Şimdi Ara

TTNet VDSL - Downstream SNR ve Kopma Problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
287
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhabalar. Forumda bir çok konuyu okudum, bir konuda danışmak istedim. Şehir dışında müstakil evlerin yoğunluklu olduğu bir alanda yaşıyorum. Yaklaşık 1 aydır Downstream SNR 0,1 e kadar düşüyor ve düzgün çalıştığı zaman 11-14'e kadar çıkıyor. Genelde bu aralar down stream SNR ortalama 8-9 civarı kalıyor. Upstream SNR genelde yüksek. Internet belli olmayan saatlerde sürekli kopuyor, bazen 2-3 saat sıkıntı olmuyor bazen 1-2 saat boyunca 3-4 dakikada bir kopuyor. Bu sorun senelerdir devam ediyor. 7-8 ay çok güzel çalışıyor sonra birden 10 gün ile 2 ay arası böyle sıkıntı çıkabiliyor.

VDSL dolabı 400 metre civarı bir mesafede ve hat 150 metre civarında direk üstünde ufak bir kutudan 2'ye ayrılıyor. 1 hat bana doğru geliyor, 1 hat yukarıdaki sokağa gidiyor. Bana gelen hat kesintisiz en son direkteki ufak kutuda 2 müstakil eve ve 1 okula ayrılıyor ve bitiyor. 1 ev hiç kullanmıyor internet veya telefonu, diğeri ise ilkokul ve ayrıca bölgedeki tek fiber internete sahip bina, fiber hattı bu kablodan ayrı bir turuncu siyah kabloyla geliyor. Bu arada telefon hattı çok eski 20 senelik bir hat.

Hat zayıflaması bu kesinti veya düzgün çalışma esnasında hep düzgün değerler veriyor, dalgalanmıyor, genelde sabit. Hızda herhangi bir sorun yok 50mbps hız (bölgeye verilen maksimum paket) her türlü geliyor. Sadece SNR problemi olduğunda iyice yavaşlayıp kesiliyor.

Ekip gelip hat değerlerini kontrol etti 5 dakikada, büyük ihtimal sorunsuz çalıştığı zamana denk geldiği için herşey güzel, modemde olabilir sorun dedi. Olmadı diye mesaj atınca, Portu değiştireceğim dediler gittiler ve büyük ihtimal değiştirdiler ama sorun yine devam. Ev içi hat bu sorun yıllardır olduğu için, bir kaç defa ekipler tarafından sorun olabilir dendiği için 1-2 defa değişti, en sonuncusu 1 yıllık 4 damar kablo. 3-4 adet farklı modemde aynı sonuç. En sonuncusu sıfır VR600 V3 ve diğerleriyle aynı sonuç.

Şimdi saha ve kablo ekibi gelecekmiş her neyse bilemedim. Sorunun neyden kaynaklandığını bilmediğim için anlatamıyorum Geldiklerinde eğer ararlarsa bu sorunu nasıl çözebilirim, neyi kontrol etmelerini söylemem gerekli. Çünkü yoğunluktan mı bilmiyorum 3-5 dakika bakıp gidiyorlar. Sıkıcı bir durum. Herhangi bir tavsiyeniz olursa çok memnun olurum.

Eke sorunsuz çalıştığı zamandan bir modem değeri atıyorum. Kesintiler olmaya başladığında sadece downstream SNR 0,1 lere kadar düşüyor. Downstream paket hatası 1-2 saat içinde 500000lere kadar çıkıyor.

• Bina içi ve daire içi tesisatı suçlayabilirler gelen ekip. Ankastreden cihaz bağlayıp hat değerlerini ölçüp sorun görmezlerse muhtemelen daire/bina içi kablolarda sıkıntı vardır. Bağlı olduğunuz saha dolabındaki santral (DSLAM) kartı da bozuk olabilir, şahsen yıllar önce işyerinde yaşadığımız bir olaydır. Suçu sürekli modeme atıp sonradan ortaya çıkan bir hakikat.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Cevabınız için çok teşekkürler. Valla ev için tesisat dediler bir kaç defa yıllar içinde, onuda değiştirdim bir kaç kez. Modem dediler kolleksiyon olacak yakında. Modemin chipseti uygun olmayabilirmiş, broadcom olan modellerde de aynı problem oldu. Yurdışından birisiyle konuşuyordum network konusunda bilgili. Büyük ihtimal saha dolabı veya kutulardadır dedi sorun birde komşulardan parazit olabilir dedi. Ne testi yapmaları gerekir bilmiyorum, bilsem dilekçe vereceğim. Hemen gidiyorlar. Yani aylarca sorun yok ama başladımı 1-2 ay kan kusturuyor.

Komşuların DSL bağlatması ek parazit yaratır ve SNR margin değerini düşürür, bu yıllardan beri biliniyor zaten. Çok sayıda modem denediğiniz için chipset uyumsuzluğu olacağını sanmıyorum. Tplink modellerinde Broadcom vardı sanırım ve önerilen bir marka, Asus modemler sorunlu, ZyXel modemler yine öneriliyor. Sizin için en iyisi gelen ekibin ankastreden el terminali ile ölçüp, aynı cihazla ev içinden ikinci bir ölçüm yapılıp değerlerin karşılaştırılmasıdır hocam. O şekilde bir yaklaşım söz konusu olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 9 Eylül 2025; 0:0:19 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

Modem konusu sorun 2 hafta önce başladığında VR600 v2 (broadcom) vardı. Daha önce Zyxel (Broadcom) yine aynı sorunla karşılaşmıştım. Şimdi 2 günlük yeni VR600 v3 versiyonu (mediatek) ile denedim bir şey değişmedi.

"Sizin için en iyisi gelen ekibin ankastreden el terminali ile ölçüp, aynı cihazla ev içinden ikinci bir ölçüm yapılıp değerlerin karşılaştırılmasıdır hocam. O şekilde bir yaklaşım söz konusu olabilir." Sizin şu önerinizi bir deneyeyim geldiklerinde. Bu aralar remote çalıştığım için gelen ekiple rahat ilgilenirim, birde saha dolabını iyice kontrol etmelerini isteyeyim eğer yapabiliyorlarsa yada görevleri içindeyse. Sorunu bir bilsem feryat figan hallettireceğim. 2 haftada 3.kez gelecekler, sürekli merkezden arayıp bilgi veriyorlar ilgileniyoruz diye sağolsunlar. Yani ilgi alaka memnun verici ama sorunun tespit edilmemesi can sıkıyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    VODAFONENET FİBER PİNG SORUNU
    8 yıl önce açıldı
    VodafoneNet ping sorunu
    2 yıl önce açıldı
    SUPERONLİNE JİTTER SORUNU
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.