Şimdi Ara

Tarih Bölümü Okumak İsteyenler (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
38
Cevap
2
Favori
51.578
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • imperium kullanıcısına yanıt
    Hocam üzerinden uzun zaman geçmiş ama ben tarih bölümü okumak istiyorum 1 2 yıllık üniversite bitirdim yaş malum geçmeye başladı. Açıkcası tarih en iyi olduğum alan ve bu alanda ilerliyebileceğimi düşünüyorum. Aleste sadece sözel çözülmesinin yeterli olduğunu okudum. Elbette 4 5 yıla sistem degişecektir ama şuan bazı alanlarda 70 ustu alanlar öğretim görevlisi olarak başlıyor bu konuda bir bilginiz varmı
  • Hacettepe tarih
    2012-20 bin
    2013-27 bin
    2014-33 bin
    2015-35 bin
    Benim bu sene (2016) 28 bin girebilir miyim ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende tarihi çok seviyorum arkadaşlar. 1 yıl hazırlık + 2 yıl dış ticaret okudum sonra dgs ile iktisat bölümüne geçtim, iktisata uyum sağlayamadığım için 1 yıl gitmedim bu sene iktisatı tekrar alıyorum hemde 2. sınıftan başladı, bir kaç hafta sonra vizeler başlayacak ama oturup iktisat kitaplarına çalışmaya başladığımda okuyasım gelmiyor aklım başka şeylerle ilgileniyor. Ama bir tarih kitabını okumaya başladığımda kendimi kaptırıyorum. Bu Dış Ticaret, İktisat, bu bölümlere hep yönlendirmeler dışarıdan gelen tavsiyelerle girdim, arzularımı hayatıma değil önerileri hayatıma uydurmaya çalıştım, iç arzularımı geçmiş yıllara göre şimdi daha iyi hissediyorum, iktisat öğrencisi sayısı çok fazla her ilde üniversite açılınca iyice çoğaldı rekabetçi özel sektörde gelecekte pek mutlu olacağımı zannetmiyorum çalışma hayatı olarak staj ile özel sektördeki ofisli iş hayatını da bizzat gördüm, kamu rekabetçi olmadığından rahatmış ama girme garantisi yok artı sevmediğim meslekte ömür geçer mi verimli olabilir miyim?Dolayısıyla sevdiğim Tarihe bölümüne gidip Akademisyen olsam diye düşünceler dolaşıyor zihnimde, yaşım 22 4+2 ile 28 de yüksek lisans tarihten mezun olabileceğim. Tabii yarı zamanlı çalışarak okumam gerekir aile faktörünü düşünerek ama daha mutlu bir hayat geçirebileceğimi düşünüyorum. Yaş sadece insanoğlunun icat ettiği bir rakam önemli olan gelecekte mutlu olmak benim fikrimce. İzlediğim bir belgeselde Finlandiya'da ki bir matematik öğretmenine soruyorlar öğrencilerinizden gelecekte beklentileriniz ney diye dediği şu; gelecekte mutlu olmalarını istiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinan_604 -- 24 Ekim 2016; 12:55:51 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mustafadark

    quote:

    Orijinalden alıntı: imperium

    quote:

    Orijinalden alıntı: mustafadark

    Yahu aileye konuyu açtım açmaz olaydım,neymiş iş yokmuş.Adam Afyon üniversitesinde okuyor üstüne yüksek lisans yapmıyor elbette iş bulamaz.

    Ben Hacettepe tarih bölümünü istiyorum akademisyen-öğretim görevlisi olmak için.İyi ingilizce biliyorum.Her şeyim tam mesleğe ve tarihe sevgim de tam ama içime kurt düşürdüler iş bulamazsın atanamazsın diye.

    @
    imperium


    Hem Hacettepe hem de iyi derecede ingilizce biliyor ve yüksek lisans yolunu hedefliyorsan Tarih senin için biçilmiş kaftan.

