Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (352. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir - 6 Masaüstü
5 sn
51.321
Cevap
244
Favori
4.012.719
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
104 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 350351352353354
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ULTILIX U kullanıcısına yanıt
    Bu saatten sonra hiçbir büyük firmanın bu ülkeden sunucu kiralayıp Data Center kuracağını zannetmiyorum. BAE, Hindistan yeni noktaları oldu. Burada hala can sıkıntısından TT'nin bütün IP'lerine ping atan adamlar var. Amacını henüz çözemedik aynı IP'li adam bir yerden başlamış ping atıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mustifb

    Bu saatten sonra hiçbir büyük firmanın bu ülkeden sunucu kiralayıp Data Center kuracağını zannetmiyorum. BAE, Hindistan yeni noktaları oldu. Burada hala can sıkıntısından TT'nin bütün IP'lerine ping atan adamlar var. Amacını henüz çözemedik aynı IP'li adam bir yerden başlamış ping atıyor.

    bu kadar vizyonsuzluk olamaz... 2 kıtayı birbirine bağlayan bir ülkeyiz trafik neden taşıyamıyoruz benim aklım almıyor. Datacenter kurma, trafik taşıma vs. yabancı firmaları ülkemize çekmeleri gerekmiyor mu? Ben mi yanlış düşünüyorum? Yurtdışı trafik ücreti diye ağlıyorlar o zaman yardımcı olun ülkemize datacenter vs. ne gerekiyorsa kursunlar?




  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    elle uğraşmasınlar ipleri versinler ben benim panele ekleyim

    https://dijitaller.net/ping-durumu

    yada ayrı bir sayfa açayım

    https://dijitaller.net/ping/csgo

    TR de devlet karışmasa ve backbone sağlam olsa tam bir Datacenter ülkesi olabilirdi.
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    He.net
    Adamların Dünya genelinde hatları var ve Native IPV6 her yere destekliyor. Çoğu büyük veri merkezi ve Google Facebook veri merkezlerine kendi hatları var.

    Ziraat bankası şikayetçiyse artık TT şu 15 km ötemde olan SMW5 kullanmayı akıl etsin. SMW3 de kullanmıyor bakıyorum istanbula oradan ntt ye ntt den smw3 üzerinden bağlantı sağlıyor. Yahu 10 km ötemdeki kablo için neden 1500 km gidiyor benim bağlantım

    Şuanda bağlantım AMS-IX a kadar TT oradan sonrası he.net ile londraya oradan çıkış yapıyorum.
    AMS-IX e bağlantım 70 MS 15 ms de AMS-IX den londraya yani 85 ile başlıyorum ilk bağlantıya. Eskiden AMS de bulunan sunucuları kullanıyordum ama Akşam saatlerinde bazen
    yoğunluk olabiliyordu ve bir ara ams de problem olunca londraya geçtim sonrada geriye dönmekle uğraşmadım. AMS de olsam 240 değil 210 olurdu herhalde londra dan sonra paris oradan marsilya sonrasıda tahminimce SMW5 ile singapur

    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]

    Soldaki L3 Tunnel tt üzerinden sağdaki native ipv4

    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]



    ufak bir ekleme daha yapayım. SMW5 mühendislerinden biri (çin telekomu network departman çalışanı) 3 sene önce kaybolan malezya uçağının içindeymiş .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ULTILIX -- 2 Ocak 2018; 19:26:11 >




  • fp kullanıcısına yanıt
    Bence yeterince trafik taşıyoruz hatta yakında Türk Telekom'da Türkiye trafiğinden çok diğer ülkelerin trafiğini görebiliriz. Aslında dediğiniz gibi bir Data Center ülkesi olmamız gerekiyor konum olarak çok uygun bir noktadayız. Ayak altında olan Dubai yapabiliyorsa biz çok rahat yapardık. Ama istisnasız herkes hata yaptı.

