Şimdi Ara

Tertibatlı ehliyet süreci hakkında.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
2
Favori
7.014
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Güncelleme 15/01/2018

    Aşağıdaki süreçlerden sonra Ehliyet kursuna yazıldım. Her kurs olmuyor tabi, size verilen rapora uygun araca sahip bir kurs olacak. Tertibatlı araç olduğu için normal kurs ücretinden biraz fazla para alıyorlar.

    E-sınav yapılıyor, gittiğiniz okulda tablet üzerinden yapıyorsunuz sınavı, sınav harcı 70,00 TL 82017 için). Sınavı geçtim, şu an direksiyon eğitimlerim devam ediyor. Eğitim bitince, direksiyon sınav harcını da ödeyip, direksiyon sınavına gireceğim.

    Ek: 26.01.2018 Cumartesi direksiyon sınavına girdim, çok şükür sınav iyi geçti. Kurstan sertifikamı alıp, ehliyetimi çıkartacağım.




    Arkadaşlar merhaba,

    Sağ bacağımda çocuklukta olan bir kaza nedeniyle hareket kısıtlılığı var. Bu nedenle bugüne kadar ehliyet almadım. (Mevcut aracımızı eşim kullanıyor)

    Ama bende epey heves ettim ve bu şartlar altında nasıl ehliyet alır/araç sürerim diye biraz araştırdım.

    Araştırdığım kadarıyla (sağ ayak sorunum olması hasebiyle) gazı sol ayağa geçirilmiş otomatik araç kullanabilir raporu almam gerekiyor. Bu raporun ÖTV den muaf araç almak gibi bir avantajı da oluyormuş.

    Şimdi süreci bir türlü anlayamadım. Kimisi ötv den muafiyet için ayrı rapor, tertibatlı araç için ayrı rapor alınacak diyor, kimisi doğrudan devlet hastanesine başvurulacak diyor, kimisi önce aile hekiminden sevk alınacak diyor. Ve anladığım kadarıyla 2016 başında da yeni bir mevzuat ile eski sistem değiştirilmiş.


    Yakın zamanda bu şekilde ehliyet alan var mı? Ya da bir tanıdığı almış olupta süreci bilen var mı? Yukarıda muğlak kalan konuları aydınlatır, süreci adım adım belirtirseniz çok sevinirim.




    EK BİLGİ: İHTİYAÇ DUYACAKLAR İÇİN SÜRECİ AŞAĞIYA YAZIYORUM ARKADAŞLAR;

    İlk Başvuru Yeri:

    Sürücü ve Sürücü Adayı/ Engelli Sürücü ve Sürücü Adayı vatandaşlarımız, ilk başvurusunu Pratisyen Tabip/Aile Hekimlerine yapacaklardır. Genel sağlık durumuna ilişkin yazılı beyanı alınarak ilk muayenesi Aile Hekimi tarafından yapılan Sürücü ve Sürücü Adayının, Yönetmeliğe göre yapılan muayenesinde sürücülüğe engel hali olmayanlara muayeneyi yapan Pratisyen Tabip/Aile Hekimi tarafından uygun Sürücü Adayları ve Sürücüler İçin Sağlık Raporu Formu 1. ve 2. Kısmı doldurularak rapor düzenlenecektir.

    Uzman Tabip Muayenesi:

    İlk başvuruyu değerlendiren Pratisyen Tabip/Aile Hekimlerince hakkında karar verilemeyen veya sürücülüğe engel hali olduğu düşünülen sürücü/sürücü adayının, muayene bulguları ve sevki uygun görülen uzmanlık dalları belirtilerek, ilgili uzman tabip/tabiplere yönlendirilecektir.Sevkte belirtilen ilgili uzman tabip/tabipler tarafından sürücü/sürücü adayının Yönetmeliğe uygun olarak muayenesi yapılarak, sürücülüğe engel hali olmayanlara, Sürücü Adayları ve Sürücüler İçin Sağlık Raporu Formunun 3. Kısmı, sürücü belgesi sınıfı ve varsa kısıtlara ilişkin kod numaraları (Sürücü/Sürücü Adayı ve Araçlara ilişkin Kod Tablosu (EK-2), (aTabipler tarafından Kullanılacak Kodlar))belirtilerek Rapor düzenlenecektir.Uzman Hekim Muayenesinde Ehliyet İçin Muayene tanısının girilmeli, hekimin kanaatine göre “sürücü olamaz”, “birinci grup sürücü olur”, “ikinci grup sürücü olur” kutucukları işaretlenmelidir.

