Şimdi Ara

TESLA MODEL Y KULLANANLAR KULUBU 2023-2025 (2383. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
8 Misafir (3 Mobil) - 5 Masaüstü3 Mobil
5 sn
57.379
Cevap
1.397
Favori
3.891.250
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
105 oy
Sayfa: önceki 23812382238323842385
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: demircim

TL fonunda mı tutuyorsunuz?
    Evet, para piyasası fonu. Milyon üstü olduğu için nitelikli yatırımcı onayı aldım bankadan. Böyle olunca serbest fona yatırım yapabiliyorum. İçinde tahvil yok.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Aynı yolu geçen sene yaptım. Aslında 2-3 sarj diye dert etmeyin. Her 200-250 km de kısa kısa molalarda sarj alırsanız daha kısa sürede gidersiniz. %80 e kadar hızlı sarj eder. %80 sonrası sarj için beklemeyin bence. Eğer molanız uzun sürerse 80 'i geçersiniz. bu yolda bayağı sarj istasyonu var. Şimdiden iyi bayramlar dilerim.

ben de çok agresif ve hızlı kullanan biri değilim. o yüzden eski yol mantıklıymış gerçekten.

peki sarj istasyonlarını nereden takip ediyorsunuz? hangi uygulamaları kullanıyorsunuz? sarjdan önce pilleri ısıtmak şart mı? hiç bilgisi olmayan ve yeni alacak biri nereden başlamalı, nelere dikkat etmeli?

Ramazan bayraminda Istanbul Adana yaptim. Tam 45 dk benzin sirasi bekledi akrabam. Onun aracta idim. Benzin aldiktan sonra baska yerlerde de durmak zorunda kaldik. Maluk cocuklar... Elektrik sarj istasyonlarinda bos yerler vardi yol boyu. Belki ciktigimiz saat sebebiyle oyleydi ama ben takmiyorum. Bayramlarda ozellikle bir yer bulmak o kadarda zor degil. Ha cok sanssiz olursunuz rotanizdaki istasyonlarda bozuk olan, calismayan olur o zaman onlarin yuku de digerlerine biner ona birsey diyemem ama sahsen dedigim gibi 2-3 uzun yol icin bu zevki asla birseye degismem.

İlk önce evden sarj imkanı varsa çıkış şarjınız yüksek olsun. Direk otobana gireceğinizden %100 ile çıkabilirsiniz. Gerçi %100 yapınca %95 'e kadar rejenerasyon yapmıyor ama olsun. Gideceğiniz istikamette varsa en uygun sarj TESLA SC 'dir. Hala 7.10 TL KW 'ı. Haritadan SC sarj seçince yaklaşınca otomatik pili ısıtıyor.

Her ihtimale karşı büyük sarj firmaların uygulamalarıda kurulu olsun. Örnek: ZES, Enyakıt, Trugo, Beefull, Lumicle, Aksa v.s

Lixhium uygulamasını kurun ve inceleyin. Tüm sarj firmaları var altında. Yol tarifi v.s de şarja göre yapabiliyor.

ABRP uygulamasınıda öneririm.

Belli bir süre kullanınca sarj hiç sıkıntı olmuyor. Sen aracı beklemiyorsun araç seni bekliyor :) Uzun yolda eğer zamanınız yoksa %80 sonrası çok yavaş dolduğundan hiç beklemeyin. Kısa kısa şarjlar yolu daha hızlı bitirmenizi sağlar.

Yaklaşık bir saat önce henüz 160kmdeki aracımla ben de sizinle aynı şekilde fren problemi yaşadım. Dik bir yokuştan inerken Arabanın freni birden boşaldı tutmadı rejen sayesinde aracı yavaşlatıp boş alana manevra yaptım ve durdurdum.

Yaklaşık 40 dakika servise ulaşmaya çalıştım çalışma saatleri dışında olduğumuz için yurt dışına bağladı sistem beni. Derdimi anlattım acil yardım talep ettiğimi söyledim 4 kez aradım ve yaklaşık 40 dakika sonra beni aradı Türkiye'den bir acil yardım ekibi.

