Şimdi Ara

Tarih Bölümü|Hangi Üniversite|Ne Yapmalıyım?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
10
Favori
6.456
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar. Bugün bildiğiniz gibi sınav sonuçları açıklandı ve sözel gruptan olanların da kafasında tarih bölümüne gitmek gibi bir düşünce illa ki vardır. Size olabildiğince tarih bölümünden, ne yapmanız gerektiğinden, iş imkanlarından ve üniversite tercihlerinden bahsedeceğim. Üniversite tercihlerini önemsediğim için onu en sona bırakıyorum.


    İş İmkanları Nelerdir?

    İş imkanları dar gibi görünüyor. Tabi kafanızı kullanmazsanız. Sıradan bir eğitim-öğretim hayatının ardından pek de zorlanmadan üniversitenizin vereceği bir ''Formasyon'' ile liselerde öğretmen olma imkanı elde ediyorsunuz. Ortaya yakın bir İngilizce, bir yüksek lisans ve biraz da kendinizi geliştirirseniz kolejlere girmeniz pek zor olmaz. Orada daha iyi maaşlar alabilirsiniz. Yine aynı kriterler ile askeri liselerde de tarih öğretmenliği yapabilirsiniz. Eğer öğretmen olmak istiyorsanız yazının bundan sonraki kısmını okumanıza gerek yok.

    Bir diğer seçenek üniversitelerde okutman olmak. Bunun için yapmanız gereken mezun olduktan sonra Atatürk İlke ve İnkılapları Enstitüsü'nde yüksek lisans yapmak ve göreve başlamak. Ardından da görevi sürdürürken doktora yaparsınız ve akademik kariyerinize devam edersiniz.

    En önemli ve bir çok öğrencinin hedefi ise Akademik kariyer. Üniversitelerde önce araştırma görevlisi, doktoranızı bitirdikten sonra da sırasıyla Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör olmak. Zaten yazının bundan sonraki kısmı da akademik kariyer düşünen arkadaşlarımız için.

    Akademik Kariyer İçin Ne Yapmalıyız?

    Akademik kariyeri daha kolay yapmak ya da yaparken zorlanmamak için kendinizi geliştirmek zorundasınız öncelikle. Bunun yanında İngilizce, not ortalaması ve Ales de şart. Şimdi teker teker bunlara değinelim.

    İngilizce

    Akademik kariyer yapan bir çok tarihçinin en büyük problemi genellikle İngilizce oluyor. Bazı üniversiteler İngilizce'yi yüksek lisansa girişte, bazıları ise mezun olurken istiyor. Onu halletseniz doktoraya girerken var. Onu halletseniz araştırma görevlisi olurken var. Yani İngilizce hedefiniz asla lisansa girecek kadar olsun yeter mantığı olmasın. Sizin hedefiniz YDS'den 70 ve üstü almak olsun. Böylelikle akademik kariyerinizde profesörlüğe kadar hem İngilizce sorun olarak karşınıza çıkmaz, hem de dışarıdaki gelişmeleri rahat bir şekilde takip edersiniz.

    Not Ortalaması

    Yüksek Lisans ve Doktora başvurularında sizin lisans not ortalamanıza da bakıyorlar. Bu genelde azımsanmayacak bir puan. Ama çok da kafaya takmayın. Ortalama bir çalışma ile 3.20 3.30 civarında bir ortalama getirirseniz bu size yeter. Ama sizin hedefiniz her zaman 3.50 olsun. Eğer bunu birinci sınıftan itibaren tutturursanız asla keskin düşüşler yaşamaz, aksine yükselişe geçersiniz. Bu hem hocaların size bakışını değiştirir, hem de lisansüstü eğitim için size motivasyon kaynağı olur.

    ALES

    Lisansüstü eğitimde en çok etkileyen şey ALES'tir. ALES sizin lisansüstü toplam puanınızı %50 kadar etkiler. Genelde Yüksek Lisans için okullar 55 civarında isterler. Ancak sizin 80 ve üzeri yapmanız, işinizi kolaylaştıracaktır. ALES için şimdiden endişe etmeyin. Her sene iki kere yapılıyor. Yani üçüncü sınıfta girmeye başlasanız 4 kere gireceksiniz, 80 puan ve üstü almanız da olası.

