Şimdi Ara

Türk şirketten dev hamle: Türkiye’de uçak motoru üretecek!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
178
Cevap
0
Favori
6.566
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türk şirketten dev hamle: Türkiye’de uçak motoru üretecek! 

    Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri olan Kale Holding için yeni bir işbirliği haberi heyecan yarattı. Daha önce Kale Pratt & Whitney Fabrikası kapsamında yatırımlar yaptığı bilinen şirket, bazı hava araçlarında ve F-35 savaş uçağında çeşitli bağlantı parçaları ve sarf malzemelerin üretimi için yatırım yapmıştı. Kurulan bu şirketin %51’i Kale Holding’e kalanı Pratt & Whitney’e aitti. Şimdi benzer ancak çok büyük çaplı bir ortaklık İngiliz devi Rolls-Royce ile kuruluyor.

     

    Basınla paylaşılan bilgiye göre Kale Grubu, %51’i kendine, %49’u ise İngiliz şirkete ait olacak şekilde yeni bir şirket kuruyor. Türkiye’nin yerli savaş uçağı projesi TF-X kapsamında da kullanılması amacıyla askeri ve sivil alanlarda kullanılacak uçak motoru geliştirmesi yapacak.

     

    Rolls-Royce Savunma Havacılık Birimi Başkanı Chris Cholerton tarafından yapılan açıklamada yapılan iş birliğinin TF-X savaş uçağı için sıfırdan motor tasarlamayı kapsadığını belirtti. İngiliz başkanın açıklamalarına göre tasarlanacak motorun tüm fikri mülkiyet hakkı Türkiye’de kalacak. 

    Türk şirketten dev hamle: Türkiye’de uçak motoru üretecek! 

    İlk uçağın uçması hedeflenen 2023 yılına kadar motorun çalışmalarının tamamlanması ve testleri bitirilerek seri üretime hazır olması hedefleniyor. Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay’ın söylemlerine göre geliştirilecek uçak motorunda 2030 yılına kadar seri üretime başlanması hedeflenmiş.

     

    Hatırlanacağı üzere sizlere burada yer alan yazımızda Roll-Royce’un Türkiye’de milli savaş jeti için bir fabrika kurmak istediğini sizlere daha önce aktarmıştık. Roll-Royce’un CEO’su Warren East, Türkiye’ye bizzat gelerek bu noktada istekli olduklarını aktarmıştı. Roll-Royce’un helikopter ve tank motoru için de farklı üreticilerle işbirliği yapmak istediği biliniyor.

     







  • Merhaba,
    Dilerseniz şöyle yapalım;
    Türkiye'nin en büyük firmalarından biri ben uçak motoru yapacağım desin
    biz bunu haber yapalım ama sonuna <biz bunları çok duyduk, referandum çalışmaları bunlar >
    yazalım.

    Ya da haberleri tarafsız şekilde yazalım aşağıda yorum yaz bölümünde kullanıcılar düşüncelerini dile getirsin?

    Biz 2. seçeneği yapıyoruz. Haberleri objektif şekilde yazıyoruz . Yorumu size bırakıyoruz.
    Bunu yapmak için de Donanımhaber'den maaş aldığımız doğru.

    Biz kale grubun fabrikasına gidip hangi teknisyenler çalışıyor , bu iş olur olmaz diye değerlendirme yapacak kurum değiliz.

    Ama illa siyasi gönderme yapmak istiyorsanız, gidin seçimlerde oy kullanın. En büyük GÖNDERME oradan oluyor.
    Buradan insanların saatler harcayak hazırladığı habere kendinizce "gönderme "yaparak olmuyor.
  • Hazir yapmisken otomobil motorunu da aradan cikarsalar.elektrikli,benzinli ,lpgli farketmez .

    Ekleme
    Uretsinler de gorelim.Cek cakla olsaydi simdi uzaya yerlesmisti bizimkiler.Anca vaad ediyorlar baska bir sey yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TIME -- 8 Mayıs 2017; 14:22:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TIME

    Hazir yapmisken otomobil motorunu da aradan cikarsalar.elektrikli,benzinli ,lpgli farketmez .



    https://www.google.ch/amp/www.hurriyet.com.tr/amp/bakan-isik-yeni-nesil-otomobil-teknolojileri-konusunda-iddiali-konustu-tesladan-cok-daha-iyiyiz-40101023



    Bunu koyar giderim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • İnşallah diyelimde hükümet bu şirketlere arka çıkmalı ve ülkelerle arasını iyi tutmalı yoksa sekteye urayabilir çünkü teknoloji paylaşımı olmadan sıfırdan motor yapmamız imkansız.

