Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (1069. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
7 Misafir (1 Mobil) - 6 Masaüstü1 Mobil
5 sn
51.339
Cevap
244
Favori
4.013.140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
104 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
76. Sırada  bugün en iyi #1
Sayfa: önceki 10671068106910701071
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu tabloya göre iş yapsak ohoo benim t7 dolap 20 metre uzaklıkta 100mbit alabilecekmiyim emin değilim burda 800 metre göstermişler. Dsl ölü teknoloji bu saatten sonra sıfır kurulumda fiberden farkı yok kesinlikle para yatırmaya uğraşmaya değmez.
  • Gerektiğini kullanırlar. Gerçi @mustifb hocamın dediğine göre ayırmışlar şehir içini ama iş o raddeye geldi mi sıkıntı çıkmaz.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mustafa Dmrl kullanıcısına yanıt
    Yani pazarlamadan sonra TT'nin en beğenmediğim işi bu. Halbuki getirebilirler yeni modülasyonları.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lisansı var bizde.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mustafa Dmrl kullanıcısına yanıt
    FTTB/H sistemler yağıları itibariyle FTTC sistemden daha maliyetli. GigaDSL'de 1Gbps tabii 100-150metre.ile sınırlı olsa da şu gözle bakmak lazım, 200-300 metrede de Gbps olmasa dahi yine çok yüksek hızlar verilebilecek.

    Diğer bir seçenek de FTTC kabinlere MDU/switch takılarak FTTC/Eth hizmeti vermek. Ama ne kadar işlevsel olur bilemem.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Niye. hurda olsun hocam, zaten senelerce 17a'yı kullandılar gelir elde ettiler o kadar. Sonsuza dek kullanılamaz ya hocam.

    Bence illaki eninde sonunda yeni modülasyonlar gelecektir ama keşke bu zamana kadar getirselerdi.

    Hocam diyelim ki yeni modülasyonlara geçtik, bu 17a kartları satabilirler mi?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Başlık yanlış, tablo da yanlış. "Bakır Kablo Fiber Hızı Sağlıyor" öyle bişey olsa fibere o kadar para verilir mi? Bugün bakırla en iyi alınabilecek hız Ethernet Cat8 100 metrede 40 Gbps. Fiberde ise 600 km'de 400 Gbps, şu anda fiberde 600 Gbps ve 2.5 Tbps modülasyonlarını deniyorlar. VDSL2 17a teknolojisi ise teoride kaynakta 120 Mbps verir, 100 metre sonra bu hız 100 Mbps'e düşer. Kartta dandikse bütün portlar dolduğunda aynı yerde hız 20'leri bile görebilir.

    DSL ölü mü? O da hayır. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD sürekli FTTH teknolojisini teşvik etse de iş gerçekte öyle ilerlemiyor. Hiçbir operatör yıllar önce kurduğu milyonlarca km bakırı çöpe atmak istemiyor. Hatta yeniden bakır çekiyor çünkü maliyeti, ilk kurulumu fibere göre hala avantajlı. Üstelik operatörlerin sürekli xDSL ve DOCSIS sistemi kurmaları sebebiyle FTTH yıllardır 10 Gbps barajında takılı kaldı. Çoğu üretici firmanın sitelerine bakabilirsiniz, onlarca xDSL, koaksiyel sistemi için cihaz varken FTTB/H için cihazlar hala kısıtlı. Avrupa'da operatörler üniversitelerle xDSL şebekesiyle 10 Gbps hatta daha üstü hızlar vermek için sürekli çalışıyor sadece bakır teknolojisini geliştirmek için özel AR-GE merkezi kuran operatörler var. Diğer yandan zaten mobil teknolojilerin gelişmesi artık sabit internetin gelişimini dünya genelinde yavaşlattı. İlerleyen yıllarda mobilin, sabitin önüne geçeceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü Çin bile mobil üzerinden sınırsız sabit internet vermek için çalışıyor. Orange Fransa ve Polonya'da 5G ile sınırsız internet için test sahaları belirliyor. Bu yüzden bir operatörün FTTH kurmak istememesini anlıyorum. Zaten biraz geleceği gören operatörler daha 3G döneminden bunları biliyormuş. TT CEO'sununda katıldığı 5G Forumunda KPN'in Mobil Başkanı "3G hayata geçtiğinde yatırımlarımızın yarısından fazlasını mobile yatırdık" diyor. Bizde böyle zeki davranan Turkcell oldu. TT'nin daha bu yıl aklı başına geldi.




