Şimdi Ara

TÜBİTAK PROJESİ KONUSUNDA YARDIM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
88
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, Tübitak'a fizik dalında proje gönderdim. Aslında net olarak tamamlanmadı ama fikir ve işlenebilirlik bakımından güzel olduğu için bölge sergisine katılmaya hak kazandım. Tam 20 günüm var ve canlı canlı sergileyeceğim için projemi de bitirmem gerekiyor.
    EK 1: PROJE ÖZETİ: Bisiklet sürerken veya herhangi bir tekerlekli aracı kullanırken harcadığımız enerjinin karşılığını almamız gerektiğini düşündük. Bunun için kullanılan dinamoların da sürtünmeden dolayı hiçbir enerji yararlılığı sağlamadığını gördüğümüz için bunu bisikletin veya herhangi bir tekerlekli aracın ve üzerindeki sürücünün ağırlığının sağlamış olduğu basınçla yapmak istedik. Bunun için de led şerit gibi; taşınabilen (istenirse araba tekerleğinde, istenirse bisiklet tekerleğinde kullanılabilmesi için), kesildiğinde kullanılmaya devam edilebilen, basınçla elektrik üretebilen piezoelektriklerin paralel bağlandığı bir düzenek yaptık. Düzeneğimizin yağmur veya kardan etkilenmemesi için dışını şeffaf muşamba ile kapladık ve hem basıncın azalmaması hem de aşınmanın azalması amacıyla, tekerlek üzerine sabitlenmiş sistemimizdeki piezoelektriklerin üzerinden plastik kelepçe bağlayarak sistemi tekerleğe tutturduk. Buradan üretilen enerjiyi de telefon bataryasına veya direkt telefona depolayarak kullanmayı düşündük. Piezoelektriklerin çıkış gerilimi telefon bataryasını depolamak için yeterli gelmediğinden, piezoelektriklerin önce 1,2V 1800mAh şarjlı bir pili depolamasını, daha sonra da depolanmış olan şarjlı pilin regülatör ve depolama kartı kullanılarak bataryayı veya direkt olarak telefonu depolamasını düşündük. Farklı zamanlarda yapılan yaklaşık toplam 8 saatlik deney sonucunda, dijital pil ölçer yardımıyla, 1800mAh şarjlı pilin tamamının dolduğunu ve bu pil ile de 2600 mAh bataryayı şarj edip, bataryanın doluluğunu yüzde değerinden gösteren bir akıllı telefon üzerinden gözlem yaparak, bataryanın doluluğunda %51 artış olduğunu gözlemledik. (Projenin tüm hakları saklıdır. Ⓒ Copyright. )
    Özeti yukarıdaki gibi belirtilen projenin basit olarak şemasını da aşağıya ekledim.
    SORU 1: Paralel bağlı 19 piezoelektrikten oluşan yaklaşık 30 cm uzunluğundaki bu şerit, bisiklet tekerinin üzerinde üzerinden plastik kelepçelerle bağlı halde, bisiklet tekeriyle birlikte dönerken, oluşan seri basınçlarla oluşturduğu gerilim ile 1.2V pili depolayabilir mi? Açıkçası buna mümkün gözüyle bakıyorum.
    SORU 2: Depolanan bu pil, bir akıllı telefonu veya harici olarak bataryasını depolayabilir mi?
    Dipçe 2: Hem piezoelektrikler hem de geri kalan kısmı üzerinden çok fazla deney yapıp beklenen sonuçları alamadım. Ve büyük bir hezimete uğradım. Projemin bölgeye kabul edilmesiyle birlikte aşkım tekrar alevlendi. Ama her zamanki yerinde tıkandı. Bu yüzden sizden tek isteğim alışılmışın dışında çözümlere ulaşmak. Şimdiden hepinize çok teşekkür ederim. Saygıda kusur ettim ise affola.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.