Şimdi Ara

Tanrı'yı kimler kavrayamaz? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
519
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Cuzi irade cuzde mevcut olan yani kelimelere dokulmuş ilahi kelamın iradesi olabilir. İnsana tanınan şey ise yaptıklarının sorumluluğuna katlanma bilinci olmalıdır.



    Kulli irade ise bu açıdan kelamullahtan anlaşılmaz sonucu ortaya çıkar. Bu açıdan kulli iradeyi tamamlanmış sonuçlarda aramak makuldür. Yerçekimi suyun kaldırma kuvveti bu neviden anlamlı şeyler gibi.



    Bana kalırsa bize okunan kitap ile ilaha izafe edilen kitap kesinlikle farklıdır. Bize okunan kitapta şu durum mevcuda benziyor. Varsayılan ilahi katta( biz şahitlerden değiliz) rab Teala subhanahu söz aldığı grubun içinde olmayan bir mevcudat söz konusu. Bu mevcuda itimat edilmemiş. İnsanın ozgur irade dediği hal bana göre bu söz alınmamış aslında sozune itimat edilmediğinden ilahi katta bulunamamış kimselerin savı olmalıdır.



    Siz de taktir edersiniz ki ilahi emir varsa buna karşı gelinemez. Ayak oyunlarıyla yok efendim şu yok efendim bu diyemezsiniz. Bu açıdan evet ruh(verilmişse) söz vermiş olabilir ancak biz yaşam olçutu bakımından bu sözü verenlerden olup olmadığımızı samimi olarak ifade edebiliriz.



    Ben kafirim diyen kişi medeni cesaretiyle ben ilaha sen benim rabbimsin demedim diyebilmeli. Bu söz kesinlikle ilahi kayı rahatsız etmez. Samimi ve ne olduğunu belirten kişiye yaptıklarının dunyevi sorumluluğuna katlanmak düşer.



    Bu kişiler ozgur iradeden söz edebilirler. Söz verdiğine inanan kimse için en doğruya verilen sözde ihtilaf olmaz zaten.



    Bana insan ve özelinde kadın denen varlıktan soz alınmamışa benziyor. Mantıklısı da buydu zaten. Bu kişilerin ilahi varyasyondaki ilahları farklı kavramlardır. Bu kavramların esasen oluşamadığı bilinmekte. Ancak bu kavramı oluşturmak için ilahi varyasyonun aslına inanana ilişilirse işte o zaman diyni kaygılar ortaya konur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jeopol

    diyorsun ya insan said mi saki mi daha dogmadan belli diye.

    bize de yanmak kaliyor.

    inanç geni olayını ilk işittiğimde aklıma hadisi şerif gelmişti..ana rahmine düşen insanın said mi şaki mi olacağına dair vb bir kaç temel bilgiyi işleyen melekle alakalı..

    eh kimi said oluyor kimi şaki..


    --------------------------------------------------------

    Yani diyorsun ki adalati muhtesem tanri daha dogmadan senin hakkinda kararini veriyor ve verdigi karar nedniyle seni yakiyor.

    Sonra bize kiziyorsunuz


    -----------------------------------------------------------------

    ah bide gereği gibi anlasan

    senin hk verilen karar ..yine senin işlediğin fiiler neticesi ortaya çıkıyor..

    sen bu ortaya çıkışı yaşayarak görüyorsun.. eh sen zamana ve mekana kayıtlı kısıtlı mahkum bir varlıksın Allah ise değil


    Doğmadan önce gende diyor sonra işlediğin fiiller diyor. Herhalde amansız bir yarışın sonunda birinci gelen sperm olmaktan bahsediyor bu işlediğin fiil derken

    Hamurun önceden yoğrulmuş, sen yoğrulmasını izliyorsun diyor, bunu deyince de sen anlamadın ehe ehe :) diyor. İlginç gerçekten.




  • Sabah Yıldızı kullanıcısına yanıt
    Hergün buralarda tebliğvari şeyler yapıyorsun ama namaz kılmadığını yalnızca cumalara gittiğini ikimizde çok iyi biliyoruz.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.