Şimdi Ara

Turbo dizel stop ederken beklemek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
43
Cevap
0
Favori
7.672
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaslar turbo dizeller bildigimiz uzere yoldan gelindigi zaman turbo yaģlansın diye bir sure bekleniyor. Peki beklenmeyip direk kapatildigi zaman ne kadar surede turboyu sirf bu yuzden elimize aliriz ?
    Bazen disarida rastliyorum adam daha araba durmadan stop ediyor dizeli.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Uzun yol yapmadigin veya sehir ici aracini cok sikistirmadigin surece dikkat etmene gerek yok.

Sehir ick cok sikistirip surduysen 30 40 saniye uzun yoldan sonrada 2 dakika civari rolantide bekletmen yeterde artar.

Onun harici sehir ici normal sakin kullanip surekli 1 dakika beklemene gerek yok zarar marar vermezsin.

Diger dediklerimi de yapmazsan turboyu eline alirsin diye bir kaide yok sadece daha sağlıklı kalmasini sağlarsin

Orijinalden alıntı: EuroAsia

Uzun yol yapmadigin veya sehir ici aracini cok sikistirmadigin surece dikkat etmene gerek yok.

Sehir ick cok sikistirip surduysen 30 40 saniye uzun yoldan sonrada 2 dakika civari rolantide bekletmen yeterde artar.

Onun harici sehir ici normal sakin kullanip surekli 1 dakika beklemene gerek yok zarar marar vermezsin.

Diger dediklerimi de yapmazsan turboyu eline alirsin diye bir kaide yok sadece daha sağlıklı kalmasini sağlarsin
    Anladım tesekkur ederim.
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Propertij2931

Anladım tesekkur ederim.

Alıntıları Göster
    Zorlu sürüş koşulları sırasında motor yağı da ister istemez ısınır. Özellikle araçta bir yağ soğutucusu yoksa motor daha sıcak yağla yağlanmaya devam eder. Bu da motor blokunun ve motorun stop edildikten sonra daha hızlı bir soğuma geçirmesi demektir. Motorun bir müddet rölantide çalıştırılması nispeten daha soğuk yağla yağlanmasına yardımcı olur. Bu motor bloku gibi parçalarda çok sorun yaşatmasa da turbo gibi hassas parçalar için sağlıklı değildir. Ha illa sorun olacak diye bir kaide yok ama hassas parçaları böyle bir zorlamaya maruz bırakmamak daha iyidir. En azından aracı durdurup el frenini çektikten sonra araç içerisinde toparlanırken motorun çalışmasına müsaade edin, sonra kontağı kapatır inersiniz.
    2016 Renault Megane 1.2 130 Bg 2022-... (Km 67.000-...)

• goodorevil kullanıcısına yanıt
    Ben genellikle beklerim hep bazen arabayi birine veriyorum 30dka durmadan uzun yolculuk yapiyoruz durdugunda kapatiyor kontagi hemen icim gidiyor ama ayip olur diye soylemiyorum. Yani şöyle 6-7 ayda 2 3 defa olsa boyle bir problem olmaz heralde.?
    Ben hep kisa veya uzun fark etmez 1km bile gitsem en az 30sn beklerim.

Ben genellikle beklerim hep bazen arabayi birine veriyorum 30dka durmadan uzun yolculuk yapiyoruz durdugunda kapatiyor kontagi hemen icim gidiyor ama ayip olur diye soylemiyorum. Yani şöyle 6-7 ayda 2 3 defa olsa boyle bir problem olmaz heralde.?
    Ben hep kisa veya uzun fark etmez 1km bile gitsem en az 30sn beklerim.

Öyle kolay kolay problem olacak bir şey değil. Sadece bir tedbir. Yine de arabayı verdiğiniz kişiyi baştan uyarmakta sakınca yok. Stop etmeden biraz beklemesini istediniz diye size bir şey diyebilecek durumda değil.
    Ondan ziyade ilk marştan sonra bi 30 saniye beklemek (En azından 15-20 saniye) daha iyi bir tedbir.
    2016 Renault Megane 1.2 130 Bg 2022-... (Km 67.000-...)
  • Şehiriçi, şehirdışı, trafikte ya da akıcı yollarda farketmez, A noktasından B noktasına geldiğinizde;

motoru sıkıştırarak yüksek devirli sürüşten hemen sonra park eder ve motoru kapatırsanız turbo açısından sıkıntıya davetiye çıkarırsınız.

