Şimdi Ara

Toyota Türkiye'den fırsatçı al-satçılara tepki

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
105
Cevap
1
Favori
7.695
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Toyota Türkiye'den fırsatçı al-satçılara tepki



    Hem sıfır hem de ikinci el otomobil pazarında fiyatlar aldı başını gidiyor. Üstelik uzmanlar, özellikle ikinci eldeki yükselişin devam edeceğini söylüyor. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO'su Ali Haydar Bozkurt, sektördeki bu durumun nedenleri hakkında açıklamalarda bulundu.



    Özellikle pandemi döneminde daha da artan sıfır araç bulunurluğundaki sıkıntının ikinci el de dahil olmak üzere fiyatları etkilemesiyle ilgili konuşan Bozkurt şunları söyledi:



    "Bu konu; iç içe olan ve kavram karmaşası yaşanan bir konu. Birincisi üretimle ilgili sıkıntı, bir arz sıkıntısı yaratıyor. Üretimin tam kapasite olmaması ve 2 yıldır bekleyen talebin devreye girmesiyle arz sıkıntısı iyice büyüdü. Tabii biz talep patlamasını pandemi olmasa da bekliyorduk. Bu yılın daha iyi bir yıl olmasını bekliyorduk. Burada tabii şu var; fırsatçılıklar var piyasada. Nasıl var? Piyasadaki ikinci el araç fiyatlarının artması distribütörlere, bayilere soruluyor. İkinci el araç piyasası bizim işimiz değil. Biz sıfır araç satarız. Sokaktaki vatandaş arabasını istediği fiyata ilana koyuyor. Koyabilir. Serbest piyasa... O fiyata satar veya satamaz. O fiyata da çıkıp biri alıyorsa ona da kimse bir şey diyemez. Ama ikinci el piyasasındaki gelişmenin muhatabı distribütörler değil. 'Sıfır bulunmadığı için ikinci el fiyatları artıyor' deniliyor. Bunun çok az etkisi olduğunu düşünüyorum."



    "Bazıları arabasını alıp 20 bin lira fark koyarak ilana koyuyor"



    Firmaların ikinci eldeki fiyat artışında etki edemeyeceğine de değinen Bozkurt, "Bayinin elindeki aracın bir liste fiyatı var. Liste fiyatından satılır araba. Ama bazıları arabasını satın aldıktan sonra üzerine 20 bin lira fark koyarak ilana koyuyorsa bizim elimizden bir şey gelmiyor. Çözüm; ikinci el alım-satımıyla ilgili bir düzenleme var. Bu düzenleme, uzun zamandır erteleniyor. Bu yasanın bir an önce çıkması lazım. Bayi fiyatını söylüyor, satıyor. Ertesi gün alan kişi fırsatçılık yapıyor. Bayi bunu anlayamaz. Takip de edemeyiz bunu. Ancak bu fırsatçılığı engellemek için bu düzenleme devreye girse ikinci eldeki başı bozuklukların hemen önüne geçeriz. Bence o konu daha fazla ertelenmemeli." şeklinde konuştu ve şunları ekledi:



    Ayrıca Bkz.Taksilere puan sistemi geliyor



    "İkinci el alım-satımına gelecek düzenleme ertelenmemeli"



    "Bu ikinci el satış işinin düzenlenmesi lazım. Hem bizim için hem müşteri için hem de ikinci el işi yapan galeriler de bıktılar bu fırsatçılardan. Çantacılık yapan, hiçbir sorumluluğu olmayan, 1 kuruş vergi ödemeyen kişiler fırsatçılık yapıyor. İkinci el işi yapan ciddi firmalar da bıktı. Firmalar aracın arkasında duruyor. Sokaktaki çantacı diye tabir ettiğimiz adamlar aracı sattıktan sonra ortada yoklar. Bu yasal düzenlemenin hızlıca hayata geçmesi bu tür fırsatçılıkların önünü keser. Yetki belgesi konusunun ertelenmemesi çok önemli. Vatandaşın bir nefes alması lazım."



