Şimdi Ara

Türk Telekom NMT

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
1.210
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • TT nin araç telefonları (NMT sistem) ücretlendirmeleri hakkında bilgisi olan var mı?
    hani şu 0522 ile başlayan. Kendi sitesinde pek bişi bulamadım.



  • arabaya bağlamak için olanımı soruyosun kardeş




    özgür
  • quote:

    Orjinalden alıntı: deville

    TT nin araç telefonları (NMT sistem) ücretlendirmeleri hakkında bilgisi olan var mı?
    hani şu 0522 ile başlayan. Kendi sitesinde pek bişi bulamadım.


    Şöyle bişey buldum ben .

    http://ttnet.net.tr/webtech/default.asp?sayfa_id=164
  • evet "yukarıdada söylediğim gibi" araç için olanlar.
  • Konuyu hortlatıyorum ama bu NMT çok işimize yarayacak gibi.

    1985 yılında PTT tarafından kurulan ve 1995'de Türk Telekom - Ptt ortaklığına devir edilen NMT sistemi, Avea'nın Türk Telekom'a geçmesiyle çok işe yarayacakmış.

    1989 yılında Hazine tarafından 49 yıllığına birçok kamu arazisi NMT ağında kullanılması için Ptt'ye verilmiş, Ptt NMT 1995'de Türk Telekom - Ptt ortaklığına geçince bu arazilerinde kullanım hakkı Türk Telekom'a geçmiş. 2001 yılında Aycell kurulduğunda Türk Telekom bu arazileri Aycell'in baz istasyonlarını yerleştirmek için kullanmak istemiş ama Turkcell'in rekabet kurumuna ve o zaman ki BTK kurumuna yaptığı başvuru sonucunda "bu arazilerin sadece Türk Telekom veya PTT markaları" adı altında kullanılabileceği belirtilerek Aycell'e kullanım izni verilmemiş. Aria ile Aycell birleştiğinde Türk Telekom yine bunları kullanmak istemiş ama kullanamamış. 2008 yılında bu NMT kapanmış ancak bu arazilerin kullanım hakkı sözleşme gereği hala Türk Telekom'daymış.

    Ancak şimdi marka Türk Telekom olduğu için atıl durumdaki yaklaşık 6000 noktayı Türk Telekom mobil şebekesinde kullanabilecekmiş. Bu sayede kapsama alanında da ciddi bir iyileşme olacakmış.

    Örneğin Gökçeada gibi yerlere yeni baz istasyonu için izin verilmiyormuş. Turkcell'de zamanında en iyi yerleri kaptığı için Avea benzer yerlerde sorun yaşıyormuş, şimdi ise eskiden kalma en iyi yerleri Türk Telekom, mobil şebekesi için kullanabilecek.

    NMT için ayrılan bu noktalar Türk Telekom mobil şebekesi tarafından kullanılmaya başlandıktan sonra da (muhtemelen 6 ay içinde) Türk Telekom kapsama konusundaki reklamlara ağırlık verecekmiş.

    Bu bilgileri aldığım arkadaş muhtemelen bunları forumda paylaştığımı görürse kızar ancak ben yine de paylaşıyorum. Bu gelişme eski Avea, yeni Türk Telekom kullanıcıları için oldukça iyi olacak. Tabi Turkcell yeniden itiraz edip dava açmaz ise.




  • Tek arazi olarak değil, santraller vs. pek çok donanımında da Avea ve TurkTelekom ayrı şirketler olduğu için direk olarak kullanamıyordu, ama artık aynı şirket oldukları için istediği santrale istediği ekipmanı kuracak, istediği yere fiberini bağlayacak vs. Turk Telekom avantajına büyük olay aslında.

    Sonra Turk Telekom CEO'su çıkacak 150 bin KM fiberin üstüne sadece 50 bin katıp diğer şirketler de yatırım yapsın 200 bin KM fiberimiz var, bö bö bö diye böbürlendiği gibi; neredense bedavadan iş yapıp yine diğer şirketler de yatırım yapsın bö bö bö demeye devam edecek. :D Turk Telekom firması araplara verilirken bu üç şirketin rekabet için bilerek ayrı kalması sağlanmadı mı? TurkTelekom rekabeti önlemeyi başararak sanırım herkesin umudunu kırıp tüm şirketleri tek çatıda birleştirmeyi sağladı.
    Artık en azından burada TTnet kesildiğinde herkes Avea da niye kesiliyor diye şaşırmayacak, komple Turk Telekom kesilmiş olacak. :D




  • Mutlaka getirisi kadar götürüsü de olacaktır. Ben en az 1 yıl ana hattımı Turkcell'den çıkartıp Türk Telekom'a taşımam. Avea'nın en büyük eksiği bana göre kapsama alanıydı, önce 900 MHZ'de kullanım izni verdiler şimdi de bu en iyi yerlerde olan ancak atıl durumdaki 6000 noktayı kullanma izni verdiler. Bu sebeple 1 seneye bu kapsama sorunları biter ve iyi bir alternatif olabilir diye düşünüyorum.

