Şimdi Ara

TELEKOM TEKELI HAKKINDA BIR YAZI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
107
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Akşam gazetesinden İsmail Küçükkaya'nın yazısı...
    <b>Gözler Telekom'da </b>

    Telekomünikasyon sektörü hareketli günler geçiriyor. Yılbaşına kadar bu tempo olanca hızıyla sürecek, 2004 ise dönüşüm yılı olacak. Sektörde şu anda Aria -Aycell birleşmesi, Telsim'in kaderi, Türk Telekom'un özelleştirilmesi ve Telekom tekelinin kaldırılarak sektörün liberalizasyona geçmesi ana gündem maddelerini oluşturuyor. Sektör kısa sürede müthiş bir farklılaşma yaşayacak.

    Dün önce Telekomünikasyon Kurumu'na, ardından Türk Telekom'a gittim. Kurum'da Aria-Aycell birleşmesi ve Telsim'in durumu nedeniyle kafalar karışmış. Siyasi iradenin tam saha presi nedeniyle GSM sektöründeki bu konsolidasyonun yapılabilirliği önemli ölçüde artmış ancak gelecekte ne gibi sıkıntılar yaratacağı konusunda sorular var. Kurul yöneticileri de kara kara 'ya ilerde bize hesap sorulursa?' endişesi taşıyorlar. Ayrıca 'Bu birleşme için sanki şirketlere özel kanun yapılmış görüntüsü oluştu' diye kaygı duyuluyor. Birleşmenin bazı alt unsurlarının çözümünde henüz formüller bulunmuş değil.

    Telsim'le ilgili aşağı tükürse sakal, yukarı tükürse bıyık misali bir durum söz konusu.

    Türk Telekom yönetiminin gözü kulağı bu iki konuya kilitlenmiş. İnanılması güç senaryolar konuşuluyor. Örneğin Aria-Aycell birleşmesinden sonra Telsim'in de katılacağı bir yapıdan bahsediliyor. Herkesin, duyunca inanamayacağı, büyük bir grubun da bu ortaklığı sahiplenmek istediği söyleniyor.

    Bir de yıllardır bitirilmeyen Telekom özelleştirmesine bakalım. Cumhurbaşkanı Sezer'in hisse senedine çevrilebilir tahvil çıkarılmasına geçit vermesinin ardından ekim ayı bekleniyor. Telekom'un özelleştirme takvimi ve stratejisi bir ay sonra belirlenecek. Bu stratejileri başka bir yazıda aktaracağım. Ancak bu konudaki senaryoyu bildireyim. Türkiye'nin önde gelen gruplarından Koç ve Sabancı Telekom'la yakından ilgileniyorlar. Telekom yönetimiyle de sıkı bir görüşme trafiğine girmiş durumdalar. Sadece Telekom özelleştirmesi değil, sektörle ilgili çok daha geniş bir ortaklık çerçevesini kapsayan görüşmeler sürdürülüyor.

    <b>Liberalizasyonda sürpriz...</b>

    Ocak ayında sektördeki Telekom tekelinin kalkması konusuna gelince...

    Sektörün tam liberalizasyonu sağlayacak bu düzenlemeyle ilgili kısa süre önce bir yazı yazmış ve erteleme sinyalleri aldığımızı belirtmiştik. Ulaştırma Bakanı Yıldırım şimdi erteleme olmasa bile kademeli bir liberalizasyonu düşünüyor. Bunda da Telekom'un değerini düşürmeyelim argümanını kullanıyor. Koç ve Sabancı'nın da Telekom'la ilgilenirken 'Bazı tekel hakları en azından 2-3 yıl daha sabit tutulursa Türk Telekom kolay satılır' görüşünü Telekom yönetimine bildirdikleri belirtiliyor. Dünya Ticaret Örgütü bu işe ne der bilinmez. Ancak sektörün aktörlerinin oyun planlarını yaparken bu sürpriz olasılığını da göz önüne almalarında fayda var. Hele Koç ve Sabancı, Telekom'da bire bir bu görüşleri aktardıktan sonra... <i>Burası Türkiye, yok öyle kolay serbestleşme....</i>







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.