Şimdi Ara

Tatsen Gold Çay 1 Kg 18.90 TL (Ücretsiz Kargo) (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
85
Cevap
10
Favori
6.394
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Negnem

    Hocam içtiğimiz siyah Rize çayı yapısı gereği belli işlemlerden geçmeden içilmez. Kimilerinin sandığı gibi yeşil çay yaprakları kurutulup paketlenmiyor. Çay fırınlarda belli sıcaklıkta ısıtılarak mayalanır. Çayı çay yapan aslında bu mayadır. Ben de bu konuda geniş bilgiye sahip değilim, kıvırma press palet vs makinalardan geçen çay, kalınlığına göre ayrılır. Buna numara olarak isim verilir. İçilmesi gereken çayda toz bulunmamalıdır, veya en az seviyede bulunmalıdır. Çay isimleri, bu toz ve büyüklüğünün farklılığından paketteki oranından gelir. Çayı etkileyen diğer unsur, nem koku almadan belli miktar paket veya çuval halde beklemesidir. Bekleme süreci çayı çiğ diye yorumlanan tattan kurtararak içimindeki uygun olan zamana getirir. Depolarda bekler bunun için. Kimi ara satıcılar, yeni paketleri alır koyar depoya, önceki yılların ürününü çıkarır satar. Diğer husus ise ilk hasat çayının (Mayıs), odunlaşma oranı daha az olduğu için yapraklar tazecik ve yumuşaktır. Bu hasattan yapılan çaylar yine diğer aylardan daha iyi olur. Tabii sizin hasat seçme şansınız yok markette.



    Tüm bu anlattıklarıma rağmen, iyi çayda en büyük etki çay değil su dur. Çay içeceğinin %99 u su iken başka bişey mantıklı olmazdı zaten. Kireçsiz, daha önce kaynayıp soğumamış, ve elektrik kaynağından uzak, gaz ateşinde veya mümkünse kömürde ısıtılması tadında anlaşılır fark oluşturur. Kettle kullanmayınız, mideye inecek suya elektrik şoku verip ısıtmayalım. Su iş tamamsa, ikinci faktör çayı demledikten sonra altını kaynatmak. Altı kaynarken buhar üst demlikteki çay demine vurur. Dem kısmı ısınıp, 100 dereceye yaklaşırsa çayda çözülmesini istemediğimiz bazı maddeleri çözer. Ve sonuçta mükemmel çay mükemmel su ve yöntem de olsa, çayınız acı olur Okadar net. Hani bazen açık çay içersiniz, satıcı taze olduğunu da iddia eder ya zehirlemiş gibidir. Farklı yöre çayı değilseniz sebep genelge budur. Dem kısmı porselende olursa daha d lezzetli olur. Tüm bunlardan sonra kaliteli çay kullanmaya gelir, yoksa sıraladığım işlemler uygulanmazsa siz en iyisini çayı alın yapın yinede tadı kötü gelecektir. Ama orta kalite çayla, doğru demleme yapılırsa yine de lezzetli olacak. Bunu bilmeyen son tüketici ise asıl lezzetin çayın kendinden kaynaklandığını sanar. Uzman değilim, sadece bildiğim kadarını paylaşmak istedim. Yanlışım varda bilen düzeltsin lütfen.

    Bilgileriniz için teşekkürler. Yani hocam ateşte demlik kısmını ayrı alt kısmını ayrı mı tutmak gerekir ?




  • rockername2 kullanıcısına yanıt
    Hocam ayrı da zor olur uğraşılmaz, alttaki suyu çay demlenene kadar kaynatmadan ısıtmak gerekir, kısık ateşte. Suyu azar azar ekleme yaparak. Üst demlik de hafif çapraz oturulacak şekilde konursa, buhar kenardan çıkar etkisi azalır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Negnem

    Hocam ayrı da zor olur uğraşılmaz, alttaki suyu çay demlenene kadar kaynatmadan ısıtmak gerekir, kısık ateşte. Suyu azar azar ekleme yaparak. Üst demlik de hafif çapraz oturulacak şekilde konursa, buhar kenardan çıkar etkisi azalır.

    Siz peki nasıl yapıyorsunuz tam olarak ? Önce suyu kaynatıp porselen demliğe döküp üzerine çayı ekleyip altına da ılık suyu koyup çapraz yapıp demliği öyle mi altın kaynamasını sağlıyorsunuz
  • Çayı üst demliğe koyup, kaynamış suyu demlik çeperine çarptırarak çaya doğru akıtıyorum. Çay yavaşça suyla buluşup bir kısmı kalkıyor. Sonra altı son derece kısıkken bir miktar, sonra alt kaynamaya yakınken bir miktar daha su çekip alt demliğe tamamlıyorum. Kaynamadan da buharlaşma olacağı için üst demlik tam oturmuyor ki buhar kenardan çıksın. Yaklaşık yarım saat e yakın yada biraz daha az bu şekilde demleniyor ve su demlemeyi tamamlamak istediğiniz süreye yakın kaynıyor. Normalde 15-20dk olarak ideal demleme süresi verilir ancak bizim Rize halkı arasında yaygın olan yarım saate yakın olan süredir. Bu husus biraz da kişinin damak tadı ile ilgili.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Negnem -- 10 Haziran 2017; 1:45:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.