merhabalar, hans rosling'e (2018 tarihli factfullness kitabında anlattığına) göre önümüzdeki 50 yılda başımıza gelecek 5 büyük bela sırasıyla; pandemi, finansal kriz, 3. dünya savaşı, iklim problemleri, çok aşırı açlık. pandeminin gelişi zaten 2018'den belliydi. bu yüzden millet, onları uyaran bill gates gibi insanlara saldırdı. aslında her şey ortadaydı. olana kadar da kimse sallamadı. şimdi de finansal kriz geliyor. gördüğüm nedenler; - gıda fiyatları artmasına rağmen üretim artmıyor. kapitalizm çalışamaz duruma geliyor. - fed faiz arttırdı. ve yine arttıracak. tüm dünyadan parayı çekiyorlar. bol para dönemi bitti. - kağıt para bitiyor. artık sanal paralara geçiliyor. bitcoin demiyorum. çin, abd, ingiltere sanal para basımına başlayacağını duyurdu. güven giderek azalıyor. - 4 kıymetli metal; gümüş, altın, paladyum gibi madenlerde çok fazla spekülasyon olmaya başladı. - dünya üzerinde borsalara olan güven sarsılıyor. zenginin para kaybetmeye tahammülü yok. kaybettiklerinde güçlerini kullanarak manipülasyon yapmaya başladılar. örnek: tesla, gamestop, hyundai, aliexpress, amazon, spacex. - seçimler giderek daha savunma politikası üzerine kurulu olmaya başladı. batıda sağ kesimler çok güç kazanmaya başladılar. savaş ortamını hazırlıyor ve faizlerin artmasına neden oluyor. - politika faizleri tüm dünya çapında artmaya başladı ve bunlar birbirilerini tetikliyor. - rusya-ukrayna, çin-tayvan, pakistan-hindistan çatışmaları giderek artıyor. bu da büyük bankaları savunma politikasına itiyor. bankalar banka olmaktan yavaş yavaş çıkıp tefeci durumuna dönüyorlar. zaten son 2 yıldır kar rekoru kırıyorlar. bu da aslında bir batışa hazırlandıklarının göstergesi. - global bir unicorn club'ı kurulmuş durumda. hiç bir geliri olmayan firmalar next google next facebook denilerek milyarca dolar değer ulaşıyor. tüm dünyada borsalarında çok fazla balon firma var. ilk resesyonda bir çoğu çökecek. bunlar bekleyen bir bomba. birisi dokunduğunda sırayla hepsi patlayacak. bu da etkinin çok yüksek olmasına neden oluyor. 1-2 günde trilyonlarca dolarlık piyasa çöküşü olabilir deniyor. - geçen sene michael burry büyük bir enflasyon için uyardı. her şey düzgün görünüyordu ama hepimiz yaşadık ki muhteşem bir enflasyon oldu. tüm dünyada enflasyon rekorları kırılmaya başladı. şimdi michael burry diyor ki "bu sadece başlangıç" "1999 tech bubble, 01-05 value revival, 2005 housing bubble, 2009 almond farms, 2020 COVID bottom, 2020 lockdown horrors, 2021 meme stocks, 2021 crypto leverage, 2021 inflation, 2022 not done yet, late 2022 ????" söylediğine göre 2022 sonlarına doğru başlayacak bir ekonomik kriz yaşayacağız. - bir çok borsa hisse sahipleri halen elinde tutuyor. zararda olmalarına rağmen elde tutmaya devam ediyorlar. bir durumda bu aşılacak ve satışlara başlayacaklar. işte burada katlanarak artan enflasyon riski çok yüksek. - faiz artımına kadar mevcut kredi kartı borçları, sadece bu sene 2 ye katlandı. tr de değil, tüm dünyada. 1 maaş yatmasa kredi kartını borcunu ödeyemeyecek insanlar yüzde 50'yi geçti. ve cidden bunu araştırdım. hiç bir iyi haber yok. bir tane yok. tüm dünyada sürekli ekonomik kriz konuşulmaya başlandı. her ne kadar tr de bu erken başlamış olsa dahi bir çok ülkede daha halka inmedi. halka indiğinde katlanarak artan panik havası ve çöküşler başlayacak ve sürekli devam edecek gibi duruyor. o kadar araştırdım bari forumda paylaşayım dedim. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 61gün -- 27 Haziran 2022; 23:46:3 > |
Bildirim