    Yine de Turkcell ile arasında az bir fark olduğu müddetçe Turkcell'i tercih etmeye devam edeceğim.

    bö bö bö kısmında yazdıklarınızı tam olarak anlayamadım ancak Türk Telekom'un rekabeti önleyici yaklaşımları benimde oldukça canımı sıkıyor, özellikle ev telefonlarındaki rekabeti önleyici adımları çok can sıkıcı. Mobil alanda iyileşecek olması iyi ancak diğer alanlarda rekabeti önleyebilecek olması hoş değil.
  • Müdür gerçekten saçmalamış.

    Bu konuyu sordum 4.5 milyon fiber olması gerekiyormuş dedim ancak şöyle bir cevap aldım. O hesaplama tüm şehirler ele alındığında oluyormuş, nüfusu 500.000 ve üzerinde olan 41 şehir varmış ve Türk Telekom bunlara fiber alt yapı döşüyormuş. Nüfusu 500.000'in altında olan geri kalan 40 şehir'e yatırım yapmıyorlarmış. Bu durumda da 2 milyon km civarı fiber yatırım gerekiyormuş. Ancak bu 41 şehrin içerisinde de doğu şehirleri varmış, doğudan fatura tahsilatında dahi zorluk yaşandığı ve özel indirimli tarifeler uygulandığı halde sürekli zarar edildiği için buralara da yatırım gitmesi zormuş.

    Bunlar çıkınca da geriye 30-35 arası şehir kalıyormuş ve bunlara da yatırım 1.5 milyon km civarında olacakmış. Türk Telekom kullanım hakkı devir alındığından bu yana özellikle mobil alanda uzun yıllar ciddi zararlar olmuş bu sebeple fiber yatırımı gerektiği kadar yapılamamış. 2014 yılında kara geçmeye başlandığı için yatırımlar hızlanmış ve 3 yıl içinde vaat edilen 1.5 milyon km fiber alt yapı tamamlanacakmış.

    Nüfusu 500.000 altında olan şehirler ve fatura tahsilatı yapılamayan doğu illerin fiber alt yapı beklemesi zor görünüyor. Tabi bana göre bu da adaletsizlik ama böyle mühim bir kurum özelleştirse olacağı maalesef bu.




  • Vay paşalarıma bak. E zaten Turk Telekom'un anlamı ne? Özel şirketlerin yatırım maliyetinden dolayı yatırım götürmeyecekleri yerlere yatırımı götürmek amacında değil mi bu? Evrensel fondan para almıyor mu bunun için artık?
    Tamam doğuyu çıkarsınlar, geride bir sürü batı şehri var. Tek şehir merkezi olarak mı görüyorlar onlar bu davayı? Bir sürü ilçe merkezi var.
    Doğu'da da benim bulunduğum yerde zaten sabit telefon ve İnternet kullanan çok azdı, kullananlar da öğretmenler falan. Genel halk da telefondan bağlanıyor ki, zaten ADSL çalışmadığı zaman mobil şebeke de çalışmıyor. Van'da vs. de arkadaşın ADSL'i, 22 Mbit hız alıyordu. Hani bildiğim uç noktalara kadar fiber ulaşmış durumda, askeri taburlar falan fiber var böyle yerlere kadar, oradan öte DSLAM ile ADSL vs. veriliyor. Dediğim gibi hadi doğuyu geçelim, batıyı halletsinler o kadar biliyorlarsa önce. İleride doğudaki durumlar düzeldikçe orasını da ilerletirler. Zaten TOKİ konutları falan hızları yüksek oluyor.




  • Hayırlısı olsun diyelim. Çok fazla fiber yatırımı yapacak gibi görünmüyorlar.
  • Diğer operatörler bildiğin dışlandı.
    Avea zaten yok fiyatına tarife veriyordu. Çekim gücü zayıf diye kullanılmıyordu.
    Şimdi kimse diğer operatörleri tercih etmez.