    Kendini Geliştirmek

    Bu, gerçekten çok önemli bir yer tutmakta. Hem birey hem de akademik kariyeriniz için. Hepinizin mutlaka sevdiği bir alan vardır. O alanın genelde lideri kabul edilen üç dört hoca olur. İşte o hocaların kitap ve makalelerini lisans dönemi boyunca okumanız size çok şey katacaktır. Lisansüstü eğitimde, başvurulardan sonra ''Bilim Sınavı'' denilen bir olgu var. Burada size başvurduğunuz alanla alakalı olarak sorular soruyorlar. Lisans boyunca okuyacağınız her şey sizi hem bu sınavda ileri götürecek hem de lisansüstü eğitim sırasında işinizi kolaylaştıracaktır.

    Tarih Bölümünde Okumaya Karar Verdim. Ne Yapmalıyım?

    Öncelikle daha önümüzde yaklaşık 2-3 aylık bir periyot var. Bu süre içinde kendinizi bölüme hazırlayın. Okumalar yapın. Ana şeyleri okuyun ve sağlam bir temel ile bölüme başlayın. Yazın yapacağınız bir kaç kitap, inanın size çok sonra güzel bir şekilde dönecektir. Okumaya karar vermiş ve yazı boş geçirmek istemeyen arkadaşlar bana yazarsa onlara bir kaç kitap ve makale yollarım pdf olarak. Böylelikle masraf da etmemiş olacaklardır.

    Bölüm Dersleri Nasıl?

    Bu üniversiteden üniversiteye göre değişiyor. Ama genel olarak hem belirli zorunlu dersleri hem de seçmeli dersleri alıyorsunuz. Böylelikle temel bilgileri öğrenirken, ilginiz olan konularda da bazı dersler görerek kendinizi geliştirme fırsatı buluyorsunuz.

    Eğer ilginiz varsa kesinlikle bölüm size zor gelmeyecektir. Çünkü bir yerden sonra, iyice adapte oluyorsunuz ve bölümü seveceğinize eminim. Özellikle ilgilendiğiniz alanla ilgili hem derste hem de sınavlarda zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

    -----------------------------------------------------------------------------------

    Aklıma bölümle ilgili daha fazla bir şey gelmedi. Özet olarak İngilizce çalışın, kitap okuyun ve notunuzu biraz yüksek tutmaya çalışın. Size Tarih Bölümü ile ilgili tercih yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatmak istiyorum.



    Belki tercih yaparken ailesinin yaşadığı ya da yakın olan yerleri tercih edecektir. Sizi ciddi derecede uyarıyorum. Eğer maddi ya da diğer konular yüzünden büyük problemleriniz yoksa böyle bir hataya düşmeyin. Ben de tercih zamanı aileme yakın olan bir yeri seçtim. Gerçi şansıma çalışmak istediğim alandan hocalar vardı. Ama siz kesinlikle çalışmak istediğiniz alanla ilgili hocaların iyi olduğu bölümlere gidin ki kendinizi maksimum seviyede geliştirin. Bu size basit gibi görünüyor olabilir. Ama emin olun öyle değil. Belki o hocanın tavsiye edeceği bir kitap, bir makale ya da ansiklopedi maddesi hayatınızı etkileyebilir.


    Tarih Yüksek Lisans seviyesinde alanlara ayrılır. Bunlar şunlardır:

    Genel Türk Tarihi: Genel olarak Asya-Türk Tarihi çalışacaklar bu alanı tercih etmeliler. Genel Türk Tarihi içinde çalışabileceğiniz konular şunlardır: Hunlar, Göktürkler, Uygurlar, Oğuzlar, Hazarlar, Avrupa Hunları, Moğollar, Timur, Safeviler, Babür, Timur Sonrası Asya Hanlıkları ve Modern Türk Devletleri. Alan için Çince, Rusça, Farsça gibi dillerden birini ya da bir kaçını öğrenmeniz gerekebilir.

