu satın alın ve "Türkçe altyazı" seçeneğinin gelmesini bekleyin ve öyle oynayın. (Yeterli dil seviyesi olmayanlar için söylüyorum bunu) Çünkü bu oyunda metinlerde yazılmış "şiir" dahi var.

    Neyse ilk izlenimim şimdilik bunlar.
  • Oyun hiç fena değil. Tempo sorunu var ve combatlar ağır ama geri kalan her şey gayet yerinde. Kısa bir inceleme:
    https://www.youtube.com/watch?v=6HO_QqYd5A0
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zebercet

    Of ulan evde olup oynamak vardı.

    Şafak 106.
    Şafak 45 oldu da oyun patladi sanirim. Türkçe desteginden de ses yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türk oyunu ve türkçe dil desteği yok 1 kuruş para vermem
  • Türkçe alt yazı eklemedikleri için bende almam.
  • Bu oyun ile ilgili bir video izlemiştim. Yapımcılar, bu oyunun Türkiye'de oynayacak kitlesinin çok az olduğunu, ana pazarları yurt dışı olduğu için Türkçe eklemediklerini duymuştum. İleride belki eklerler ama öncelikleri bu değil yani.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi requizm -- 29 Kasım 2019; 13:33:32 >
  • Güzel bir gelişme var. Oyuna Türkçe altyazının yanında türkçe seslendirme de ekleyecekler sanırım ki bir crpg oyunda türkçe seslendirmenin olması bir ilk diyebiliriz.

    Instagram hesaplarında bununla ilgili bir görsel var. İlgili twitter hesabı;
    https://twitter.com/stygianthegame/status/1234810741766545409
  • quote:

    Orijinalden alıntı: requizm

    Bu oyun ile ilgili bir video izlemiştim. Yapımcılar, bu oyunun Türkiye'de oynayacak kitlesinin çok az olduğunu, ana pazarları yurt dışı olduğu için Türkçe eklemediklerini duymuştum. İleride belki eklerler ama öncelikleri bu değil yani.
    kitlesi niye olmasın arkadaş ya bitarflarından element uydurmak diye buna denir cd project red bile türkçe çıkarıyorken rpg oyunlarını :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evohan -- 4 Mart 2020; 15:49:56 >
  • istek listeme aldım türkçe dil desteği eklenirse zevkle alır oynarım
  • Oyunun türkçe dil desteği eklenmiş..

    Henüz denemedim muhtemelen 1-2 güne açar bakarım bir. Hadi hayırlı olsun herkese.
    https://store.steampowered.com/app/779290/Stygian_Reign_of_the_Old_Ones/
  • Türkçe çeviri muazzam arkadaşlar alın oynayın.
  • Fiyatı benim için şu an biraz fazla. Otuz tl civarına düştüğü an alınır.
  • Oyun 6 nisan tarihine kadar 30 tlye düşmüş. Bu aralar ne istesem oluyor.
  • O kadar çok oyun aynı anda çıktı gözümüzden kaçtı paraları yedik :)

    yaz indirimlerine artık.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.