    "Sıfırda fiyatlar ÖTV'den dolayı artıyor"



    Sıfır araçlarla ilgili firmalara yönelik şikayetlere de değinen Bozkurt, üreticilerin yansıtmak istediği zamları sürekli ertelediklerini ancak bir noktadan sonra mecburen zam yapıldığını dile getirdi. Otomotiv sektörünün dolara değil euro'ya endeksli olduğunu hatırlatan Bozkurt, "Eleştirileri okuyorum sosyal medyada. Kavramlar çok birbirine karışıyor. 'Araç yok' diyoruz. 'Araç var ama yok diyorsunuz' diyorlar. Neden yok diyelim. Otomobil satmaya çalışıyoruz. Bizim çok şeffaf bir sistemimiz var. Devletin ilgili kurumları bizi sürekli denetlemeye geliyor, tüm stokumuzu, her şeyimizi görüyor. Konuya tam hakim olmadan yorum yapıyorlar. 1-2 aylık kıyaslamalarda hata olabilir. Üretici bir zam yapmış olabiliyor. Markanın o modeli artık kaçınılmaz olarak ÖTV baremine takılıyor. Bir üst dilime geçiyor. Dolayısıyla fiyat ÖTV'den dolayı artıyor. Birden son rakama 15-20 bin lira ek fiyat yansıyor. Vatandaş, bu detayları bilmiyor arka planda." ifadelerini kullandı.



    Toyota özelinde araç bulunurluk durumunu da paylaşan Bozkurt, "Hazirandan itibaren üretim cevap vermeye başladı. Ancak şu anda hala 2 ay bekleme süresi devam ediyor. Ağustos ayında Toyota'da fabrika bakım arası olacak. Ağustosta temmuza göre bir tık daha az araç alabileceğiz. Ancak eylül ayında rahatlama görülüyor şu anda bizim markamızda. Ancak Allah korusun 3 hafta sonra bir pandemi artar, birdenbire fabrikada üretim yavaşlar, onu bilemiyoruz. Ama şu anda bizim planımızda eylülde rahatlama görülüyor ama eylülde bütün talepleri çözemeyiz. Bir kısım yine ekime kayabilir." şeklinde konuştu. 



    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/toyota-turkiye-pazarlama-ve-satis-ceosu-bozkurt-otomotivde-talepleri-ekim-kasim-gibi-karsilariz/1929367







  • Toyota bu kafayla devam ederse TR piyasasından çekilmek zorunda kalacak. Corolla dışında araba satamıyorlar zaten, üstüne bir de milletin al-sat yapmasına laf ediyorlar. İnsanların talebine yanıt verseydiniz piyasa karaborsaya dönmezdi.


    Böyle saçma sapan açıklamalar yapan yöneticilere bir de çuvalla maaş veriyorlar işte. Yazık...

    Olması gereken düzenleme:
    0 araç alan bir kişi satın almış olduğu aracı 25 bin km ve ya 18 ay doldurmadan satamayacak. Eğer çok acil nakite sıkışan araç sahibi ise anca devletin denetlediği halka açık bir müzayede satışa sunabilecektir.

    Buna benzer bir yasa çıkmalı yoksa olay çok saçma yerlere gidiyor.
    Çok basit bir çözüm var, ikinci elde kasko değerinden yukarıya satış yasak olacak :) Onlar da araçların en temizleri zaten kasko değerine çıkabilir. Temiz olmayanlar daha da aşağıda satmak zorunda kalacaklar. Örneğin Chevrolet Cruze 2010 1.6 otomatik gibi ikinci elde (bence garip bir şekilde) pek istenmeyen bir aracın kasko değeri 67.000 TL fakat piyasada en pertine 75.000 TL para istiyorlar. Temiz alacağım derseniz 90 gibi rakamlara çıkılıyor.
  • Ahahah ya yürüyün oradan.


    Siz satıyorsunuz. Adam da serbest piyasa; +20K koyuyor satışa çıkarıyor. Buna engel ne?


    hadi onu geçtim; madem böyle bir durum var araç getirin adamlar da bunu yapamasın.


    Karaborsaya döndü araç sektörü.

  • Karaborsayı savunacaklar da gelir birazdan!

  • Millet zaten bayide sıfır araç bulamadığı için al satçılara mahkum kalıyor.

