Şimdi Ara

Taahütlü sözleşmeden cayma ve ceza | Tüketici Haklı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
193
Cevap
5
Favori
17.055
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
30 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  
    2 yıl süreli taahhütlü sözleşmelerden cayma hakkımız var mı? Cayma sonrasında ne kadar ceza ödemek zorundayız? Yasalar ne diyor?
     
    Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ile 1 yıldan uzun süreli taahhütlü sözleşmelerden cayma hakkını konuştuk. 



  • Arkadaşlar bu adama inanıp dediklerini yaparsanız çok fazla mağduriyet yaşarsınız derdinizi de kimseye izah edemezsiniz. Açıklayayım;

    Videodaki adamın dem vurduğu kanun maddesi.

    6502 Sayılı Kanun, Abonelik sözleşmeleri
    MADDE 52 - (4) Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması hâlinde de tüketici sözleşmeyi feshedebilir. Fesih bildiriminin kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshi için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem belirleyemez.

    Aslında olan ( Uygulama için çıkarılan yönetmelik maddeleri)
    (1)
    Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği;

    Taahhütlü aboneliğin süresinden önce feshi
    MADDE 16 – (1) Taahhütlü aboneliklerde tüketicinin süresinden önce taahhütlü aboneliğini sonlandırması halinde, satıcı veya sağlayıcının talep edeceği bedel, tüketicinin taahhüdüne son verdiği tarihe kadar tüketiciye sağlanan indirim, cihaz veya diğer faydaların bedellerinin tahsil edilmemiş kısmının toplamı ile sınırlı kalmak zorundadır. Ancak, tüketiciden taahhüt kapsamında tahsil edileceği belirlenen bedellerin henüz tahakkuk etmemiş kısmının toplamının, bu tutardan düşük olması halinde sınır değeri olarak tüketici lehine olan tutarın esas alınması zorunludur.

    (2)
    Abonelik Sözleşmesinin Feshi ve Sonuçları

    Sözleşmenin feshi

    MADDE 22 – (1) Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıl ve daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir.

    (3) Tüketicinin taahhütlü aboneliğini süresinden önce feshetmesi halinde, 16 ncı madde hükmü uygulanır.


    Şimdi sevgili arkadaşlar. Gördüğünüz üzere (2) numaralı kısımda gösterilen abonelik sözleşmeleri yönetmeliği 22. madde 1. fıkrasında tüketicinin süresi 1 yıldan uzun olan sözleşmeleri istediği zaman feshedebileceğini belirtse de, aynı maddesinin 3. fıkrasında taahhütlü aboneliği feshi durumunda 16. madde hükümlerinin uygulanacağını belirtmiştir. Bu bize uygulamada bir istisna olduğunu taahhütlü aboneliğin ayrı bir başlıkta incelendiğini, bu sebeple taahhütlü abonelik ile ilgili gerekli işlemlerin ilgili madde gereğince yapılmasını düzenlemektedir.

    Bu demek oluyor ki taahhütlü aboneliği öyle istediğiniz zaman feshedemezsiniz. Haklı bir sebebiniz olmadan fesih halinde uygulanmış olan indirimleri firma sizden talep edebilir. ( veya kalan aylar fatura tutarı toplamını- hangisi daha az ise)

    Bu sebeple taahhüt verirken dikkatli olun, feshederken daha dikkatli olun. Kendinizi haklı çıkaracak sebepler oluşmadan ( Ayıplı Hizmet veya adres değişikliği veya teknik altyapı yetersizliği) kesinlikle bu adamın laflarına inanıp taahhüt sonlandırmayın yoksa hüsrana uğrarsınız. Zira kanun koyucunun bu adamın bahsettiği gibi bir niyeti olsa, taahhütlü abonelikleri düzenlediği kısımda, 1 yıldan uzun taahhüt alınamaz, alınırsa bu madde hükümleri geçersizdir diyebilirdi veya yönetmeliğin ilgili maddesinin başında 12 aya kadar olan taahhütler için geçerlidir diyebilirdi. Ama demedi. Buda benim dediklerimi doğrulayacaktır.

    Anlattığım şeyler bizzat Tüketici Hakem Heyeti kanaatleri ve Tüketici Mahkemeleri hakimleri ve bilirkişi kanaatleridir. Bu adam o kadar konuşmuş bir tane örnek karar sunmamış, bilirkişi raporu sunmamış. Madem konuşuyorsun örnek kararı raporu da sun ki adam daha açarken bunları ek yapsın. Bunca zamandır bu işin içindeyim böyle karar veren THH leri gördüm ancak böyle karar veren bir tane Tüketici Mahkemesi görmedim.