    Eskiçağ Tarihi: Adından anlaşılacağı gibi Hitiler, Frigler, Roma, Mısır, Sümerler, Akadlar ve diğer kadim devletleri çalışabileceğiniz alandır. Alan için Akadca, Latince, Sümerce ya da Kıptice gibi dillerden birini ya da bir kaçını öğrenmeniz gerekebilir.

    Ortaçağ Tarihi: 500-1500 arasında kalan dönemi çalışmak için bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz. İslam Tarihi, Bizans Tarihi, Selçuklu Tarihi, Memlükler, Timurlular, Oğuzlar, Ortaçağ'da Avrupa, Moğollar, Haçlı Seferleri gibi bir çok önemli olay bu tarihlerde olmuştur ve bu alanda bu konuları çalışabilirsiniz. Alan için Arapça, Farsça, Latince, gibi dillerden birini ya da bir kaçını öğrenmeniz gerekebilir.

    Yeniçağ Tarihi: Genel olarak Osmanlı'nın Klasik Dönemini alan zaman ve bölümdür. Bunun yanında Avrupa Tarihi, Kırım Hanlığı, Asya Hanlıkları, Safeviler de çalışılabilir. Alan için Osmanlı Türkçesi, Rusça, Almanca, Farsça gibi diller öğrenmeniz gerekebilir.

    Yakınçağ Tarihi:Genel olarak 1789-1910 arasında çalışılan zamanlar, bu anabilim dalında çalışılıyor. Osmanlı reformları, Avrupa'nın yükselişi, Rus yükselişi, Araplar ve Orta Doğu'yu çalışabilirsiniz. Alan için Osmanlı Türkçesi, Arapça, Almanca, Fransızca gibi diller öğrenmeniz gerekebilir.

    Cumhuriyet Tarihi: Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar olan gelişmeleri çalışabilirsiniz. Ermeni Soykırımı da hem Cumhuriyet hem de Yakınçağ alanlarında çalışılabilmektedir. Alan için Osmanlı Türkçesi öğrenmeniz gerekebilir.







    Şimdilik bu kadar. Sormak istediklerinizi sorarsanız cevaplarım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tarihçi -- 21 Temmuz 2017; 20:45:37 >







  • Teşekkür ederim hocam. Ricamızı kırmamışsınız.
  • Cok guzel bir yazi olmus. Internet uzerinde boyle tecrubeyle yazilmis bir rehberi bulmak zor. Cok tesekkurler. Orta cag univeritelerinden biri hedefim. Unarim olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B7E0863E7 -- 1 Temmuz 2015; 1:09:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Requiestcat in Pace

    Cok guzel bir yazi olmus. Internet uzerinde boyle tecrubeyle yazilmis bir rehberi bulmak zor. Cok tesekkurler. Orta cag univeritelerinden biri hedefim. Unarim olur.

    İşine gelince nasılda ciddileşiyor ya bu adam



    Konu sahibine çok teşekkürler.Gayet güzel bi rehber olmuş

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam tarih yazmayı düşünüyorum ancak özgür olmak istiyorum yani bölüm sadece osmanlıyla kendini kısıtlamamalı farklı kültürleride öğrenmek isterim mesela bir roma tarihi herzaman ilgimi çekmiştir bölüm dersleri olarak beni kısıtlamayacak bir üniversite istiyorum nereyi önerirsiniz
  • dostum ben tarih okumak istiyorum fakat bölümun puanı 290 sıralaması 150k benım sıralama 188 girmem hayalmi
  • Eline sağlık hocam güzel yazmışsın

    Mimar sinan üni hakkında düşüncelerin neler?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • muğla sıtkı koçman üniversitesi tarih bölümü hakkında ne düşünüyorsun kardeş?
  • tarih bölümü iyidir ya



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blackcat67 -- 1 Temmuz 2015; 11:49:10 >
  • sakarya çanakkale muğlada yazarım ben tarih için sizce hangisini başa koyayım?
  • Sıralama kaç hocam? Benim 129 bin ts 2 124 binlik mugla ikinci ogretim tarih gelirmi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: serkan78689

    Sıralama kaç hocam? Benim 129 bin ts 2 124 binlik mugla ikinci ogretim tarih gelirmi?

