Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (1982. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
10 Misafir - 10 Masaüstü
5 sn
51.346
Cevap
244
Favori
4.013.368
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
104 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 19801981198219831984
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • emrahay7@hotmail.com E kullanıcısına yanıt
    öyle bütün mahalleki kişilerin istemesi gerekiyo falan bunlar hep yalan eğer bölgende fiber altyapısı varsa altyapı müsait ise tek sen başvursan bile apartmana ücretsiz olarak getirmek zorundalar benim caddede tek bende bide bankada var fiber apartmanda 3 daire 2 dükkan var şuan sadece 2 daire kullanıyo yani bu imza toplayın falan tamamen işi yokuşa sürmek hele para istemek tamamen senin bölgendeki adamların dolandırıcılığı parayı cebe atıcak parayı yoksa 2000 tl nin çok daha üstünde maliyetler. twitterdan yusuf kıraç a yaz para istediklerini söyle. telekomdan para isteyenlerede söyle fatura veriyomusunuz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erisemre -- 7 Temmuz 2020; 14:8:34 >
  • Hocam Bana İban Verdiler Türk Telekom İbanı Oraya Yollayın Dediler Ücreti Ondan Sonra Başlıcaz Dediler Elden Almıyorlar Türk Telekom İbanı Verdiler. Bende Ücretsiz Yaptırmak İstiyorum Ancak İşte Tek Benim İçin Yapmıyorlar Zararmış Onlar İçin Proje 1 Kişi İçin Sırf. Dediğiniz Gibi Yazdım Şimdi Yusuf Kıraça Bakalım Ne Yapabilicek.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bu arada bölgemde yakınlarda fiber yok kutu var ancak 600 700 metre uzaklıkta o kutudan mahalleye VDSL geliyor fiber bu bölgede baktığımda hiç yok.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • emrahay7@hotmail.com E kullanıcısına yanıt
    sizde vdsl varsa biraz zor cunku gpon icin ekstra kutu koymalari gerek benim durumda soyle oldu yanimda banka var onunde fiber dagitim kutusu var ben basvurunca ordan benim apartmana kadar kablo cektiler 50 metre kazi yapmadan. belki bankadanda kutu icin para aldilar ama ben para vermeden kullaniyorum yani siz para verseniz baskalari parasiz kullanacak

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam bana yapacakları sadece ben kullanabilcekmişim sordum onu ben para verip alıcam başkası kullanabilcekmi hayır dediler bu size özel sadece sizin olucak dediler benim binama çekiceklermiş apartmana kutu koyucaklarmış.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xSwindLer



    Bağlı bulunduğum eski tip dolabın yanından geçerken bu yazı dikkatimi çekti. Kabin değişikliği yapılacağı zaman böyle bir şey yapılıyor mu acaba ?
    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]

    Bu sabah ekipler kazıya başlamıştı biraz önce kontrol etmek için gittiğimde kaidenin değiştiğini gördüm. Ek olarak bizim binaya doğru fotoğrafın üst kısmında görünen kanallardan döşüyorlar. Sanırım tip7 kabin oturtulacak oraya. Binanın 10 metre önünde bulunan menholden fiberoptik geçiyor. FTTH gelse oradan alırlardı herhalde.

    Bu süreçteki yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum size @XpressMusic34 @NitroNos




  • emrahay7@hotmail.com E kullanıcısına yanıt
    O konuda bilgim yok yani o sekilde para istemeleri normal zaten tek size ozelse ama sanmiyorum oyle bisey yapabileceklerini

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bende bilmiyorum ama sordum teyit ettim yani ben para vericem başkalarıdamı kullanıcak dedim yok size ait tek siz kullanıcaksınız dediler sizin binanızda olucak dediler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • konu açtımda belki burdan bilen çıkar telekomun fiber kablolar için çektiği kanal düşmeye başladı içinde fiber olduğu için çivide çakamıyorum kanalın dışından neyle sabitleyebilirim bunu TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]
  • xSwindLer X kullanıcısına yanıt
    Tip7'de gelmeyebilir OFSD kabin konulduktan sonra tekrar fiber çekilip fiber isteyen binalara fiber getirirler FTTH olarak bizim mahalleye OFSD kabin geldikten sonra FTTH için fiber çekip kutu konuldu yani maliyeti daha düşük oluyor diğer binalara da çektiklerinden dolayı.