Ekip önce aracı resetledi daha sonra birkaç işlem daha denetti sonuç alamayınca çekici yönlendirdi.

Bu sırada telegram grubundan Emre Bey aynı sorunu kendisi de yaşadığını ve aracı tamamen kilitleyip bir süre bekledikten sonra düzeldiğini iletti ben de aynı şekilde aracı kilitleyip araçtan çıktım ve bir süre sonra sorun düzeldi.

Yarın aracı götürüp servise bırakacağım gelişmeler hakkında tekrar bilgi veririm.

Teslimat anından itibaren frenlerim çok sertti zamanla alışır dedim ama bu olay başıma geldikten sonra fren yumuşadı kendine geldi umarım içerisindeki hava boşalmıştır ve sorun düzelmiştir İnşallah başkalarında yaşayacağı kronik bir sorun yoktur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Umitbjk -- 30 Mayıs 2025; 0:11:33 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Umitbjk kullanıcısına yanıt

Öncelikle geçmiş olsun hocam, bu fren problemi çok sık yaşanmaya başladı ve sonuçları çok ağır olabilirdi verilmiş sadakanız varmış. Elektrikli aracım olmadığı için bilmiyorum kusura bakmayın ama aracı rejenle tam olarak nasıl durdurabildiniz? Hızınız yüksek olsaydı yada kaçış imkanınız olmasaydı araç yine de rejen ile duracakmıydı? Birde yukarda bir arkadaş batarya %95 üstüyken rejen çalışmıyor diye yazmış böyle bir senaryoda ne yapılabilirdi hiç düşündünüz mü? Tekrar geçmiş olsun.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Normalde 160km de freni neredeyse hiç kullanmadım rejen çok iyi çalışıyor çünkü.

Yarın servis tarafından mutlaka bir tespit yapılmasını beklerim.Fren konusu diğer konulara benzemiyor maalesef.

Teşekkürler iyi dilekleriniz için.

Hocam aslında önemli olan sizin uzun yol alışkanlıklarınız. Ben bütün seyahatlerimde mutlaka 2 saate yakın mola veririm. Ama mesela benim bir arkadaşım var Marmaris’e beraber giderken yolda bir kere bile durmak istemedi, yalvar yakar bir kere ihtiyaç molası verdirdik. Mola vermeden sürekli olarak araba kullanan insanlara göre değildir elektrikli arabalar. Mola vermeye alışık olan insanların hatta tek derdi ne oluyor biliyor musunuz uzun yolda? Yemeklerini yerken arabalarının şarjı bitiyor mecburen kalkıp gidip çekmek zorunda kalıyorlar.

Şehir içinde ise evinizde şarj unitedi var ise problem olmuyor. Zaten bir günde 350 400 km taksi şoförü değilseniz yapamıyorsunuz. Ancak evde bu imkan yoksa bazen can sıkıcı olabiliyor elektrikli arabalar. Sabahleyin kalktınız bir yere yetişeceksiniz bir bakıyorsunuz şarjınız yok. Dikkatli ve planlı davranmak gerekir.

Her zaman söylemişimdir, benzinli araç kullanırken senede bir kere bile olsa benzini bitip yolda kalan türden insanlar asla asla elektrikli arabalara bulasmasinlar.

Tabi tüm bunlar haricinde ise bir fiyat Egea’dan sadece 400.000 TL daha fazla para vererek aldığınız araba size inanılmaz teknolojiler sunuyor. Özellikle Tesla kullanan insanlardaki memnuniyet oranları çok çok yüksek. YouTube’da falan bir tezsanın bütün güzelliklerini size gösteriyorlar ki düşünün daha göstermedikleri bile Türkiye’de bir çok şey var. Mesela bu arabaları Telefonunuzdaki takvime bile bağlayabiliyorsunuz. Daha da fantezik söyleyim isterseniz kalp atışlarınızı bile arabaya bağlayabilirsiniz.