    Bakalım ne olacak. Arada çok abes bir fiyat farkı olmazsa ben vodafone veya Türkcell i tercih edrim. Tekele karşıyım. Elimden gelse vodafone yı geliştirmek isterdim. Bunların eline geçmeyen tek operatör.

    Vodafone belki satıp ülkeden çıkar. Türkcell zaten bunlara geçti. Yavaş yavaş eritip bitirecekler gibi.

    Bir on sene içinde tt ile başbaşa kalırız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Drak44 D kullanıcısına yanıt
    O fiber altyapıyı diğer operatörler de kullanıyor. Tek bir reklam ile dışlanan bir şey yok.
    Kimse Turkcell Vodafone kullanmaz. Herkes Avea'ya geçerse, Avea'nın fiyatları Turkcell'i bile sollar. Turkcell'in fiyatları boşuna böyle değil. :)
    Vodafone yakın zamanda çıkmaz Türkiye'den, çok fazla kâr edemese de grubun iyi kâr ettiği ülkeler onu karşılıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sis651

    O fiber altyapıyı diğer operatörler de kullanıyor. Tek bir reklam ile dışlanan bir şey yok.
    Kimse Turkcell Vodafone kullanmaz. Herkes Avea'ya geçerse, Avea'nın fiyatları Turkcell'i bile sollar. Turkcell'in fiyatları boşuna böyle değil. :)
    Vodafone yakın zamanda çıkmaz Türkiye'den, çok fazla kâr edemese de grubun iyi kâr ettiği ülkeler onu karşılıyor.

    O hatları diğerleri kiralayıp kullanıyor. Maliyetleri ne durumda peki.

    TT kendisine de mi kiralayacak kendi hattını. Diğerlerinden ucuza mı kiralayacak

    Başka konularda avea nın kalitesi arttı diyen bir sürü kişi var. Avea yarı fiyatına tarife sunuyor neredeyse

    Kalite artarsa insanlar biye fahiş fiyatlı ve kalitesi her gün düşen türkcell e veya ne yaptığı belli olmayan vodafone A kalsın ki

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Drak44 D kullanıcısına yanıt
    Fiyatını bilmem ama Avea da o hatları parasıyla kullanıyor. Ha para şirket içinde dönüyor o başka, ne kadar ödese kimse itiraz etmez. TTnet'in al sat bedelinin alternatiflerden yüksek olduğu söyleniyor.
    İşte rekabetin amacı zaten bu, piyasaya her açıdan alternatifler sağlamak. Birinin hizmeti kalitelidir ama pahalı, diğerininki iyidir ama ucuzdur, müşteri orta yolunu bulabilecek bu sayede.

    Ha şu var kalite artar ve operatörlerin kullanıcı sayıları birbirine yaklaşırsa da tamamen oligopol bir ortama dönüşür bu iş. Kimse diğerinden aşırı farklı bir fiyat veremez, fiyat farkı azalır. Avea'nın kullanıcı sayısı Turkcell'i geçti mesela, fiyatları da geçmeye başlar otomatik olarak. Tabi böyle bir piyasa durumuna daha çok var. Yıllardır Turkcell'i eritmeye çalışıyorlar, fiyatlarını kazıklaştırdıkça kazıklaştırdılar ama hala erimediyse kolay kolay erimez.

    Kalite göreceli ve bölgesel bir şey. Benim bulunduğum yerde berbat mesela, ucuz olduğu için Avea kullananların bile yedek Turkcell hatları var. Kesilip günlerce gider mi bir operatör, yedek bir hattı mı olmaz...




  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Şimdi benzer şeylerden bahsediyoruz. Sen daha hakimsin tabi. Zaten eskiden beri yazılarını okurum.

    Avea nın geçmiş yıllarda zarar ettiği malum. Çekim kalitesi bazılarının aksini söylese de berbat idi. Zarar etme pahasına fiyatlar düşük idi.

    Ama bu şirketler birleştiriği için vergileri düşecekmiş. Avea nın 5 yıllık zararı kadar vergi düşüşü olacak diyenler var.

    Neyse şu 4.5 g ye bir geçilsin bakalım ne olacak.
    Ama vodafone nin durumu kritik gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bundan sonra eski Avea yeni Türk Telekom çok şanslı.