    Kendinizi yakmayınız. Beğenerek yorumu üste çıkarırsanız kimse gereksiz galeyana gelip mağdur olmasın.
    24 ay taahhütlü bir abonelik sözleşmesi düşünelim. Sağlayıcı, 24 ay boyunca aboneliğimizi iptal ettirmezsek;


    100 liralık aktivasyon ücretini,
    100 liralık kurulum bedelini ve
    100 liralık modem bedelini

    yani toplamda 300 liralık 3 kalem hizmetin bedellerini almayacağını beyan ediyor.


    24 ay boyunca da fiyatı normalde 100 lira olan hizmeti 50 lira indirim yaparak 50 liradan vereceğini taahhüt ediyor.



    Biz bu aboneliği 6. ayda iptal edersek bizden yasal olarak hangi ücretler talep edilebilir?
    18. ayda iptal edersek bizden yasal olarak hangi ücretler talep edilebilir?


    Yukarıdaki gibi net ifadelerle net sorular sorulsa daha açıklayıcı bir video olabilirdi.
    Kesinlikle boş bir video
    4-5 yıl önceydi yanlış hatırlamıyorsam yine böyle bir tüketici hakları programıydı ve şöyle denmişti "ikinci el ürün alanlar elindeki fatura ile (ilk sahibi olmasa da) ürünün garantisinden ve tüm haaklarını devraldığından diğer haklardan faydalanabilir.
    Ama öyle olmadığını bizzat yaşadım. Th heyetine başvurdum belgelerimi verdim 2 hafta sonra çağrıldım ve şikayetimi geri almam gerektiği söylendi.Uğraşmadım o personelle geri alıp bimere durumu yazıp personelden ve durumdan şikayetimi belirttim. Sonuç yok. Yetmedi bu böyle bir yıl gitti ithalatçi garantili ürünün garanti vereni FONOTEL battı. ürün de onlarda kaldı paramda kalmış oldu. Yine bimere yazdım. Yine sonuç yok. Bana kimse bu ülkede hukuk var diyemez.
    Bu konuya dönersek bu konuyu th heyeti personelleri ile bizzat tartışmış biriyim. Kanunu okudum açık ve net 1 yıl üzeri sözleşme bağlayıcı değildir diyorum hayır öyle diyor ama uygulamada öyle değil diyor thh personeli. Daha ne diyeyim. Bırakacaksınız bu işleri. Hep hikaye masal bunlar.
    öyle yapamaz edemez demekle olmuyor bu işler ,ilk siz gidip yapın ve örnek olarak getirin görelim
    ayrıca thh. kararı kesin karar değildir ,adamlar tüketici mahkemesine taşıdığında bir yığın uğraşı gerekiyor
    hele ki davayı kaybederseniz avukat ücretleri ve mahkeme masraflarını da sen ödüyorsun

    yanlış anlaşılmasın ben kesin şöyledir falan demiyorum ,aksine kesin ifadelerle savunanların örnek delil getirmesi gerektiğini söylüyorum :)
    birbirinden farklı emsal kararlar çıktığı bile oluyor
  • Güzel bir röportaj olmuş 👍🏻

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hayattan cayma hakkını konuşmamışlar. Olmaz

  • Hukuk işlese çok kıyak ülkeyiz aslında varya.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Firmalar da bunun bir yolunu standart tarife fiyatlarını taahhütlü fiyatların 3 katı çıkartarak bulmuş. Taahhüt bozulunca sözde verdikleri kampanyaların indirim bedelleri zaten ceza bedelini de içinde bulunduruyor gibi yüksek çıkıyor. Tüketici yine kayıpta



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kumrucumartı -- 18 Aralık 2018; 0:43:48 >
  • Bu video biraz eski sanırım. Saç ameliyatından önce kaydedilmiş. Telefonlar artık kredi ile satılıyor bu ülkede. Bu sadece internet hizmetlerini kapsar sanırım. Ya da elektrik sözleşmeleri falan yapılıyor 24 aylık. 24 aysa istediğim zaman cayma bedelsiz iptal etmek iyi.

  • Çok sade ve anlaşılır bir dille herkesin anlayacağı şekilde konuşmuşsunuz. Emeğiniz için teşekürler mesut bey ve sayın başkanım. Umarım firmalara caydırıcı cezalar gelirde bizde çağa uygun internete, çağa uygun fiyatlarla sahip oluruz.

  • Tartışmasız dünyanın en kanunsuz ulkesiyiz.

    Devlet ,bankalar aidat alamaz diye yasa koyuyor. Ama bankalar alıyor...sonra şikayet edince geri veriyor....

    Devlet, tüketici yasası yapmış. Ama kimse uymuyor.

    Bu nasıl ülke anlam veremiyorum.

    Sırf bu sebepten gidecem bu ülkeden.

  • benim anlamadığım, 1 yıldan uzun süreli aboneliklerde, indirimli tutar farkını ödüyor muyuz? ödemiyor muyuz?
  • Videoda soylenilene gore hicbir bedel odemeden cayabiliyor diyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok faydalı bir video olmuş teşekkürler.