    Beklemenizde fayda var.

    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]




  • NitroNos kullanıcısına yanıt
    Şuan bölgede sadece Adsl var hocam. Yukarıda fotoğrafı olan kabin benim bağlı bulunduğum kabin. Üşenmedim bugün çevredeki bazı eski tip kabinleri gezdim hatta Sadece benim bağlı olduğum kabinde çalışma yapılıyor.
    Bir kaç güne belli olur herhalde hangi kabin konacağı. Durumdan haberdar edeceğim sizi gelişme oldukça.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • emrahay7@hotmail.com E kullanıcısına yanıt
    Söylediğiniz gibiyse açıkçası 2000TL uygun gibi geldi, neticede zaten VDSL altyapı var ve size özel Fiber çekecekler, bence gayet makul. Ancak anlamadığım husus şu sokakta internet kullanana hiç kimse yok mu? Kullanan varsa onları da daha hızlı internet olacak diye bilgilendirip ikna edip, imza alabilirsiniz, ancak ben tanımam uğraşmak istemem derseniz, 2000TL sorun olmayacaksa çektirebilirsiniz. Ancak şunu da unutmayın 50Mbps Türkiye şartları için fena bir hız değil, Fiber geldiğinde alabileceğiniz en fazla hız şuan için 100Mbps olacak 50mbps için 2000Tl vermek ister misiniz?
  • joster35 kullanıcısına yanıt
    Hocam bilgilendirme için ilk öncelikle teşekkür ederim. Mahallede çok fazla kullanan yok ya benim kullandığım ankastre sadece biz varız 3 daire. O yüzden uğraşmak istemiyorum bende sırf hız için bakmıyorum aslında bunun içinde ping var uploud var o yüzden bunların farkı olucağı için birazda düşünüyorum eve çok büyük farklar değil aslında miktarda çok büyük bi miktar değil yaptırabilirim de kafam sadece karışık aldığım hız kötü değil aslında binamızda türknet aboneliğide var onun hızı 75 Mbps Kadar alıyoruz ondada.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • emrahay7@hotmail.com E kullanıcısına yanıt
    fiber dönüşüm çok masraflı bir şey değil vdsl altyapı yakınsa. vdsl fiber omurga üzerinden son kullanıcı binasına ve evine fiber hizmeti olduğu için yatırım bedeli dış + iç kablolama ve gpon aygıtı, ki o da 1500$ civarıymış belki daha bile uygundur, ücretsiz yapmaları lazım normalde seferberlik var ümraniye’den sultangazi’ye çoğu yere döşemeye başlamışlar istanbul’da. ki bu semtlerde 2000 lira veren de çıkmaz, ki istemeleri de etik değil bence. ücretsiz olmuyorsa yaptrmayın derim hocam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sarumana kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam doğru söylüyorsunuz bende dedim onlara ancak sokakta fazla kullanan ve talep yok sırf sizin için proje kurtarmaz dediler Telekom çalışanları yetkili birisiydi belliki sokaktaki bi kaç kişi daha ikna etseniz ücretsiz sokağa getirir kutu koyarız dediler bizim sokakta dediğim gibi kullanan pek kimse yok o yüzden ben tek olunca ücret İstiyorlar. Bende İstanbul Sarıyer Tarabya tarafıdayım ama işte burada yapılar eski o taraflarda hep yeni binalar olduğu için birazda yapıyorlar toplu şekilde bakalım nasıl olucak düşünüyorum henüz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bugün bağlı olduğum saha dolabında çalışma yapıyorlardı. Önce sevindim dedim sonunda kutu değişecek. Yanı gittim ne nedir öğreneyim diye, adamlar bildiğin içindeki regletleri değiştiriyorlardı. Kutu değişimi olacak mı diye sorduğumda yok biz sadece isi bitmis oksitlenmiş regletleri degişiyoruz kutu değişimi olmayacak dediler.

