Şimdi Ara

Trump, Intel dışındaki çip üreticilerine de gözünü dikti: Hisse satın almak istiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
2
Favori
635
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Trump, Intel dışındaki çip üreticilerine de gözünü dikti: Hisse satın almak istiyor
    Geçtiğimiz günlerde, Trump yönetiminin zor günler geçiren Intel'den hisse alarak şirkete olmak istediği haberleri ortaya çıkmıştı. Ancak, Trump yönetiminin yalnızca Intel’den değil, aynı zamanda ABD’de büyük ölçekli üretim yatırımları yapan Micron, Samsung ve TSMC gibi yarı iletken şirketlerinden de hisse almayı değerlendirdiği bildiriliyor.

Son dönemde ortaya çıkan haberlere göre, ABD devleti Intel’in yüzde 10’luk hissesini satın almayı planlıyor. Bu amaçla, Intel’in ABD’de üretimi arttırmak için CHIPS Act kapsamında aldığı 7,9 milyar dolarlık teşviki hisseye dönüştürme fikri öne çıkıyor. Ancak 7,9 milyar dolar, yüzde 10’luk bir hisse alımı için yeterli değil; bu nedenle ek federal kaynak sağlanması gerekecek.

Benzer uygulama Micron, Samsung ve TSMC için de düşünülüyor

Reuters’ın haberine göre, benzer bir yöntemin Micron, Samsung ve TSMC için ayrılan CHIPS Act teşviklerinde de uygulanması gündemde. Biden döneminde CHIPS Act kapsamında toplam 33,7 milyar dolarlık fon çeşitli şirketlere tahsis edilmiş olsa da, bugüne kadar ödemeler oldukça sınırlı seviyede gerçekleşti. Bu durum, Trump yönetimine Intel, Micron, Samsung ve TSMC ile hibelerin hisseye çevrilmesi konusunda pazarlık yaparken önemli bir avantaj sağlıyor.

Ayrıca Bkz.Intel Panther Lake sızdırıldı: 18A sürecinde sorunlar sürüyor

Şirketlere ayrılan teşvik miktarlarına bakıldığında, TSMC’ye 6,6 milyar dolar, Micron’a 6,2 milyar dolar ve Samsung’a 4,75 milyar dolar fon ayrıldığı görülüyor.

Ancak yönetimin bu şekilde devlet desteğini sektörün tüm büyük oyuncuları arasında paylaştırmaya yönelmesi, daha önce yalnızca Intel’in elde etmesi beklenen avantajları büyük ölçüde ortadan kaldırıyor. Bu nedenle Intel’in hisseleri piyasa kapanışı sonrası işlemlerde hafif değer kaybetti.

Kaynak:https://www.reuters.com/legal/government/trump-eyes-us-government-stakes-other-chip-makers-that-received-chips-act-funds-2025-08-19/

• Trump, globalleşme denilen olguyu ortadan kaldırıp herkesi kendi ülkesinin milliyetçisi yapma peşinde.

Çin, kendi ülkesinde üretim yapan şirketlere yerli ortak zorunluluğu ve know-how paylaşımı zorunluluğu getirmişti yıllar evvel. Trump’ta mevzuya uyandı, bizde zorla ortak oluruz kritik şirketlere ve ne var ne yoksa aşırırız derdine düştü. Akıllı adamın hali başka.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Trump akıllı falan değil. Bu hareket en çok kendi şirketlerine zarar verecek, Çin ile ABD, her yönden fwrkll iki arena. Görelim bakalım sonunda ne olacak, ama ülke, bu bakışla güçlü pozisyonunu tekrar edinemez. Trump 'her şey benim olmalı' diyen bir zat, bana birilerini hatırlatıyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Ortak olmak demek:

- yönetimde bulunmaktır,

- söylediklerini uygulatmaktır,

- geçmiş ve gelecek planlarına erişmektir,

- know-how edinmek demektir,

Hayır bu nsa arka kapısını açamazsın,

Hayır bu ‘kill switch’ komutlarını yerleştiremezsin,

demeye kalktığında karşında amerikalı coniyi bulursun. İtiraz hakkın kalmaz. Sonuçta amerikalı coninin egemenliğine destek olmuş olursun istemeden de olsa mecbur kalırsın. Bu sebeple diyorum: Trump, herkesi kendi yaşadığı ülkenin milliyetçisi yapacak. Tabii aklını kullanabilen ülkelerde olacak bu. Ulusal güvenlik konuları birbiriyle çakışınca ve seçim yapmak zorunda kalınca kendi ülkeni seçeceksin. Böyle bir durumda kendi ülkene: nsa arka kapısız ve kill switch’siz yongalar üretirken diğer ülkelere bu amerikan istekleri uygulanmış yongaları gönderirler. Yerli ve milli üretmiyorsan yine tehlikedesin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mystiery_ -- 20 Ağustos 2025; 23:34:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Buradaki konu yerli ve milli üretim değil ki. Yerli üretim tabii ki olmalı, bunu biz de desteklemeliyiz, o farklı konu. Trump'ın şu anda iki büyük hedefi var, ilki, kendi şirketlerinin yapamadığı şeyleri TSMC, Samsung gibi şirketlere, ABD'nin çıkarları için yaptırmak, ikincisi, ABD borçları için para bulmak.

İşçilik ucuz diye üretimi Çin'de, Hindistan'da yaptırmak küreselleşmenin getirdiği bir şey değil, Trump yerli üretim istiyor diye de bu iş bitmez.

Burada asıl büyük sıkıntı, ABD'li şirketler başta olmak üzere ülkede yatırım hedefleyen firmalara doğrudan müdahalelerin artacak olması. ABD Çin'e benzemeye çakılıyor ama çok başka bir yönden :).

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu şey değil mi ya? komünizm.

• Seto-Kaiba kullanıcısına yanıt
    Pardon, belki de tekelcilik?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.