  • keşke daha önce yayınlasaydınız
  • ProfXavier kullanıcısına yanıt
    Bende tam bu noktayı merak ediyorum. Burda şaibeli bir cevap oldu. Net cevap yok.

    Mesut da zaten bir kaç defa sordu. Ama yine net cevap yok.

    Benim anladığım, 1 ve kısa sürelilerde kalan ayların cayma bedeli yahut daha az olan tutar ödenir.

    Bir yıldan uzun süreli ise herhangi beş cayma bedeli ücreti dahil ücret ödemeden feshedebilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her şey kılıfına uydurulmuş durumda. 12 ay üstünde cayma bedeli ödemezsiniz ama yapılan indirimleri ödersiniz. Sözleşmede ayrıca belirtiler çünkü.



    Yoksa firmalar salak mı 24 taahhüt istesin ama ayrılırsanız para alamasın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Demek ki kanun var fakat bizler hakkımızı aramıyoruz. Ben dahil hemen herkes, "bununla mı uğraşacağım lanet olsun" diye düşünüyor ve hakkını aramıyor.

    "Eşek olana semer vuran çok olur" diye bir tabir var. 1 kuruş bile olsa hakkınızı arayın, bırakmayın. Hakem heyetiyse hakem heyeti, mahkemeyse mahkeme. Zaten hiçbir koşulda mahkeme masrafları bize yansımıyor. Daha dün iPhone çentiği görsellerde gizleniyor diye dava açıldı haberi vardı.. İnsanlar haklarını arıyorlar. Başka ülkelerde firmalar hata yapmaya deli gibi korkuyorlar. Türkiye firmalarının akıllanması için sadece bilinçlenip hakkımızı aramamız yetecek.

  • Neden mesut çeviğin haberlerinde en çok beğenilen mesajlar üstte gözükmüyor? Anasayfadan girince gözükmüyor aka forum konusuna girince gözüküyor.

  • Arkadaşlar hakkınızı arayın. Turkcell de bana paket taahütüm bitince telefon taahütüm var diye numaranı taşıyamazsın dedi. Turkcell finans ile yaptığım uzun görüşmeler sonucu ayrı ödeyebileceğimi söylediler ve vodafone a geçiş yaptım. Telefon taksitlerini tc kimlik numaramdan ayrı ödüyorum. Bilginize...
  • 24 ay taahhütlü bir abonelik sözleşmesi düşünelim. Sağlayıcı, 24 ay boyunca aboneliğimizi iptal ettirmezsek;


    100 liralık aktivasyon ücretini,
    100 liralık kurulum bedelini ve
    100 liralık modem bedelini

    yani toplamda 300 liralık 3 kalem hizmetin bedellerini almayacağını beyan ediyor.


    24 ay boyunca da fiyatı normalde 100 lira olan hizmeti 50 lira indirim yaparak 50 liradan vereceğini taahhüt ediyor.



    Biz bu aboneliği 6. ayda iptal edersek bizden yasal olarak hangi ücretler talep edilebilir?
    18. ayda iptal edersek bizden yasal olarak hangi ücretler talep edilebilir?


    Yukarıdaki gibi net ifadelerle net sorular sorulsa daha açıklayıcı bir video olabilirdi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 18yusuf -- 18 Aralık 2018; 10:23:37 >
  • peki 1 yıldan uzun taahhütlerden cayarken kurulum ücreti ,aktivasyon ücreti şeklindeki ücretleri ödermiyiz?

  • Kesinlikle boş bir video
    4-5 yıl önceydi yanlış hatırlamıyorsam yine böyle bir tüketici hakları programıydı ve şöyle denmişti "ikinci el ürün alanlar elindeki fatura ile (ilk sahibi olmasa da) ürünün garantisinden ve tüm haaklarını devraldığından diğer haklardan faydalanabilir.
    Ama öyle olmadığını bizzat yaşadım. Th heyetine başvurdum belgelerimi verdim 2 hafta sonra çağrıldım ve şikayetimi geri almam gerektiği söylendi.Uğraşmadım o personelle geri alıp bimere durumu yazıp personelden ve durumdan şikayetimi belirttim. Sonuç yok. Yetmedi bu böyle bir yıl gitti ithalatçi garantili ürünün garanti vereni FONOTEL battı. ürün de onlarda kaldı paramda kalmış oldu. Yine bimere yazdım. Yine sonuç yok. Bana kimse bu ülkede hukuk var diyemez.
    Bu konuya dönersek bu konuyu th heyeti personelleri ile bizzat tartışmış biriyim. Kanunu okudum açık ve net 1 yıl üzeri sözleşme bağlayıcı değildir diyorum hayır öyle diyor ama uygulamada öyle değil diyor thh personeli. Daha ne diyeyim. Bırakacaksınız bu işleri. Hep hikaye masal bunlar.





  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.