    Özel Tertibatlı Motorlu Araç Komisyonu Değerlendirilmesi:

    İlk başvuruyu değerlendiren Pratisyen Tabip/Aile Hekimlerince, uzman tabip/tabiplerin değerlendirilmesi için sevk edilen Sürücü ve Sürücü Adayı vatandaşlarımızın; İlgili uzman tabip/tabipler tarafından muayenesi yapılarak, kişinin özel tertibatlı araç kullanması gerektiği durumlarda ilgili uzman tabip/tabipler tarafından Sürücü Adayları ve Sürücüler İçin Sağlık Raporu Formunun 3.kısmı; Tanı, sürücü belgesi alabileceği ve özel tertibatlı araç kullanabileceği belirtilerek, kod ve sürücü belgesi sınıfı yazılmadan İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulacak komisyona sevk edilecektir. Özel tertibatlı araç kullanması uygun bulunan vatandaşlarımızın raporlarına karar kısmına ‘’İl Sağlık Müdürlüğü Özel Tertibatlı Motorlu Araç Komisyonuna sevki uygundur’’ ibaresinin yazılması gerekmektedir.

    Komisyon Tarafından Verilen Karar kısmı:

    Sağlık Raporunun IV. Kısmı İl sağlık müdürlüğüne gidilerek il sağlık müdür yardımcısı veya görevlendireceği il sağlık müdürlüğü
    görevlisinin başkanlığında kişinin sağlık raporunda belirtilen tanı ile ilgili branş uzmanı/uzmanları ve valilikçe kamu kurum/kuruluşlarından veya ilgili meslek odalarından görevlendirilecek bir makine mühendisinden oluşan komisyon tarafından belirlenecek özel tertibat kod numarası ile hangi sınıf sürücü belgesi alabileceğiniz aynı sağlık raporunun ilgili bölümüne yazılır. Bu komisyon il sağlık müdürlüğünce uygun görülen ilçelerde de oluşturulabilir. İl sağlık müdürlüğü tarafından ihtiyaç duyulması halinde bu Komisyona elektrik mühendisi dâhil edilebilir. Komisyon tarafından, aracın tadil edilmesini müteakip sürücünün aracı kullanıp kullanamadığı kontrol
    edilebilir.

    Daha sonra bu belgenizle birlikte bu koda uygun ehliyet verebilecek bir sürücü kursu bulup, kaydınızı yaptırıp gerekli yazılı/uygulamalı sınav şartlarını yerine getirdikten sonra ehliyetinizi alabiliyorsunuz. Ama bu aşamada ÖTV den muaf araç yine alamıyorsunuz.

    ÖTV muaf araç almak için ise:

    %90 altı engelliyseniz Tam teşekkülü hastaneden alınan engelli sağlık raporu(Raporda H sınıfı ehliyet alabilir, Özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi olacaktır.) Motorlu araç tescil belgesi(ruhsat) Araçlar için teknik donanım belgesi Proje raporu malül ve engelliler adına tescilli taşıtlarda mtv istisnası bildirim formu ilgili acenta tarafından vergi dairesine verilecektir. Engelli raporunuz ve H sınıfı ehliyetiniz ile bayilere gittiğinizde işlemleriniz yapılacaktır. ÖTV sizin adınıza satıcı tarafından devlete ödenen bir vergidir. Gerekli işlemleri satıcı yapacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 29 Ocak 2018; 15:4:21 >







  • Hocam engellilerin oluşturduğu platformlar var.Orada daha hızlı cevap alabilirsiniz.
    Ben 2013 yılında devlet hastanesinden almıştım, mevzuat değiştiyse yenisini bilmiyorum.

    Eskiden tek bir rapor ile hem ehliyet hem ötv'siz araç alınabiliyordu.Ehliyeti değiştirirken emniyetin istediği bir yazı var, bunu muhakkak raporunuza yazdırın.
    Her emniyet ister mi bilemiyorum ama işlem yapacağınız emniyet ile bir görüşün öncesinde.
    Sağlık kuruluna girerken bir dilekçe isterlerse "tertibatlı araç kullanablir,H sınıfı ehliyet alabilir" yazmanız lazım.Bu ibarelerden biri eksik olunca olmuyor.Burnumdan getirmişlerdi ehliyeti alırken.
  • ercument.cozer kullanıcısına yanıt
    Bugün Ankara İl sağlık Müdürlüğünü aradım, telefona bakan kişi (Bu raporu veren heyet kısmı ile görüştüm) doğrudan sürücü kursuna başvuracaksınız dedi.

