Şimdi Ara

Telkari Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
542
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Telkari Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

    Telkari, gümüşün el ile özel olarak işlenmesi sanatına verilen isimdir. Telkari fabrikalarda işlenen gümüşe benzemeyen, küçük imalathane ve atölyelerde tamamen el işçiliği ile üretilen bir sanat dalıdır. Telkari öylesine ince bir işçilik ister ki tam bir el emeği göz nurudur. Ustanın ham gümüşü potada eritip işlemden geçirerek kendisi yaptığı iki veya daha fazla ince gümüş teli bağlayıp şekil vererek bir sanat eseri ortaya çıkartmasıdır. Ülkemizde en çok Mardin ilinin Midyat ilçesinde Telkari sanatı yaygın olarak yapılmaktadır. Ankara ilinin Beypazarı ilçesinde de telkari yapılıyor olsa da Midyat işi telkari çok daha ince bir işçilikle yapılan özel telkari ürünlerin merkezidir.

    Telkari Aksesuarlar Nasıl Yapılır

    Telkari işlemeciliği sanatı çok ince bir işçilik ile gümüşün usta ellerde şekil almasıdır. Telkari sanatında şu aşamalar gerçekleştirilir.

    Som gümüş potada eritilir.
    Eritilen gümüş tel haline getirilmek için delikli bir çelik olan hadde denilen presten geçirilir. Bu işlem yapılırken gümüş istenilen inceliğe ulaşıncaya dek özel penselerle çekilerek işlem tekrarlanır.
    Sonra muhtaç adı verilen ana iskelet kurulur.
    En son aşama motif yerleştirilerek yapıma başlanır. Bu son aşama oldukça sabır isteyen zor bir iştir. Lehim gümüşü eritip modeli bozacağından lehim kullanılmaz. Teller tamamen birbirinin içinden geçerek modeli oluşturmalıdır.
    Telkari Sanatı İle Neler Yapılır

    Telkari işlemeciliği daha çok takı ve aksesuarlarda kullanılır. Özellikle bayanlar için tam bir zarafet ve güzellik abidesi telkari takılar çok tercih edilir. Bayanlar için bileklik, künye, kolye, küpe, halhal, yüzük gibi çeşitli takılarda telkari sanatı kullanılır. Erkekler için de kolye, bileklik, yüzük ve tesbih yapılmaktadır. Bunun yanı sıra çeşitli tepsiler, sigara ağızlıkları, kemerler, silah kabzası, mücevher kutusu, şekerlik, fotoğraf çerçevesi, anahtarlık, kaşık, kibritlik, vazo, gondol, masa üstü isimlik gibi pek çok aksesuar telkari sanatı ile yapılmaktadır. Mardin’in Midyat ilçesinde ünlü olan Telkari sanatı kökeni yüz yıllar öncesine dayanan fakat güzelliğinden ve zarafetinden vazgeçilemeyen bir sanat eseridir. Midyat’a özel telkari ürünleri sitemizde çok uygun fiyatlarla bulabilirsiniz. Tüm telkari ürünlerimiz orijinal Midyat sanat eserleridir.

    E-Mağaza:www.midyatgumuskenti.com

    Midyat Gümüş Kenti

    Mağaza Tel: 0482 999 1992

    Gsm Tel: 0534 888 8897

    Adres: Akçakaya Mah. Ulus Cad. No:35 Gümüşçüler Çarşısı Gelüşke Hanı karşısı

    Midyat Mardin
    Telkari Nedir ve Özellikleri Nelerdir?







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.