    Tamam formansyon alıp liselerde atanması zor ama İyi bir üni de İyi derecede ingilizce bilen ve yük. lisans yapan birinin iş bulamaması gibi bir durum pek de söz konusu olmaz. Çok çok araştırma görevlisi olacağın zaman doğuda özellikle de yeni açılmış ünilerde kalıp akademik alanda yürüyebilirsin

    Ancak herşeye rağmen aileninde olurunu alman lazım yoksa peşini bırakmazlar oğlup ben sana demedim mi diye her gün sayıklar dururlar.

    Tarih okuyup iş bulamayanlar genelde iyi üni de okumayanlar, ingilizce bilmeyen- bölümü okumuş olmak ünili olmak için bitiriyorlar dolayısıyla bu vatandaşlar Tarih bölümünü Tarihçi olmak için okumadıklarından iş bulamıyorlar. Devletin eksiklikleri de bu arada var.Tekrar söylüyorum eğer çok iyi değilsen Tarih yanlış seçim olabilir. Tarih bölümünde lisede öğretmen olma dışında ya torpilin olacak ya da sen çok iyi hatta çok çok iyi olacaksın...

    Tarih alanındaki isteğimi başka hiçbir yerde bulamadım.Ne hukukta ne pdr'de tek yol Tarih :)

    Araştırmacı yapım mevcut özellikle tozlu kitaplardan okumayı ve araştırmayı çok seviyorum.İşte bir akademisyen bulup aileme getirmem gerekiyor.
    Bunların sandığı olay da şu benim babam emekliliği gelen bir polis,bunun yanına birçok genç geliyor.İşte iş bulamadık vs diye polis oluyorlar.

    Adamın gittiği üniversite Afyon Kocatepe Üniversitesi adam orayı minimum 324 puanla kazanmış üstüne üstün 2 yıl yüksek lisans yapmamış.Üstelik oradaki hocaların özelliği yok.

    Düşündüğüm 4 yılı dolu dolu ve en iyi ortalamayla bitirmek.Üstüne 2 yıl yüksek lisans yaparak uzman seviyesine gelmek.Ales'ten ve İngilizce sınavından %75 üzeri alacağıma inanıyorum.Çünkü inanan insan her şeyi yapar.Şu aileme örnek için bir akademisyen getirtecem mecbur.

    ne okudunuz hocam




  • Ahahahaha,şu anda tam burslu olarak(ücretsiz) özel bir üniversitede hukuk okuyorum.Şimdi bu bildiriyi görünce 2-3 yılın hayatımı bu kadar değiştiren kararlar aldırabileceği geldi.Aslında ben liseye yeni başladığımda hukuk okumak istiyordum.Daha sonra gençliğin getirdiği o heyecan ile tarih okumak istedim.Fakat daha sonra bunu bir hobi olarak da sürdürebileceğim bana birkaç akademisyenle görüşmemde söylendi.

    Ben de hukuk fakültesini tercih ettim.Çünkü bu bir ayrıcalık tıp gibi...

    Tek tavsiyem tarih okumamanız yönünde olacaktır.Gidin paranızı kazanabileceğiniz bir iş bulun,her halükarda tarihi öğrenme şansınız var.İngilizce biliyorsanız google hizmetinizde.

    İdealist olmak elbette gerekli fakat tek başınıza yaşayacak kadar para kazanamıyorsanız idealler yük olmaktan başka bir iş görmüyor.
  • Git İlahiyat Oku Yerin Daha Garanti Olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mustafadark M kullanıcısına yanıt
    Abi ben de tarih okumak istiyorum ama endişelerim senin gibi bu bölümü yıllardır istiyorum ve bunun için çalışıyorum gerçektende imkansız mı akademisyen olmak.beni bu konuda biraz daha aydınlatırsan minnettar olurum şididen teşekkürler 12. sınıfım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ahmetcevdet5454

