Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (364. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
51.316
Cevap
244
Favori
4.012.572
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
104 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 362363364365366
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Evet Vodafone sadece kurumsal firmalara altyapı getiriyor. Bundan sonraki stratejilerini de öyle belirlemişler bireysel aboneye TT ya da Turkcell'den kiralayıp kurumsal firmalara kendi altyapısından hizmet veriyorlar.

    Seabone, trafik taşıma sektöründe dünyanın en ucuzu. Bazı ülkelerde ISS, veri merkezi kurma kıstası olmuş durumda ona bile trafik taşıma ücreti veremiyorsanız lisans vermiyorlar. Hala 10 Gbps dışında bağlantı almıyorlar portları yok. Zaten Yunanistan, Ortadoğu, Afrika, Balkan ülkeleri olmasa şimdiye batardı herhalde artık veri merkezleri sadece trafikte onlara güvenmiyor. Veri garantisi yok, hizmet seviyesi taahhüdü yok, arıza çözüm garantisi yok, latency garantisi yok. Aklımda olan örneklerden trafik taşıma fiyatlarını yazayım.

    Telecom Italia (Seabone)10 Gbps: 900 Euro
    TATA: 10 Gbps 1200 Euro, 100 Gbps 6800 Euro
    Telia: 10 Gbps 1350 Euro, 100 Gbps 6900 Euro
    Interoute: 10 Gbps 1400 Euro, 100 Gbps 6900 Euro

    Interoute yeni zam yapmadıysa rekor NTT'de. Yaptıysa o zaman NTT'yi geçmiştir.




  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Hocam bunlar çok ciddi paralar. Hocam bu IXP'ler çok fazla mı kâr ediyor?



    Hocam bu arada biz TT aboneleri neden İnterroute İstanbul'a yüksek gecikme ile erişiyoruz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 12 Ocak 2018; 14:20:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Bu işlerde çok ciddi kar olmaz çünkü sağladığınız hizmet için ona göre sürekli yenilik yapmanız gerekir, sürekli yeni hatlar, sunucular açmanız gerekir. Sadece 1 gün size bir müşteri kaybına neden olabilir. Telia'nın Bükreş hattında yoğunluk oluşmuş verdiği garantiyi karşılayamadığı için TT bile hemen NTT ile yeni nokta oluşturdu. TT böyle yapıyorsa Softlayer, LWL, Leaseweb, OVH, Digital Ocean gibi veri merkezleri ne yapmaz.

    Bu Türkiye'de POP'ları olan Interoute, GTT, Level3, TATA, Telecom Italia ile TT'nin peering'i yok çünkü hatları TT'den kiralıyorlar yada POP'ları Türk Telekom bünyesinde. Bu yüzden yurtdışından dolaşılıyor o yüzden ping yüksek çıkar. Hatta Frankfurt, Amsterdam, Londra vs. ölçseniz ping İstanbul'dan daha düşük yada İstanbul ile aynı olabilir.
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Hocam şimdi merak ettiğim bir nokta var Avrupa'da internetin bizden ucuz olma sebebi sadece o ülkelerde bir çok veri merkezi bulunması ve bir çok şirketin sunucu alması, kiralaması bu veri merkezlerine erişim için kullandırttıkları hatlar sebebiyle mi?



    Hocam peki bu POP noktalarında direkt Türk Telekom hattı varsa neden dolaşıyoruz ki direkt bağlanamaz mıyız?



