Şimdi Ara

tester

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
69
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj



  • Konunun daha fazla kişiye ulaşabilmesi için Öne Çıkar butonunu kullanırsanız sevinirim




    NOT :
    Bu konuyu en iyi şekilde görüntüleyebilmek için Forum Ayarlar Kısmından /
    Tercihler / Resim küçültme ayarlarım --- Genişliği 960 Olsun
    Tercihler / Resim küçültme ayarlarım --- Sadece 900 den büyükleri küçült ' seçili olmalıdır.





    tester







    Arkadaşlar selam. Bugünkü inceleme konuğumuz , uzak diyarlardan gelen , daha önce ülkemizde de bir dönem satışı bulunan , soğutma ve kasa gibi ürünleriyle tanıdığımız RAIJINTEK markasının ORCUS 360 RBW modeli. Orcus 360 RBW , adından da anlaşılacağı üzre 360mm lik bir radyatöre sahip, RGB fanları olan ve bu fanların hem kumanda hemde anakarta direkt bağlantısıyla kontrol edilebildiği, pompa kısmında da oldukça güzel tasarımı olan bir hazır su soğutma sistemi. ORCUS 360'ın detaylarına geçmeden önce önemli konuları listeleyelim, bazı konulardan ben çok destek oldum sizlere de faydası olacağını düşünüyorum. Göz gezdirmenizde mutlaka yarar var.



    UYGUN FİYATLI ! Oyuncu ve Çalışma Odası YAPTIM !!! VİDEO Eklendi


    3900X ile Üst Seviye Sistem Toplama + Montaj REHBERİ ** [ Full ARGB Kasa Topluyoruz ]


    AMD Ryzen Kullanıcıları & Tartışma Konusu: 452 Kullanıcı (Güncel)


    Ryzen 5 3600'ü Daha Stabil Voltaj ve Performansta Çalıştırma Rehberi


    Ryzen İşlemcinizden Yüksek Oyun Performansı Alabilmek İçin Yapılması Gerekenler

    Neden Ryzen 3000 İşlemcinizi Auto(Default) Olarak Kullanmamalısınız !



    Eve yeni bir masa yapma fikriyle çıktığım bu yol beni buralara kadar getirdi , sonunda kendimi odayı düzenlemiş üstüne üstlük sistemi de yenilemiş olarak buldum. Daha önce Ryzen 1700 kullanıyordum ve stok halde standart bir performans ile çoklu çekirdek farkından yararlanıyordum. Sistem yenileme fikri Asus X570 Prime Pro anakartı Gaming Gecesi kampanyasından ucuza alınca , üstüne üstlük Asus ta o ara geri ödeme kampanyası yapınca , içimde alevlendi Sonrasında 3900X ve sistemin kanı ile devam etti. Yukarıda linklerini bıraktım arkadaşlar orada sistemin kurulumuna kadar detayları mevcut.

    Şimdi sadede gelelim. 3900X in kutu içeriğinden Wraith Prism adında, ortalama 200 / 250TL lik soğutuculara denk diyebileceğimiz bir soğutucu çıkıyor. Bu soğutucu altında kendi hazır sürülmüş macunu ve kontrol edilebilir ARGB fanı ile kullanılabiliyor. Sadece bu işlemciye özel olmayan fanı amd diğer X ' kod adlı işlemcilerinde de soğutucu olarak kullanıyor. Haricindekilerde ise daha düşük bir bloğa sahip fan tasarımını tercih ediyor. Sistem kurulumunu tamamladığımda henüz ortada bir soğutucu yoktu , üstelik o soğutucu için de bütçe kalmamıştı zaten. Sonra , uzun süre önce rafa kaldırdığım ( tahmini 2 yıl ) , eski soğutucum aklıma geldi , 240'lık radyatör. Tamam dedim bunu kullanırım. Sonra bir baktım ki montaj aparatlarından hiç birisi yok arkadaşıma verdiğim hava soğutmanın kutusunda gitti muhtemelen yani o iş yattı. Stok soğutucu ile daha önce kullandığım için Ryzen 1700'ü , bunu da sorunsuz kullanırım sandım ve montajı yaptım. Tabi Ryzen 3000 serisinin de ilk deneyimide vardı. Kasayı da sistemi tam sergileyebileceğim bir model seçtim.

    Bütün montaj tamamlandı hemen sentetik testlere başladım , arkasından 3dsMax render aldım, arkasından oyunları yükledim oyun filan oynadım, uzunca bir süre orjinal soğutucuyu kullandım. İlk testlerden sonra epeyi bir şok olduk sıcaklık değerleri olması gerekenden epeyi yüksekti. Wraith Prism soğutucu direk yukarıdan gelen havayı içine çekerek soğutma yapıyor , tam karşısında da cam kapak olduğu için açıkçası oldukça verimsiz oldu. Tablolarda da göreceğiniz sıcaklık değerlerini görünce, macunu değiştirmeyi denedim ve sıcaklık değerleri oldukça fark etti, daha kullanılabilir bir hal aldı. O arada türkiyeye gelen bir arkadaşım sağolsun soğutucuyu yanında getirdi ve istanbuldan bana kargoladı.

