Şimdi Ara

The Departed (2006) | Martin Scorsese (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
91
Cevap
0
Favori
4.864
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj

  • çavuş sullivan ölmeseydi gözüm açık giderdim valla. Ne rahatladım o sahneden sonra
  • Uzun zamandır erteleme listemdeydi. Hep , başlamış fakat sıkıldığımdan dolayı yarım bırakmış olarak biliyordum kendimi ama değilmiş. Sonunda izledim ve rahatladım
    Güzel film fakat çok da abartmamak lazım diye düşünüyorum. 7.5/10
  • quote:

    Orijinalden alıntı: obili

    Uzun zamandır erteleme listemdeydi. Hep , başlamış fakat sıkıldığımdan dolayı yarım bırakmış olarak biliyordum kendimi ama değilmiş. Sonunda izledim ve rahatladım
    Güzel film fakat çok da abartmamak lazım diye düşünüyorum. 7.5/10

    Büyük günahlardasınız. 7.5 puan büyük sıkıntı. Cayır cayır yanarsınız bu puan için bile

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ah ah be efsaneydi. Hafızamdan silip tekrar tekrar izlemek istediğim filmlerden birisidir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • On numara filmdir. İmdb puanını sonuna kadar hakediyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnfernal affairs isimli uzak doğu filmin amerşkan versiyonu. İzlenir kalitede ama orjinalini kesinlikle izleyin derim en sevdiğim filmlerdendir. Dilimize 'Kirli İşler' diye çevrildi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

  • Bazı restoranlara özel yemekler vardır hayatınız boyunca unutamayacağınız o yemeği yemek için sırf o restorana gidersiniz. Eğer ağzınızda güzel bir tat bırakan leziz bir suç filmi izlemek istiyorsanız Martin Scorsese'den daha doğru bir adres olamaz herhalde. Suç filmlerinin usta aşçısının eline şampiyonlar ligi gibi bir kadrodan oluşan malzeme verilince ortaya leziz bir yemek çıkarıp, ağzımızda unutamayacağımız bir tat bırakıyor. Bu kadar yıldız oyuncunun oynadığı bir filmin altından kalkmak zordur ama Scorsese gibi bir orkestra şefi için bu çok zor olmasa gerek.

    Film mafya babası Frank Costello'yu tanıtarak başlıyor. Frank ilkokul üçüncü sınıfta arkadaşının harçlığına el koyar ve o günden sonra paraya ihtiyacı olmayan bir suç adamına dönüşür. Hayatta kendi yolunu çizip her zaman inandığı felsefe yolunda ilerlemiştir.

    Kimse sana eliyle vermez. Kendin almak zorundasın.

    Frank haraçını almak için Vin'in mekanına gelir parayı aldıktan sonra gözüne Johnny Sullivan'ın oğlu Colin'i kestirir. Colin'e ekmek, süt, sandviç ve çizgi roman alır ve eline biraz bozuk para tutuşturur. Colin'e eğer daha fazla para kazanmak istersen L sokağına gelmesini söyler. Frank'in yaptığı bu babalık Colin'in hoşuna gitmiştir.

    Colin çok geçmeden soluğu Frank'in yanında alır. Frank, Colin'e kilisenin kuklası olmamasını kendi yolunu kendisinin çizmesini söyler. Senin yaşındayken polis de, suçlu da olabileceğimizi söylerlerdi.Yüzüne doğrutulmuş bir silah varsa ne fark eder ki? Frank'in söylediği bu söz şimdilik çok önemli görünmese de filmin sonunda can alıcı bir nokta olduğunu hatırlayacağız.

     The Departed (2006) | Martin Scorsese

    Colin Massachusetts Eyalet Polis departmanından mezun olur ve sivil polis olarak atanır. Artık kitap ve kalem yoktur, Frank için çalışmaya hazırdır. Colin polis departmanının içine köstebek olarak yerleşir.

    Diğer tarafta hayatını polis olmaya adamış, annesi ölüm döşeğinde ve hayatta kimsesi olmayan Billy Costigan'ı tanımaya başlıyoruz. Billy sıkı çalışmanın karşılığını almış ve dedektiflik sınavında tam puan almıştır. Yüzbaşı Queenan ve yardımcısı başçavuş Dignam'ın başında olduğu birim tarafından Frank Costello'nun çetesinin içine köstebek olarak yerleştirilecektir. Dünya'da Billy'nin polis olduğunu sadece bu ikisi biliyordur.