    Abi ben de tarih okumak istiyorum ama endişelerim senin gibi bu bölümü yıllardır istiyorum ve bunun için çalışıyorum gerçektende imkansız mı akademisyen olmak.beni bu konuda biraz daha aydınlatırsan minnettar olurum şididen teşekkürler 12. sınıfım


    OKUMA
  • mustafadark M kullanıcısına yanıt
    iyi bir üniversiteye gitsem marmara ankara vb orada azmetsem çok çalışsam olmazmı karamsarlığının nedeni ne abi anlatır mısın
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ahmetcevdet5454

    iyi bir üniversiteye gitsem marmara ankara vb orada azmetsem çok çalışsam olmazmı karamsarlığının nedeni ne abi anlatır mısın

    ODTÜ mezunu bile olsan alacağın maaş belli yaşam koşulların belli.
    Bu karamsarlığımın nedeni tarih-akademisyen yolundan giden adamların halini görmüş olmamdır.Adamların halleri acınası.Dostum tarihi hobi olarak da okursun ama meslek edinemezsin.

    Yüzbinlerce insan senin dediğin gibi tarih bölümü okuyup liselere atanamıyor.Üniversitede de kalamıyorlar.Çünkü çok fazla aday var.Çok fazla mezun var.4-5 yılını feda edip iş bulamamak adama çok koyar benden söylemesi.
  • mustafadark M kullanıcısına yanıt
    tarih olmazsa kpssden bir iş bulurum böyle bir riski alırım diye düşünmüstüm ama o da sakat değilmi abi
  • mustafadark M kullanıcısına yanıt
    abi peki önerdiğin br bölüm var mı
  • Öncelikle Merhabalar.İstanbul Üniversitesi Tarih bölümünde okuyorum ve Fars Dili ve Edebiyatı Bölümüyle çift anadal yapıyorum.Tarih bölümü okumak isteyenlerin öncelikle idealist bir kişilik yapısına sahip olması gerekiyor.Çünkü bu bölüm cidden hiç basit değil yani sadece derste verilen makaleleri ve kitapları tam olarak okuyup anlamanız bile her gün saatlerce çalışmanız manasına geliyor.Fakat sadece derste verilenlerle yetinirseniz lisansüstü eğitimde ciddi sıkıntılar yaşarsınız.

    Bunun dışında en azından İyi seviyede İngilizce ve Osmanlı Türkçesi biliyor olmanız gerekiyor.Tabi Eskiçağ ve Genel Türk Tarihinde ilerlemek istiyorsanız Osmanlıca gerekmiyor ama bu defa işe başka diller giriyor.Bunun dışında hemen hemen tüm alanlarda Osmanlı Türkçesi bilmek gerekiyor.Cumhuriyet Tarihi bile çalışsanız yine Osmanlı Türkçesindeki kelimeleri bilmeniz gerekiyor.Çünkü 1950 yılına kadar yazılmış bir çok kitap Osmanlı Türkçesinde kullanılan kelimeler ile yazılmıştır.İngilizce ve Osmanlı Türkçesi bilmek sizi bir yere kadar getirir.Fakat kesinlikle yeterli değildir.İngilizce ve Osmanlıca Türkçesinin yanına en azından bir doğu dili öğrenmek gerekiyor.Doğu dili olmazsa bir Batı dili daha öğrenebilirsiniz.Ama Bir batı dilinin yanına Arapça , Farsça gibi bir doğu dilini eklemeniz tercih edilmeniz açısından daha çok faydalı olur.

    Akademide ilerlemek isterseniz şansınızın olduğunu söyleyebilirim.Çünkü Türkiye'de çok sayıda üniversite açıldı ve halen açılmakta.Üniversitelerdeki kontejanlar nicelik olarak dolmuş gibi gözükse de nitelik olarak dolmuş değildir.İlla Türkiye'de akademisyen olmak gibi bir zorunluluğunuz yok.Eğer ki iyi seviyede İngilizce bilirseniz ve kendinizi çok iyi bir şekilde yetiştirirseniz Avrupa ve Amerika'da da bu işi yapabilirsiniz.