    Şimdi Raijintek Orcus 360 RBW ' ye yakından bakalım.

    tester



    testertestertester

    testertestertester



    Beyaz bir kutu içerisinde , siyah koruma kutusunda geliyor Orcus. Kutu içerisinde 360'lık radyatör ve ona bağlı sleewe kaplı boruların ucundaki pompasıyla beraber karşımıza çıkıyor. Kutu içerisine fanların RGB kontrol kumandası , 8 Fan'a kadar destek veren çoklayıcı aparat ( aynı zamanda kontrol için kullanılıyor ) , tüm soketler için uygun aparatlar ve vidalar çıkıyor. Kutu içeriğine dahil ekstradan bir de özel sıvı olması gerekiyordu ama sanırım uçakla yanına alıp getirdiği için arkadaş, onu uçağa almamış olabilirler, başka incelemelerde içinde olduğunu görmüştüm.


    testertestertestertester

    testertestertestertester

    testertestertestertester

    testertestertestertester

    testertestertestertestertester




    Kutu içeriğinde diğer soğutuculara ekstra olarak fan çoklama ve kontrol aparatı çıkıyor , ki bu çok önemli benim için. Neden o kadar önemli olduğunu birazdan söyleyeceğim Yada şimdi söyleyeyim Anakarta takılan fanların kontrolünü sağlayan kabloyu, yanlış yere taktığım için kablo 1-2 sn içinde eridi kullanılmaz hale geldi malesef. Bu sebeple kumandası olmasa kablo bulmak gerekecekti ama şuan kumandadan renkleri ayarladığım için kurtardık


    testertestertestertestertester


    Kullandığım kasa Gamepower Warcry modeli. Bu kasada radyatör için ortadaki bölüm ayrılmış.Buraya da radyatörü arka bölümden montajlıyoruz. Fanları aslında dışarıdan içeriye hava çekecek şekilde yapmak muhtemelen bir kaç derece daha avantaj sağlayacaktır ama görselin bu şekilde daha iyi olacağını düşündüğüm için bir kaç derece daha sıcak çalışması benim için önemli olmalı. Kasanın alt tarafında içeriye doğru üfleyen 3 tane 12cm'lik fan var, aynı şekilde üst tarafta da 3 tane 12cm lik fan bulunuyor. Tüm fanları içeriye doğru üfleterek radyatörün havayla buluşmasını hedefledim. Farklı varyasyonlar denenebilir ama henüz denemek için fırsatım olmadı.


    TESTLER





    YENİ SİSTEMDEKİ BİLEŞENLERİ TANIYALIM



    ANAKART - Asus Prime X570 Pro
    İŞLEMCİ - Ryzen 9 3900X 12/24
    BELLEKLER - Team Group / Team T-Force Night Hawk RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL18 / 2 Adet
    GÜÇ KAYNAĞI - FSP HYDRO 700W
    EKRAN KARTI - ZOTAC GTX TİTAN X 12GB
    KASA - GamePower WARCRY
    ARGB FAN - GamePower Silence ARGB
    SSD 1 - Samsung 960 Evo 250GB M2 ( Sistem ve Sık Kullandığım Uygulamalar )
    SSD 2 - James Donkey 512GB M2 ( Sadece Oyunlar )

    Ekipmanlar : ( Hem en ucuzu olsun hem ışıklı olsun hem sağlam olsun hem hem ... Türk mantığıyla )

    KLAVYE : Gamepower Calypso Su Geçirmez Mekanik Klavye
    MAUSE : James Donkey 118 İlk çıktığında aldığım beyaz mouse ( Sistemte sırıtan tek bileşen kendileri )
    MAUSE PAD : Gamepower RGB 100
    KULAKLIK : James Donkey 712 RGB


    Nasıl Test Ettim ?

