Şimdi Ara

Sürdürülebilir motivasyon ihtiyacı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
1
Favori
618
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bende bu yok? Sizce nasıl elde edebiliriz. Kimi beyindeki bazı sıvıların eksikliğinden kaynaklanıyor diyor. Kimi ruha bağlıyor. Ben antidepresan kullanan birisiyim. Bir kaç gün önce de uyku apnem olduğu ortaya çıktı. Bir hevesim, ilgi alanım filan yok. Felsefe sayılmazsa tabi. Şimdi üni iki deyim bir sene mezuna kaldım Ve 9. sınıftan itibaren kitaplara çok büyük bir ilgim olmuştur. Daha doğrusu kitaplardaki felsefeye. Ancak ilaç kullanmaya başladığım günden itibaren beni o güne kadar hiç bırakmayan motivasyonum sıfıra indi. Ve dalgalı olarak gelip gitti. Örnek bir kaç saniye içinde izlediğim bir videodaki olay nedeniyle o olaya karşı bir heves oluşuyor.Başlıyorum o olayı ya da işi yapmaya. Motivasyonum tavan yapıyor. Ondan sonra gökdelenden düşen bir insan misali sıfırlanıyor. Zararım ise şu hayal kırıklığı, yüklü miktarlarda paralar ve çevremdekilerin bana olan öngörülerinin değişmesi.

Merak ettiğim ise şu bu motivasyon nasıl sürdürülebilir olabilir?

• quote:

Orijinalden alıntı: P. Alemdar

Aziz dostum, öncelikle hayata olan bakışını netleştirmen gerekiyor diye düşünüyorum. Hayata yüklenen anlam bizim tüm davranışlarımızı ve psikolojimizide kökünden radikal bir biçimde değişime uğratır.

Hayat, evrem, madde, canlılar ve herşey, senin için ne ifade ediyor? Öncelikle bu soruyu mutlaka bir şekilde cevaplamak gerekiyor. Bu soru tam cevaplanmadığı takdirde insanın bu konuda tatmin olmasının mümkün olmadığını düşünüyorum.

Hayata bir anlam yükleyeceğiz yada bir anlamsızlık yükleyeceğiz, sonra düşüncelerimize göre bir hayat süreceğiz.

Hocam avatarı değiştirmişsiniz galiba :)

Hayata yükleyecek bir anlam bulamıyorum. Ancak aynı zamanda anlam yüklemeden ailemdeki bireyler gibi yaşamaktan korkuyorum. Bir hedef belirlemekte çok başarısızım. Grafiker, iletişimci, akademisyen, edebiyatçı,memur gibi bir çok şey olmak için adımlar attım. Ancak hiçbirini sürdüremedim. Daha üni ikideyim ancak çok geç kaldığımı hissediyorum. Önümdeki iki sene içinde fikirlerim değişebilir. Ancak hayata anlam yükleme açısından başarılı kimseyi görmedim ya da bana uygun bir rol modeli yok. Küçüklükten beri sürekli kavga ve hakaretin bulunduğu bir ortamda yetiştim. Ailem okumam ve bir yerlere gelmem için canlarını dahi verirler. Ancak bu ekonomik anlamda. Hiçbiri duygusal anlamda bana destek olmuyor. Babam ilk okul mezunu ve ben üni sınavına hazırlanırken gelip sen nasıl üniversiteyi kazanamıyorsun niye bu kadar çalışıyorsun ben girsem Türkiye birincisi olurum deyip iki de bir de umudumu kırdı. Türkiyedeki sınavların ne kadar zor olduğunu anlatmaya çalışınca da dalga geçer gibi konuştu. Yani ailede başlıyor bu motivasyon eksikliği.

Hayata bir anlam yükledim aslında ancak bu anlamı sürekli aklıma getirmiyorum. Ölümden başkası yalan ve hiçbir şey canımdan kıymetli değil diye bir felsefem var. Sonunda öleceğiz ve yok olacağız. Hayata bundan büyük anlam yüklenebilir mi? :)