    Suriyede zarar gören Leopard larımız parçasız kaldı, Rheinmetall fabrika açmak için Alman Hükümetinden izin istemişti.
  • bilmiyorum. cin bile olanca gelisimine, devasa kaynaklarina ragmen ust duzey savas jetleri icin yeterli gucte motor uretemiyor. alt modellerin motorunu kendi yapiyor ama en ust modelleri icin rusyadan motor aliyor. buyuk ihtimal japonya, kore ve isvecin yaptigi gibi ortaklik uzerinden bir amerikan motorunun lisansini alip uretecekler. gecmis tecrubelerden boyle ortakliklarin adi her ne kadar yerli olsada ya lisans sozlesmesi geregi yada belli stratejik parcalarin eksikliginden uretilecek sayi ve nerde kullanicaklari konusunda gene disa bagimli kaliyoruz. hic yapilmamasindan elbette iyidir ama en temelden egitime, yetismis kalifiye insan gucune, teknolojik uretime, bilime yatirim yapmiyorsan jet motoru, savas jeti yapiyoruz demeyle olmuyor o isler. ancak kendini ve toplumunu kandiriyorsun.

  • Dur bakalım istemezcükler gelip buna ne diyecek hmm şunu diyebilirler neden %49 ingilizlerde neden nedennn %10000 biz üretmemiz lazım ama bilmiyorlarki TÜRKİYE devleti daha bu konularda emekleme aşamasında

  • 5 yılda;

    -Alt yapı hazırlama
    -Sıfırdan tasarım
    -Prototip süreçleri
    -Testler, kalifikasyon...
    -Olursa seri üretim için tekrar altyapı


    Daha aklıma gelmeyen onlarca aşamayı, Eurojet EJ200 20 yılda tamamladı. 5 yılda sıfırdan motor tasarlamak ve bunu seri üretime hazır hale getirmek ve bunu da henüz kağıt üstünde dahi kurulmamış bir şirketin yapacağını düşünmek :) 2019 seçimi için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor der geçerim.
  • Güzel haber. Bir yerde okumuştum nerede tam hatırlamıyorum ama ekşi sözlük olabilir. İngilterenin, amerikanın ürettiği bazı uçakları satmadığından ve gösterdiği tutumdan ötürü yeni bir 5. Nesil savaş uçağı geliştirmek istediği fakat bu projeye ayıracak yeterli bütçe kaynak vs ayıramadığı için türkiye ile ortak bir uçak geliştirmenin her iki ülkeninde menfaatine olduğunu bu yüzden ortak bir çalışmanın mümkün olabileceği anlatılmıştı. Bu haberide görünce açıkçası mutlu oldum sanırım bir oyalama çabası değil de gerçekten üretim amacıyla yola çıkılmış. İnşallah devamı gelir

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ussuz

    Güzel haber. Bir yerde okumuştum nerede tam hatırlamıyorum ama ekşi sözlük olabilir. İngilterenin, amerikanın ürettiği bazı uçakları satmadığından ve gösterdiği tutumdan ötürü yeni bir 5. Nesil savaş uçağı geliştirmek istediği fakat bu projeye ayıracak yeterli bütçe kaynak vs ayıramadığı için türkiye ile ortak bir uçak geliştirmenin her iki ülkeninde menfaatine olduğunu bu yüzden ortak bir çalışmanın mümkün olabileceği anlatılmıştı. Bu haberide görünce açıkçası mutlu oldum sanırım bir oyalama çabası değil de gerçekten üretim amacıyla yola çıkılmış. İnşallah devamı gelir

    Bahsettiğiniz ucak f-35 birlikte yapılıyor dediğiniz gibi, plan değil üretim aşamasında. Bize ama henüz teslim edilmedi.

    Rolls Royce başkanı sıfırdan motor yapılacak ve tüm haklar Türkiyede olacak demiş.