     The Departed (2006) | Martin Scorsese

    Billy, Frank'in yanına sızabilmek için daha inandırıcı gözükmesi için hapise girmesi gerekmektedir. Darp suçundan içeri girip şartlı tahliye ile dışarı çıkacaktır. Billy annesinin cenazesinde iken Colin kendisine güzel daire kiralıyordur. Yalnız olan Billy için şartlar hep daha zor olacaktır. Billy hapisten çıktıktan sonra soluğu kuzeni Sean'ın yanında alır. Annesinin ölümünden sonra kendisine sigortadan otuzbin dolar kalmıştır. Bu parayı kullanarak kuzeni ile birlikte uyuşturucu işi yapacaktır. Kuzeni ile birlikte Frank'in adamı olan Fransız'ın yanına giderler. Mekanda çıkardığı kavga ile Billy dikkati üzerine çeker ve suç dünyasının içine girmeye oldukça yaklaşmıştır.

     The Departed (2006) | Martin Scorsese

    Frank'in adamları Singh'in mekanına haraç almak için gelirler. Billy'de tam o sırada orada yemek yiyordur. Frank'in adamları parayı almak için zorluk çıkarırlar ama Singh direnmeye çalışır. Billy'nin Frank'e yaklaşmak için ayağına güzel bir fırsat gelmiştir ve bu fırsatı geri çevirmeye niyeti yoktur. Billy, Frank'in adamlarını bir güzel pataklar ve kendi elini kırar. Billy'nin eli hastane de alçıya alınırken diğer tarafta Colin psikiyatrist Madolyn ile tanışmıştır ve onunla güzel bir akşam yemeği yiyordur. Güzel bir daire ve güzel bir kız arkadaş edinen Colin için hayat tıkırındadır.

     The Departed (2006) | Martin Scorsese

    Mafya adamlarını döven Billy Frank'in dikkatini çekmeyi başarmıştır. Artık Billy'nin hayatı tehlikededir ve bu durumdan onu bir tek Frank kurtarabilir. Fransız Billy'nin üstünde kayıt cihazı olmadığından emin olmak için üstünü arar ve bunun için elini masaya vurup alçısını çıkarmak için bile tereddüt etmeyecektir. Artık Frank Billy'nin polis olmadığından emindir.

     The Departed (2006) | Martin Scorsese

    Frank'in adamlarından Fitzgibbons yakalanmış sorgu odasında oturmaktadır. Colin bunu fark eder ve yanına avukatı kılığında girer. Colin mekana baskın yapacaklarının haberini vermesi için Fitzgibbons'ın telefon açmasını sağlar. Fitz haberi uçurur ve Frank'in adamları mekanı yakayarak oradan çabucak uzaklaşır. Seyirci bu sahnede Colin'in artık bir köstebek olduğunu tamamen anlar.

     The Departed (2006) | Martin Scorsese

    Yakılan evler, öldürülen adamlar Billy bu olaylardan son derece etkilenmektedir. Artık nasıl bir pisliğin içine bulaştığının farkındadır, hayatı tehlikededir ve ölüm bir nefes kadar uzağındadır. Artık geceleri uyayamaz ve mahkeme kararı ile konuşmak zorunda olduğu psikiyatrist Madolyn ile tanışır. Hayatını polis olmaya adayan Billy kendisini bu bataklığın içinde bulunca kimliğini kaybetmeye başlar. Billy ve Madolyn ilişkisi hasta doktor ilişkisinden daha öteye gidecektir ve bu işin sonu ateşli bir gece geçirmeye kadar uzanır.

     The Departed (2006) | Martin Scorsese

    Colin ve Frank sinemada buluşur, Billy'de oradadır ve polis departmanında ki köstebeği ortaya çıkarmanın peşindedir. Colin sinemadan çıktıktan sonra peşine takılır ama yüzünü görmeyi başaramaz. Colin takip edildiğinin farkındadır, yanlışlıkla bir adamı öldürür. Colin artık elini kana bulamıştır ve iş masa başında oturup sadece bilgi sızdırmanın çok ötesine geçmiştir. Yüzbaşı Queenan kendi adamının Costello'nun köstebeğini yakalamasına ramak kaldığını Colin'e söyler. Colin ensesinde ki artan tehlikenin git gide farkında olmaya başlar.
    Yüzbaşı tarafından Colin'e departmanda ki köstebeği bulma görevi verilir. Colin yüzbaşından ne yapması gerektiği hakkında ipucu ister ve yüzbaşı ona köstebeği bulmak için Costello'yu takip etmesini söyler. Kendinin tehlikede olduğunu bilen Colin yüzbaşının peşine adam takar ve Billy'i ortaya çıkarmak ister. Billy ile Queenan buluşur ve bunu öğrenen Colin anında Frank'in adamlarına haber uçurur ve adamlar bulundukları yere baskın yapacaktır. Amaç Billy'den kurtulmaktır ama Billy bu tuzaktan bir şekilde yırtmayı başaracaktır.

