Şimdi Ara

Tavuk kuluçka makinası yapımı (Fotoğraflı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
44
Cevap
0
Favori
78.344
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Şuan 3.nesil civcivlerimi :) aldığım makinamin her aksamını sizinle paylaşmak isterim.Kullandığımız tüm malzemeleri kendi imkanlarınızla temin edip yapabileceğiniz şeyler.Öncelikle bazı şeyleri kafanıza çok takıp işe başlamadan işi bıkmayın. Mesala biraz araştırdım otomatik yumurta çevirme sistemi yüzünden bir çok kişi vazgeçmiş yada 100lira verip hazır almış. Başka bir konu dijital termometre, buda çok kolay.Resimli anlatımla aşağıda mevcut. Biraz sabır biraz el yatkınlığınız varsa bu iş tamam. Sorularınız ve önerileriniz için pm atın yada mu_tan29@mynet.com

    İLK OLARAK KULUÇKA MAKİNASININ FOTOĞRAFLARININ LİNKLERİNİ VERİYORUM

    YALITIMLI KUTU http://img80.imageshack.us/img80/1528/elyapmkulkamakinas.jpg
    KUTU İÇİNDEN GÖRÜNÜM http://img130.imageshack.us/img130/3459/kuluckamakinasi.jpg
    HAVALANDIRMA DELİĞİ http://img689.imageshack.us/img689/9946/hpim2151.jpg
    TERMOSTAT http://img689.imageshack.us/img689/4402/hpim2152.jpg
    OTOMATİK DÖNDÜRME SİSTEMİ http://img19.imageshack.us/img19/1029/hpim2138h.jpg
    DİJİTAL TERMO METRE http://img690.imageshack.us/img690/302/hpim2108.jpg
    CİVCİV RESİMLERİ http://img137.imageshack.us/img137/3972/hpim2207.jpg

    1.Yalıtımlı kutu
    2.Isıtma
    3.Nemlendirme&Havalandırma
    4.Otomatik yumurta çevirme sistemi (otomotik) Zamanlayıcısız.
    5.Dijital termometre ***

    ARKADAŞLAR BÜTÜN KISIMLADA BİRAZ ESNEK OLUN, HER DENİLENİ VE HER DEĞERİ BİREBİR TUTTURMANIZA GEREK YOK.

    1.Kutum 30*30* 50 boyutlarında 29 yumurta kapasiteli. Resimde görüldüğ üzere en iyi şekilde ısı yalıtmını yapmaya çalıştım.

    2. ısıtma için 75watt ve 50wattlık ampul. ısıyı 37.5 derecede sabit tutmak gerekli. Bu konuda bi çok arkadaş para verip dijital termostat yada kuluçka makinası termostadı alıyorlar. Bence gerek yok, benimki elektrikli sobalardan söktüğüm gazlı termostat. Isının illaki tam 37.5 olması şart değil. 3 dere oynamasında bi mahsur olmaz..Bu konuyu kafanıza çok takmanıza gerek yok. Benim termostatım 36.1 da açıyor 38.9 kapatıyor. hurdacılardan 1 liraya veya evinizdeki elekrikli ısıtıcılardan söküp kullanabilirsini. elektrikli ısıtıcılardaki termostattın duyarlılığı yeterli hiç merak etmeyin.Yumurtaları koymadan önce herşeyi hazırladıktan sonra sitemi 2 saat filan çalıştırınki termostadın ayarın tutturabilesiniz. termostatı kutunun dışına koyarsanız nebden etkilenip bozulmaz.

    3.nemlendirme ve havalandırma: 75watlık olan su kutusunu içinde suyu ısıtıp nem sağlıyor,50watt lık havayı ısıtıyor. Yaklaşık 1 litrelik suluğum var.Yukarıdaki ilk fotoğrafda da gördüğünüz üzere üst kısımdaki o kırmızı kutuyla makinayı hiç açmadan içine su koyabiliyorum. Havalandırmayı yaklaşık 2cm karelik(Tırnağınızın üst bölümü) delikden havayı içeri çeken fanla sağlıyorum. Pis havanın dışarı çıkması için daha ufak bir delikle sağlanıyor. Bu delikler kutunuzun ebatıyla alakalı olsada çok çok önemli değil. Her ebat için buna yakın bir delik açın. Çok büyük olup içerideki havayı hemen soğutmasın. Fan bilgisayar fanı, eski pc veya eskici pazarında 50kuruş. hurdacıda bedava.

