|
TRN BA5 Detaylı İnceleme (uzun kullanım tecrübeleri)





-
-
Merhabalar, kulaklığı almayı düşünüyorum son güncellemeniz var mıdır ?
-
Fırsat bulduğum bir zamanda konuyu güncelleyeyim. 1,5 yıldır kullanıyorum kulaklığı ve kullandığım sistemde de birkaç değişiklikler oldu. Ona göre toparlayıp bir güncelleme yazayım.
-
Kulaklığı kullanmaya başlayalı 1,5 yıl olmuş. Konuyu güncellersem faydalı olabilir. Öncelikle kulaklığı almadan önce ve aldıktan sonraki kullandığım ekipmanlar çok fazlasıyla değişti. O yüzden kıyaslamalı bir inceleme yazısı yazacağım. Ama baştan şunu söyleyebilirim. TR'de genel olarak Çin işi kulaklık diyince herkesin aklına KZ geliyor. KZ değil de TRN marka aldığım için hiç pişman değilim. Kulaklığın bendeki yeri ayrı diyebilirim.
Gelelim kulaklıkla ilgili güncel bilgilere. Kulaklığı almadan önceki arka planım şuydu. Son zamanlarda sürekli kulaküstü kulaklık kullanıyordum. Elimdeki kulaklık kırılınca balanced armature sürücüleri de çok merak ettiğim için Çin'den uygun bir kulaklık söyledim. Kulaklık seçerken Youtube üzerinde Zpolt diye bir eleman var; onun karşılaştırma videolarından çok fazla yararlandım. Kulaklığın ses karakteristiği hakkında en azından ufak da olsa bir fikir veriyor. Uzun araştırmam sonucu TRN BA5'in kendi müzik zevkime en uygun olduğuna karar verdim. Aslında Tin T3 alacaktım ama mikrofonu olmadığı için bunda karar kıldım.
Kulaklıkla ilgili 1,5 yıllık kullanım sonucu en çok aklımda kalan özellikleri verdiği ses detayı ve ses izolasyonu. Müzik açtığınız anda imkanı yok dışarıdan ses alamıyorsunuz. Sesi de detaylı veriyor. Bazen biraz rahatsız edici olabiliyor, çünkü düzgün yapılmamış bir kayıt, müzik zevkinizi bozabiliyor. Ya da dinlediğiniz kaynağın ses çipi yeterince iyi değilse o cihazdan da zevk alamıyorsunuz. Farklı dinleyebildiğim kaynaklar arasında İpad, Mi A2 ve A3 telefonlar, onboard ses kartı, ucuz Ugreen marka USB ses kartı ve Focusrite Scarlet ses kartı var. İpad'de bu kulaklığı kullanmak hiç zevkli olmuyor, çünkü ses telefonumdaki kadar güzel gelmiyordu. Farkı tam tarif edemem ama ses pek temiz gelmiyor gibi diyebilirim. Dediğim gibi kulaklık çok detaylı ses verdiğinden kaynaktaki en ufak farklılıkları hissettiriyor size. Onboard ses kartı zaten tırt, bol dip sesli; ucuz usb ses kartı keza eq ayarları yeterli değil ama dip ses daha az. Adam akıllı bir ses kartına geçince kulaklığı ilk taktığımda oha dediğimi hatırlıyorum. Kulaklık tam yerine oturmuştu, ses dengesi mükemmel oldu. Ama kulaklık empedansından dolayı mobil kullanıma uygun bir kulaklık. Focusrite ses kartı resmen kulaklığa fazla geliyor, çünkü iki kere oyun oynarken birkaç saat sonra tek taraftan ses bayağı az gelmeye başladı. İki seferinde de bir sonraki kullanımımda düzelmişti. Hala daha bozulmadan devam ediyor. Telefonda uzun saatler müzik dinlediğimde hiç böyle bir sorun olmuyor.