Sonuç olarak bu aracın size sunduğu şeyler sayesinde şarj için bir ufak mola verme derdini hatırlamıyorsunuz bile. Kullanıcı memnuniyeti bu kadar yüksek bir araba ben daha görmedim. Hatta bırakın arabayı bir cihaz görmedim diyebilirim.

Bakın mesela Elon Musk tarafından yapılan bir açıklamada Tesla araçlara yakın bir zamanda Grok yapay zekanın ekleneceği söylendi. Düşünün bir arabanız var ve siz yolda giderken onunla sohbet edebileceksiniz. Aracın bütün kontrollerini yapay zeka ile aktif hale getirebileceksiniz. 2025 yılı içerisinde planlanıyor bu FSD ile beraber.

Diğer markalar bu teknolojilerin artık çok gerisinde kalmaya başladı. İşte bu sebeple zaten Tesla dünyanın en değerli otomobil markası. Ve geleceği de çok parlak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkans -- 30 Mayıs 2025; 1:37:40 >

• Can sıkıcı bi durum fren konusu şöyle bildirimler var işe yararmı bilmem

Acil Frenleme
    Acil durumda fren pedalına sonuna kadar basın ve çekişin düşük olduğu zeminlerde bile sıkıca basınç uygulamaya devam edin. ABS mevcut çekişe göre her tekerleğin fren basıncını değiştirir. Bu sayede tekerlekler kilitlenmez ve mümkün olduğunca güvenli şekilde durursunuz.
    Aracı durdurmak için alternatif bir yöntem gerekirse frenleri uygulamak için dokunmatik ekranın sürüş modu şeridindeki Park düğmesini basılı tutun ve düğme basılıyken tahrik torkunu kaldırın. Dokunmatik ekranı kenarından yolcuya doğru kaydırarak sürüş modu şeridini görüntüleyin.
    UYARI
    Fren pedalına bastıktan sonra ayağınızı kaldırmayın. Bu durum ABS'nin çalışmasını etkiler ve fren mesafesini artırabilir.

Hidrolik Fren Zayıflama Desteği
    Model Y araçta hidrolik fren zayıflama desteği bulunur. Bu özellik, fren performansının düştüğü durumlarda fren sistemi basıncını ve ABS aktivitesini takip etmeye yardımcı olur. Fren performansının düştüğü tespit edilirse (ör. fren zayıflaması nedeniyle veya soğuk ya da yağışlı havada) bir ses duyarsınız ve frenlemede güçlü bir artış fark edersiniz. Normalde yaptığınız gibi frene basın ve pedalı serbest bırakmadan veya pompalamadan basmaya devam edin.
    DİKKAT
    Acil durumlarda frenler düzgün çalışmıyorsa Model Y aracınızı durdurmak için tavan konsolundaki ya da dokunmatik ekrandaki Park düğmesini basılı tutun. Mutlaka gerekli olmadıkça aracı durdurmak için bu yöntemi kullanmayın.
    UYARI
    Her zaman önünüzdeki araçla aranızdaki güvenli mesafeyi koruyun ve tehlikeli koşullarda sürüş sırasında dikkatli olun. Fren diski silme ve hidrolik fren zayıflama desteği özellikleri, frene yeterli ölçüde basılmasının yerine geçmez.

Hidrolik Takviye Desteği
    Model Y araçta fren pedalına basıldığında frenleri etkinleştiren bir fren takviyesi bulunur. Hidrolik takviye desteği, fren takviyesi çalışmadığında mekanik destek sağlar. Fren takviyesi arızası tespit edilirse fren pedalı mesafesi artar ve fren pedalına bastığınızda ses gelebilir. Aracı dikkatli kullanın ve yoldaki diğer kullanıcılarla aranızdaki güvenli mesafeyi koruyun. Fren pedalı tepkisi ve fren performansı azalabilir. Fren mesafeleri artabilir.

