Şimdi Ara

Türk Lirası'nın satın alma gücündeki bölgesel farklılıkları belirlendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.307
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şehirlere göre Türk Lirası’nın satın alma gücündeki farklılıkların belirlenmesi için yapılan Bölgesel Satınalma Gücü Pariterisi (BSGP) 2017 araştırmasının sonuçlarını yayınladı. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre fiyat düzeyi endeksi en yüksek (en pahalı) bölge İstanbul, en düşük (en ucuz) bölge ise Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan’dan oluşan TRA2 bölgesi oldu.
     

    Türkiye geneli ortalamasına göre 100 lira ile alınabilecek mal ve hizmetin çeşitli bölgelerdeki satış tutarına göre endeksler belirlendi. Buna göre bir bölgenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre “pahalı”, 100’den küçük ise bu bölge Türkiye ortalamasına göre “ucuz” olarak ifade edilmektedir.

     

    Gıda ve içeceklerde en pahalı il İstanbul

    Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 111.0 ile İstanbul'da görülürken, bu grupta en düşük endeks 94,9 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır'da gerçekleşti.

     

    Giyimde en pahalı il İzmir

    Giyim ve ayakkabı grubunda 110,6 endeksi ile İzmir en pahalı yer olurken 84,1 endeksi ile Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan’dan oluşan TRA2 bölgesi en ucuz bölge oldu.

     

    En büyük fiyat endeksi farkı sağlık ve konutta

    Sağlık fiyatlarında en pahalı bölge Ankara, en ucuz bölge ise TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) oldu. Ankara’nın fiyat düzeyi endeksi 145,3 olurken TRC3 bölgesinin endeksi 73,8 olarak ölçüldü. Bu istatistiğe göre Ankara’daki sağlık grubu fiyatları, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’ten yaklaşık olarak iki kat daha pahalı.

     
     
     

    Lokanta ve otel grubunda en pahalı il Ankara

    Dağılım genişliği en yüksek grup olan konut grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 150,1 ile İstanbul olurken en düşük bölge 84,5 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) oldu. Dağılım genişliğinin en az olduğu grup ise tütün ve alkollü içecekler grubu olarak tespit edildi. En yüksek endeks 100,2 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır’da gerçekleşirken en düşük endeks 99,8 ile Aydın, Denizli ve Muğla’da görüldü.

     

    Ulaştırmada en pahalı il İzmir, en ucuz iller ise Şanlıurfa ve Diyarbakır oldu. Lokanta ve otel grubunun en pahalı Ankara, en ucuzu Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye oldu. Haberleşme grubunda internet ve telefon abonelik ücretlerinde bölgelere göre değişim gözlemlenmedi.








  • Amerika da asgari ücret 14 dolar saatlik bizde asgari ücrete de çalışsan 9-10 saat çalışırsın ortalama 10 saat Amerika da çalışırsan 140 dolar eder 2 hafta için 12 gün çalışırsın izinleri saymazsak 140*12 dolar=1680 dolar =6 630 TL ediyor yani asgari ücrete ile çalışırsan oralarda 13000 TL maaşın var. o paraya 3 adet iphone x alabilirsin.
  • amerikada
    iphone x = 3,900 TL
    (bu fiyattayken bile 2 asgari ücretten fazla)
    (ama amerikalının 2 haftalık kazandığı asgari ücret)
    .
    Türkiyede
    iphone x = 6,100 TL

    ARABA KONUSUNA GİRERSEK HAYALLERİMİZDE BİZE...
    Neyse yani yaşama sevincimiz kalmadı artık bu ülkeden kurtulup kaçmanın derdindeyiz :))

  • dere.beyi kullanıcısına yanıt
    Sağlık, eğitim, gıda, barınma vs. gibi tüm ayrıntılar aynı bile olsa yurtdışında yaşayan biri bizden daha iyi yaşıyor. Yıllardır GreenCard başvurusu yapıyorum, çıktığı an arkadama bile bakmadan giderim.

  • dere.beyi kullanıcısına yanıt
    Amerika da asgari ücret 14 dolar saatlik bizde asgari ücrete de çalışsan 9-10 saat çalışırsın ortalama 10 saat Amerika da çalışırsan 140 dolar eder 2 hafta için 12 gün çalışırsın izinleri saymazsak 140*12 dolar=1680 dolar =6 630 TL ediyor yani asgari ücrete ile çalışırsan oralarda 13000 TL maaşın var. o paraya 3 adet iphone x alabilirsin.
  • amerika güneyimize ordu yığmış, bölmek için hazırlık yapıyor, siz hala iphone x peşindesiniz. iphone mu ülkeyi harika yapıcak, bravo yani.

  • dere.beyi kullanıcısına yanıt
    Sizin yaptığınız hesaba göre herkesin banka hesabında en az 10 bin dolar olması gerekiyor. Peki bu kapitalist sistemin çöküşünü gerçekleştirmesi beklenen işsizler ve borçlular nasıl türüyor.Orada da illaki bir şeylerin pahalı olması gerekmiyor mu?
  • Madem amerika bu kadar mükemmel bu kadar evsiz neden var güzel amerikanizda!
    Onlar çalışıp neden ayda 3 iphone x almıyorlar 🤔


    http://trend.mynet.com/dunyada-en-cok-evsiz-insanin-yasadigi-9-sehir-1036722



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi payners -- 19 Mart 2018; 17:9:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • istanbul un pahalı olmasının sebebi iş olanakları olması sebebiyle insanların alım gücünün biraz daha iyi olması ve bunun fırsata çevrilmeye çalışılması.. pazar kurulmasa 4 liradan ucuza meyve almak imkansız

  • Üretim yok olan üretimide(şeker fabrikaları vs) bitirmeye çalışıyorlar, herşeyi dışardan alıyoruz, alım gücünün düşük olması normal.

