Şimdi Ara

Tesla, Türkiye’de yasa dışı FSD kullanan araçlara gizlice müdahale etti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
2
Favori
4.645
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
17 oy şu anda #4
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tesla, Türkiye’de yasa dışı FSD kullanan araçlara gizlice müdahale etti

Tesla’nın Türkiye’de resmi olarak kullanıma sunulmayan Full Self-Driving (FSD) yazılımını yasa dışı yollarla aktif eden bazı araçlara yönelik bir müdahalede bulunduğu ortaya çıktı. Şirket, ilk olarak herhangi bir güncelleme bildirimi ya da kullanıcı uyarısı göndermeden belirli araçlardan FSD erişimini tamamen kaldırdı. Ardından kullanıcılara bir bilgilendirme notu gönderildi.

Yasadışı FSD’ler kaldırıldı

Elde edilen bilgilere göre Tesla, uzun süredir araçlardan gelen sistem kayıtlarını analiz ederek olağandışı kullanım senaryolarını takip ediyordu. Bu kapsamda CAN tabanlı yapılan müdahalelerle FSD’yi aktif hale getiren araçlar tespit edildi ve söz konusu sistemler uzaktan devre dışı bırakıldı.

Daha da dikkat çekici olan ise müdahalenin yöntemi oldu. İddialara göre Tesla, Türkiye’de bu tür yasadışı modifikasyona sahip Model Y araçlarını uzaktan uyandırarak sistem üzerinde değişiklik yaptı ve FSD erişimlerini doğrudan sildi.

Tesla, ilgili düzeltmeyi yaptıktan sonra kullanıcılara bir bilgilendirme mesajı göndererek şunları söyledi: "Aracınız, yetkisiz bir üçüncü taraf cihaz algıladı. Önlem olarak, güvenlik nedenleriyle bazı sürücü destek işlevleri devre dışı bırakılmıştır. Yakında bir yazılım güncellemesi sunulacaktır. Güncellemeyi yüklediğinizde, bazı özellikler yeniden etkinleştirilebilir."

FSD Türkiye’de nasıl aktif ediliyordu?

Tesla’nın gelişmiş sürüş destek sistemi FSD, Türkiye’de henüz regülasyonlar nedeniyle resmi olarak kullanılamıyor. Ancak bazı kullanıcılar, donanımsal ve yazılımsal müdahalelerle bu sistemi aktif hale getirmeyi başardı.

Bu yöntemin temelinde, aracın sinir sistemi olarak tanımlanan CAN hattına bağlanan harici bir mikrodenetleyici yer alıyor. Bu müdahale sayesinde araç yazılımına dışarıdan sinyaller gönderilerek FSD özelliğinin araçta mevcut olduğu bilgisi taklit ediliyor. Ancak bu işlem, tamamen bağımsız bir “hack” yöntemi değil. Sistemin çalışabilmesi için kullanıcıların FSD paketini daha önceden satın almış olması ya da aktif bir aboneliğe sahip olması gerekiyor.

Bu tür müdahalelerin ciddi riskler barındırdığı uzun süredir biliniyordu. Öncelikle, bu yöntemlerin tamamen kullanıcı sorumluluğunda olduğu ve resmi olarak desteklenmediği vurgulanıyor.

Ayrıca Tesla’nın son yazılım güncellemeleriyle birlikte coğrafi kısıtlama (geofencing) gibi önlemleri daha da sıkılaştırdığı ve bu tür “arka kapı” yöntemlerini devre dışı bırakmaya başladığı biliniyordu.

Sadece Türkiye’de değil, diğer ülkelerde de aynı uygulama var

Tesla, Türkiye’de yasa dışı FSD kullanan araçlara gizlice müdahale etti

Tesla’nın bu tür müdahalelere karşı yalnızca Türkiye’de değil, küresel ölçekte de sert bir tutum sergilediği biliniyor. Özellikle Güney Kore’de benzer yöntemlerle FSD’yi aktif eden kullanıcılara yönelik hem şirket hem de devlet kurumları tarafından ciddi yaptırımlar uygulanmaya başlandı.

Tesla, izinsiz cihazlar kullanan araç sahiplerine gönderdiği uyarılarda olası kazalarda tüm sorumluluğun kullanıcıya ait olduğunu açıkça belirtirken garanti kapsamı dışında bırakma hakkını saklı tuttuğunu da vurguluyor.

Güney Kore’de ise konu daha da ileri taşınmış durumda. Ülkenin Ulaştırma Bakanlığı, bu tür müdahaleleri yasal ihlal olarak değerlendiriyor ve araç yazılımına izinsiz müdahale eden kullanıcıların iki yıla kadar hapis veya yüksek para cezalarıyla karşı karşıya kalabileceğini duyurdu.