• Kartel1 K kullanıcısına yanıt
    Fren konusu ciddi bir sorun. Dediğiniz senaryoda aklima gelen otopilota alıp hızı düşürmek. Tesla, Model Y Juniper’de fren sistemini tamamen yeniden tasarlamış. Yeni sistemde, iki bağımsız ana fren silindiri bulunuyor. Sürücü Kontrollü Silindir: Sürücü tarafından manuel olarak kontrol edilen silindir. Otonom Sürüş Silindiri: Autopilot veya Full Self-Driving (FSD) modundayken, aracın bilgisayarı tarafından kontrol edilen silindir. Bu yapı sayesinde, araç otonom modda fren yaptığında fren pedalı fiziksel olarak hareket etmiyor. Bu da sürücünün müdahale etmesi gerektiğinde pedalda beklenmedik bir pozisyon değişikliğiyle karşılaşmamasını sağlıyor. Bu şekilde bir bilgilendirme var yeni bir şey denemişler ama başımıza bir şey gelemese iyi.

Arkadaşlar merhaba aynı sorun benim de başıma geldi. Yeni kasalarda fren sıvısı sensörünun yerinin biraz daha yukarda konumlanmasindan ( servis personeli bu şekilde bilgi verdi ve fotoğraflarıni gösterdi)hafif eğimli yerlerde özellikle aracın önü aşağı bakarken frene basıldığında arıza veriyor. Aracı kapatıp açınca düzeliyor. Serviste yapılan inceleme sonucunda 30 ml daha yağ sıvısı ilave yapıldığı söylendi. 2 gündür aracı zorlamama rağmen herhangi bir uyarı almadım. Hatta ilk kullandigim günlerdeki fren hissiyatsizligi geçti diyebilirim. Umarım kullanıcılar kötü tecrube yaşamadan sorunu halleder. Çünkü her aracta benzer durum var özellikle ilk teslim alanlarda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sunsea12 -- 30 Mayıs 2025; 6:29:54 >
  • sunsea12 S kullanıcısına yanıt

Geçmiş olsun hocam, siz ne zaman yaşadınız problemi?

Teşekkürler hocam. Sizede geçmiş olsun.Geçen cumartesi günü yaşadım problemi.( Arac hata verirken hafif rampada ışıklarda beklemek için frene basınca kendini kasarak frenden sesler gelmeye başladı. Kalkarken zorladı ve frenden sesler gelmeye devam ediyordu kenara bir şekilde çekip kapatıp açınca aracı duzeldi.)Haftasonu servis çalışmadığı için pazartesi günü aracı bıraktım Çarşamba günü de teslim aldım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sunsea12 -- 30 Mayıs 2025; 7:14:7 >
    Sizinde frenden tıkırtı sesleri ve titremeler oluyormuydu olay anında?

Ben aracı kapatıp çıktıktan sonra bile bu sesler geldi araçtan. Daha sonra aracı açınca herşey normale döndü.

Aynı sorunu mu yaşadık acaba ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sunsea12 -- 30 Mayıs 2025; 8:5:36 >

Günaydın,

Bu cidden çok tehlikeli bir durum. Geçmiş olsun. Bu hafta yaşayan 3. kişisiniz.

Hayir extrem bir duruma benzemiyordu. Cunku pompalar saglamdi ve hepsi calisiyordu. Dedigim gibi belki yola cikma saatine bagli yasanan bir kalabalikti. Bana denk geldi. Yoksa her petrol istasyonunda ayni yogunluk yoktu. Cok yogun yerlerde vardi, orta duzey olanlarda.

O yuzden yola cikmadan yapilacak ufak bir inceleme hangi sarj istasyonlarinda daha fazla yogunluk oldugunu gosteriyor zaten. Planlama ona gore yapilirsa hic bir sorun yasanacagini dusunmuyorum. Tabi bu bayram gibi uzun yol ihtiyacinin cok oldugu durumlar icin. Yoksa normalde bos istasyonlarin orani cok daha fazla oluyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cmkrcn -- 30 Mayıs 2025; 8:33:26 >

geçmiş olsun, aracı ne zaman almıştınız, bundan sonraki gelen partideki araçlara önlem alınıyor mu acaba sorun için

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.