    Dolar nerdeyse 4 tl oldu avro desen 5'e dayandı, paramızın da alım gücü gittikçe düşüyor, birde üzerine yolsuzlukları vs kapatmak için sürekli vergi bindiriliyor,zam geliyor.
  • TL deger kaybediyor. Turkiye sehirler arasi alim gucunu cikartsa ne yazar...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: bluemersini

    amerika güneyimize ordu yığmış, bölmek için hazırlık yapıyor, siz hala iphone x peşindesiniz. iphone mu ülkeyi harika yapıcak, bravo yani.

    Dikkat ettiyseniz haberin konusu o değil!
  • Bizde güzel bi araba 150.000 para Amerikada 15.000 para.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Abd evsiz konusu bizim dilencilerle aynı. Çalışacağıma dilenirim diyen kız vardı günde 200 tl min, ortalama 500 TL ciro yapıyorum diyen. Zevkine evsiz yaşıyor. İş yok değil.@payners



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlackGhost12 -- 19 Mart 2018; 18:34:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • En çok mal Marmara bölgesinde, İstanbul ve çevre sanayi illerinde üretiliyor ardından memleketin uzak köşelerine kargolanıyor; buna rağmen memleketin uzak köşeleri malı üretildiği yerden daha ucuza satmasını başarabiliyor.

  • Demek ki fiyatları belirleyen şey, o bölgede yaşayan insanların alım gücü. Bizzat denedim de.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: payners

    Madem amerika bu kadar mükemmel bu kadar evsiz neden var güzel amerikanizda!
    Onlar çalışıp neden ayda 3 iphone x almıyorlar 🤔

    http://trend.mynet.com/dunyada-en-cok-evsiz-insanin-yasadigi-9-sehir-1036722

    New York'da 60 bin evsiz var orada ama New York nüfusu 8,5 milyon. Bir de adamlar evsizlere yemek ve yatacak yer falan veriyorlar. Bir çoğu depresyona girmiş evini, işini ,bir yakınını kaybetmiş ya da uyuşturucu ve alkol bağımlıları oluşturuyor. Oradaki amaç ; 3 tane IphoneX değil , maaşlar arasındaki uçurumdan bahsettim ve bu sadece asgari ücret için de geçerli değil. Herneyse orada 10 saat çalışan asgari ücretli 13000 TL alırken bizim burada 10 saat çalışıp 1600 TL almamız mesele yani neredeyse 9 Katımızı kazanıyorlar. Bizim neredeyse bir yılda biriktirdiğimizi orada 1 ayda alıyorlar. Hayat pahalı olabilir ama Amerika'da asgari ücretlinin Amerika'da ikinci el 10 yıllık ama canavar gibi bir araba almak için 3 aylık maaşının yarısını ayırmak yeterliyken burada aynı arabayı almak için 2 yıllık maaşının yarısını ayırman gerekiyor. Ev almak için de aynısı geçerli; orada asgari ücretle 3300 doların 1500 dolarını ayırarak 80 ayda 2+1 evi 120.000 dolara alabiliyorsun burada 2+1 evi. Burada asgari ücretli biri 1600 lira maaşın anca 400 lirasını kenara koyabilir ;o da kendine ait evi varsa, aylık 400 TL'den 100.000 liralık bir evi şansa buldu diyelim 250 ayda o parayı karşılayabiliyor, Kiracıysa zaten imkansız. Şahsen ben saatliği 14 dolara iş bulsam günde en fazla 8 saat uyurum ,en az 12 saat çalışırım. 1 oda kiralar ,iki kişi kalırım 1000 dolardan başlıyor aylık kiralar. Bu aralar bir iş buldum;9 saati asgari ücret ama ,12 saat çalışırsan 1000 lira fazla veriyorlar. Bunun için bile bir kişinin emekli olmasını bekliyorum ,2 ay sonra emekli olacak ki ben de asgari ücretten kurtulayım!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tobepeople -- 19 Mart 2018; 19:56:29 >




  • Dikkatimi ceken bir detay az once fark ettim : Grafikte sayisal degerler ile bar yani cubuklar orantili degil. Abartma metodu algi olusturma kisacasi CAHIL insanlar olarak gormekteler!


  • Hadi İstanbul'u anladım da, İzmir işsizlikten kırılırken ve yeni iş sahaları açılmazken nasıl o kadar pahalı oluyor, onu anlamış değilim. Çünkü sadece emlak rantı ile olacak bir durum değil bu.
  • Eh artık yuh ya. Yaşam kalitesi standardı ne zamandır Iphone oldu? Kafayı telefonla bu kadar bozan ülkeler belli. Türkiye, BAE, Arabistan, Katar, Kuveyt, Malezya, Endonezya falan işte.

    Iphon'u yani teknolojiyi icat eden, üreten, pazarlayan ve satan adam neden benden ucuza alabiliyor diye isyan ediyorlar resmen. Hadi biriniz de Iphone kullanmayı bırakıp icat etsin, geliştirsin, pazarlasın, küresel satış rekorları kırsın, 500 milyar dolarlık marka değerlerine ulaşsın da sonra gelip konuşalım "bu malı niye biz pahalı alıyoruz" diye. Oturayım, hep hazır, hep hazır isteyeyim, 30 yaşına kadar baba parası yiyeyim, "fikir" üretmeyeyim sonra üretenle aynı hayatı yaşayayım. Ne güzel hayaller la.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: bluemersini

    amerika güneyimize ordu yığmış, bölmek için hazırlık yapıyor, siz hala iphone x peşindesiniz. iphone mu ülkeyi harika yapıcak, bravo yani.

    Acaba kimin yüzünden.? Acaba kim milleti Kandırıyor?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.