    103bindeyim hocam
    şimdi yanlış bilgilendirmek istemiyorum gelebilirmiş forumdaki çoğu kişi oynama olur diyordu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Brisbane -- 2 Temmuz 2015; 21:07:51 >
  • ycbulut kullanıcısına yanıt
    Tarih cok seviyorum ama osmanlica konusunda acikcasi tedirginim nasil bir zorlama vardı anlatirmisin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • serkan78689 kullanıcısına yanıt
    Osmanlıca dersine o kadar önem veriyorlar ki, öğrenemedin ya da beceremedin diyelim sonuçta insanlık hali. Osmanlıcayı öğrenmek zorundasınız, bu hayatınızda her yerde karşınıza gelecek diyor ve Osmanlıca hocaları genelde Osmanlı hayranıdır. Kısacası eziyet ederler adama, zorla geçersiniz ve mezun olursunuz. Ben ne anlatsam boş gerçi hocam, gidince görürsünüz. Sırf Osmanlıca var diye Tarih bölümünü bıraktım.
  • ycbulut kullanıcısına yanıt
    Hocam haklisinda napalim ne yaziyim bu puana cagdas turk lehcesi bolumude cok zor diyolar napcagimi sasirdim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: serkan78689

    Hocam haklisinda napalim ne yaziyim bu puana cagdas turk lehcesi bolumude cok zor diyolar napcagimi sasirdim

    Valla hocam ben de sözelciyim ve bizim için üniversite okumak çok zor çünkü bölüm yok. Biz okumayalım diye uğraşıyorlar, ben de bu sene tekrar tercih yapıcam ve başka bir üniversiteye gidicem. 2 yıllık bile düşünüyorum, yeter ki iş olanağı ve imkanı olsun. Sana şu kadar söyleyeyim, 4 yıllık okumak zorunda değilsin. 4 yıllık Tarih okuyup işsiz kalacağına 2 yıllık iş bulabileceğin bir bölüm oku, daha iyi olur. Umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir.
  • ycbulut kullanıcısına yanıt
    Bütün mesajlarını okudum. Ve sadece yalan söyleyerek insanları kandırıyor, konuyu baltalıyorsun. Ben burada akademisyenlikten bahsediyorum. Sen Osmanlıca öğretiyorlar diyorsun. Şaka mısın arkadaşım?


    Zaten 1400-1932 arası çalışmak isteyen adam Osmanlıca öğrenmek zorunda!




    Tekrar ediyorum diğer arkadaşlara. Burası Akademisyenlik konusudur. İş yoktur diyenlere de kesinlikle inanmayın. İş yok diyen tembel adamdır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tarîhçî

    Bütün mesajlarını okudum. Ve sadece yalan söyleyerek insanları kandırıyor, konuyu baltalıyorsun. Ben burada akademisyenlikten bahsediyorum. Sen Osmanlıca öğretiyorlar diyorsun. Şaka mısın arkadaşım?


    Zaten 1400-1932 arası çalışmak isteyen adam Osmanlıca öğrenmek zorunda!




    Tekrar ediyorum diğer arkadaşlara. Burası Akademisyenlik konusudur. İş yoktur diyenlere de kesinlikle inanmayın. İş yok diyen tembel adamdır.

    Sen de üniversitede hoca falan mısın? Daha fazla yazmaya gerek yok. Ne demek istediğimi anlamak isteyen arkadaşlar Tarihçi adlı üyenin yazdıklarına baksınlar. Eyyorlamam bu kadar, eyvallah. Ban falan yerim şimdi.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ycbulut

    quote:

    Orijinalden alıntı: Tarîhçî

    Bütün mesajlarını okudum. Ve sadece yalan söyleyerek insanları kandırıyor, konuyu baltalıyorsun. Ben burada akademisyenlikten bahsediyorum. Sen Osmanlıca öğretiyorlar diyorsun. Şaka mısın arkadaşım?