    Olur mu öyle şey, rapor istiyorlar diyince o zaman aile hekiminden rapor alın bize müracaat edin dedi. Anlaşılan epey uğraşmam gerekecek.
  • MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt
    Ben yeni aldığım aracı vergiden düşürürken vergi dairesindeki görevli personel benim akrabamında bacağı sakat ondan düşülmedi senden niye düşelim demişti.
    Normal şeyler bunlar.Bu gibi durumlarda direk bimer'e yazın geç de olsa çözüyorlar.
  • ercument.cozer kullanıcısına yanıt
    İşi yapacak mevkilerdeki insanlar yapacakları işi bilmeyince vatandaş debelenip duruyor maalesef. Her işlemde durum buna yakın.
  • Arkadaşlar süreci resmi makamlardan ve kaynaklardan öğrendim, ihtiyaç duyabilecekler için ilk mesaja ekledim.
  • MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt
    Gayet açıklayıcı olmuş.
    Acaba eski raporları olanlara napacaklar? Gidip bir daha uğraştırmazlar umarım.
  • ercument.cozer kullanıcısına yanıt
    Eski sistemde alınmış ehliyetiniz var mı?
  • Var, ama daha yenilemedim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ercument.cozer

    Var, ama daha yenilemedim.

    Ercüment bey, sizin yapacağınız işlemlerde neredeyse benimle aynı.

    Aşağıdaki bağlantıda açıklayıcı olarak anlatılmış;

    https://ehliyet.co/adim-adim-yeni-ehliyet-icin-engelli-saglik-raporu-nasil-alinir.html
  • Vay anasını.Zamanında 1 hafta uğraşmıştım, yine uğraştıracaklar anlaşılan.
    Hadi ben yine iyiyim.Ağır aksak yürüyorum, durumu daha kötü olanlar napsın.
  • Bende sol bacak engeliyim (gazi) ötv indirimi için sadece bir kere fatih sultan mehmet hastanesine gitmiştim.
    Kimse bu kanunu bilmiyor Okadar çıktı gösterdim. Uğraşmıyorlar üzerlerinden atıyorlar sonrada bir daha gitmedim

    yazdıklarınız doğru çok sıkıcı ve uzun bir iş bende öyle sabırlı biri değilim vazgeçtim gittim otomatik dizel 2015 polo aldım :)
  • Arkadaşlar bugün itibari ile süreci başlattım;

    (Yanınızda mutlaka nüfus cüzdanınız ve fotoğraf olsun)

    1- Aile hekimine gittim, Ehliyet için rapor istediğimi ama durumum nedeniyle Uzman hekime sevk gerektiğini söyledim. Aile hekimi PC den raporun çıktısını aldı, "uzman hekim muayenesi gerekir" kutucuğunu işaretleyerek göz+ortopedi için sevk etti. (Herhangi bir ücret ödemedim)

    2- Tam teşekküllü devlet hastanesine gittim, Göz muayenesi oldum. Göz hekimi "Tashihle görmesi tam olup, sürücü olur" yazdı. Ortopedi hekimi muayene dahi etmeden, durumu görür görmez "komisyona sevki uygundur" yazdı. Raporu hastanenin Sağlık Kurulundan onaylattırdım. (75,00 TL ücret ödedim)

    ......... devam edecek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 27 Eylül 2017; 14:27:56 >
  • ./.

    Bugün Aile hekimi ve uzman tabiplerden aldığım raporu (komisyona sevk ibaresi olacak mutlaka) İl sağlık Müdürlüğüne teslim ettim. Rapora kimlik fotokopisi ekleniyor. 15 gün sonraya randevu verdiler, komisyona girmem için. (Herhangi bir ücret ödemedim.)

    ./..
  • ./.

    Bugün İl sağlık Müdürlüğünde komisyona girdim. Fiziksel muayenede durumu görmelerine rağmen, EMG çektirmemi istediler. EMG çektirip 2 hafta sonra tekrar komisyona gireceğim.

    ./..
  • ./.

    EMG çektirip, sonucunu bugün il sağlık müdürlüğüne teslim ettim.

    ./..
  • ./.

    Bugün tekrar heyete girdim. Kontroller ve EMG sonucuna göre;

    Sürücü için; 102 - 78 - 44 - 67

    Araç için; 10.02 - 25.08 - 25.09

    kodları ile birinci grup ehliyet alabileceğime dair raporu aldım.

    Bu raporla bir ehliyet kursuna yazılıp ehliyet alma işlemi kaldı.

    Umarım konunun ihtiyaç sahiplerine faydası olur.

    ./ ve ·
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.