Benzer şekilde Çin’de de FSD’yi bu yöntemle aktif eden kullanıcıların sistemi kalıcı olarak kullanmaktan men edildiği ve araçlarının standart Autopilot seviyesine düşürüldüğü bildirildi.

Kaynak:https://www.notateslaapp.com/news/3883/tesla-warns-owners-against-jailbreaking-vehicles-to-enable-fsd
    Kaynak:https://www.autoevolution.com/news/jailbreaking-your-tesla-to-use-fsd-can-land-you-in-prison-even-if-you-had-paid-for-it-267946.html#

• Yuppi teslayı hackledim diye dolanan tüm dünyadaki gösterişçilerden sonra normal, konu özelinde değil ama eğer bişey yapabiliyorsa, sağır sultanın kulağının dibine gidip BEN BUNU YAPABİLİYORUM diye bağırıyorlar.
    Sonra herseferinde engelleniyor tabi.

Bu konuda en az 50 farklı örnek yazabilirim.
    Örnek: esim, ucuza tarife alıyordu millet bi ara, sonra çıkıpta operatörlere meydan okuyacak cühelaların seviyesine kadar yayılınca yöntem hop, esim engeli geldi, hadi git 1$'a günlük sınırsız al şimdi. Hava atmadan olmuyo demi? Göze batan çivi çekici yer bu kadar basit.

Teslanında işine geliyordu buralarda fsd kullanılması, ne güzel şu kaotik ortamdan sürüş verisi alıyorlardı, herkes duyunca mecburen kapattılar olan bu. Aksi taktirde devletlerden uyarı vb. şeyler alırlardı.

Son bir kaç aydır sosyal medyada sürekli dönen(*aşırı fazla) gamer, sistem vb. videolarından sonra sizce bu kadar düzenleme gelmesi normal mi peki (zamanlama olarak), Genel medyada (Bugünün şartlarında sosyal medya oluyor) herşeyi bu kadar herkesin gözüne sokmak zorunda değilsiniz. Hadi gidip temu paket açılış videosu yapsınlar bakalım geriye kalan çöplerden sonra ne açacaklar.
    FSD resmi onay alsa dahi o Youtuberlar gibi elimi ayağımı çekip tüm kontrolü araca bırakabilir miydim emin değilim. İstanbul'da yaşayan bir Tesla sahibi olarak FSD'den tek beklentim şehir içi otoyolda gerçek bir sürücü gibi sarsmayan dur-kalklar ve daha yakın ama makul bir takip mesafesi... Üzerimdeki trafik yükünü azaltsa benim için kafi.

Halihazırdaki durumda sıkışık trafikte öndeki araç biraz hareket ettiğinde aracın bir kalkışı var, yarınlar yokmuş gibi :) E tabi aradaki farkı hemen kapattığı için zart diye duruyor yine. Şu işi biraz sakin yapsa benim için fsd de gerekli değil.
  • Can güvenliğini hiçe sayarak nasıl cesaret ediyorlar hayret. Teslayı tebrikler ederim bir kaza olsa al başına belayı.

• Byd'ye yapılan ayrılacak keşke Togg ve Teslays yapılsaydı da en azindan insanlar kaliteli ürün kullanırdı

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    9 seneyi geçiktir oynuyorum 9 sene daha olsa yine oynarim :) Metin 2 UK Corum Server Blue Kingdom(Mavi Bayrak) TURKIYE guildi 98 level Blade Ninjaydi şuanda Okçu yaptım (1Number) full pvp p skills 105 level Weaponory Sura ( Seekerr) full pvm p skils 90 level Weaponory Sura ( LYCAN) blade armour swirl finger P ve fear g1 90 level Dragon Shaman (isyan) buffer Metin2 UK kayıt olmak için aşagidaki linkden olabilirsiniz.http://www.metin2.co.uk/landing/?f=DKAM7FUCNQ
  • RichesMen kullanıcısına yanıt
    Birde matah birşeymiş gibi you tube da video çekmişlerdi. hackledik diye. ( doğan kabak )

• Yuppi teslayı hackledim diye dolanan tüm dünyadaki gösterişçilerden sonra normal, konu özelinde değil ama eğer bişey yapabiliyorsa, sağır sultanın kulağının dibine gidip BEN BUNU YAPABİLİYORUM diye bağırıyorlar.
    Sonra herseferinde engelleniyor tabi.

Bu konuda en az 50 farklı örnek yazabilirim.
    Örnek: esim, ucuza tarife alıyordu millet bi ara, sonra çıkıpta operatörlere meydan okuyacak cühelaların seviyesine kadar yayılınca yöntem hop, esim engeli geldi, hadi git 1$'a günlük sınırsız al şimdi. Hava atmadan olmuyo demi? Göze batan çivi çekici yer bu kadar basit.