  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    hocam valla bana tip 7 dolap olsa yeterli
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    kullanılmıyor ki il müdürlüğünde var sadece
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    İşte şimdi yurtdışındaki operatörler 17a'yı bırakınca üretici firmalar 17a kartları çok ucuz fiyatlara satacaklar. TT'de ucuz VDSL kartlar diye koşarak alacak. Ondan sonra 17a kartları Afrikalı operatörlere bile satamazlar. Bu senaryo PSTN kartları, ADSL2 teknolojisinde yaşandı. TT'nin deposunda yüzbinlerce NEC ADSL2 kart var. ADSL2+ değil sadece ADSL2, ADSL2+ çıkınca bu ADSL2 kartların öleceği belliydi. Tıpatıp aynısı 17a'da olacak çünkü TT hala yeni modülasyonlar için bir plan bile yapmış değil. 2019 yılı içerisinde de yeni kurulacak sahalarda yine VDSL2 17a kullanılacak. Yani hepimiz TT'yi biliyoruz yeni kurduğu sahanın masrafını çıkarmadan oraya Vectoring getirmez. Kısacası biz ülkece hiç akıllanmıyoruz, bu yüzden gelişemiyoruz.
  • Yav il müdürlüğünde xDSL'in ne işi var? Bütün il müdürlükleri aynı zamanda POP noktası. Yani internetin toplanma noktası, bir switch ile katlara Ethernet kablosu çekiliyor hatta bazı il müdürlüklerinde ethernet bile değil direk fiber kablo çekiyorlar. Bir bilgisayarın 10 Gbps gördüğü bir yerde VDSL'in, GigaDSL'in işi ne?
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Hocam verilebilirde ne kadar süre verebilecek o kablo o hızları verirken sürekli ısınacak zorlanacak eskiyecek fiberin eskime derdi yok Fttc/eth saçma olur kabinden binalara her daire için yüzlerce metre cat kablo çekmek gerkeir onun yerine bugünkü kabinler önrünü tamamladığında sırasıyla fibere dönüştürülmesi lazım.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    4.5G ilk çıktığında, Fransa'da Free operatörü 100GB kotalı internet satmaya başladı. 2-3 ay içinde sınırsıza çevirdiler. Herhangi bir ek madde de yok. 2 yıl kadar 4.5G üzerinden sınırsız internet sattılar. Şu an ise tekrar 100GB kota ile satıyorlar. Neden tekrar kotaya dönüldü emin değilim. Free firması ise gördüğüm kadarı ile Turkcell benzeri hızlar sunabiliyor. Operatörler LTE-A ile bile sınırsız internet hizmeti sunuyorlardı hali hazırda. Ve bence en doğru yatırım da orası. Google bile fiber altyapı yapmayı durdurdu, mevcut fiberlerin ne olacağı düşünülüyor.

    Turkcell'in Superbox hizmeti güzel bir hizmet bence. Lakin sınırsız için 279₺ pahalı, 200₺ güzel bir fiyat olabilirdi. En kötüsü de 10Mbps fiyatı. Bence 80₺ bandında olsa çok daha fazla satış yakalayabilir.