    Adamların her işi kulağı tersten tutma üstüne. Ve işin komik tarafı şu an internetim çamur hale geldi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • emrahay7@hotmail.com E kullanıcısına yanıt
    Aslında Tarabya İstanbul'un merkezinde kalburüstü bir semt, ayırmak gibi olmasın ama müşteri potansiyeli yüksek olan yere verilmesi gerekir. Her semtte fiberoptik paket tercihlerinin farklı olacağını düşünüyorum. X'te 100 Mbps alan 85 kişi varsa Y'de 35 kişi olabilir bu. Bizim muhit proje kapsamına alınarak çalışmalar hızlandırıldı, başvuru tarafımdan gerçekleştirildiği için ilk bana ve binamıza hizmet sağlanması gerçekleştirildi. Bir bakıma çığır açmış oldum tek başıma muhitte. Ki yan caddede en düşük evin 1 milyonlarda dolaştığı butik bir site var, orayı bir sorgulayayım dedim pek de ihtimal de vermiyordum açıkçası, o tarafa gittikçe VDSL'i bırak ADSL artarken, tek o site özelinde fiber FTTH döşenmiş, genelde yeni binalara döşüyorlar tamam, ama özellikle İstanbul özelinde bu evler en az 1-2 milyon olduğu için direk kalburüstü kesime öncelik verilmiş oluyor, senin benim gibi fakir adam nasıl kullansın o soru işareti :D Keşke eski binalara da döşenmek suretiyle kapsama yüzde yüzlere yaklaşsa, bizde pek kullanan çıkmayacak gibi ama hayırlısı :) Sizin için de hayırlısı olsun, dediğiniz gibi yetkili merciye yazarsanız süreç hızlanmış olur ve ücret de almayabilirler.




  • Gece gece şaşırttı valla
    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1 Temmuz'da 2 kat upload sona erecek deniliyordu, hala devam ediyor. Acaba kalıcı yaparlar mı? Bilgisi olan var mı?

    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]
  • Turkcell 1Ç'20 Sonuçları


    Ülkemizi ve Dünyamızı etkilemekte olan Covid-19 Pandemisinin etkilerinin görüldüğü bir çeyrek. İlk bakışta ekonominin daralmasının ve mobilitenin kısıtlanmasının gelirler üzeirnde aşağı yönlü etki ve riskler oluşturduğu görülmektedir. Dijitalleşmenin ve kullanıcıların Dijitalleşmeye, fintech çözümlerine olan uyum ve etkileşimi önemini bu çeyrekte ciddi olarak arttırmıştır. Özellikle Turkcell Ulusalarası boyutunda Lifecell (Ukrayna) ve BeST (Belarus) faaliyetleri üzerinde bu iki pazarda ortak olarak gözlemlenen Türkiye pazarına kıyasla daha düşük 4.5G penetrasyonu (~50%), ön ödemeli müşteri bazının geniş ve hakim olduğu bu pazarlarda azalan mobiliteye bağlı olarak müşterilerin dijital kanallar ve fintech çözümlerine olan düşük etkileşimi bu pazarları pandemi sürecinde daha kırılgan hale getirmektedir. Türkiye pazarı, bu iki pazarla ile kıyaslandığında müşterilerin dijital kanallara ve fintech çözümlerine olan etkileşim ve uyumu daha yüksektir. Turkcell Türkiye'de pandemi sürecinde ön ödemeli hat sahibi müşterilerin azalan yükleme faaliyetlerindeki ve Tüketici Finansman işlerindeki daralma potansiyel riskler olarak görülmektedir. Genel olarak 1Ç'20'de son iki hafta Pandemi'den etkilenmiştir.