Teslanında işine geliyordu buralarda fsd kullanılması, ne güzel şu kaotik ortamdan sürüş verisi alıyorlardı, herkes duyunca mecburen kapattılar olan bu. Aksi taktirde devletlerden uyarı vb. şeyler alırlardı.

Son bir kaç aydır sosyal medyada sürekli dönen(*aşırı fazla) gamer, sistem vb. videolarından sonra sizce bu kadar düzenleme gelmesi normal mi peki (zamanlama olarak), Genel medyada (Bugünün şartlarında sosyal medya oluyor) herşeyi bu kadar herkesin gözüne sokmak zorunda değilsiniz. Hadi gidip temu paket açılış videosu yapsınlar bakalım geriye kalan çöplerden sonra ne açacaklar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 9 Nisan 2026; 02:06:06 >

• siteamsorunsali S kullanıcısına yanıt
    Resmi yazı varsa BMW, Mercedes gibi markalar da uzaktan araç kapatabiliyorlar. Yeni birşey değil bu.

• Aracın garanti dışı kalması, kaza durumunda özellikle kasko tarafında oluşacak belirsizlikler, belki yaralanma ve ölüme neden olabilecek beklenmedik manevralar açısından Tesla'nın müdahalesini kimse yadırgamamıştır tahminimce. Üstelik araçlarının bu şekilde modifiye edilmesini de istemeyecektir elbet.

Diğer taraftan bence Türkiye pazarı için güzel bir FSD reklamı oldu. Genel kanı FSD'nin Türkiye'de çalışamayacağı yönündeydi ama aracını hackleyen kişilerin paylaştığı videolarda dar, çift yönlü sokaklarda bile aracın başarılı bir performans sergilediği görülüyor.

10 Nisan'a şurada 1 gün kaldı. Umarım beklendiği üzere Avrupa'da onay çıkar ve bir an önce Türkiye'de de kullanıma açılır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • RichesMen kullanıcısına yanıt
    FSD resmi onay alsa dahi o Youtuberlar gibi elimi ayağımı çekip tüm kontrolü araca bırakabilir miydim emin değilim. İstanbul'da yaşayan bir Tesla sahibi olarak FSD'den tek beklentim şehir içi otoyolda gerçek bir sürücü gibi sarsmayan dur-kalklar ve daha yakın ama makul bir takip mesafesi... Üzerimdeki trafik yükünü azaltsa benim için kafi.

Halihazırdaki durumda sıkışık trafikte öndeki araç biraz hareket ettiğinde aracın bir kalkışı var, yarınlar yokmuş gibi :) E tabi aradaki farkı hemen kapattığı için zart diye duruyor yine. Şu işi biraz sakin yapsa benim için fsd de gerekli değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 9 Nisan 2026; 02:41:13 >
  • CWaRRioR kullanıcısına yanıt
    Hyundai’da benim şerit takip ve öndekine göre ayarlama özelliği var bayağı rahatım. Sadece takip mesafesini en kısaya aldım mecburi zira araya başka araçlar hemen giriyor yoksa.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Phenom II X4 940, Asus M3A78T (790GX), 2x2 GB DDR2-800 ,Samsung 2333SW 23"", Sapphire Ati HD6870 1GB, 160 Gb Intel X25-M SSD ve SCYTHE Silent Box içinde 3,5" Western Digital 750 Gb 5400 rpm sessiz HDD, 16 Mb önbellek , Lian-li PC-C32 Fanları kısılmış Kasa, Be-Queit 450 Watt güç kaynağı, Samsung DVD-RW Gümüş ön yüz, Microsoft Sidewinder X6, Cyber Snippa Intelliscope fare, SONY KDF-E50A11E 50" 3LCD HDTV, 2x Saitek P3000 Gamepad Scythe Zipang soğutucu
  • Adam ramazanovun cybertruck'ını uzaktan kapattı kullanılmaz hale getirdi. Tesla kullananların araçlarını uzaktan kapatsa ne yapabilirsiniz? Kapatmayı bırak bir savaş durumunda uzaktan havaya uçursa ne yapacaksınız? Devlet tedbir alsın hikayelerini bırakın. Böyle birşeye devlet tedbir alamaz alsa ülkede tesla satılamaz o zaman da devlete söversiniz. Sen vatandaş olarak bu tip markaları almayacaksın uyanık olacaksın.

• Bu da e-otomobillerin ne kadar riskli ve müşteriyi olabildiğince kazıklayacağının göstergesi oldu. Bunu klasik otomobilin çok az özelliğinde yapabilirler, çünkü totoları yemez (hem güvenlik hem de maddi açıdan). Gelecek nesilleri çok kötü günler bekliyor, çok kötü günler.