    1- Avea, Türk Telekom'a ait içeriğin tamamını rekabet gereği kullanamıyordu ama artık bu engel kalktı.

    2- Avea, GSM 1800 MHz'den yayın yaptığı için kapalı alanlarda sorun yaşıyordu, devlet 900 MHz'yi kullanma izni verince bu sorunda ortadan kalkıyor.

    3- PTT'den Türk Telekom'a geçmiş ancak rekabet kanunlarından ötürü atıl durumdaki 6000 eski baz istasyonunun yerini artık kullanabilecek. Üstelik bunlar en ideal noktalardı ve Gökçeada gibi yeni baz istasyonun kurulumunun yasak olduğu noktalarda bu sayede bu yasağı delmiş olacak.

    4- Avea ile Türk Telekom aynı şirkette olsa sabitten mobile, mobilden sabite ara bağlantı anlaşması yapıyordu ve bunun için BTK başta olmak üzere vergi ödüyordu. Şimdi ise British Telecom gibi oldu ve mobil bir iç servise dönüştü. Bu sebeple ara bağlantı anlaşmasına gerek yok, bu sayede ödeyeceği vergilerde azalacak.

    5- Yakında internet alana mobilden şu kadar dakika, sabit telefon alana mobilden şu kadar dakika diyecek ve mobil - sabit arasında da sabah 7'den akşam 7'ye benzeri paketler çıkartabilecek. Eskiden bunları yapması zordu ama şimdi çok daha kolaylaştı.

    6- 200.000 km fiber alt yapı ülkemiz için çok yetersiz ama yine de en fazla alt yapı Türk Telekom'un elinde. Artık kara geçmeye başladıkları için bu rakamda artacakmış, belediyelerde Türk Telekom olunca hiç sorun çıkartmadan fiber döşeme izni veriyor. 4.5G ile birlikte bu fiber alt yapı Türk Telekom'un çok işine yarayacak.

    1-2 seneye kadar rekabet Turkcell - Turk Telekom arasında gidip gelmeye başlar. Rekabetin devamı için Vodafone Türkiye'nin de en kısa sürede atak yapması gerekiyor.




  • Drak44 D kullanıcısına yanıt
    Ya ne olacağını zaman gösterecek. Bu birleşmede hizmet veren şirket adları değişmiyor, yine Avea ve TTnet olarak kalıyor ama Turk Telekom adı altında görünecekler. Hani tam olarak şu anda ne olacağı belli değil. Reklam için yapılmış gibi görünüyor, mesela altyapı ile ilgili durumlar yine aynı devam etmeli hani bu şekilde. Ama tam olaya hakim değiliz işte, daha fazla da değişiklikler olmuş olabilir ve altyapı ile ilgili de değişik haklar söz konusu olabilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Reklam bandinda avea ve ttnet'in sirket tuzel kisilikleri korunacaktir yaziyordu. Bu durumda resmiyette yine ayri sirket olarak durmuyor mu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesin olan şey de vodafone un bu şartlara nasıl ayak uydurabileceği? 4.5g de Ffazla frekansları zaten turkcell avea aldı. hadi turkcell fazla frekans aldı diyelim. süperonline ile birlikte sağlam olacaklar. bir yandan avea da turk telekomu arkasına aldı. piyasadaki 3.operatörden 2.operatöre çıkması süpriz olmaz.isim değişikliği bir canlılık getirecek.AVEA eşittir çekmıyor çağrısımı yapıyordu diğer oepratör kullanıcılarında. şimdi turk telekom ismi kullanıcı kıtlesıne biraz daha güven verdi artık kalıtelı olmaya başlayacaklar diye düşünenler de var. Arkadaş ta söylemiş. vodafone dışlandı diye sanki biraz öyle oldu gibi. vodafone un ikinci dezavantajı iki operatörde TÜRK ismini kullanmaya başlaması. turkcell bu kelimenin ekmeğini pahalı fiyatlarla çok yediğini düsünüyorum. hatta vodafone ülkeye gelince sürekli reklamlarda turkıyenın turkcell i sloganın kullanıyordu. halkımızda biraz da milliyetçilik oldugu için. elin ingilizine neden para vereyim diye düşünüp turkcell ve turk telekomun SAHİPLERİNİ BİLMEDEN TURK İSMINE KANARAK bu iki operatöru kullanırım para ulkemde kalır düşüncesi hakim olursa Vodafone un daha da zorlanacagı gözüküyor.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.