Ancak aracınız ile yukarıdaki koşullar farketmeksizin A'dan B noktasına kadar sakin ve/veya eco modlarında kullandıysanız, yüksek devir çevirmediyseniz park ettikten hemen sonra motoru kapatmakta sakınca yoktur.

Bu bilgi dizel ya da benzinli farketmeksizin turbolu tüm motorlar için geçerlidir.

Ayrıca hava sıcaklığına göre soğuk ve serin havalarda 30, yazın sıcak havalarda 50 - 60 saniye arasında bekleme yetmektedir. 2 dakika falan beklemenize gerek yok.

Ha Temmuz ortasında piste çıkıp motorun canına okuduysanız, içiniz rahat etsin diye 2 dakika bekleyin artık, napim? :D

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Anladim gozumuzde cok buyutuyoruz yani turboyu 2 3 seferde bozulacak birsey degil demekki.
    Adam arabayi direk kapattigi zaman aklima direk turbonun trubinleri geliyordu aha simdi biraz asinmistir mil flan gibisinden dusunuyordum oyle :)
    Sadece dizel değil turbolu bütün motorlarda.

Ama bu kadar büyütecek birşey değil. Sıcak motordan ziyade asıl sabah motor çalışır çalışmaz, kırbacı vermek zararlı. 20-30 saniye beklenir. Sonra motor ideal sıcaklığa ulaşana kadar yüksek devirden kaçınılır.

Sıcak motorda zaten yağ akışkan haldedir, turbodan yağ hemen süzülmez. Parkettikten sonra rölantide 10 saniye filan beklemek fazlasıyla yeterli. Dakikalarca beklemeye gerek yok.

4000-5000 devir çevirerek gelip, kazık fren durup anında da kontağı kapayan da yoktur heralde.

• butterfly_effect_53 B kullanıcısına yanıt
    Yokya oyle arabayı sıkıstırma soz konusu degil , normal sekılde gelip mesela benzınlıge girip 5-10 sn sonra kapatmak gibi. 4000-5000 devir le gelip kontagı kapatırsa zaten git turbo al gel derim bidaha bindirmem.

Yokya oyle arabayı sıkıstırma soz konusu degil , normal sekılde gelip mesela benzınlıge girip 5-10 sn sonra kapatmak gibi. 4000-5000 devir le gelip kontagı kapatırsa zaten git turbo al gel derim bidaha bindirmem.
    Arkadaş bu forum efsaneleriyle araç kullanmayın, bazı parçaları haddinden fazla narin gibi anlatıyor insanlar ...Yada istisna sıkıntılardan genele yayıyorlar...

Hocam park edeceğin yere dip gaz, aracı sınırlarında kullanıp gelmiyorsan öyle aman aman sıkıntı olmaz. Aracı bilmiyorum fakat o turbo öyle hemen ele alınmaz...
    Korkmaya basladım hatta turbodan oderece bazen 3.000 devirlere bile cıkmıyorum aman birsey olur diye . Dedigim gibi bazen dısarıda goruyorum adam hemen kapatıyor bazı tanıdıklarım var hemen kapatıyor hiçbirsey oldugu yok.

Korkmaya basladım hatta turbodan oderece bazen 3.000 devirlere bile cıkmıyorum aman birsey olur diye . Dedigim gibi bazen dısarıda goruyorum adam hemen kapatıyor bazı tanıdıklarım var hemen kapatıyor hiçbirsey oldugu yok.

Hocam bizim kendi firmamızda ticariden binek araca çeşitli turbo dizel araçlar var, açıkçası her şekilde kullanılıyor araçlar tabi yine çokta sınırları zorlamıyoruz.

Fakat şuana kadar turbo konusunda sıkıntı yaşamadık, araçların geneli vw ve bmw, ticari olanların geneli vw hepsi turbo dizel...Elbette bir şey olmaz diyerek abanmamak gerek fakat dikkatli normal sınırlarında kullanın...

İlla içiniz rahat etsin diyorsanız 15 20 saniye bekleyin kapatın. Ben daha araçları bekleterek hiç kapatmadım, burada kimse de kapatmıyor fakat turboya sıkıntı olduğunu görmedim.

• oyuncu11790 kullanıcısına yanıt
    Tamamdır çok dusunmemek gerek , yorumların ıcın çok teşekkür ederim. Herzamankı gibi biraz bekleyeyim yeter.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.