    1) TT devlet yönetimindeyken yapılan yanlış BGP protokolleriyle Avrupa'nın internetini çökerttik bu çok kötü tecrübeydi bu imajı atalı şurada 5-6 yıl olmuştur.
    2) Yüksek vergiler. Dünyada internetten en fazla vergi alınan ilk 3'teyiz Afganistan internette ÖİV'i kaldırdı, biz artırdık. Büyük firmalar anladım ki bunlara çok önem veriyor Bulgaristan örneği yanıbaşımızda.
    3) Yetersiz altyapı. Biz altyapımız yetmiyor diye AKK getiren ülkeyiz gerçekten çok düşük kapasiteli altyapımız vardı ve Türk Telekom ilk 10-12 yıl sırf yemeye odaklandı sonra kaplumbağa hızında yatırım yaptı.
    4) Çok yüksek seviyede tekellik. Düşünsenize Microsoft olarak ülkeye geldiniz gün geldi TT rekor düzeyde fiyat artırdı (dünyada örnekleri var) artık TT kullanmıyorum diyemezsiniz çünkü o kapasitede hat verebilecek başka firma yok.

    Şahsi olarak devlet baskısının büyük firmaları çekimser davrandırabilir ama alıkoydurtmaz. Özellikle Dubai bu konuda yine önemli örnek aynı şekilde Çin örneği var. İki ülkede de devletlerin veri merkezine el koyma yetkisi bile var. Bizde henüz öyle bir yetkileri yok en fazla sunucuya el koyabiliyorlar.

    Ağlamalarıda kendi geri zekalılıkları yüzünden. Size rakip olun dedik siz düşman oldunuz gibi bir durum var. Turkcell'in en büyük hatası canı sıkıldığında Rekabet Kurulu ve BTK'ya gitmesi, mahkemeye vermesi. Onlara harcayacağı parayla ne kadar yatırım yapardı kim bilir. TT'de sen mi böyle davranırsın sana tek kuruş kazandırtmam mantığında davranıyor. Sonuç yurtdışı trafiği %96. Ama bunun içinde %8 civarında yerel trafiğinde yurtdışından dolaşması var. Şahsen ben TT'nin, Turkcell ile peering yapmasını isterim belki Turkcell biraz daha güçlenip durumunu iyileştirir. Ayrıca üniversitelerin büyük çoğunluğu ve birkaç işyeri Turkcell'den hizmet alıyor. İstanbul Üniversitesi için Frankfurt'tan dolaşılıyor, öğrencilik dönemimde az çekmedim bundan. Ben Frankfurt'tan bağlanana kadar Türkiye içerisindeki kullanıcı siteye girip işini halledebiliyordu. Zaten üniversitenin sunucusuda yetersizdi.Birde üniversitenin VPN'si vardı ki 128k ADSL'den hallice seviyedeydi. Sorun internetimde değildi. Bu haliyle Turkcell, TT'nin yanında miyavlayan yavru kedi gibi.




  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    O bgp sisteminin hatası. Daha öncede pakistan youtube engelliyeceğim diye ortalığı karıştırmıştı.
    Şimdiki bgp protokolleri güvenli.
  • ULTILIX U kullanıcısına yanıt
    He.net ile TT'nin AMS-IX ve DE-CİX ile peering'i var zaten. Bu kadar iyiyse TT, NTT'ye ödediği parayı He.net'e ödesin. Birde NTT zam yapmış, önceden iyiydi ama kurumsal firmalar artık NTT'den şikayete başladı. Ama ikisine de daha yeni kapasite eklemeleri yaptılar.
    SMW5 süs olarak yapıldı olsa gerek Singapur ve Suudi'ler kullanmaya başladı ama Fransa ve biz herhalde keyfi bekliyoruz. Asıl daha şaka gibi olanı Telia ile SMW5 kullanmamız. Olay şöyle oluyor biz trafiği Milano'ya bırakıyoruz Telia oradan SMW5 üzerinden Hong Kong'a getiriyor. Biz niye direk getirmiyoruz çözemedim. Hadi hattı İstanbul'a getiremedikleri için kullanamıyoruz doğal olarak ama Ulus, İzmir, Adana niye kullanmıyor.

