Şimdi Ara

Türk Dış Politikası Gündemi - OCAK 2021 (65. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.714
Cevap
33
Favori
124.140
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6364656667
Sayfaya Git
Git
sonraki

Türk Dış Politikası Gündemi - OCAK 2021


(En Son Oy Tarihi: 22.8.2023)
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Oğuzhaan

    Sabah 6 officer 1 commander öldü yazıyordu twitterda ne kadar doğru bilmiyorum, zaten aleyhimize olan haberler iç medyada yer bulmuyor. Umarım yalandır. Bir tane hesap resimler paylaşmıştı ancak ne kadar doğru bilmiyorum. Yalnız bu fransızlar bunu yapacak cesareti nerden buluyor bilmiyorum.

    Doğrudur haberler yer bulmuyor çünkü infial yaratma ihtimali yüksek, hem de case officerlar MİT mensubu olarak görülür, naaşları sadece aile ve bazı silah arkadaşlarına açık yapılır.


    Bugünkü saldırıda kaybımız yok diye biliyorum, umarım öyledir. Bütün şehitlerimize Allah rahmet eylesin, sahadaki askerimizin yar ve yardımcısı olsun.


    Yapan, Fransa değil BAE, saldırı Mısır topraklarındaki üsten düzenlendi (orada kuvvetleri var, Sidi Barani). Mısırı taraf seçmeye zorlamak ve TSK'nın tepkilerini ölçmek amacıyla yapıldığını düşünüyorum. Bu açıkça bir saldırı, açık bir cevap verilmeli ama biz Mısırı vurmaya kalkarsak tam BAE'nin istediğini yaparız, onun yerine sahayı onlara dar edeceğimize inanıyorum




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ressi1 -- 6 Temmuz 2020; 0:56:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-C72FBB06E

    hayır demek istediğim artık mızrak kılıfa sığmıyor bu bir gerçek ama konuda şunu dedim bu yunanlılar bizim rahatlıkla menzilimizde adaları savaş çıksa sadece topçu sistemleri ile bile adalar açık hedef ben bunların buraları silahlandırmasını anlamadım yani buralardan savunmamı yapacak bu beyinsizler bilen varsa bi mantıklı açıklama yapsın






    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




    bütün dünya için bir gerçek



    bir tarafta abd-çin,

    iran-israil,


    rusya- batı ,


    Türkiye-yunanistan,


    gkore-kkore,


    hristiyanlar-müslümanlar-yahudiler





    ve dünya geneli artan milliyetçilik-nufus ve iklim değişikliği



    al sana 3. dünya savaşı


    -----------------------------------------------------------------

    Hocam bunun iki amacı var, birincisi gelecekte karşılaşacağı sorunlara dayanak oluşturmak.


    İkincisi kamu diplomasisi yürüterek halkın desteğini alabilmek. Yunan halkının çoğunluğu savaşa karşı, Türkiye ile iyi ilişkiler yanlısı. Safları sık tutmak, Yunanistan için çok önemli ayrıca malum ekonomik durumda halkın dikkatini başka yerlere çekmeye çalışıyor.


    Dediğiniz gibi savunması yapmanın imkanı yok, savunma yapmak isteyen adalara topçu bataryası değil, HSS bataryası yerleştirdi.


    Üçüncü Dünya savaşı ile ilgili görüşlerinize katılmıyorum, dünyada bir "pax economica" var, refahı sağlayan budur, devletçilik refahın sonunu getirir. Dünya içe kapanacak evreleri çoktan geçti, covid bir miktar devletçilik yaratabilir ancak ben bunun savaştan çok toplum hareketleri ile sağlanacağını düşünüyorum.


    Devletçi kapitalizm her ne kadar başarı sağlasa da çıkmazıları etnik ve dini unsurlar. Çin bölünme tehlikesi altında olan bir ülke, dinamikler bu yüzden aşırı kadar sert. Geçtiğimiz senelere kadar reform umutları ile hep ayrı tutuluyordu(daha doğrusu neo-liberal refah toplumunun inşaasındaki payı nedeniyle) reform umutları çökünce (neo-liberal dünyaya bir alternatif oluşturana kadar) batı şunu gördü sadece birini büyütmek/kayırmak doğru değil çünkü sistemi tehdit hale geldiler, o zaman başka üretici ülkeler bulalım dediler.