    Operasyonel tarafta Turkcell 1Ç'de mobil tarafta net abone kazanımı ile öne çıkmıştır özellikle faturalı hat tarafında gerçekleşmiş olan 679 bin net abone kazanımı ile son 20 senenin en iyi performansı sergilenmiştir. Ön ödemeli tarafta net abone kaybı gözlenirken bu hususta 100 bin civarı abone kazanımına karşın adres bilgisi bulunmayan ön ödemeli hatların iptaline ilişkin BTK kararı gereğince silinmiş olan 280 bin civarı aboneden kaynaklı abone kaybı göz önünde bulundurulmalıdır.

    Turkcell'in kur hareketlerine karşı korunma stratejisi izleyen finansallarında önemli bir değişiklik bulunmamakla beraber pandeminin oluşturduğu etkiler neticesinde yıl sonu hedeflerinde güncellemeye gidilmiştir.


    Finansal
    -1Ç'20 Turkcell konsolide gelir 6.658 Milyar TL (1Ç'19 5.675 Milyar TL)
    -12A'20 konsilde gelir artışı %17,3 (12A'19 %19,2)
    -1Ç'20 FAVÖK 2.809 Milyar TL (1Ç'19 2.281,1 Milyar TL)
    -12A'20 FAVÖK artışı %23,1 (12A'19 %12,8)
    -1Ç'20 FAVÖK Marjı %42,2 (1Ç'19 %40,2)
    -1Ç'20 FVÖK 1.437 Milyar TL (1Ç'19 1.103 Milyar TL)
    *FVÖK, FAVÖK'ten amortisman maliyetlerinin düşülmesiyle elde edilir.
    -1Ç'20 FVÖK Marjı %21,6 (1Ç'19 %19,4)
    -1Ç'20 Net Kâr 873 milyon TL (1Ç'19 1.224 Milyar TL)
    -1Ç'20 Operasyonel Yatırımlar/Gelir %12,6 (1Ç'19 %15,6)
    -1Ç'20 Operasyonel Yatırım Harcaması 836 milyon TL (1Ç'19 883 milyon TL)
    1Ç'20 itibarıyla Turkcell'in borçluluk oranı 0,9 (1Ç'19 1.3)
    Turkcell'in borçluluk oranı 1Ç'20 itibariyla BT Group, Vodafone, Orange, Etisalat, KPN, Telefonica, Telecom Italia ve Türk Telekom'dan daha düşük.

