Şimdi Ara

TSMC’nin Arizona açılışı tartışmaları da beraberinde getirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
347
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • TSMC’nin Arizona açılışı tartışmaları da beraberinde getirdi
    ABD başkanı Joe Biden’in da açılışına katıldığı ve ilk kez patronlarının Başkanlık seviyesinde görüşme yaptığı TSMC’nin Arizona tesisleri için şimdiden Apple ve Nvidia gibi devler sıraya girdi. Bununla birlikte farklı eleştiriler de geliyor.

TSMC doğru hamleler mi yapıyor?

TSMC başta olmak üzere Samsung ve Intel de ABD’de döküm tesisleri için yatırımlar yapıyor. Bunun en büyük sebebi hükümetin yonga çalışmaları için önemli teşvik paketleri hazırlaması. Ayrıca ülke olarak yerli üretim hedefi var ve pek çok teknoloji devi hali hazırda ABD sınırları içerisinde yer alıyor.

Ayrıca Bkz.TSMC Arizona tesisinin ilk müşterileri belli oldu: Apple ve Nvidia

Bununla birlikte TSMC’yi ayrı bir yere koymak gerek zira döküm sektörünün tartışmasız lideri. Orada yaşanan her sıkıntı küresel bir çip krizi tetikleyebiliyor. ABD’ye bu kadar yakınlaşması da rahatsızlık uyandırıyor. Çinli yetkililer Tayvan’la özdeşleşen TSMC’nin artık bir ABD şirketi haline geldiğini iddia ederken bizzat firmanın kurucusu Morris Chang de küreselleşmenin geçmişte kaldığını ve ulusal güvenlik sebebiyle artık menfaatlerin sadece o ülkeye has kalması için çaba gösterildiğini dile getirdi.

Eleştirilere ise Tayvan ekonomi bakanı Weng Meihua yanıt verdi. Meihua Çin’in iddialarının asılsız olduğunu ve ABD-Tayvan ilişkilerini dengesizleştirmek için oyun oynandığını savundu. Diğer taraftan ülkelerin ulusal güvenlik endişelerinin olduğunu ancak Dünya Ticaret Örgütü gibi organizasyonlar sayesinde global ticaretin yaşamaya devam edeceğini de vurguladı. Bununla birlikte ABD-Tayvan yakınlaşması önümüzdeki dönemde tartışmaları daha da arttıracak gibi.

Kaynak:https://wccftech.com/tsmc-is-not-u-s-manufacturing-company-says-taiwan-minister-after-controversy/

• Kesinlikle doğru hamle. Çin Tayvan'ın tepesinde giyotin gibi ne zaman ne yapacağı belli değil. İleride orada yaşanacak sıkıntıda farklı bir ülkede fabrikası olması zaruret.

Amerika'nın üretimi ülkeye getirme çabalarını da düşününce (özellikle Apple gibi büyük bir müşteri varken) üretim tesisini oraya kurması gayet mantıklı.

• İkisi de özünde Çinli bir ülkenin bu duruma düşmesi çok enteresan, artık kaderin cilvesi mi denir, Abd'nin mükemmel stratejisi mi denir, Yahudi dünyasının başarısı mı denir bilemiyorum. Zira başka yerlerde de örneklerini çok gördük. Kuzey koresi Güney koresi, Batı Almanya'sı Doğu Almanya'sı. Tayvan o haliyle diyor ki tüm Çin aslında bizim. Çin'de Tayvan'da dahil Çin bizim diyor. Tamam Çin kötü, Abd'de kötü. Böl ve Yönet'i çok güzel idare ediyor. Ama kimse dünya için demokrasi istediği yalanını falan yutmuyordur herhalde. Irak'ın durumu ortada, Saddam'ın durumu ortada. Saddam'ın gizlenen konuşması ve son konuşmasına youtube'da ulaşabilirsiniz. Tüm müslüman ülkeleri toplayıp bu İsrail'e bir dur demeliyiz, Abd'de yahudi meclisi tarafından yönetiliyor, biz nasıl bir olamıyoruz müslüman ülkeler olarak, asıl hainler içimizde, peygamberimizin emanet şehri işgal altında, herkes cebini düşünüyor falan diyor. Ve öldürülüyor. Bu arada ben deistim, yani din kafasıyla savunmuyorum, objektif olarak adam haklı. Irak'a gidip gelenlerin yazıları var. Çok güzel bir yerdi diyorlar. Abd demokrasi getirdikten sonra çökmüş devlet haline geldi, bütün kaynakları götürüldü, suç şebekeleri tarafından yönetilen demokrasinin d sinin olmadığı zavallı bir ülkeye dönüştü. Yani insan hakları, demokrasi aşıklığı falan yalan. Sadece maskeleme o şekilde.