    4.Otomatik yumurta çevirme sitemi... En zor sanılan bölüm. Öncelikle bu kısımda bana yardım eden babama teşekkürlerimi iletiyorum. yumurtalar günde en az 6 defa veya saat başı 45 derece dönmeliymiş. bu konuda herkesin kafsına takılan zamanlayıcı. otomatik çevirme sistemi için 220 volt 6devir/dakka olan bir motor kullandım. 220 voltluk küçük ve az devirli bir dinamo bulmak çok zor olsada bazı gereçlerin içinde mevcut. ben süslü duvar saatinin ışıldağındaki dönen motoru aldım. siz isterseniz 9voltluk veya daha küçük motorlar mevcut bunları kullanarak bu sistemi yapabiliriniz. zamanlayıcıya gerek duymadım dişli sistemi ve tren tekeri mantığıyla yaptım.Ayrıntılar yukaıdaki fotoğrafta mevcut. Dişlileri bozuk teyp yada televizyon tamircilerinden alabilirsiniz. Yumurtalar çok hassas dönmesine gerek yok, bu konuyu kafanıza takmayın.
    size fikir vermesi açısından şunuda ekleyeyim, zamanlayıcılara para vermenize gerek yok. elektrikli oda spreylerinde zamanlayıcı mevcut onları kullanabilirsiniz.

    5.dijital termometre almanıza gerek yok. bildiğiniz üzere masa kalemlikleri veya benzeri masa aksesuarlarında saat tarih gün ısıyı ve benzeri bilgileri gösteren kalemlik benzeri eşyalar oluyor. genelde firmalar reklam amaçlı bunları müşterilerine veriyor. benimki herobaby idi:) bunun içini açtım ve içinde ısıyı ölçen küçük parçacığı lehim makinası ile söktüm ve aşağıdaki resimdeki gibi araya uzunca bir kablo lehimledim. maksat şu, eğer cihazı direk ısıyı ölçmesi için makinanın içerisine koyarsanız nemden hemen bozulur. bunu engellemek için kabloyla uzattığımız parçacıgı makinanın içine cihazı dışarı koymalıyız.

    resimlerde de gördüğünüz 2.nesil tavuk cİvicivlerimin ardından şuanda makinamda ördek yumurtası pişiyor:) inşallah 31Aralık2009 da çıkıp 2010 yılına merhaba diyecekler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mu_tan29 -- 10 Aralık 2009; 17:05:54 >







  • Bu makineden verim alacağını sanmıyordum taki yazdıklarını görene kadar Bende otomatik çevirmeyi Araba silgeç motoruyla yapıcam fakat 60d/dk. Bunu nasıl yavaşlatabilirim ve motoru saate bir defa otomatik olarak nasıl çalıştırabilirim onu bulamadım... Sizin bi fikriniz varmı?
  • forumdaşım sen 1 e 3 oranında 8 adet dişli kullaman lazım. ben olsam bole yapardım. İlk verdiğim resimlerde de var ama ben bir kez daha çizdim, resim aşağıda.şayet illaki zamanlayıcı kullanmak istersen elektrikli oda spreylerinde var elektronikçierde satıladan ucuza geliyor. 2 adet kullanman gerekiyor çünkü elektriği hep aynı yöne veriyor. ve 2 adette swic lazım size. ama zamanlıyıcılı sistemi kurmanı tavsiye etmem karışık. Ayrıca bilmende fayda var silecek motorunun hız ayarını yapan parçayı kullanarak kızmen de yavaşlatırsan daha az dişli kullanırsın.