    Tarih Bölümü okumak istiyorsanız belli üniversiteleri tercih edin.Akademik kadrosunun sağlam olması çok önemlidir.İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi , Marmara Üniversitesi akademik kadro olarak sağlam üniversitelerdir.Bir de bu yıl Araştırma Üniversitesi olan Üniversiteleri tercih edin.Çünkü bu üniversiteler lisans kontejanlarını azaltıp lisansüstü kontejanlarını artıracaklar ve ders içeriklerini değiştirecekler.Mesela bu yıl bizim bölüm değişime başladı.Seneye tam olarak uygulanmaya başlanacak.Üniversite seçerken Çift anadal imkanlarınında geniş olmasına dikkat edin.Çünkü Dil ve Edebiyat bölümü ile çift anadal yapmanız ya da sosyoloji felsefe gibi bölümlerle çift anadal yapmanızın size çok faydası olabilir.

    Son bir uyarı daha yapmak istiyorum.Üniversite'de göreceğiniz Tarih ile lisede görmüş olduğunuz Tarih bambaşkadır.Klasik olarak hoca gelip şu tarihte şu oldu hadi defterinize yazın demez.Her dersten 1 hafta evvel okuyacağınız makaleler ve kitaplar verilir onları okursunuz geldiğiniz zamanda kitaplardan ve makalelerden öğrendiğiniz salt bilgiyi analiz ederek Hoca ile karşılıklı konuşma ve soru cevap şeklinde ders işlersiniz.Belki şu anda Tarihi çok seviyorum diyorsunuzdur fakat bu sadece geçici bir heves olabilir.Çünkü bu bölüme akademisyen olmak istiyorum Tarih benim için her şeydir diye gelip pişman olan ya da formasyon alıp atansam yeter diyen çok kişi oldu.Bu bölüme girdikten sonra az uyuyup olabildiğince okuma yapacaksınız ve dil öğreneceksiniz.Bunun yanında kendinizi diğer sosyal bilimlerde de geliştirmeniz gerekiyor.Analitik bir düşünce yapısına sahip olmanız lazım.Hangi savaşın hangi yılda olduğu ya da anlaşma maddelerini ezbere biliyor olmanızın tek başına yeterli olmadığını söylemem gerekiyor.Analitik bir şekilde olaylara bakıp analizler yapmanız gerekiyor.