    -1Ç'20 itibarıyla net açık döviz pozisyonu +114 Milyon USD olarak gerçekleşti. (1Ç'19 +216 milyon TL)
    -1Ç'20 Lifecell (Ukrayna) Konsolide Gelir 1.580 milyar UAH (1Ç'19 1.415 milyar UAH)
    -1Ç'20 Lifecell (Ukrayna) FAVÖK 798 milyon UAH (1Ç'19 815 milyon UAH)
    -1Ç'20 Lifecell (Ukrayna) FAVÖK Marjı %50,5 (1Ç'19 %57,6)
    -1Ç'20 Lifecell (Ukrayna) Net Zarar 150,9 milyon UAH (1Ç'19 (267,2 milyon UAH))
    -1Ç'20 Lifecell (Ukrayna) Yatırım Harcaması 635,3 milyon UAH (1Ç'19 357,8 UAH)
    1Ç'20 BeST Konsolide Gelir 32,5 milyon BYN (1Ç'19 31,9 BYN)
    -1Ç'20 BeST FAVÖK 8,4 milyon BYN (1Ç'19 7,4 milyon BYN)
    -1Ç'20 BeST FAVÖK Marjı %26 (1Ç'19 %23,1)
    -1Ç'20 BeST Net Zarar (8,1) milyon BYN (1Ç'19 (8,8 milyon BYN))
    -1Ç'20 BeST yatırım harcaması 11,1 milyon BYN (1Ç'19 10,8 milyon BYN)
    -1Ç'20 Kuzey Kıbrıs Turkcell Konsolide Gelir 54,5 milyon TL (1Ç'19 47,9 milyon TL)
    -1Ç'20 Kuzey Kıbrıs Turkcell FAVÖK 20,3 milyon TL (1Ç'19 16,7 milyon TL)
    -1Ç'20 Kuzey Kıbrıs Turkcell FAVÖK Marjı %37,3 (1Ç'19 %34,9)
    -1Ç'20 Kuzey Kıbrıs Turkcell Net Kar 6,9 milyon TL (1Ç'19 7,6 milyon TL)
    -1Ç'20 Kuzey Kıbrıs Turkcell yatırım harcaması 16,3 milyon TL (1Ç'19 10,6 milyon TL)
    -1Ç'20 Financell Gelir 162,5 milyon TL (1Ç'19 242 milyon TL)
    -1Ç'20 Financell FAVÖK 101,5 milyon TL
    -1Ç'20 Financell FAVÖK Marjı %62,5 (1Ç'19 %45,3)
    -1Ç'20 Financell Net Kâr 64,3 milyon TL (1Ç'19 82 milyon TL)
    -1Ç'20 PayCell Gelir 64 milyon TL (1Ç'19 61 milyon TL)
    -1Ç'20 PayCell FAVÖK 36 milyon TL (1Ç'19 43 milyon TL)
    1Ç'20 PayCell FAVÖK Marjı %57 (1Ç'19 %71)

    Operasyonel
    -1Ç'20 itibarıyla Turkcell Grubu toplam abone sayısı 47,3 milyon (1Ç'19 48,4 milyon)
    -1Ç'20 Turkcell Grubu net abone kazanımı 600 bin (1Ç'19 -500 bin)
    -1Ç'20 itibariyla Turkcell Türkiye abone sayısı 36,3 milyon (1Ç'19 36,6 milyon)
    -1Ç'20 Turkcell Türkiye net abone kazanımı 614 bin (1Ç'19 - 100 bin)
    -1Ç'20 itibariyla toplam mobil abone sayısı 33,2 milyon (1Ç'19 33,7 milyon)
    -1Ç'20 toplam mobil abone kazanımı 566 bin (1Ç'19 -82 bin)
    -1Ç'20 itibariyla toplam faturalı mobil abone sayısı 21 milyon (1Ç'19 18,7 milyon)
    -1Ç'20 toplam faturalı net abone kazanımı 679 bin (1Ç'19 -155 bin) [Son 20 yılın en iyi birinci çeyrek kazanımı]
    -1Ç'20 itibarıyla toplam mobil ön ödemeli abone sayısı 12,2 milyon (1Ç'19 15 milyon)
    -1Ç'20 toplam mobil ön ödemeli net abone kazanımı -113 bin (1Ç'19 73 bin)
    -1Ç'20 itibarıyla mobil ARPU 46,3 TL (1Ç'19 38,1 TL)
    -1Ç'20 itibarıyla toplam sabit genişbant abone sayısı 2,27 milyon (1Ç'19 2,33 milyon)
    -1Ç'20 sabit genişbant net abone kazanımı 19,7 bin (1Ç'19 -8,7 bin)
    -1Ç'20 itibarıyla sabit genişbant ARPU 68,5 TL (1Ç'19 59,8 TL)
    -1Ç'20 itibarıyla toplam fiber abone sayısı 1,57 milyon (1Ç'19 1,42 milyon)
    -1Ç'20 net fiber abone kazanımı 43,2 bin (1Ç'19 35,2 bin)
    -1Ç'20 itibarıyla fiber ARPU 71,2 TL (1Ç'19 62,8 TL)
    *Fiber abone verilerine kablo (Docsis) aboneleri de dahil edilmiştir (ARPU verisi hariç).
    -1Ç'20 itibarıyla toplam FWA abone sayısı 399,5 bin (1Ç'19 56,4 bin)
    -1Ç'20 FWA net abone kazanımı 76 bin (1Ç'19 22,9 bin)
    -1Ç`20 itibarıyla FWA ARPU 140 TL civarı
    *FWA, Superbox türü mobil altyapı üzerinden verilen sabit erişim ürünleridir.
    -1Ç'20 itibarıyla toplam TV+ IPTV abone sayısı 747,3 bin (1Ç'19 632 bin)
    -1Ç'20 net TV+ abone kazanımı 27,6 bin (1Ç'19 18,6 bin)
    -1Ç'20 itibarıyla ort. mobil data kullanımı 9,8GB (1Ç'19 5,9GB)
    -1Ç'20 itibarıyla ort. LTE data kullanımı 11,6GB (1Ç'19 7,4GB)
    -1Ç'20 itibarıyla toplam LTE abone sayısı 31,4 milyon (1Ç'19 31 milyon)
    -1Ç'20 itibarıyla LTE uyumlu cep telefonu sayısı 20,4 milyon (1Ç'19 18,5 milyon)
    -1Ç'20 itibarıyla akıllı telefon penetrasyonu %78 (1Ç'19 %74)
    -1Ç'20 itibarıyla LTE uyumlu akıllı telefon penetrasyonu %89 (1Ç'19 %82)
    -1Ç'20 itibarıyla LTE abone penetrasyonu %94 (1Ç'19 %92)
    -1Ç'20 itibarıyla Lifecell (Ukrayna) toplam abone sayısı 8,9 milyon (1Ç'19 9,4 milyon)
    -1Ç'20 itibarıyla Lifecell (Ukrayna) ARPU 59,2 UAH (1Ç'19 49 UAH)
    -1Ç'20 itibarıyla BeST (Belarus) toplam abone sayısı 1,5 milyon (1Ç'19 1,6 milyon)
    -1Ç'20 itibarıyla Kuzey Kıbrıs Turkcell toplam abone sayısı 500 bin (1Ç'19 600 bin)
    -1Ç'20 itibarıyla Lifecell Europe toplam abone sayısı 200 bin (1Ç'19 200 bin)