     Tavuk kuluçka makinası yapımı (Fotoğraflı)


     Tavuk kuluçka makinası yapımı (Fotoğraflı)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mu_tan29 -- 10 Aralık 2009; 17:05:07 >




  • O kadar aramama rağmen hiç bir dişli bulamadım... Bu motoru yavaşlatan şey motorun neresinde acaba?
  • Otomatik çevirme sistemi için Motor.

    http://img189.imageshack.us/img189/1584/kulukaevirmedevresi1.jpg

     Tavuk kuluçka makinası yapımı (Fotoğraflı)



    http://img99.imageshack.us/img99/5306/kuluckamotordevresi.jpg

     Tavuk kuluçka makinası yapımı (Fotoğraflı)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okutkan -- 3 Ocak 2010; 21:55:20 >




  • sayın forumdaşım o motorun hız ayarını belli devire kadar düşüren malzeme muhtemelendirki aracın üzerinde kaldı. oto elektrikçilerde var. ama bu deviri 60 dan 10 düşürdüğümüzü düşünürsek yine fazla. 2 satte bir devir yapması lazım. Siz buna uyan dişli bulamadınız çünkü mili kalın. ok ozaman 5voltluk dinamolar (Motor) var deviri çok yüksekler ama onlar için dişli bulman çok kolay. tv yada teyp tamircilerinde var, yada bozuk elektrikli çocukların oyuncaklarının içinde var. dinamo zayıf olur diye düşünmeyin , çünkü dişli sistemi sayesinde motor devirini düşürüyoruz ama torkuda bir okadar artıyor. mesala dinamo 10gr kaldırabilecek güçte ise 1/5 dişliden 4 adet kullanırsak motor gücü 3000*10gr 30kiloluk tork kaldırma kuvveti elde ederizki bu çok çok fazla .. bu arada resimden gördüğüm kadarıyla siz ac akım veriyorsunuz motora, sizin motorunuz dc olması lazım. şayet dönmüyor ise araya bir tane diyot takmanız yeterli. tasarruf ampullerin buzuklarının içini kırıp alabilirsiniz. NF4007 yazar.




  • dişli ve dinamo resmi



     Tavuk kuluçka makinası yapımı (Fotoğraflı)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mu_tan29 -- 14 Aralık 2009; 11:46:47 >
  • Elimdeki motorlar. Büyük olan step motor. Elimde sürücü devre olmadığına bi işe yaramıyor..

    http://img257.imageshack.us/img257/5647/dili1.jpg

    http://img257.imageshack.us/img257/138/dili2.jpg



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okutkan -- 3 Ocak 2010; 21:57:29 >
  • arkadaşım onlar ikili dişli değil. fotoyu gönderdim bu dişliler oyuncak arabalarda ve hernevi elektrikli saaat vb. yani her şeyin içinden çıkarabilirsin. kalın güçlü lnalarını ve birbiri ile aynı dişli olanlarını seçmelisin. yoksa diş atlıyor. biraz daha sabredersem 2010 da civcivlerim çıkınca inşallah çevirme sistemi fotosunu yolarım.


     Tavuk kuluçka makinası yapımı (Fotoğraflı)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mu_tan29 -- 16 Aralık 2009; 18:56:39 >
  • Tamm Abi, saten makineyi şimdi yapmam. Nisan dan sonra elim boşalıyor...
  • asil_cerkes adlı arkadaşımın mail atarak sorduğu birkaç soru:

    Hocam merhaba bende kuluçka makinası yapıyorum sorularım var cevaplarsan çok makbule
    geçecek.

    1-) Fan içeri doğrumu üfleyecek? f
    2-) Termosta 38 dereceyi geçince mi devreye giriyor?
    3-) Büyük buzdolabına yapacağım. Nem için ne yapmam gerekiyor onundamı cihazı var
    derecesi falan?
    4-) Otomatik çevirme hakkında biraz daha bilgi verebilirmisiniz?