• Bilge dostum, kitap okumaya devam et, bilgini sürekli arttır.
    Sana tavsiyem, spor yapmaktır. Çözümü ruhta arama.
    Senin yaşadığın sorunu birçok filozof yaşadı, buna filozof melankolisi deriz. Bak Aristoya , platoya hepsi sağlam sporcudur.
    İstikrarın temeli düzendir. Daha düzenli ve planlı olmaya çalış.
    Hiç bir şeye olumsuz bakma. Kendine güven.
    "Herşeyi yapabilirim , her sorunun altından kalkabilirim. Çünkü herşeyin bir çözümü vardır" demelisin ,bilinçaltına.
    Gece yatmadan önce kendine sor "Bugün ne öğrendim? Ne yaptım? Ne başarılar elde ettim? Yarın ne yapacağım?"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Perceptron -- 20 Mart 2016; 18:51:30 >
  • oncelikle kendine nihai bir hedef belirlemelisin. sonra o hedefe ulasmak icin kullanacagin yolu parcalara ayirip her parcanin sonuna bir hedef yerlestirmelisin. sik sik durum degerlendirmesi yapmalisin.
    senin motivasyonunun kaybolmasinin nedeni kendinin nihai hedefe ne kadar yaklastigini gorememendir. buna neden olansa ara hedeflerin olmayisi.

ornek vereyim. unide bir ders sec ve bu ders icin nihai hedef olarak aa notunu belirle. iste herkes buraya kadar hedef koyuyor ve birakiyor. halbuki dersi 5 esit parcaya bolse plan yapsa her parca icin ayri ayri hedef koysa motivasyonu her kucuk hedefe ulastiginda artar. onemli olan nokta burasi. umarim anlatabilmisimdir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: .fcan

Bilge dostum, kitap okumaya devam et, bilgini sürekli arttır.
    Senin yaşadığın sorunu birçok filozof yaşadı, buna filozof melankolisi deriz. Bak Aristoya , platoya hepsi sağlam sporcudur.
    "Herşeyi yapabilirim , her sorunun altından kalkabilirim. Çünkü herşeyin bir çözümü vardır" demelisin ,bilinçaltına.
    Gece yatmadan önce kendine sor "Bugün ne öğrendim? Ne yaptım? Ne başarılar elde ettim? Yarın ne yapacağım?"

Yorumunuz için teşekkür ederim. Düzensiz bir insanım. Bende bu düzen konusu üzerine çok düşünürüm. Beyaz bir karton alıp üzerine belirli hedefler ve görevler yazıp duvara asmayı düşünüyorum. Resimlerle de süsleyebilirim. Bence sorunu parça parça görmek yerine bir bütün olarak görmeliyiz. Parça parça bakınca problemin çözülemez olduğunu düşünüyoruz. Ancak yapılan bir araştırmaya göre insanın parça parça öğrenmesinin daha kolay olduğu ve bütün olarak öğrenmekten daha kolay akılda kaldığı kanıtlanmış. O zaman benim önce bir bütün olarak görmem gerek ve sonra parça parça uğraşmama gerek. Böylece hedeflerime daha kolay ulaşabilirim. :)

• quote:

Orijinalden alıntı: Atılgan oo

oncelikle kendine nihai bir hedef belirlemelisin. sonra o hedefe ulasmak icin kullanacagin yolu parcalara ayirip her parcanin sonuna bir hedef yerlestirmelisin. sik sik durum degerlendirmesi yapmalisin.
    senin motivasyonunun kaybolmasinin nedeni kendinin nihai hedefe ne kadar yaklastigini gorememendir. buna neden olansa ara hedeflerin olmayisi.

ornek vereyim. unide bir ders sec ve bu ders icin nihai hedef olarak aa notunu belirle. iste herkes buraya kadar hedef koyuyor ve birakiyor. halbuki dersi 5 esit parcaya bolse plan yapsa her parca icin ayri ayri hedef koysa motivasyonu her kucuk hedefe ulastiginda artar. onemli olan nokta burasi. umarim anlatabilmisimdir.

Öneriler için teşekkürler. Hedef belirlemekte sorunum var. Ancak bir bütün olarak görüp sonra parçalara ayırsam daha kolay olacak gibime geliyor. :)

• quote:

Orijinalden alıntı: Milan Kundera

quote:

Orijinalden alıntı: Atılgan oo

oncelikle kendine nihai bir hedef belirlemelisin. sonra o hedefe ulasmak icin kullanacagin yolu parcalara ayirip her parcanin sonuna bir hedef yerlestirmelisin. sik sik durum degerlendirmesi yapmalisin.

Öneriler için teşekkürler. Hedef belirlemekte sorunum var. Ancak bir bütün olarak görüp sonra parçalara ayırsam daha kolay olacak gibime geliyor. :)

rica ederim. benimde seninle ayni sorunlarim vardi ama artik boyle yaparak motivasyonumu surekli ust duzeyde tutabiliyorum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Milan Kundera

quote:

Bilge dostum, kitap okumaya devam et, bilgini sürekli arttır.