  • Dr.History kullanıcısına yanıt
    Abi analitik düşünceyi biraz tarih bölümü açısından açar mısın.benim düşüncemin analitik düşünce olup olmadığını nasıl öğrenirim.birde tarih bölümüne hazır olup olmadığımı nasıl anlarım ilber ortaylı en uzun yüzyıl kitabı var elimde çoğu kişi kitabı anlamadığını söylüyor. ben 12. sınıfım bu kitap gibi kitapları anlayarak okumam sence tarih bölümüne hazır olduğumu mu gösterir?tarih bölümünden bıkmayacağımı nasıl anlarım bu arada verdiğin bilgiler için çok teşekkürler o kadar araştırdım en net bilgiyi sen verdin sağol
  • ahmetcevdet5454 A kullanıcısına yanıt
    +1 herkes neredeyse her meslek için analitik düşünce deyip deyip duruyor. Mühendisliği falan geçtim sözele kadar herkesin diline dolanmış. Ben de merak ediyorum neyi kast etmek istediklerini.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Metin2nin Demircisi kullanıcısına yanıt
    Şimdi öncelikle bir soruyu ortaya atarsın mesela dersin ki "Anadolu'daki kalenderiyye, vefaiyye gibi tarikatların halkın üzerindeki etkisi ve Merkezi otorite ile ilişkileri nedir?" Bu soruyu ortaya attıktan sonra o dönemde Anadolu'ya gelmiş olan seyyahların gözlemlerini tahrir defterlerini ve yine aynı şekilde bu tarikatların temsilcilerinin yazdıkları bir mektup , eser vb. gibi kaynaklardan bunlarla ilgili bilgileri toplarsın.Farkındaysan bir çok kaynaktan farklı farklı bilgiler elde ettin ve bu kaynaklardan biri seyyahların gözlemlerini aktarırken, diğer bir kaynakta ise arazi kayıtları ile ilgili bilgileri elde edersin diğer kaynaktan ise bizzat tarikatın temsilcilerinin düşüncelerini elde edersin.Bunların hepsini en başta tasnif etmen gerekiyor ve bu farklı bilgileri ihtiva eden kaynaklarda geçen hadiseleri sorgulaman gerekiyor bu sorgulama aşamasında biz tarihçilerin yapabileceği yöntemde çapraz okuma yaparak bilgileri mukayese etmektir.Bu sorgulamanın neticesinde elde edilen bilgileri birleştirip bir eseri vücuda getirirsin.Yani biz Tarihçiler her tarihi kaynakta geçen bilgiyi veya rivayeti tarihi bir gerçek olarak kabul edemeyiz.Bu bilgilerin tamamını elde ettikten sonra tek tek bilgileri konularına göre ayırıp yani tasnif edip daha sonra çapraz okuma yaparak bilgilerin doğruluğunu test ederiz ve tabi ki elde edilen bu salt bilgileri yorumlayarak ve neden-sonuç ilişkisini kurarak bir eseri vücuda getiririz.Esasında yukarıda anlatmak istediğim buydu pek fazla zamanım olmadığı için tafsilatıyla anlatamadım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr.History -- 4 Ekim 2017; 11:55:27 >




  • ahmetcevdet5454 A kullanıcısına yanıt
    Tarih ile ilgili okuma yapıyor olman bu işin önemli ayaklarından bir tanesi.Çünkü bu bölümde ciddi anlamda çok fazla okuma yapılıyor senin şimdiden bu alanla ilgili okuma yapman ve bundan zevk alman çok çok önemli.Bunun dışında bu bölümden bıkmayacağını nasıl anlayabileceğini bilmiyorum çünkü çok subjektif bir konu yani bu bölümü her şeyden daha fazla sevip bırakan çok kişi olduğu gibi öylesine gelip bölümü sevende çok kişi oldu.Bunun kararını sen vereceksin.Çünkü her iki örneği de görmüş biri olarak tamamen kişinin kendisi ile ilgili bir konu olduğunu düşünüyorum.Mesela bölümün sana hitap edip etmediğini anlamak istiyorsan tarih bölümlerinin ders programlarına ulaşabilirsin oradaki derslere bakabilirsin ve bunun neticesinde sana hitap edip etmediğini anlayabilirsin.Bir de sana tavsiyem ismi ön plana çıkmış tarih bölümlerini tercih et çünkü başka tarih bölümlerinde okuyan arkadaşlarımdan biliyorum ciddi anlamda çok pişmanlar bilhassa hocaların davranışlarından çok şikayetçiler.Ders içerikleri zaten kötü. İ.Ü. Marmara, Ankara DTCF, Boğaziçi gibi yerleri tercih edebilirsin.Tarih konusunda Türkiye'deki ünlü Akademisyenler bu üniversitelerde oldukları için bunları tercih et.Çünkü kötü bir Üniversitede Tarih bölümü okuyup bölümü sevdiği halde bırakan çok kişi oldu.Bölümden bıkmamak için bölümü sevmek kadar Üniversite ve Akademik kadroda çok önemli.

    Örneğin Bizim bölümün ders müfredatı aşağıdaki linkte mevcut
    http://ebs.istanbul.edu.tr/home/dersprogram/?id=1146&yil=2017



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr.History -- 4 Ekim 2017; 11:58:13 >




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.