    Arkadaşlar kendi yaptığım makinama göre cevap veriyorum, bole bole olacak diye bir kural yok. Birazda kafanıza göre yapın yani kati şeyler yok.
    Cevap 1: Benim fan içeri üflüyor ama delik 2santimetrekare ancak. yaklaşık tırnagınızın üst bölümü kadar.
    2:termostadım genelde 38 küsürde kapıyor 36 da da açıyor. arkadaşlar tam 37,5 olacak diye birşey yok. bakın benimki kaç derece oynuyor yinede %70 arası verim alınabilir. tabi yumurtalar döllü ve en fazla 10 günlük olmalı.
    3: nem ölçer var ama ben kullanmıyorum:) gerek de yok zaten ... mesala istanbulda ortalama nem zaten %55 civarı .. bide siz içine geniş bir kabda su koyup içine kavanoz içinde bir ampul korsanız fazlasıyla yeter. nem fazla olur diye düşünmeyin problem olmaz. bu arad ben büyük buzdolabı tavsiye etmem onun içinde ısıyı eşit dağıtmak zor olsa gerek. en az 2 tane fan kullanmanızı tavsiye ederim.
    4:otomatik çevirme için yukarıdaki yazılanları okuyun. ayrıca elinizde malzeme varsa resimlerini atın herkes bir yorum yapar zaten...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mu_tan29 -- 17 Aralık 2009; 12:27:01 >




  • bu arada arkadaşım yeni dikkatimi çekti resimde az bi kısmı çıkmış,muhabbet kuş besliyorsun heralde, kitabın üstünde sadece ayak kısmı ve karın kısmı çıkmış



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mu_tan29 -- 18 Aralık 2009; 13:42:44 >
  • Konuyla alakalı değil fakat; Madem sordunuz bende bunu bi fotoraf ile cevaplayayım.. Aşağıda gördüğün gibi, güzel bi kuşum var:)

    http://img294.imageshack.us/img294/4766/dsacopy.jpg

    http://img171.imageshack.us/img171/8065/asdcopys.jpg



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okutkan -- 3 Ocak 2010; 21:56:47 >
  • mu_tan29 Yardımlarından dolayı çok teşekkür ederim gerçekten çok yararlı bilgiler paylaşıyorsun.
  • hocam kuşun çok güzelmiş maşallah. bizde balık bakıyoruz akvaryumda ama kuşlar bildiğim kadarıyla tez ölüyorlar?
  • Yanlış biliyorsunuz; Tam aksizne.. Muhabbet kuşları 15 yıla kadar yaşayabiliyorlar. Benim kuşum şuanda 1 yaşına bile girmedi:) Geçen sene bende balık beslemiştim. Fakat sonra balıkları bıraktım muhabbet kuşuna döndüm. Daha önceden tavşanlarımda vardı... Ama şimdi sadece kuşum ve tavuklarım var=)
  • Kuluçka makinası için buzdolabını kullandım fakat çevirme düzeneğini yapamadım.Otomatik basit birşey arıyorum.
  • Merhaba arkadaşlar şimdi konunuzu okudum ve gerçekten merak ettim diyelim ki bu makineden yaptım ve kullanıma hazır peki yumurtaları nereden temin edeceğim? Heralde marketlerde satılan yumurtalardan çıkartmıyorsunuzdur civcivleri. Bu konuda hiç bilgim yok merakımı maruz görün gerçekten merak ettim. Teşekkür ederim.
  • Markette satılan yumurtalar dölsüzdür. Yani civciv çıkması imkansız. Yumurta bulmakta zorlanmayacaksanız Kendi horoz ve tavuklarınız olması gerekir veya akraba komşularınızın olması lazım. Başka çözüm de yok gibi..
  • çevirme sistemi için yukarıdakinden farklı bir yöntem daha buldum. kuvvetli dişlileri olan bir masa saatini kullanarak her saat yada kendiniz şeçeceğiniz bir saat dilimine göre ayarlayabilirsiniz. Piili duvar satleri olmuyor çünkü anahtarı açıp kapayacak kadar kuvvetli değil. o eski kurmalı demir saatler var ya dedelerimizin vardı hani onlaradn bulun...



     Tavuk kuluçka makinası yapımı (Fotoğraflı)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mu_tan29 -- 22 Aralık 2009; 2:29:17 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.