    Hocam bir de Level3 Turkcell'in VM'lerini kullanacaktı sanırım bu sebeple Turkcell POP ve VM'lere TT fiber çekiyor mu? Yok inat devam mı ediyor?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 12 Ocak 2018; 14:36:56 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Penetrasyonun önünde iki engel var.Bir fiyatlar iki aile yapısı.Fiyatlar daha önce çok tartışıldı ve hala tartışılıyor.Eğer penetrasyon kişi bazlı yapılıyorsa biz son zamanlarda eskisi gibi olmasa da Avrupa'ya göre hala kalabalık aileler halinde yaşıyoruz.Evde iki kişide yaşasa sabit internet bir tane alınacak altı kişide yaşasa bir sabit abonelik olacak.Ayrıca penetrasyon önem veren Ceo kadar telekom müdürlüklerinin önem verdiğini düşünmüyorum.Yeni yapılan konutlara hat çekilme konusu ve hala port yok konularını düşününce o kadar önemsenmiyor gibi geliyor.Tabi yeni yapılan konutlara hat çekilmesi müteahhitlerden dolayı aksıyorken sonuçta telekomunda hızlı bir çözüm göstermediğini görüyoruz.Port yok olayına gelirsek santralde boş port kalmamışsa abone red cevabı alıyorsa ortada penetrasyonu düşünen kimse yok.Çünkü planlama yapılırken ileriye dönük yapılır.Hadi beklenmeyen durumlar oldu şu zamana kadar halledip size hizmet vericez denmelidir.Penetrasyon kampanyalarına bakıyorum tamamen sürümden kazanalım mantığı doyuma ulaşan pazarı hareketlendirme gibi.Sonuçta ilk dozlar genelde hep bedava olur.Hadi bir kanun çıktı herkes evine sabit internet almak zorunda diye bunu karşılayacak altyapımız var mı bunu da düşünmek lazım.




  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Öncelikle hangi ülkelerden bahsediyoruz? Evet Bulgaristan, Romanya vb. ülkelerde internet ucuzdur çünkü yurtdışı trafikleri bizim kadar yüksek değil, ülkelerde bu konuda düzgün oturmuş yasalar var, Telekomünikasyon firmaları üzerinde onlarca yük yok.

    Bağlanabiliriz ama Türk Telekom cimri olduğu için sadece para almaya bakıyor. Eğer onlarla anlaşma yaparsa bu hat kiralama işi de otomatik olarak pazarlık kozu olmuş oluyor.

    Artık ikisininde birbirinde hattı var ama yüksek değil zaten hat olması sorun değil önemli olan anlaşmaları. Hala iki ISS kullanıcısı da birbirine ulaşmak için yurtdışına çıkıyor.
  • msdos34 M kullanıcısına yanıt
    O penetrasyon artırma işi tamamen altyapı olan yerler için. Yani para harcamayalım mevcutta altyapı varsa müşteri gelsin ki her şekilde bu bölgelerin sayısı daha yüksek. Diğer şekilde 4 yıldır port bekleyen adamı hala kapıdan çeviriyorlar, size hizmet vermek zorunda değiliz vs. diyorlar müşteriye böyle davranılmaz. Müdürler tekelliğin gücünü sonuna kadar kullanıyor, şirket içi denetim düzgün olmadığı için olan müşteriye olur.

    Ve tabii ki o kadar abone geldiğinde yetecek bir altyapı yok. Yani bugün 20 milyon sabit internet altyapısı olsa herkes modemde gördüğü hızın yarısını ancak kullanabilir. Bazı bölgelerde çeyreğini ancak kullanır.
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Hocam Batı Avrupa devletlerini kastediyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Hocam altyapı varsa ve abone olan kimse yoksa ya ihtiyaç yoktur yada para yoktur.Ama 4mbps hızla bilmem kaç gb kota veya akn ile 20-30₺ gibi fiyat istiyorlar.O paraya bir o kadar koyup doğru düzgün bir internet alınır.Tabi gelir kesimine göre o parada önemli buna lafım olmaz.Ama o fiyata bu kadar hız cepten idare ederim diyordur.Fiyatların makul bir seviyeye çekilmesinden başka bir şey kalmıyor gibi geliyor.
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    LAN operatörleri durumu ilginçmiş. İmkansızlık içinde halk kendi internet altyapısını kurmaya başlamış vede yapmış anlattığınıza göre. Bahsettiğiniz AB raporunu okumak isterdim. Benzer raporları BTK da yapıyor. Yabancı ülkelerin telekomünikasyon altyapılarını her yıl analiz edip rapor hazırlıyor BTK. Orayada bir bakarım olmazsa.

    Kablosuz İSS işinin bizde geç başlamasının avantajlarıda var aslında. Kullanılan outdoor ve indoor ekipmanlarının çeşitleri çok fazlalaştı ve eskiye göre daha ekonomik. Sadece bu iş için üretim yapan firmalar mevcut artık ve 802.11ac gibi ileri seviye modülasyon teknikleri işlerini fazlasıyla kolaylaştırıyor.

