Şimdi Ara

TSMC’nin 1.6nm üretim süreci ABD yolunda

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
322
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • TSMC’nin 1.6nm üretim süreci ABD yolunda
    Dünya çapında çip üretiminde lider konumda olan Tayvan merkezli TSMC, ABD’deki yeni üretim tesislerini hızlandırarak yüksek teknolojili çipleri planlanandan çok daha erken piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Şirketin Arizona’daki yeni fabrikası, özellikle ileri seviye süreçlerin üretiminde kritik bir rol üstlenecek.

Planlar 1 yıl erkene çekildi

ABD yönetimi, TSMC’den ülke içinde üretim kapasitesinin yarısını gerçekleştirmesini talep ederek, Çin-Tayvan arasındaki jeopolitik gerilimlere karşı güvenliği sağlamayı hedefliyor. Taiwan Economic Daily’nin aktardığına göre Arizona’daki Fab 3 tesisi, 2nm teknolojisi ve 1.6nm sınıfı A16 sürecini 2027 yılı itibarıyla ABD’ye taşıyacak. Bu, orijinal takvimden bir yıl önce.

TSMC, şu anda Arizona tesislerinde 4nm çiplerin seri üretimini sürdürüyor ve 3nm üretim hatlarını da kuruyor. Üretimin de yıl sonuna kadar başlaması hedefleniyor. Ancak şirketin asıl dikkat çeken planı, 2027 yılına kadar 2nm ve A16 (1,6nm) üretimini başlatacak olan Fab 4 ile ABD’nin Tayvan’a göre sadece bir yıl geride kalacak olması. Genel takvime göre TSMC’nin 2nm üretimi önümüzdeki çeyrekte başlayacak, A16 ise 2026’nın ikinci yarısında tanıtılacak.

Ayrıca Bkz.Samsung, 2nm'de TSMC'den müşteri kapmak için fiyatları %33 düşürdü

Trump döneminde başlayan ABD’de güçlü ve bağımsız bir çip tedarik zinciri oluşturma çabası uygulamada da etkili bir yöntem olarak görünmeye başladı. Yeni hükümet politikaları kapsamında, TSMC’nin ABD yatırımlarını artırmak zorunda kaldığı belirtiliyor. Şirketin 2026 yılı itibarıyla ABD çip talebinin en az yüzde 30’unu karşılaması ve Arizona’daki altı fabrika üzerinden üretimi sürdürmesi bekleniyor.

Kaynak:https://wccftech.com/tsmc-fast-tracks-production-of-cutting-edge-nodes-in-the-us/

• Trump reisi beğenmezler ama günümüzün petrolü=çip üretim teknolojisi konusunda oldukça hantal ve başıboş kalan iktidarların aksine resmen ABD'yi ayağa kaldırdı, gerçek sağcı böyle olur, bir de bizdeki sağcılara bak!

• Ohhh bomboş arazi, yayıl yayılabildiğin kadar. Güneş panellerini de yerleştirmişler.

Trump rasyonel bu konu özelinde ama,

Huawei'nin önünü kestiğini sanıyor ama kendi de biliyor bu hamle SMIC ile Huawei'nin daha da tahrik olmasına sebep olduğunu biliyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Bence önünü kesip kesmeme olayı değil, bu konu da Cüneyt Arkın filmleri gibi, Cüneyt abimiz önce dayağı yerdi, sonra açılırdı ya bu biraz doğu felsefesinde var = romantizm, abi eğer sen zaten adamların ambargo koyması ile kritik birşey üretip de bununla övünüyorsan, daha büyük sorunların var = mental olarak... Haaa bu bakış açısını yanlışlamak için dünya kadar örnek verilebilir, hadi çip üretim işi böyle olsun da abi, batarya, elektrikli otomobil, güneş panelleri, Ay'a kalıcı üs kurma, rüzgar türbinleri vs. gider bu iş... Adamlar bu saydığım konuların hepsinde neredeyse bir numaralar, ki bu konuda bir engel olmamasına rağmen, Çin vizyonu olan bir ülke, dolayısıyla bi konuda ilerlemek için baskı görmesi gerekmiyor :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serdarcenk -- 2 Ekim 2025; 09:37:04 >
  • serdarcenk kullanıcısına yanıt

Şimdi Huawei ciddi bir ön hasar aldı bu gerçek.

Firma en çok telefon satan konumuna erişmişti pandemi öncesinde. Hem de tek başına.

ABD önünü kesti kesmesine ama Huawei SMIC ile eski süreç bile olsa Kirin 9000S tanıttı. Tabi üst üste bindirme desenleme DUV ile sürecin hata payının artması ve maliyeti eksi olsa bile 3 yıllık dönemde efsanevi bir gelişme.

Şu an HUAWEI telefonun en büyük eksiği Çin haricinde 5G donanımının çalışmaması. 4G ile kalması.

Umarım 5 4 3 EUV süreçlerinde de aynı hız ile ilerleyebilirler. Ama EUV patentleri ASML'ye ait. SMIC de yaptırım kapsamında. Nasıl yapabilirler bilinmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi High Sierra -- 2 Ekim 2025; 13:7:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.