     The Departed (2006) | Martin Scorsese

    Frank FBI için çalışan bir muhbidir, Colin bunu öğrenince artık önce kendi güvenliğini düşünür ve Frank'i kollamaktan vazgeçer. Uyuşturucu sevkiyatı sırasında yapılan baskında Colin baba figürü olarak gördüğü Frank'i öldürmek için fazla düşünmeyecektir. Çünkü FBI için çalışan Frank gün gelince kendisini de satacaktır.

     The Departed (2006) | Martin Scorsese

    Frank'i öldüren Colin kahraman ilan edilir ve departmanda herkes tarafından alkışlanır. Billy ise gerçek kahraman yalnız başında içerde oturmaktadır. Billy, Colin'in departmanda ki köstebek olduğunu fark eder ama bunu kimseye inandıramayacağı için oradan koşarak uzaklaşır. Billy'nin yalnızlığı gene yüzümüze vurulur bu sırada ise Colin baba olacağını öğrenir Madolyn hamiledir.

    Frank, Colin'in konuşmalarını gizlice kayıt altına almıştır ve bu kayıtları avukatı Billy'e ulaştırır. Billy bu kayıtları Madolyn'e gönderir ve ses kayıtlarını dinleyen Madolyn Colin'in gerçek yüzünü öğrenmiştir. Billy artık yalnız değildir elinde kanıt vardır ve bu kanıt ile köstebeği ortaya çıkarıp kimliğini geri kazanabilecektir. Colin'e verdiği adresde ki çatı katında buluşmasını söyler. Billy buraya akademiden onu tanıyan arkadaşı Brown'ı çağırmıştır çünkü ona inanan birisi olması gerekmektedir. Colin ve Billy asansörden aşağı inerler ve asansörün kapısı açılır açılmaz Billy kafasına sıkılan kurşun ile anında yerde kalır. Costello'nun departmanda ki ikinci köstebeği Barrigan tarafından öldürülmüştür. Colin, Barrigan'ın silahını alıp onu kafasından vurur ve silahı temizleyip Billy'nin eline yerleştirir.

    Tüm bu olaylardan sonra Colin her şeyin kendi lehine geliştiğini sanır ama kendi hayatının da toz pembe olmadığını görmek üzeredir. Billy'nin cenazesinde Madolyn ile karşılaşır ve peki ya bebek? diye sorar. Yani bebeğin kimden olduğunu soruyor, Madolyn cevap vermiyor ama bebeğin Billy'den olduğu gayet açık.

     The Departed (2006) | Martin Scorsese

    Cenazeden sonra Colin dairesine gelir ve içerde onu hiçbir iz bırakmayacak şekilde giyinmiş başçavuş Dignam beklemektedir. Colin içeri girince Dignam silahı kafasına doğrultur ve tetiği çeker. Colin güzel dairesinde kanlar içinde kalmıştır. Benim gibi filmi izleyen diğer seyircilerin de her şeyin Colin lehine gelişmesinden rahatsız olduğunu düşünüyorum. İşte burada başçavuş Dignam yüzbaşı Queenan'ın ölümünden sorumluğu tuttuğu Colin'i öldürerek intikamını alıyor ve bizim rahat bir nefes almamızı sağlıyor. Mark Wahlberg pek ısındığım bir oyuncu değildir ama bu filmde küfürbaz agresif polis tiplemesiyle ve filmin sonunda yaptığı hamle ile gönlümü çaldı diyebiliriz. Filmin sonunda kameranın kiliseye odaklanması da oldukça manidar. Kilisenin kuklası olmamayı tercih eden Colin kendi yolunu çizmiştir...

    İşte şimdi filmin başında ilk başta fazla anlam yüklemediğimiz Frank'in o meşhur sözünü tekrar hatırlayalım. Senin yaşındayken polis de, suçlu da olabileceğimizi söylerlerdi.Yüzüne doğrutulmuş bir silah varsa ne fark eder ki? Bataklığa batmış bu acımasız suç dünyasında gerçekten de bir önemi olmadığını görmüş olduk. Aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık hesabı...



    İyi yazılmış senaryosu, sağlam oyuncu kadrosu, güzel donatılmış müzikleriyle The Departed Scorsese üstadın elinden çıkmış lezzetli bir suç filmi. Sadece DiCaprio'yu izlemek bile büyük bir keyif iken Jack Nicholson gibi bir aktörle birlikte onu beraber izlemek bana aşırı keyif verdi. İkilinin yan yana olduğu sahnelerden ekstra zevk aldım. Polisiye, mafya ve suç üçgeni içinde oluşturulmuş kaliteli bir suç filmi izlemek istiyorsanız The Departed doğru adres.

    9/10




  • DiCaprio'nun prime performansı bu filmdedir. Yok Titanic yok Once Upon a Time geçiniz.

    8/10'luk kült bir film. Bizim İçerde'ye de ilham kaynağıydı zaten.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu filmi İçerde'yi izledikten sonra öğrenenlere yazıklar olsun
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.