    Bence konuda tartışıldığının aksine, LTE-A hizmeti de ülkemizde sınırsız ev interneti sunmak için uygun durumda. Evet 5G kadar yüksek hızlar sunamıyor, özellikle de kalabalık olduğunda. Ancak halihazırda ev kullanıcıları fiyat politikaları yüzünden 16-24Mbps arasına sıkıştırılmış durumda. O hızlar ise Band20 ile bile sunulabiliyor. Tek yapılması gereken şehir içi her baza fiber çekmek, o da her eve veya mahalleye fiber çekmekten çok daha az maliyetlidir.
    İstanbul ve Ankara için konuşamam açıkcası, durum ne bilmiyorum. Ancak burada 1 baz istasyonuna düşen cihaz sayısı 1000'i bulmuyordur. Özellikle benim bulunduğum yoğun nüfuslu bölgede ortalama 200-300 cihaz arasıdır. Tek sorunları baz istasyonunda fiber olmaması. Eski oturduğum yerde 220Mbps'leri zorlarken burada 80'i geçemiyor maalesef..




  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    hocam il müdürlüğü de gıga wifi noktası
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    +1
    İnşallah bu sefer olumlu olarak şaşırtırlar. Yoksa iş işten geçtikten sonra GigaDSL geitmrmişsin, gazı kaçmış kola gibi aynı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • NitroNos kullanıcısına yanıt
    Adam fiber getireceğiz dememiş ki, TT'nin fiberine konmak, ucuza TT fiberini kullanmak istemiş. Eski CEO bizim için belki boşa oturuyordu ama şirket için o kadar da boşa oturmuyordu. Bunun da çok değişik bir şey yapacağını sanmam. Terkettikleri erişim altyapısı kısmını tekrar hareketlendireceğini sanmam. Bundan sonra her baz istasyonuna fiber ulaştırıp buradan 270 liralık Superbox paketi satacaklardır. Yoksa evlere erişim döşemek vs. maliyetli işler.

    Bu arada burada iki yıldır TT altyapısı yoktu. Vodafone fiber çekmeye başladı ki Vodafone çalışmaları sürerken TT nasıl olduysa iki yıldır getiremediği altyapıyı fiberle getirdi. Şuan apartmanda sanırım 1 TT, 6 Vodafone, 3 WISP kullanıcısı var. WISP'i daha önceden tüm apartmana yaysam Vodafone da TT de avuçlarını yalardı tabi buradan...




  • Mustafa Dmrl kullanıcısına yanıt
    bilmiyorum
  • Mustafa Dmrl kullanıcısına yanıt
    Hocam şimdi sıfırdan kurulum maliyetine bakmak lazım. Bir de her saha için FTTB/H uygun olmadığı gibi FTTC'nin de uygun olmadığı sahalar var.

    Mesele kurulan sistemin düzgün kurulması. FTTC'de 17a kullanmakla, ring tipi erişimle FTTB/H sistem kurmak da aynı hesaba geliyor. Hangi sistem kullanılırsa kullanılsın düzgün yapılmalı.

    Bakır eskiyecek tabii ama son kullanıcı hızları hesaba katıldığında GigaDSL'in limitleri gözetildiğinde bakırlar eskise dahi uzunca bir süre yenilenmeden devam edilebilir.

    FTTC/Eth bana da pek mantıklı gelimiyor açıkcası. Bazı yerlerde var sanırım. Cat çekmeden mevcut abonman hatlara rj45 çakarak da verebilirler ama hatların per sayısı yetersiz kalabilir.

    Tabii şöyle bir avantaj var, yeni modülasyonlar da kullanılsa yok, FTTB/H sisteme de döndürülecek olsa mevcuttaki fiber sahalarda bunun maliyeti, yeni hat tesisinden düşük olacaktır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • İstasyon kapasiteleri yetersiz kalır bence hocam. En iyi ihtimalle 1Gbps kapasite olabilir bir LTE-A istasyonda o da tüm frekanslardan yayın yapacak.

    Hele hele band20 falan, toplam istasyon kapasitesi her sektör başına maks 70Mbps falan olur, artık randevuyla internete gireriz

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • GigaWIFI farklı bir hizmet. GigaDSL ile alakası yok.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 10671068106910701071
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.