• Yalnız bu arkadaşlar sayesinde fsd'nin Türkiye de hemen her koşulda piyasada sürücüyüm diye geçinenlerin %90 nından daha iyi sürücü olduğu ortaya çıktı.
    Bana göre fsd Türkiye de bir an önce açılmalı trafik çok daha medenileşir böylece.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi khaos -- 9 Nisan 2026; 11:24:05 >
  • CWaRRioR kullanıcısına yanıt
    Bursa'dan tesla kullanıcısı olarak selamlar hocam :) Valla ben hiç güvenemiyorum. Yola bakmayıp telefonda oyun oynayanlar falan var. Yapamam yani mümkün değil. Ben kontrolü seviyorum ve makinelere güvenemiyorum/güvenmiyorum. Öndeki araç ile mesafe takip vs. bunlar tamam ama tamamen kontrolü bırakmak, aklımı da bir kenara bırakmak gibi hissettiriyor. :)

• Nevfel kullanıcısına yanıt
    Katılıyorum. Düne kadar komplo teorisi denen şeylerinde hepsinin gerçek olduğu bir bir ortaya çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Çok rahatlıkla bir anlaşmazlık durumunda, ülkenizdeki tüm araçların çalışmasını devre dışı bırakıyoruz diyebilirler, ciddi bir yüzde bu araçları kullanıyorsa, ulaşım felç edilebilir. İran'ın hürmüz'ü kapatması gibi.

Daha büyük anlaşmazlıklarda, savaşlarda, hadi direkt patlamadı bile desek, rahatlıkla hepsi full hız bir yerlere çarptırılarak patlatılabilir ve çok daha büyük hasar verdirilebilir o ülkeye.

Normal zamanlar için ise, mossad'ın çok sevdiği, suikast işlerinde çok rahat kullanılabilir. Hedef o araçlardan kullanıyor ise, dağdan bayırdan aşağı uçurulabilir, kullanmıyorsa dahi, çevredeki kullananların araçları o hedefe doğrultulabilir.

Hani bugüne kadar, üste para vererek, çok rahat ses, görüntü, konum toplanmasında istihbarat cihazı olarak kullanılabilen telefonları aldık, başuçlarımıza koyduk. Ama iş git gide daha tehlikeli hale geliyor.

Teknoloji elbette güzel bir şey, olması gereken bir şey ama kendin üretiyor isen ve buna rağmen bile ancak güvenliğini de iyi bir şekilde sağlayabiliyor isen hacklenmelere karşı.

Diğer türlü yarın öbürgün e robot insansı hizmetçilerde evlere girecek, sokaklarda da bir ton dolaşıyor olacak. Bu çipleri kimler üretti ise uzaktan yeri geldiğinde komple artık o sisteme bağımlı gelmiş ülkeyi felç edebilir.

Sen o esnada eskinin savaş stratejisi olarak kalmış füzeleri, uçakları gemileri istediğin kadar yaptığını söyle. Adamlar nasıl tek tuşla, çağrı cihazlarını patlatıp koca grubu yok etti. Onun gibi, sen istediğin gibi bak füze falan atarım, uçağım var derken, adamlar benim bir şey atmama gerek yok, ülkendeki araçların 3te1'i benim kontrolümdeki arabalardı değil mi. Tek tuşla bak bakalım hepsini diğer araçlara, köprülere, stratejik noktalara çarptırıp patlatıp bir anda komple ülkeni nasıl felç ediyorum diyebilir. Toplam 15 milyon araç var şu an ülkede. İleride bunun 5 milyonunun bu tarz bir araca dönüştüğünü düşünün. 5 milyon tane hareketli bir yere çarptırılabilir 2 tonluk bomba. İşte 1 günde taş devrine döndürme deyimi asıl o şekilde gerçekleştirilebilir.

• Habertürk TVyoutube
    #CANLI - Beyrut'ta Çağrı Cihazları Patladı 9 Kişi Öldü, 2800 Yaralı Var
    https://www.youtube.com/watch?v=V03JAKMWGrk
    Bir hafızamızı yoklayalım 2024 te bir anda beyrutta çağrı cihazları patladı 9 kişi öldü 2000 kişi yaralandı bu sadece çağrı cihazları ya telefonlar laptoplar birde araçlar üstünnde uzaktan taşıt tanıma sistemli çipleri israil demişlerdi düşünün ne olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknolojik hasta -- 9 Nisan 2026; 13:22:14 >

• teknolojik hasta T kullanıcısına yanıt

İsrail ve ABD onlarca yıldır bizim müttefikimiz. Sıkıntı yok. Arap, çin ve rus mallarına dikkat etsek yeterli

• Hacklemeyi savunmuyorum ama bu tür müdahaleler çok rahatsız edici. Ucu açık.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Satın alınmış bir araç satın alan kişinin mülkü olmuş oluyor. Firmanın bu yetkisiz müdehalesinin bence cezalandırılması gerekiyor.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.