• Hem artık küresel yerin önemi yok diyorsun ama fabrikanı adeta taşıyorsun izlenimini veriyorsun. Çin çipte ambargo yaparda Amerika ambargo uygulamaz mı komik. F35lerde ki tutumunu en iyi biz biliyoruz. Kafasına göre ambargo uygulayan bir devlet.

• Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Yüz milyarlarca dolarlık savunma sanayiniz varsa "Yurtta barış dünyada barış" diye bir ilkeniz olmaz. Dünyanın her yerinde gerilim, huzursuzluk ve çatışma olacak ki şirketleriniz ihya olsun.

E tabiki de öyle; Adam dolardan avroya geçiyorum petrol ticaretinde dedi yer yerinden oynadı.

• tayvan kaynaklarindan yeni fabrikaya bakislarini biraz okudum. tayvanda bir huzursuzluk var dogru. fabrika ilk kurulurken tsmc nin bir eski nesil uretim node'u kullanilcagi n4 uretim yapacagi soylenmis, en son en ileri teknolojilerin tayvanda kalacagi guvencesi verilmis. simdi ise yeni fabrikanin en son n3 teknolojisinde uretim yapacagi belli oldu. haliyle tayvanda bazi kesimler ulkedeki en ileri teknolojinin uretim tekniklerinin disari tasinmasindan rahatsiz. tayvan acisindan bakinca acikcasi yapabilecegi cok bir seyde yok, amerikan destegi olmadan cin karsisinda 1 sene bile ayakda kalabilmesi mumkun degil.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    yazdiklariniz genel olarak dogru seyler olmakla beraber tayvan ornegi tarihsel surecinden oturu farkli durum. tayvan amerikan hegomanyasi kurulmadan once olusmus bir politik yapi. cin ic savasinin sonucu. ve bu cin tarihinde ilk defa yasanmis olay degil. cin imparatorlugu zamaninda 1700lerde sanirim baska bir isyan hareketide ic savasi kaybedince tayvan adasina kacip ayri bir devlet kuruyor. cin tarihinde surekli tekrar eden bir durum. son cin ic savasi sirasinda bolgenin hakim gucu ve hatta tayvan adasinin sahibi japonya idi. japonyanin cini isgal etmesi ulkeye hakim olan milliyetci cepheyi zayiflatip komunistlere karsi icsavasi kaybetmelerine neden oldu. savasi kaybeden milliyetci cephe 2inci dunya savasi sonrasi japonyanin tayvandan cikmasiyla olusan boslugu kullanip tayvana kacip yeni devlet kurdu.

• Çin tayvanı işgal etme planları yaparsa adamlarda başka ülkeye kaçar yapılan haraket dogru sonra dünya çip krizine girer.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Ekstra bu güzel bilgiler için teşekkürler. Çin'in eskiden de bir çok farklı hanedanlıklar tarafından karmaşa içinde olduğunu biliyordum ama Tayvan'ın detayını bilmiyordum. O zaman Abd gibi ülkelerde bu zayıf noktaları değerlendirme konusunda çok iyi denebilir herhalde. Misal Sovyetler zamanında da Ermeni ve Türkler maşallah öyle bir yerleştirildi ki, sırf tekrar birlik olunmasına karşı sanki araya Ermeni duvarı kuruldu. Arada ufacık alan sanki özellikle Ermeni tarafına sınır olarak verildi, geri kalanı Azerbaycan yapıldı. Yoksa ikimizde aslında aynı ülkeyiz. Çok kolay tek ülke olarak birleşilebilirdi. Azerbaycan'ın bile bizim taraftaki kendi toprağına bağlantısı yok.

• yc#1 kullanıcısına yanıt
    Devletin topladigi vergiden daha fazla gelir elde ediyor, devleti kendinize muhtac edebiliyorsaniz (para, istihdam, teknoloji, gida, ilac vb), artik devlettten guclusunuz demektir. (ki devlet dedigimiz sey sozde secilmis insanlar, ve onlarin sozde yonettigi maasli calisanlar) Buradan hareketle devletlerin artik tabiri caizse hydra olmus 100 yili devirmis omurleri olan sirketlerle basa cikmasi imkansiz. Devletlerin maasli ve donemsel memur + hukumetlerinin karsisinda cok daha eski ve koklu sirketler ve onlarin birikmis sermayeleri var... ozetle devletler, mega zenginler tarafindan fakirlerin (halk) yonetilmesi ve gudulmesi icin kurulmus organizasyonlardir... zira zenginler az, farkilerse cogunluktur. Fakirlerin asla organize olmamasi bir butun sekilde ortak bir bilincle hareket etmemesi, hatta ve hatta bilinclerininde kontrol edilmesi gerekir. (bkz medyanin her turlusu)

• Çin uyumaz bakalim neler olacak 😆

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.