    Kablolu altyapıda takıntılı şekilde ısrarcı olunmasına karşıyım. Wi-Fİ gibi kablosuz tekniklerin sağlayacağı faydalar kabloludan daha fazla olabilir birçok yerde. Önemli olan bu işe sermaye yatıracak girişimciler ortaya çıkarabilmek. Aslında çok büyük bir sermayede gerekmiyor bildiğim kadarıyla. Ama BTK 'nın lisans şartlarında asgari sermaye şartı varmıydı onada bakmak gerekir.

    Mesh sistemlerin faydası çok ama sorunsuz bir mesh network kurmak kolay değil gibi. Çok iyi ar-ge gerekli.

    Bu tip yerel, küçük çaplı İSS'lerin üzerinden bürokratik ve mali yükü hafifletmek gerekiyor. Yoksa kolay kolay ulusal İSS olamayacaklar. Girişimcilere destek destek diyenler iş bürokrasiyi azaltmaya gelince kapsama alanından çıkıyorlar !



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Logic_Man -- 12 Ocak 2018; 19:42:52 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Batı Avrupa ile kendimizi hiç kıyaslayamayız. Çünkü onlar hiç yurtdışı çıkışı yapmasa dahil sorun yaşamazlar. Çünkü trafiklerin büyük çoğunluğu kendi ülkelerine olduğu gibi birde yurtdışından gelen trafiklerden para alıyorlar. Fransa'daki bir ISS'nin tek maliyeti network cihazları, altyapı yatırımı ve %5 KDV. Hatta hiç para almadan hizmet verebilecek durumdalar.
  • msdos34 M kullanıcısına yanıt
    Yani ISS savunuyormuş gibi olmayayım ama o firmada maliyetleri karşılayamaz. O fiyata tabii ki en azından 8 Mbps verilmesini beklerdim daha cazip olurdu. Ama cimri hep cimridir buda aynı hesap. Fiyatların makul seviyeye çekilmesi şart bunun içinde herkesin üzerine düşen görevi yapması lazım. Şahsen ve ülkemizdeki internetin geleceğini hiç iyi görmüyorum ilerlemek yerine geriye gidiyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha da geriye gideceğiz.
  • Logic_Man kullanıcısına yanıt
    Evet Bulgaristan ve Romanya'da hızlar yüksektir ancak network tarafı derme çatmadır. Lakin bizden iyi durumdalar. Kablosuz teknolojiler zaten giderek yaygınlaşıyor TT'ye gelen bazı raporlar var 2020 yılında mobil internetin yavaş yavaş sabit interneti geçmesini bekliyorlar. Sabit tarafta yeniliğe ayak uyduramadık eğer mobilde de uyduramazsak internet dünyasında yok olup gideriz.

    Öyle 5G'yi ilk kullanacağız demekle keşke bişeyler olsa ilk kullanacağız ama hala ülkemizde baz istasyonu üretmek ihtal etmekten pahalı durumda. Kablosuz hizmetler için verilen frekans bandları ortada birde bunlardan ücret alınıyor, telsiz kullanım ücreti, radyo-link ücreti vs. derken bu tür ISS'lerin yaygınlaşmasında ki en büyük engel. Vergilere zaten girmiyorum herkesin malumu. Artık kablosuz tarafta da düşük gecikmeyle daha stabil hızlar veriliyor. 5G ile Japonlara göre 8 ms ile 200 km'ye ulaşılabilecekmiş. Radyo-link kapasiteleri, anten kapasiteleri gün geçtikçe artıyor yakında 1 Terabit seviyelerinde cihazlar çıkar.




  • Türk telekom'u tüketici hakem heyetine verdim takipte kalın buna tek tek işlemleri anlatıp eğer olumlu sonuçlanırsa bütün hızı düşük olan aboneler başvuru yapacaktır.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Gelecek 10 sene sabit altyapıların mobile ve uyduya kaydığı zaman dilimi olacak. Hem 5G gibi yeni nesil gsm teknolojisinin gelişimi, hemde wifi de 802.11ac, 802.11ax gibi tekniklerin yaygınlaşması sabit altyapıların daha maliyetli olmasına yol açacak. Alçak yörünge uydularına (LEO) 2020 lerden itibaren büyük yatırım planları yapıldı ve projelendirildi. Ve bu işlerin arkalarında dünya teknoloji devleri var. Hedefleri tüm dünyayı kör nokta kalmayacak şekilde uydudan internetin kapsama alanına almak ve yüksek hızlı internet vermek. Mevcut internet hizmeti verilen KA bandı uydu sistemlerinden farklı olan bu LEO uydular, çok daha dar alanda, binlerce uyduyla, alçak yörüngeden, düşük ping le hizmet verecek ve daha ucuza.