    Kale de 2023de ilk prototip yapılacak, seri üretim 2030 demiş.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • guvven kullanıcısına yanıt
    Hayır dediğim f35 değil f35ten başka

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ussuz

    Güzel haber. Bir yerde okumuştum nerede tam hatırlamıyorum ama ekşi sözlük olabilir. İngilterenin, amerikanın ürettiği bazı uçakları satmadığından ve gösterdiği tutumdan ötürü yeni bir 5. Nesil savaş uçağı geliştirmek istediği fakat bu projeye ayıracak yeterli bütçe kaynak vs ayıramadığı için türkiye ile ortak bir uçak geliştirmenin her iki ülkeninde menfaatine olduğunu bu yüzden ortak bir çalışmanın mümkün olabileceği anlatılmıştı. Bu haberide görünce açıkçası mutlu oldum sanırım bir oyalama çabası değil de gerçekten üretim amacıyla yola çıkılmış. İnşallah devamı gelir

    Haber dogru ama duzeltme lazim:



    F35den ciddi arge birikimi elde edildi lakin, bu fiyatlara yansidi, dogal olaral pek cok ulke siparislerini azaltma yoluna gitti. Projeye her ne kadar israil sonradan alinsa da ucak basina fiyat hala cok yuksek. Ortada bir de cin faktoru var. Dogal olarak abd 6ci nesil ucaklar icin on calismaya basladi. Buna ingiltere sonradan dahil oldu. Su an iki ulke 6ci nesil ucaklar icin calismalara devam ediyor. 5ci nesil olarak bildigimiz f35 var. Ingiltere turk ucagi ortak gelistirilecek olsa da alici ingiltere olmayacak, ingiltere hali hazirda 4+ ef2000 lere ce 5ci nesil f35 lerin sahibi zaten. Ingilizlerin asil alacagi ucak 2030larda gorecegimiz 6ci nesil sistem olacak. Turkiye ile yapilan ortak ucak anlasmasi aslinda ingilterenin abd ile yapacagi ortak ucagin arge parasi. Ozetle ingilizlerin uretecegi 6ci nesil ucagin parasi bizim cebimizden cikarken biz 4+ ustune takilan gorselleriyle de koreli kfx olan ucaga tonla para yigmis oluyoruz. Isin en buyuk artisi tabii ki sandiklarin kurulmasiyla ortaya cikiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Elektrikli motor üretseler çok güzel olur aslında yerli motor olmalı zaten çok geç bile kalındı ama geç olsun güç olmasın derler.

    Elektrikli otomobil motoru , tank motoru helikopter motoru yapılmalı bence.

    Deli deli fikirlerim var şahsen ama duyacak yok yapmaya kalksak kilit vururlar.

  • Kale Grubu aldı başını gidiyor he.

  • Rolls-Royce bu konuda en buyuklerden eğer bi teknoloji transferi olacaksa ki ihtimal vermiyorum proje turkiyeye lig atlatır..

  • çekemeyenler yine eksik kalmamış.
    bunlara kalsan bayrak direği ipini bile ithal ediyor olurduk.
    ülkeye zerre faydası olmamış ama her şeyi karalayan tipler bunlar. ve asıl sorunları kendilerinden nefret etmeleridir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CyberMachine

    Elektrikli motor üretseler çok güzel olur aslında yerli motor olmalı zaten çok geç bile kalındı ama geç olsun güç olmasın derler.

    Elektrikli otomobil motoru , tank motoru helikopter motoru yapılmalı bence.

    Deli deli fikirlerim var ºahsen ama duyacak yok yapmaya kalksak kilit vururlar.

    Elektrik motoru çok daha kolay ve zaten farklı sektörlerde benzerleri üretiliyor Türkiye'de! araba motoru da rahatça üretilir diye düºünüyorum, katı yakıtlı motordan daha kolay!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sistemli adam

    çekemeyenler yine eksik kalmamış.
    bunlara kalsan bayrak direği ipini bile ithal ediyor olurduk.
    ülkeye zerre faydası olmamış ama her şeyi karalayan tipler bunlar. ve asıl sorunları kendilerinden nefret etmeleridir.

    sana da kalsak 2023'da mars'ta ilk koloniyi biz kurucaz diyecen
  • Konu sahibi + haber uyumu Maaşlar gecikmeden yatmış.

    Bu arada Ahmet Bey, 2010'da yerli uçağımız göklerde diyorlardı. Bir adayı mı düştü? Kaçtı mı kaçırıldı mı? Ne oldu bir bilginiz var mı?
  • Rolls Royce'un zaten Türkiye'de bir ortaklığı var diye biliyorum, MTU ismiyle...http://www.mtu-online.com/turkey/company/mtu-turkey/

  • Yerli araba hikayesi gibi. Yapın, bunu yaptık deyin. Vaatle olmuyor, doyduk.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.