Şimdi Ara

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
303
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir süre aradan sonra herkese selamlar öncelikle :) Nasılsınız iyisinizdir umarım?

    Bölümümde ilk seneyi neredeyse tamamladık. Ve bu süreçte merak eden var ise üye olan ya da olmayan, sizlere biraz edindiğim tecrübelerden bahsetmek istiyorum.


    İlk olarak birinci dönem gördüğümüz alan dersleri:


    - Anatomi:


    Zaten bildiğiniz üzere tüm sağlık bölümlerinde olan bir ders. Vücudumuzun yapısını, organların birbiriyle olan yapısal ilişkilerini, latince isimlerini, anatomik terminolojiyi vb. şeyleri öğreniyoruz. İlk dönemdeki diğer derslere nazaran daha uğraştırıcı ve biraz ezber yükü olan bir ders. Ancak düzenli ve sıkı çalışmayla halledilebilir, nihayetinde Tıp fakültelerindeki ya da diğer lisans programlarındaki kadar ağır değil.


    - Tıbbi Dokümantasyon


    İsmi bölümümüzün de adında geçiyor ve bölümümüz için çok önemli bir ders. Sağlık mevzuatı, tıbbi kayıtlar ve arşivleme, dokümantasyon ve tıbbi belge yönetimi gibi şeyler öğreniyoruz. Zor bir ders değil aksine zevkli ve mutlaka düzgünce öğrenilmesi gereken bir ders.


    - Yazışma Teknikleri


    Yazı nedir? Üslup nedir? Resmi yazı nedir? Resmi yazı türleri neler? Resmi yazışma nasıl yapılır? Gibi gibi daha çok dilbilgisi ve evrak hazırlamaya yönelik dersimiz. Sekreter olacağımız ve bu tarz evraklarla sürekli ilgileneceğimiz için oldukça önemli ve gerekli bir ders.


    - İletişim Becerileri


    Günlük hayatta iletişimde çok zayıf değilseniz geçeceğiniz en rahat ders bu diyebilirim :D Ancak iletişimiz zayıfsa bu ders kendinizi geliştirmeniz için oldukça önemli. Derslere zaten 2 hafta hazırlansanız bile genellikle iyi kötü geçmenize yetiyor.


    - Klavye Kullanım Teknikleri


    Forumda bilgisayarcılar da çok (en başta eski bir bilgisayarcı olarak ben :D) şimdi bunun dersi mi olur diyebilirsiniz. Fakat konu şu ki Q klavye değil F klavye kullanmayı öğreniyoruz :D Hangi klavye kullanıldığı hastaneye bağlı olarak değişiyor sanırım ancak yine de çalışmak lazım çünkü pratik isteyen ve geçilmesi gereken bir ders.




    İkinci dönem gördüğümüz alan dersleri:


    - Tıbbi Terminolojiye Giriş


    Çoğu kişinin zorlandığı derslerden biriydi bölümümde fakat bence öyle değil. Zaten bu ders adından da anlaşılacağı üzere giriş dersi, ikinci sene ilk dönem ana dersimiz var onu o zaman anlatırım. Tıbbi Terminoloji, tüm sağlık çalışanların kesinlikle bilmesi gereken ve mesleki yaşamları boyunca kullandıkları ortak bir mesleki terim dilidir. Dolayısıyla önemini ve ne kadar gerekli olduğunu buradan anlayabilirsiniz. İlk başlarda genel sağlık bilgisinin ardından terimleri, ön ek, kök, son ek vb. gibi latince ve türkçe açıklamalarını vs. görüyoruz. Bu dersiniz eksikse mutlaka bir yerden eksiksiz telafi etmelisiniz.


    - Tıbbi Sekreterlik Bilgisi


    Bu da önemli ve gerekli derslerimizden biri. Bölümümüzün bize vereceği ünvan olan Tıbbi Sekreter olmanın temel ilkelerini ve yaklaşımlarını görüyoruz. Meslek hayatımız boyunca karşımıza çıkan problemlere karşı ne yapmamız gerektiğini, nasıl davranmamız gerektiğini, görevimizin sorumluluklarını vb. öğreniyoruz.


    - Hastalıklar Bilgisi


    Bu derste hastalıkların temel yapısı (ancak ileri düzeyde değil çoğunlukla isim olarak veya en azından ne olduğunu bilip geçmemiz yetiyor) hakkında bilgiler öğreniyoruz. Hastalıklara karşı uygulanan tedavi yöntemleri ve genel olarak tıp hakkında bilgiler öğreniyoruz. Zorlayan bir ders değil ancak oldukça önemli bir ders. Neticede hastalıkları tanımamız mesleğimizi doğru şekilde ifa edebilmemiz açısından çok önemli.