Yorumunuz için teşekkür ederim. Düzensiz bir insanım. Bende bu düzen konusu üzerine çok düşünürüm. Beyaz bir karton alıp üzerine belirli hedefler ve görevler yazıp duvara asmayı düşünüyorum. Resimlerle de süsleyebilirim. Bence sorunu parça parça görmek yerine bir bütün olarak görmeliyiz. Parça parça bakınca problemin çözülemez olduğunu düşünüyoruz. Ancak yapılan bir araştırmaya göre insanın parça parça öğrenmesinin daha kolay olduğu ve bütün olarak öğrenmekten daha kolay akılda kaldığı kanıtlanmış. O zaman benim önce bir bütün olarak görmem gerek ve sonra parça parça uğraşmama gerek. Böylece hedeflerime daha kolay ulaşabilirim. :)

Önemli değil.
    Bizde (yazılımcılar arasında) bir laf vardır. "İmkansız görünen işleri, parçalara ayırıp mümkün kılan ve buna rağmen tilki gibi tembel kişiye yazılımcı denir"
    Sana "Basitlik Kanunları" adlı kitabı tavsiye ederim.

• Hayata ne kadar büyük bir anlam verebiliriz ki bizi hayatta tutmaya yetebilir, ve insan kendini bu anlama nasıl tamamen inandırıp kendini bu uğurda feda edebilecek düzeye gelebilir? Sizin verdiğiniz anlam nedir?

Orijinalden alıntı: Stuka Bismarck

Merhaba bilal.

Eğer ki verdiğimiz anlamın gerçekliği bizi tatmin ediyorsa bizim aklımızı ikna edebiliyorsa ki buda ispat ile olur, işte ozaman bizi hayata bağlar, kendisine tamamen inandırır ve uğrunda kendimizi feda edebileceğimiz bir gücü ve potansiyeli kendinde barındırır.

Benim verdiğim anlam şudur, herşeyi oluşturan (enerji dahil) madde, madde olmayan ve maddenin ötesinde olan ve tanımlayamadığımız bir güç tarafından yaratılmıştır. Zira madde, daha önce yok iken var olmuştur. Madde yok, enerji yok, potansiyel yok, zaman yok, uzay yok yani hiçbirşey yok iken var olmuştur. Bir başlangıcı vardır. Bu durum, maddenin madde olmayan bir güç tarafından yaratıldığı sonucuna götürür. Bu akıl ile sabit bir konudur. Başka bir ihtimal olduğunu düşünmüyorum.

Peki neden yarattı? Amacı nedir? Bir amacı var mıdır? Bu gibi soruların cevabını ise biz bulamıyoruz. Zira açıkladığımız üzere o bir madde değil. İnsan aklı ise sadece madde ile sınırlıdır. Bu durumda o tanımladığımız güç hakkında daha ileriye gidemiyoruz.

İşte bu yüzden onun bizimle iletişime geçmesi gerekiyor. Ki kendisi bizlere son kez Hz Muhammed adlı elçi yoluyla temas etmiştir ve herşeyi açıklamıştır. Kuran, o Yüce Yaratıcının sözleridir. Orada ise herşey açıklanıyor, hiçbir eksik yok.

Peki o Kuranın onun sözleri olduğuna nasıl emin olacağız? İşte burada Kuran insanoğluna meydan okuyor. Kendisinin taklit edilemeyeceğini iddia ediyor. Şüpheniz var ise siz benzeri bir ayet getirin diyor. Sevgili kardeşim, bunu yapmak için çok uğraştı arap şairler fakat başaramadılar. Tufeyl, ibn mugire gibi arap şairlerinin kuran hakkındaki sözleri bence okumaya değer. Sadece onlar değil, birçok insan buna teşebbüs etti ve başaramadı. Bu Kuranın bir mucizesidir. İnsan sözü olmuş olsa muhakkak taklit edilebilirdi. Edebi yönden eşsiz ve benzersiz bir eser. Buda Kuranın Allahın sözleri olduğuna nasıl emin olduğumun cevabıdır.