    Stratejik
    -Covid-19 Pandemisi 1.Çeyreğin son iki haftasını etkiledi.
    -Turkcell'den 5 bin, Global Bilgi'den 10 bin personel evden çalışma modeline geçiş yaptı.
    -Kurumsallara yönelik Dijital İş Servisleri gelirleri geçen senenin aynı çeyreğine kıyasla %42 arttı.
    -PayCell'in işlem hacmi mart ayında yıldan yıla %146 arttı.
    -Mart ayında klup kredilerinin 148,4 milyon EUR ve 166,7 milyon USD tutarındaki iki ana para ödemesi vadesinden 6 ay önce kapatıldı.
    -Lifecell Ventures (Ukrayna) için 12 milyon EUR tutarında sermaye arttırımı gerçekleştirildi.
    -2020 hedefleri revize edildi.
    (eski) - - - - >(yeni)
    Gelir Artışı %13-16 - - - - > %10-12
    FAVÖK Marjı %39-42 - - - - > %40-42
    FVÖK Marjı %18-21 - - - - -> %19-21
    Oper. Yatırım/Gelir %16-18 - - - - > %17-19

    Bu güzel sonuçlarda emeği sebkat etmiş herkese sonsuz teşekkürler.

    ========================

    Daha önceki çeyrek sonuçlarına ulaşmak için (3Ç'19'dan itibaren)
    -3Ç'19 https://forum.donanimhaber.com//mesaj/yonlen/140990976
    -YS'19/4Ç'19 https://forum.donanimhaber.com//mesaj//yonlen/142177761



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 8 Temmuz 2020; 13:21:38 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 19801981198219831984
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.