    Zaten 1400-1932 arası çalışmak isteyen adam Osmanlıca öğrenmek zorunda!




    Tekrar ediyorum diğer arkadaşlara. Burası Akademisyenlik konusudur. İş yoktur diyenlere de kesinlikle inanmayın. İş yok diyen tembel adamdır.

    Sen de üniversitede hoca falan mısın? Daha fazla yazmaya gerek yok. Ne demek istediğimi anlamak isteyen arkadaşlar Tarihçi adlı üyenin yazdıklarına baksınlar. Eyyorlamam bu kadar, eyvallah. Ban falan yerim şimdi.

    Zaten gülmen falan çocuk zihniyette olduğunu açıklıyor.


    Kimse sana Osmanlıca öğren diye baskı yapmaz. Ben Moğol tarihi çalışıyorum, gerçi tezim Hazarlar üzerine. Ama kimse bana Osmanlıca öğreneceksin demedi. 2 dönem temel Osmanlıca gösterdiler. O da Ömer Seyfettin falan okutuyorlar. İki dönem Osmanlıca çocuk hikayesi okuyorsun yani. Ardından da seçmeli olarak ileri Osmanlıca ve Arşiv belgeleri dersleri var. İlerletmek isteyen bunları alıyor.


    İki hafta gitmişsin, sanki yıllarca okumuş gibi insanları yanlış yönlendiriyorsun. Tavsiye etmiyorsan aç farklı bir konu neden tavsiye etmediğini anlat. Burası tarih bölümü okuyup akademisyen olmak isteyenlere hazırlanmış bir tavsiye konusu. Konuda zaten kimseye tarih okuyun demiyorum. Daha konuyu bile okumamışsın belli.

    Haydi kardeşim, başka konuya.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tarîhçî


    quote:

    Orijinalden alıntı: ycbulut

    quote:

    Orijinalden alıntı: Tarîhçî

    Bütün mesajlarını okudum. Ve sadece yalan söyleyerek insanları kandırıyor, konuyu baltalıyorsun. Ben burada akademisyenlikten bahsediyorum. Sen Osmanlıca öğretiyorlar diyorsun. Şaka mısın arkadaşım?


    Zaten 1400-1932 arası çalışmak isteyen adam Osmanlıca öğrenmek zorunda!




    Tekrar ediyorum diğer arkadaşlara. Burası Akademisyenlik konusudur. İş yoktur diyenlere de kesinlikle inanmayın. İş yok diyen tembel adamdır.

    Sen de üniversitede hoca falan mısın? Daha fazla yazmaya gerek yok. Ne demek istediğimi anlamak isteyen arkadaşlar Tarihçi adlı üyenin yazdıklarına baksınlar. Eyyorlamam bu kadar, eyvallah. Ban falan yerim şimdi.

    Zaten gülmen falan çocuk zihniyette olduğunu açıklıyor.


    Kimse sana Osmanlıca öğren diye baskı yapmaz. Ben Moğol tarihi çalışıyorum, gerçi tezim Hazarlar üzerine. Ama kimse bana Osmanlıca öğreneceksin demedi. 2 dönem temel Osmanlıca gösterdiler. O da Ömer Seyfettin falan okutuyorlar. İki dönem Osmanlıca çocuk hikayesi okuyorsun yani. Ardından da seçmeli olarak ileri Osmanlıca ve Arşiv belgeleri dersleri var. İlerletmek isteyen bunları alıyor.


    İki hafta gitmişsin, sanki yıllarca okumuş gibi insanları yanlış yönlendiriyorsun. Tavsiye etmiyorsan aç farklı bir konu neden tavsiye etmediğini anlat. Burası tarih bölümü okuyup akademisyen olmak isteyenlere hazırlanmış bir tavsiye konusu. Konuda zaten kimseye tarih okuyun demiyorum. Daha konuyu bile okumamışsın belli.

    Haydi kardeşim, başka konuya.

    Takılmaya devam et.




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.