    - Sağlık Kurumları Yönetimi


    İşletme dersi gibi düşünebilirsiniz. Yönetim ve idare gibi kavramları öğreniyoruz. Sağlık kuruluşları hakkında mevzuatları, hastanelerin organizasyon yapısı gibi gibi şeyleri öğreniyoruz. Çok zorlayan bir ders değil bence ama sözel ağırlıklı bir ders olduğunu söyleyebilirim.




    Devamı sonraki dönemlerde gelecek. Genel olarak 1. sınıfa zor olmadığını söyleyebilirim. Düzenli çalışırsanız her şekilde bu bölümden mezun olur ve başarılı olursunuz.


    Teşekkür ederim :)








  • alt tarafı kimlik okutup sıra veriyolar

  • yani hocam hasta kabul o dediğiniz işe bakıyor tıbbi sekreterliğin de kendine ait branşları var. Aslında bu derslerle genel olarak hepsine hazırlanıyoruz gibi oluyor sanırım :D

  • tds yi bitirdim, 87 aldım atanamayacağım awwkkkk

  • Hastane ortamlarında görev tanımınız ne, ne iş yapıyor tıbbi sekreterler tam olarak
    Ha bir de tıbbi terminolojiye giriş dersini biraz daha açıklar mısın ( örnekler verirsen çok iyi olur)?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LactobacillusAptalius -- 3 Mayıs 2025; 13:32:43 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • hastanede en sevmediğim kesim bunlar. allah gibi dolanıyorlar. geçen hafta bir tanesini ciddi ciddi dövecektim.

  • LactobacillusAptalius kullanıcısına yanıt

    İlk sorunuza cevap olarak şöyle söyleyim, Tıbbi Sekreterliğin de branşları var hocam mesela Arşiv, Poliklinik Sekreterliği, Hasta Kabul, Acil gibi gibi branşlarımız var var. Tıbbi Sekreterler esas olarak hastanın hastaneye başvurduğu andan itibaren taburcu oluncaya kadar hastanın dosyasını hazırlarlar, düzenlerler, takip ederler ve arşivlerler. Tıbbi kayıtları organize ederler ve saklarlar. Bir diğer örnek olarak hastaların ve hastanenin mali işlemlerinde de görev alabilirler (sigorta, fatura, hastane deposu ve buralardaki işlemlerin dokümantasyonu vs.). Hastanenin birimleriyle yazışmalar yaparlar. Tıbbi Sekreterler gerek hekimler, gerek hemşireler ve gerekse diğer sağlık personelleriyle sürekli iletişim halindedirler. Gibi gibi örnekleri çoğaltabiliriz.


    Tıbbi Terminoloji ise şöyle söyleyeyim, tüm dünyadaki ortak tıp diline Tıbbi Terminoloji diyoruz. Tüm sağlık profesyonelleri Tıbbi Terminoloji dili vasıtasıyla iletişim kurarlar. Şimdi biraz açacak olursam, bu derste örneğin vücut hastalıklarının isimlerini, cerrahi işlemlerin isimlerini, vücuttaki bazı durumların isimleri, vücut sistemlerinin ve organlarının; yapısal, patolojik, etiyolojik ve tıptaki diğer tüm ilgili alanlardaki terimlerini öğreniyoruz. Örneğin,


    - Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) = Hipo (az) , Gli (şeker) , emi (kanla ilgili)

    - Hiperglisemi (kan şekeri yüksekliği) = Hiper (yüksek), " "

    - Nefrolitiazis (böbrek taşı) = Nefro (böbrek), lit (taş), iazis (bir hastalığı ya da bir durumu bildiren son ek)


    Bunun gibi hocam umarım açıklayıcı olmuştur :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaxPlanck_ -- 3 Mayıs 2025; 14:29:18 >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • MaxPlanck_ kullanıcısına yanıt
    Oldu hocam teşekkürler. Yazdıklarınıza bakılırsa tıbbi sekreterlerin arka planda çok kilit rolleri var, başarılar.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • LactobacillusAptalius kullanıcısına yanıt

    teşekkür ederim hocam. aslına bakarsanız sağlık alanında kilit rolü olmayan hiçbir meslek yok bence hocam. hepsinin ayrı kritik önemi var. :)

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.