    Bildiğiniz gibi 3900X , 12/24 çekirdekli güçlü bir işlemci. İşlemci stok haldeyken 1.48V lara kadar bir voltaj kullanımı sözkonusu. Buda işlemciyi stok haldeyken kullanımınızda hem boşta hem yükte sıcak çalışır hale getiriyor. Bu sebeple 3900X'in stok halde değil mutlaka voltaj ayarlaması yapılarak kullanılmasını tavsiye ediyorum. Kutu içerisinden çıkan wraith prism soğutucu kullanılacaksa eğer , bu voltaj ayarlamaları daha da elzem oluyor zira soğutucu işlemciyi soğutacağım diye full devirde dönüyor ve sesinden yanında durulmuyor. Günlük kullanımda yada oyunlarda sıkıntı olmasa bile soğutucuyu bu %100 devirde kullanıp ta memnun olmak pek mümkün görünmüyor. Her ne kadar 3900X stok kullanılmayacak bir işlemci olsa da , standart soğutucu ile aldığım değerleri karşılaştırmak adına , Raijintek Orcus ile de aynı değerlerde kullandım. Arkasından sırayla 1.21V 4.0Ghz / 1.28V 4.2Ghz de stabilite yakaladım. 1.21V de prime95 smal fts dahil tüm testlerde stabilite sağladı , 4.2Ghzde ise 1.28V nin biraz daha üzerine çıkmak gerekiyordu, prime 95 ten 5 dakikayı doldurabilmesi için ama gerek görmüyorum onun dışındaki tüm testlerden sorunsuz geçti. Bunun haricinde All core olarak işlemcide yakalayabildiğim son değer 4.4Ghz , 1.37V civarında voltaj gerekiyor. Bu haliyle günlük kullanmayı sağlıklı bulmadığım için testlere onu eklemedim, zira 4.4 değerindeki stabilite de esasında çok hoşuma gitmedi , daha doğrusu bende pek beceremedim 4350Mhz den yukarısını.


    testertestertester

    testertestertester



    Evde bebek olduğu için ev biraz sıcak , oda sıcaklığı 24 derece idi. Belki 1 derece aşağıya yada yukarıya çıkmış olabilir ama ev genelde hep aynı sıcaklıkta durur bizim.
    Raijintek Orcus'un kutu içeriğinden çıkan macunu kullanmadım, müsait bir zamanda onu da denemek istiyorum.
    Orcus'u test ederken fan ayarı gördüğünüz şekildeydi hep. Sonradan aklıma geldi , tüm testlerde %100 yapsam sanırım daha mantıklı olurdu.


    tester


    tester


    tester


    tester


    tester



    Soğutucu montajından sonra sistemin son hali





    testertestertestertester

    testertestertestertester





    SON SÖZ


    Raijintek Orcus , bir çok incelemeden geçer not almayı başarmış. Elimde cihaz olmadığı için ses seviyesini ölçemedim ama 3 tane 12 fanı tam yükte dahi çalışsa, 1 tane stok fan kadar ses çıkarmıyor. Fanlarının sessiz çalıştığını söyleyebilirim, sanırım 25db gibi bir değeri vardı. Bununla ilgili ayar da yapılabiliyor tabi anakarttan ama kumandada fan devri düşürme ayarı yok. Genel olarak RGB kumandası fazlasıyla iş görüyor ve bu özellik çok hoşuma gitti, hatta tercih sebebi diyebilirim. Pompa dahil 3 fan kontrolcüye takılıyor, fanları kontrol etmek içinde anakarta bağladım. Kontrolcü kumandayla kontrol etmeye yarıyor yani ledleri. Radyatör kalitesi konusunda bir bilgim olmadığı için yorum yapmam yanlış olur ama ben herhangi bir olumsuzluk gözlemlemedim. Montajı fazlasıyla kolay gerçekleştirdim.

    Performans olarak beklentilerimi kesinlikle karşıladı diyebilirim Raijintek Orcus. 3900X ' in herhangi bir oyunda geri düşmesi yada performans kaybı sözkonu değil. Çoklu işlemlerde de oldukça başarılı. Bu sebeple böyle bir işlemciyi Allcore olarak yüksek frekanslarda kullanmaya çalışmak, benchmark oynamak benim yapacağım bir iş değil. Bu işlemciyi 1.21V gibi güzel bir değerde 4.0 Ghz de sabitledim ve oldukça serin bir şekilde kullanıyorum. Uzun süreli renderda yada saatlerce oynanan oyunda 58 dereceyi geçmiyor bu şekilde ve oldukça da sessiz bir şekilde kullanıyorum.Görsel olarak RGB fanları ve kumandası ile, 360'lık radyatörün getirdiği standart üstü performans ile Raijintek ORCUS 360 RBW , kesinlikle tercih edilesi bir ürün. Arayışta olanlara rahatlıkla tavsiye edebilirim.

    Raijintek şuanda ülkemizde bulunmuyor , sadece nanokatalog vasıtası ile getirilebiliyor. Ülkemizde de aslında sevilen bir marka ve kullanım kitapçığında Türkçe'ye de yer verilmiş ve beni ayrıca mutlu etti.



    RGB Kontrol Videosu










    Okuduğunuz İçin Teşekkürler.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.