    Toyota'nın ülke içinde fabrikası olmasına rağmen siparişe hemen aksiyon alamıyorsa zaten talihsiz bir açıklama olmuş.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yanfo kullanıcısına yanıt
    Gelmiş bile, bir yorum altta.

  • Cebinde para olan insanlar sıfır araba bulamıyor. Bazı modeller için parayı şimdi ödüyorsun arabayı Aralık'ta teslim ediyorlar. Ee alacak adama araba lazım Aralık'ı mı beklesin. Gidiyor ikinci el aynı arabayı daha pahalıya veya düşük model, boyalı olanını 15-20 bin düşüğüne almak zorunda kalıyor. Normalde fiyatını haketmeyecek ikinci el araçlar, sırf sıfırı yok diye kapış kapış gidiyor. Madem korona var ve stoklar düşük. Devletin al satçıları engellemesi lazım. Mesela arabayı 1 yıl içinde satmak yasak olsun. Araba firmaları da maksimum 3 ay sonrasına sipariş teslim edebilsin. Nasıl olsa vatandaş bekliyor diye yavaş davranmasınlar.

  • Bunu söyleyeceğinize bayilerinize sıfır araç tedarik edin. Böyle komedi yok. Sanki dünyada otomobil üretim i bitti. Bir de bugün haber var. Otomobil ihracatı % 12 oldu diye. Ülkede alacak araba bulamıyoruz...

  • Toyota bu kafayla devam ederse TR piyasasından çekilmek zorunda kalacak. Corolla dışında araba satamıyorlar zaten, üstüne bir de milletin al-sat yapmasına laf ediyorlar. İnsanların talebine yanıt verseydiniz piyasa karaborsaya dönmezdi.


    Böyle saçma sapan açıklamalar yapan yöneticilere bir de çuvalla maaş veriyorlar işte. Yazık...

  • Diyor ki başkan burada: "Biz fiyatları yükseltmek için koronayı bahane edip sıfır araç getirmiyoruz. Fakat bu ikinci elciler de bunu fırsat bildi, asıl kârı biz yapamadık onlar yaptı da ondan gocunuyoruz"

  • Çok basit bir çözüm var, ikinci elde kasko değerinden yukarıya satış yasak olacak :) Onlar da araçların en temizleri zaten kasko değerine çıkabilir. Temiz olmayanlar daha da aşağıda satmak zorunda kalacaklar. Örneğin Chevrolet Cruze 2010 1.6 otomatik gibi ikinci elde (bence garip bir şekilde) pek istenmeyen bir aracın kasko değeri 67.000 TL fakat piyasada en pertine 75.000 TL para istiyorlar. Temiz alacağım derseniz 90 gibi rakamlara çıkılıyor.

  • Olması gereken düzenleme:
    0 araç alan bir kişi satın almış olduğu aracı 25 bin km ve ya 18 ay doldurmadan satamayacak. Eğer çok acil nakite sıkışan araç sahibi ise anca devletin denetlediği halka açık bir müzayede satışa sunabilecektir.

    Buna benzer bir yasa çıkmalı yoksa olay çok saçma yerlere gidiyor.

  • toyotanın exchange programı var ikinci eli çatır çatır satıyor. birde faiş fiyatlardan..

  • Adam haklı. Kanun çıkmadığı müddetçe bu soruna çözüm bulamayız



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M3BKT -- 4 Ağustos 2020; 17:0:26 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • "Bazıları arabasını alıp 20 bin lira fark koyarak ilana koyuyor"

    Kendi bayisinden bahsediyor.

    https://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=144862300

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Dinime küfür eden Müslüman olsa misali dayı çok masum sanki...

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hahahahaha araba değer kaybeden bir şeyken bizim memlekette değer kazanması absurttur. Devlet ÖTVyi gözden geçirmediği sürece çağ dışı fiyatları görürüz görmeye devam ederiz. Alma imkanım olsa da 2020 içinde araba almam almaya da çalışmam.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • oo d*te d*t denmiş, bravo.

  • alan memnun satan memnun boşa konuşuruyor hiçbirşey değişmez

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Sokağa çıkma yasağı, korono tedbirleri vs daha uzun sürsün diyenlerle Toyota neden araç üretmiyor de mazaret üretiyor diyenler aynı kişiler olabilir mi?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.