    Kapital artık üretimi yakınında istiyor, Türkiye'ye burda fırsat doğabilir, özellikle tekstil alanında covid sonrasıAvrupa'dan gelen talep patlaması bunu doğruluyor ama Türkiye'nin iç dinamikleri bu kaymayı sürekli hale getirmekte isteksiz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: muammer816

    güzel yazmış yazar. ancak yazarın bahsettiği detaylı ve kritik diplomatik girişimleri şuan gerçekleştirebileceğimizi sanmıyorum. ameriga sürekli oyalama taktiği uyguluyor,rusya sahada direkt vurarak mesaj veriyor.bunlarla anlaşma yapmak ve istediğini alabilmek bence zor.


    sanırım 'denge' politikası muhabbetiyle suriyede rusyayla,libyada ise ameriga ile iş tutuyor gibiyiz (gerçi libyada bm'nin tanıdığı bir oluşuma destek veriyoruz.bu göz ardı edilemez önemli fark).


    rusya ile abd bile yeri geldiğinde bir anda işbirliği yapabiliyor. bence inanılmaz derecede hızlıca bunu yapabiliyorlar. suriyede bu durumu çok kereler gördük. yani bu iki güç ortak çıkarlarına göre hızlı çözümler üretilebiliyorlar. olan masum sivillere oluyor bence.

    rusya-abd işbirliği ve çatışması karma karışık işler silsilesi.tabi bunların bu derece yakın ilerlemesi ileride çatışma çıkma olasılığını arttırıyor bana kalırsa.



    Alıntıları Göster
    Türkiye'nin diplomatik/askeri/ekonomik gücü küresel ligde oyuncu olabilmek için yetersiz bu açık bir gerçek, bizi bunu uygulamaya yöneltenler(teorik/pratik Davutoğlu/Erdoğan ikilisinden ayrı okunamaz) bir leberansraumcu fikir oratay attılar ancak leberansraum gerçekleşmeden pek çok şeyi hızlıca elde etmek istediler onun sancılarını ağır çekiyoruz, sözümüzün değeri yok askeri güçle dayatıyoruz.

    Tabi bir denge politikası yürütülmek isteniyor ama iş proxy savaşında iken dördüncü bir proxy istenmiyor, en başından beri de istemiyorlar bu yüzden ikiside çok çabuk hem fikir oluyor.

    Libya'da BM destekli hükümeti destekliyoruz doğru, Trablusu kurtarmasaydık Hafter meşruiyet sagliyabilirdi bunu önledik ancak Sirte ve Jufra sonrası gelişmeler olumsuz olur ve orada enerji kaybedersek bu bizimde meşruiyetimizi sorgulatacak jeopolitik bölgelerin kontrolünü ele alarak hızlı bir zafere ihtiyacımız var.
    Bu arada Mutabakat hükümetini zora sokacak konulardan biri Suriye'den getirdiğimiz savaşçılar. Libya halkı diğer ülkelere benzemiyor, yabancı savaşçılara çok zıtlar bu da ileride Sarrac'ın geleceğini tehlikeye düşürüyor, Sarrac'tan sonra gelecek kişi kim bunun seçimine etkimiz çok önemli olacak.

    Türkiye'nin bir eğit-donat programına ihtiyacı var, paralı askerler yerine Libyalılar ama bunun içinde Katar'ın sermayesine ihtiyacımız var.

    Edit: 2008 yılında xx Türkmen(isminin hatırlayamadım xx Külünk te olabilir, bilgisayarım yanımda değil notlara bakamıyorum) olması lazım, Türkiye'nin diplomatik gücünün de bu genişlemeci politakaya dayanamayacağını söylüyordu. Bunun bir kanıtı da Libya iç savaşıdır, Türkiye Kaddafi'ye karşı girişilen operasyonda istemeden aktif olarak beş gemisini bölgeye gönderdi, İzmir'den operasyon yönetildi, gerekli diplomatik girişimler uygulanamadı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ressi1 -- 6 Temmuz 2020; 1:34:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Teyit göremedim ama Ragıp Soylu şöyle yazmış. 4~hour ago

    NEW — Turkey confirms that an attack against Al Watiya airbase in Libya took place last night.

    A Turkish defense official: “The attack damaged some systems at the airbase.”

    The official attributed the attack to Haftar forces



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ressi1 -- 6 Temmuz 2020; 1:41:35 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • BAE sözcülerinden biri son saldırıyı üstlendikleri bir tweet attı birkaç saat önce ve 1 saat öncede bu tweeti sildi.


    muhtemelen BAE nin libyada bulunan askeri üslerine bir misilleme olacak,UMH yetkilileride son beyanlarında bunu söyledi.


    olaylar artık vekalet savaşlarından konvansiyel konuma geçiyor zira son saldırı mısırdaki hava üssünden BAE ait bir uçağın (tipi konusunda netlik yok ancak rus veya fransız uçağı olduğu düşünülüyor) 1200 km lik menzilden bu saldırıyı gerçekleştirdiler.


