Şimdi Ara

' tiridine tiridine bandım ' şarkının anlamı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
7.625
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Yavrusunu sinek kapmış göödün mü

Tiridine tiridine bandım
    Bedavamı sandın para veeyip aldım...

Genelde bu türkü çıktı mı, bir çoğumuz güleriz... Yav adama bak neler saçmalamış, manda hiç söğüt dalına yuva yapar mı? Hele hele yavrusunu sinek kapabilir mi yav?

Ama hiç de komik bir türkü değildir... Bir drama hikayesidir...
    Biz Türklerde sembol kavramı vardır. Söylemek istediklerimizi genellikle sembollere bağlarız... O yüzden türküleri dinlerken anlayabilmek için, içindeki sembolleri çözmek gerekir...
    Bu türkü de içinde bulunduğu dönemi anlatmaktadır...
    Hadi gelin şimdi bu türküyü çözümleyelim.
    Manda neden söğüt dalına yuva yapıyor? Neden çama değil, dağa değil, hatta dama değil...
    Söğüt çok sağlam bir ağaçtır. Büyük fırtınalarda koca koca ağaçlar devrilir ama söğüt yıkılmaz... Söğüt ağacının diğer bir özelliği ise dalları çok uzundur, yere kadar eğilirler. Fakat çok cılızdırlar, bir serçe bile konsa hemen kırılırlar. Ama bu dallar kadar ve uzunluğu kadar yerin dibinde kökleri vardır. Zaten yıkılmama sebebide bu köklerden dolayıdır.
    Şimdi söğüt ağacının köklerini geçmiş zaman kabul edelim... Çok sağlam bir geçmişe dayalı bir köy burası...
    Gövdesini Türkünün yazıldığı zamanın devleti farz edelim...
    Dallarını ise yine yazıldığı zamanın halkı diye düşünelim...
    Mandayı da köyün ağası kabul edelim.
    Bizim ağa geçmişte iyi günler geçirmiş bu köyü himayesi altına almış... Yani onların üzerine yuvasını yapmış. Halkı sömürüyor... Halk ağanın karşında cılız düşmüş ona baş kaldıramıyorlar... Ağa kendinde olan bu güvenceyide gövdeden devletten alıyor...
    Peki sinek kim?
    Sinek bu köyün garip çobanı... Sen tut ağanın biricik kızına aşık ol... Kızında gönlü varmış bu garip oğlanda... Ve bir gün bizim sinek yani çoban mandanın yavrusunu yani kızı kaçırmış... Ağa çıldırmış tabi... Bunun elinden bütün hayvanlarını almış...
    Tirid ne?
    Tirid et suyu demek... Nakaratta çobanın söylemek istediği, ağa sen elimden bütün hayvanlarımı aldın. Ama sen etine sahipsen bende suyuna sahibim... Ama sanmaki senin gibi insanları sömürerek aldım. Parasını ödeyip, alnımın teri ile ben bu suya sahip oldum diye ağaya gönderme yapmış...
    Yani arkadaşlar aslında oldukça güzel bir türküdür bu....

1905 ~ Sadece Galatasaray! ~ 2014

• Yapay Zekanın Yanıtı

"Tiridine Bandım" Şarkısının Anlamı

"Tiridine Bandım" şarkısı, sevilen birinin nedensiz yere terk edilmesiyle oluşan acıyı ve kırgınlığı dile getiren bir türküdür. Türküde, terk edilen kişi sevdiğine olan özlemini ve çaresizliğini "tiridine bandım" ifadesiyle anlatır.

"Tiridine bandım" deyimi, kişinin çok üzüldüğünü, adeta bir yemek tavasının kenarındaki artık ekmekleri gözyaşlarına bandığını ifade eder. Şarkıda, terk edilen kişi sevdiğinin yokluğunda gözyaşları içinde olduğunu ve bu gözyaşlarını ekmeğine banarak yediğini anlatır.

Türküde ayrıca, terk edilen kişinin sevdiğine olan öfkesi de dile getirilir. Kişi, sevdiğinin nedensiz yere kendisini terk ettiğini anlayamaz ve ona "Kusura bakma, seni istemedim" diyerek öfkesini dile getirir.

"Tiridine Bandım" türküsü, terk edilme acısını ve kırgınlığını dokunaklı bir şekilde anlatan, Türk halk müziğinin sevilen eserlerinden biridir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • bizim memleketin turkusu
    acaltun17
  • Hıncal Uluç mu yazmıştı bu yazıyı?

Hatırlıyorum sanki...

Keşşaf Cin Ruhu
  • Evet sayın hocam çok haklısınız. Hatta TV8'deki "Yaşamdan Dakikalar" adlı programda da bu şarkıdan bahsetmişlerdi. Saygılar hocam.
    Çok mu acıktın ferman
    4 yıl önce açıldı
    Adını unuttuğum müzik
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.