    SMW3'ü kullanan yok. Avrupa'da en son kullanan bi TT birde Interoute vardı. Hatlar çok yetersiz olunca Türknet'e sattılar, Türknet Turkcell'e, Turkcell'de Mısır'a satmış. Zaten torrentte ara sıra görüyorum Mısır bayraklı sonu ".turktelekom.com.tr" şeklinde bitiyor. Bir ülkedeki sağlayıcılar ancak bu kadar düşüncesiz olabilir. Aslında Amsterdam hattı iyi durumda olan sayılı hatlardan ben gündüz saatlerinde 45-50 ms ile ulaşabiliyorum. Ama akşam o pingle ulaşmak artık imkansız zaten orada hattın bağlı olduğu Equinix'de de sorunlar oluyor.

    Şu anda büyük şirketlerin çoğu SMW4 kullanıyor. Telia daha birkaç ay önce SMW5 kullanmaya başladı. Belki diğerleri de başlamıştır bilmiyorum, sorar öğrenirim.

    Londra'ya geçmenizde kötü olmuş bizim Londra hattı kopunca onu onarmak için izin çıkmadı henüz. Yoksa Londra hattından çıkıp erişiminiz biraz daha iyi olurdu.




  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    He.net ile TT nin peering olduğunu biliyorum. O peering de He.net istemiştir kesin :D sırf kapsama alanını yüksek tutmak için.

    Şimdi TT nin planında anladığım kadarıyla Trafiği istanbulda sonlandıracak yine . antalyada olan bir kullanıcı muğlaya direk bağlanacağına istanbula oradan muğlaya tekrar dönecek. Muğladaki kullanıcı içinde böyle ilerliyecek galiba. Veri bir kablodan önce gidecek sonra tekrar dönecek se bu baya saçmalık olacak . Tamam istanbula ankaraya hat çek dijital bir sisteme analog sistemmiş gibi davranmak nedir Network de en yakın ve en az yoğun rota tercih edilmesi lazım evde 2 tane router bile kurduğunda uzaktakine bağlanmıyor kimse.

    Hem doğal afetlere yada her ihtimale karşıda istanbul dışında bir merkezi olması lazım. Muğla yüksek kesimlerine ufak bir veri merkezi inşa edilebilir. marmaris e inşa ederlerse iklimden çok çekerler (45 derece sıcakta). Esen ve birazdaha serin olan yerler de var. Bu yerlerde kendi elektriklerini kendileri de üretebilirler ve ısı da bir bursadaki veri merkezi kadar olmasada kurtarır herhalde diyorum.

    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]


    eskiden tr içi 10 ms ist+amsix 30 ms idi. Equnix de bir sunucuya 40-45 ms arası bağlantı yaptığımı hatırlıyorum. Şimdi nerde o bağlantı




  • ULTILIX U kullanıcısına yanıt
    Yok TT istemiştir yoksa He.net 30 Gbps istemez herhalde Frankfurt'tan da 50 Gbps varmış. Ama diğerlerinin yanında bu çok düşük NTT ile 6.5 Tbps var.

    Yok en azından Ulus'ta kesin sonlandırılmıştır. Ama o haritaya bakacaksak hattın İzmir, Adana ve Ulus'a getirilmesini açıklamıyor o harita. Proje 2014 yılında yapıldı Antalya Belediyesi'nden izin çıkmamıştı bir süre onu beklediler sonra Adana ve İzmir'e denizden getirdiler. Adana'dan olan Ulus'a kadar geldi şu anda İstanbul sınırlarında. Ama Muğla'da bağlamayacakları kesin yoksa en başta Antalya ile uğraşmazlardı. Sizi büyük ihtimalle Ulus yada İzmir'den çıkarırlar bizde çare yok zaten mecbur İstanbul'dan. Ama bir faaliyete geçse en azından oda yok. Tabii ilerde Sofya gibi de olabilir Google trafiği bütün her yeri boğunca Trabzon'dan bile Sofya'ya çıkartmaya başladılar.