    ben Sirte ve Jufra operasyonlarına bir yol açmak adına bu saldırının kullanılacağını düşünüyorum zira TSK son günlerde ciddi yığınak yaptı libyada ve olası sıcak çatışma koşullarında lojistik destekleri rahat verebilmek için geçtiğimiz ay akdenizde türkiye-libya arası tatbikatlar yapıldı dolayısıyla TSK nın libyada en kötü senaryoları düşünüp askeri anlamda hazırlarıkları tamamladı gibi görünüyor.TSK da bu operasyonlarda ilk kurşunu atan değilde yiyen olup,uluslararası ortamda bir hak elde edinip adım atmak istedi muhtemelen ve buda olmuş gibi görünüyor.


    son noktada bu saldırı sonrası gerek TSK gerekse UMH nezlinde karşı cevap verilmemesi bölgedeki oluşturduğumuz gücü tehlikeye sokacak.





  • Türkiye artık nasıl güçse birbirine düşman arapları ve yahudileri bir araya getirecek

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • New sat images of Al-Watiya Air Base #Libya
    Of the 2 areas where Air Defences from #Turkey are allegedly deployed, 1 is partially covered by clouds (but no damage visible in portion visible), second one is well visible with no signs of damage, burn marks, anything. #OSINThttps://twitter.com/osinteditor/status/1279916147241074688/photo/1

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 💥Doğu Akdeniz: Haftalık Bülten [28 Haziran-05 Temmuz]

    Doğu Akdeniz’de her gün gerçekleşen askeri, diplomatik ve siyasi olaylar bölgeyi daha da ön planda tutmakta, gündemi yoğun olarak ilgilendirmektedir.

    https://t.co/rSEER4xQ8i

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

  • Türk Dış Politikası Gündemi - OCAK 2021

    İletişim başkanlığı Jufra hava üssünü hedef göstermiş

  • Oğuzhaan kullanıcısına yanıt
    Jadotville Kuşatması diye bir film var izlemeni öneririm. Filmin konusunu kopyalıyorum.

    Tarihi bir olayı konu alan film, 1961'de BM'nin, Komutan Pat Quilan komutasındaki İrlanda barış gücü askerlerini Kongo'daki Katanga'ya, Jadotville kasabasının sakinlerini korumak için göndermesi ile başlıyor. Bu arada BM danışmanı Dr. Conor Cruise O'Brien, Fransız ve Belçikalı paralı askerlere karşı Morthor Operasyonu adlı bir askeri saldırı başlatır. Kısa süre sonra paralı askerlerden bir misilleme saldırısı gelir ve Quilan ile adamları Katangalılar ve paralı askerlerin kuşatması altında kalırlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OnurFB1453 -- 6 Temmuz 2020; 4:3:12 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Veteran western diplomat:“The French have realised Haftar has become a liability and not an asset any more, i believe they are embarrassed because once again they made a mistake. Faced with this mistake, they have to justify it and they blame Turkey.”

    https://www.ft.com/content/3b85dd0e-1f2e-40b0-b44b-947b7f75a03e?segmentid=acee4131-99c2-09d3-a635-873e61754ec6

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • haberlerde gördüğüm hava saldırısı libyanın geleceği için dönüm noktası olabilir. bahsi geçen hava üssüne bizim buradan hava savunma sistemleri gitmiş geçtiğimiz günlerde.belki de bunları vurdular,tam bilemiyorum.


    ancak bu tarz bir durum varsa bizim oraya lojistik desteğimiz çok zorlu olacaktır. uygun uçak gemimiz ve büyük çıkarma gemimiz şuan maalesef yok diye biliyorum.

  • OnurFB1453 kullanıcısına yanıt

    Konuyla alakasiz ama aksam ins izlicem filmi.harika filmmis.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • A Russian or regime aircraft drops a bomb in Syria’s Tal Abyad, in a really close proximity to Turkish troops today.

    Luckily the munition didn’t explode.

    A dangerous move.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 9600_G_T kullanıcısına yanıt
    Arkadaşın söylediği ile alakalı Fransızlar bu cesareti nerden buluyor diyor ya adamlar Bm askerine bile saldırmış.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Saldırıda Türk Silahlı Kuvvetlerinin konuşlandırdığı MIM-23 Hawk hava savunma sistemlerinin vurulduğuna dair dedikodu dönüyor, doğru düzgün bir açıklamada bulamadım durum nedir acaba?

  • UltravioleTT U kullanıcısına yanıt
    AA'nq konuşan bir askeri yetkili bazı sistemler zarar gördü dedi ancak hem sabah hem akşamki uydu görüntülerinde bombalanmış herhangi bir alan gözükmüyor.

    Yukarıdaki mesajlarda görüntüler mevcut.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ressi1 -- 6 Temmuz 2020; 15:2:56 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 6364656667
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.