    Aslında kablosuz iss lerin kullandığı bantlar lisanssız olduğu için o bahsettiğiniz ücretler zaten yok. Kullandıkları cihazlarda lisanssız bantlarda çalışıyor. Lisanslı bantları genelde kurumsal hizmet veren firmalar ve büyük iss ler kullanıyor. Yada gsm operatörleri.



    1 Terabit kapasite uzak değil. Massive MIMO benzeri tekniklerle bu hızlara çok geçmeden ulaşılacaktır. Benim takip ettiğim kadarıyla piyasa için kurgulanan yeni vizyon; sabit internet altyapılarının (bakır hatlar dahil) mobil ve kablosuz sabit internet altyapılarının transmisyonunda kullanılması düşünülüyor. Yani kablosuz altyapıların veri transmisyonunu, mevcut kablo altyapıları üzerinden vermek istiyor operatörler. Böylece radyo-link, lisans, vergi vs. masraflı yatırımlardan da uzaklaşmış olacaklar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Tek TT değil, SOL de yüksek gecikme ile erişiyor. Ekim'e kadar Turkcell Trakya'da yurtdışı çıkışını Interroute üzerinden yapıyordu ve Interroute İstanbul'a pingler 20 - 25 ms civarı idi. Ekim civarı Turkcell yurtdışı çıkışını Interroute'tan Seabone'a çevirdi. Ondan sonra da Interroute İstanbul pingleri arttı, çünkü Frankfurttan dolaşmaya başladı. Trafik Turkcell şebekesinde İstanbul'a, oradan Seabone ile de Frankfurt'a kadar, oradan da Interroute şebekesi ile İstanbul'a geliyor. Eskisi gibi direk Turkcell'den ona geçmiyor.

    Şuanki hattım Vodafone fibere bağlı, 28 ms civarı gecikme ile ulaşıyor ama sanırım bu da Interroute'a İstanbul'da bağlanıp Sofya üstünden kıvranıp tekrar o hız testi sunucusuna bağlanıyor.
  • NitroNos kullanıcısına yanıt
    Bekliyoruz hocam. Şimdiden biraz detay verebilmeniz mümkün mü?
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Altyapı olmayan yerlere 75 TL'ye 20 GB mobil kullanım teklif ediyorlar. Turkcell de 65 liraya 50 GB teklif ediyordu ama Turkcell'de altyapı olup da port olmama şartı vardı. Sınırsız LTE vermeleri bence sıkıntı olur. Çünkü sadece benim bulunduğum bölgede port olmadığı için bağlantısı yapılmayan bir sürü apartman var. Hani insan demiyorum bakın, apartman. Bunların hepsine sınırsız LTE vermek eminim ki LTE şebekesini doyurur, hızları düşürür.
  • Logic_Man kullanıcısına yanıt
    Benim kullanmaya başladığım sistem henüz mesh değil ama ileride ne olur bilmem. Zaten Vodafone fiberinin ulaştığı binaya 100 metreden az mesafem var ve direk onun tepesindeki bir antenden sinyal alıyor. Hani direk fibere çıkışım var gibi, Tekirdağ'dan Bursa'ya pingim 11 ms.
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    900 Euro ne ya, aşırı ucuzmuş, ben olsam ben de onu kullanırdım. :D Hatta direk eve çekesim geldi. :D

    Turkcell kullanırken Google'a girdiğimde Google Sofya'ya sadece IP adreslerinden oluşan bir yoldan gider, anlamazdım. Şuanki hattımda Youtube videoları da Seabone üzerinden geliyor. :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 12 Ocak 2018; 21:41:49 >
  • 
Sayfa: önceki 362363364365366
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.