    İstanbul dışında Ümitköy'de bir DC var. Ulus, İzmir ve Adana'da da küçük bir DC var. Gayrettepe yoğun olduğunda ben Acıbadem'den Gayrettepe'ye oradan da Ulus'a geçtiğimi biliyorum. Bari ilk önce direk Acıbadem'den Ulus'a gidelim niye Gayrettepe'yi iyice boğuyorsunuz ama dinleyen yok. En yakın tercih edebilirlerde en az yoğunu ararlarsa Kayseri, Erzurum, Diyarbakır filan olur.




  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    KAblo marmarise bağlı onu biliyorum bir mühendisin attığı resmi görmüştüm birde tt nin yayımladığı fotoğrafta fiber kabloyu çeken geminin durduğu limanı biliyorum :D

    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]https://www.flickr.com/photos/ahmetozer/36505286775/in/dateposted-public/
    https://twitter.com/UDHB/status/834115975591104512

    bir çalışan da bağlandığı yerin fotoğrafını atmıştı fakat o attığı yere karadan ulaşılmıyor yada ben görmemiş olabilirim. Bir koy olabilir. marmaris diye belirmişti paylaştığı yerde.

    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]


    Marmaris CLS
    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]


    marmaris den izmire deniz altı sistem ile çekmişlerdir.birkaç km daha çekip ilçeye bağlasalarda biz hiç dolanmadan çıksak keşke ah ah

    Eski bir dökümandan bir görüntü ekleyim

    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]


    eski bir kablo var TURMEOS-1 hala aktif mi bilmiyorum 2 gigabitlik kablo. Belki bu hattı yenilemişleridir.

    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]


    Geçmişe bak ne kadar aktiflermiş.
    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ULTILIX -- 2 Ocak 2018; 21:18:42 >




  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Traceroute yapınca yurtdışı ile ilgili sunucu isimleri görünmüyor şu anda, eskiden görünürdü. Bölgesel de olabilir dediğiniz ya da, IP'si falan görünmeyen noktalar var, onlar yurtdışı ise. Ama Turkcell yurtdışına çıkarken Seabone'dan geçiyor bir kez, bunlarda geçmiyor hani. Bu taraflarda TT ile Trkcll anlaşmış gibi.
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Hocam bence bu sektörde rekabet ile kurallar ile kamçılamadıkça, zorunda bırakmadıkça herkes ne kadar yatarımın hesabını yapmaya başlıyor. Hadi bizim firmalara alışığız koskoca TATA bile üç kuruşun hesabını yapmaya kalkmış.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Hocam peki TT de istemişse He.net de istemişse de niye bu kapasite bu kadar düşük hele bir anlaşalım belki bir ara çalışırız demek gibi bir şey.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ULTILIX U kullanıcısına yanıt
    Bu kaybolan personel şu SMW5 ile ilgili içeriklerin hep başında gösterilen kadın herhalde?



    İstanbul'da o kadar lansman yaptılar bir sürü yöneticiye şekilli fiberin geçtiği tülerle o kadar hava yaptılar süs diye duruyorsa o kadar da heyecanlandırdıydı beni halbuki.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Aylardır aktif olarak göremedik kendilerini. Lansmandaki mehmet toros bey aktif dedi ama 1000 farklı yerden test yaptım izine rastlamadım. Süs olsun diye tt parada harcamaz ama ne olur bilmem.



    Evet o bayan.



    Smw3 de 20 aralıkta kopmuş zaten 😂

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Ben kullanıyorum ya o bana yeter 😂

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fiber internet miii ? o da ne ?
  • Türk Telekom kadar saçma bir firma görmedim. Aylarca altyapı bekledik sabrettik sonunda geldi. Altyapı var görünüyordu sistemde, şimdi yeni abonelik için başvurduğumda altyapı yok görünüyor. Olan şey nereye gitti anlamadım.
  • AnthemSY kullanıcısına yanıt
    Altyapı aktif edildi mi bu konuda bilginiz var mı daha yeni kuruldu ise aktif edilmemiş olabilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aktif edilmişti.2-3 hafta oluyor altyapı geleli. Hatta Turknete başvurdum telefon hattı bağlandı ama internet bağlanmadı. Şimdide altyapı yok diyorlar.
  • 
Sayfa: önceki 350351352353354
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.