Bir ara da telefonu güncelledim. A2 modelinden A3'e geçtim ama ses anlamında hayal kırıklığı yaşadım diyebilirim. Eski modelde kulaklık girişi yoktu. Yanında gelen type-c çevirici ile kullanıyordum. Yeni modelde kulaklık girişi var ama bu sefer de ses kalitesi eskisi kadar hoşuma gitmedi. Kulaklığın bu yanı kötü işte. Belki ikisini de başka birine dinletsem bir fark yok der ama uzun süre kullanıp kulak alışınca en ufak bir farklılığı hissettiriyor kulaklık.
Son birkaç aydır da sürekli olarak yeni aldığım stüdyo kulaklığımı kullanıyorum. Ses kartı stüdyo tipi olunca ve empedans olarak BA5'in değeri çok küçük kaldığı için ses kartı kulaklığa resmen patlatacak kadar yüksek akım gönderiyor. Zaten oyun oynarken başıma gelen tek taraftan sesin gitme problemi de bununla alakalı diye düşünüyorum. O sebeple karta daha uygun bir kulaklık aldım Beyerdynamic DT 990 Pro. Biri 400₺'lik diğeri 2200₺'lik kulaklık; kıyaslamak tabi absürt olur ama ciddi anlamda ses karakteristiği fazlaca yakın diyebilirim. Tabi ki diğer konularda DT 990 farkı hissettiriyor. Örneğin sahne genişliği BA5'te çok dar. Bu ne demek derseniz şu demek; bu kulaklıkla fps falan oynayamazsınız. Sahne genişliği dar olduğu için sesin ne kadar sağdan ya da ne kadar soldan geldiğini anlayamıyorsunuz. Ses direkt kafanızın içinde merkeze çok yakın konumlanıyor. Öyle olunca da fazla enstrümanın yer aldığı şarkılarda kulağınızı yoruyor. Sanki müzik çok gürültülüymüş gibi. Gerçi DT 990 arkası açık bir kulaklık olduğu için sahne genişliği de onunla alakalı olarak çok geniş. Zaten bu sebeple de bazı hardcore oyuncular tercih edebiliyor ne kadar stüdyo kulaklığı olsa da. Bir de kulaklıkları seviyorum diye eşim de JBL Tune 500 almış hediye. Bu tip tükeciti ürünü kulaklıklar takınca artık ses çok yapay geliyor ağır bastan dolayı. Dolayısıyla DT 990 haricinde şu an sadece BA5'i severek kullanabiliyorum.
Son olarak kulaklığın her şeyini seviyorum ama bazen fazla hassas olmasını sevmiyorum. Sadece müzikten zevk almak için kulaklık kullanacaksanız (yani müzik kritiği yapmayacaksanız) daha yumuşak yapıda (ses olarak) bir kulaklık seçebilirsiniz. Bu kulaklık flat tipi eq ayarına çok yakın (bana öyle geliyor da olabilir). Aslında müzikten zevk almak için V-shape kulaklık tercih edin derler. Bu kulaklıktaki midler bazen yorabiliyor ama bazı şarkılarda da tadı bir ayrı oluyor. Ama asıl beni zorlayan şu oldu. Bas gitar aldığım için (zaten Focusrite ses kartını da o yüzden aldım) kulaklığı gitarla beraber çok fazla kullandım ve hassasiyeti çok yüksek olduğu için tellerden gelen en gereksiz sesleri bile çok açık bi rşekilde kulağa ilettiğinden dolayı bu konuda biraz hevesimi kırdı. Bu noktada da zaten DT 990 devreye girdi ve aşırı memnunum. Haliyle BA5'i şu an sadece dışarıdayken telefon ile müzik dinlemek için kullanıyorum.
Gelelim çoğu zaman sorulan şu soruya. "Peki kulaklık bozulursa bu sefer ne alırsın?". Şimdi bu saatten sonra bu tür dengeli yapıda sese alışmışken hayatta gidip de JBL ya da Sony gibi markaların kulaklıklarını almam. Ama tekrar BA5 alır mıyım onu da bilmiyorum. Belki denemedim ama kıyas videolarından deneyimleyebildiğim kadarıyla Tin T3 ya da Blon bl03 alabilirim. Özellikle Blon'un fiyatı daha ucuz. Tin T3'te de midler yok gibi bir şey ama müzik dinlerken muhtemelen daha uzun süre dinlemeye elverişli olabilir.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X