Şimdi konumuza tekrar gelecek olursak eğer. İşte benim hayata verdiğim anlam budur. Hayat ve herşey Allahın yaratması sonucu ortaya çıkmıştır. Öncesinde sadece Allah vardır. Sonrasında ise ahiret vardır. Bizim bu dünyada yaşamamızın sebebi ise yüce yaratıcımıza kulluktur. İşte beni eksiksiz ve tam bir şekilde hayata bağlayan anlam budur sevgili kardeşim. İnsan aklına uygun ve insanı kesinlikle tatmin ediyor. Mutluluğu ve huzuru sağlıyor, insanı mental olarak tedavi ediyor ve onu kesinlikle hayata bağlıyor.

Hocam yaratan ile ilgili yazdığın son paragraf insana bir umut ışığı oluyor. Bende farkındayım insana mental açıdan tedavi ettiğinin. Hayatımın zor dönemlerini namazla birlikte yaşadım. Ancak yine de kafalarda ya yoksa sorusu var. Adı üzerinde dünyaya bir kere geliyoruz. Ancak bu söz bizi kötü yola düşürmek için söylenmemiştir bence. Ya da kendini dini bir yolda ibadet etmek için söylenmemiştir. Hayattan tat almak ve tanrıyı kendinde bulmak en büyük felsefedir bence. Ancak bu İslama aykırı oluyor. Dünya geçici bir hevestir denilerek. Geçici bir heves olan dünya bu kadar güzelse, sonsuz cennetin güzelliklerini düşünemiyorum bile :)

• Yaratıcının varlığı
    Ve
    Dinin doğruluğu
    farklı şeylerdir. Bırıncısıne ınandırılıp ikincisıne dolaylı yoldan ınanamazsın. 602 adet din boşuna yok.

Biri, hayatın anlamı nedir? diye sormadan önce ona şu soruyu sormalısın
    "Hayatın anlamı var mıdır?"

Hayatın anlamı yoktur. Onu sen anlamlı kılmalısın. Yalanlarla anlam vermemelisin.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Din kelimesi arapça kökenlidir ve İslamın yolu, kanunudur.. Başka inançlara din denilmez.
    Tek din var oda İslam.
    Din ; akıl sahibi insanların kendi istekleriyle dünyada ve ahirette mutluluğa ulaştıran ilahi bir kanundur.

Orijinalden alıntı: hsnksy92

600 tane inançtan hangisi İslam dini gibi kusursuz ?
    Hangisi Kur'an gibi eşsiz kitaba sahip ?
    600 din var diyerek anca kendinizi kandırırsınız.
    Din kelimesi arapça kökenlidir ve İslamın yolu, kanunudur.. Başka inançlara din denilmez.
    Tek din var oda İslam.
    Din ; akıl sahibi insanların kendi istekleriyle dünyada ve ahirette mutluluğa ulaştıran ilahi bir kanundur.

Bu kadar kesinleştirmemek lazım. Bence İslamı tanımayan/bilmeyen insanlarda cennete girebilir pekala. Hatta hayatın da şehadet getirmemiş insanlar bile bazı istisnalar olarak cennete girebilir. Örneğin kutuplarda yaşayan bir insan düşünün ya da yakın bir tarihte haberlerde gösterilen modern dünyayla hiçbir bağı olmayan gelişmemiş kabileleri düşünün. Onlar içlerinde tek bir yaratıcının olduğuna inanarak yaşıyor ve iyi kötü kavramını algılayacak kadar biliyorsa onlarda Müslümandır. Çünkü şöyle bir şey var. Geçmişten günümüze gelen neredeyse tüm dinler İslamı yaşatmak için vardır. Hristiyanlık, Musevilik olabilir. Bu dinler yanlışta olabilir. Ancak değiştirildiği Kuranda söylenmiştir. Ancak İslamı tanımaya hiç fırsat verilmeyen insanları daha doğrusu gençleri öbür dünyada İslamla tanıştırılmadığı için yakmak bir yaratıcıya yakışır bir hareket değildir. Kimi namazda, kimi doğada, kimiyse kendinde Allahı bulur. Önemli olan bir yaratıcının varlığına inanmak. Esas kural budur. Eğer dini kavramlara, ritüellere takılırsanız anlaşmazlıklar çıkar ve sınırla çizilir. Benim görüşüm budur.

• quote:

Tek din var oda İslam.

Taoizm de herşeyin tek birşeyden geldiğine ve tek bırseyle sona erecegıne inanılır. Alsana mucize, Big Bang Teorisi

Aynı şekilde her şeyin Ying ve yang Dan olusultugu söylenir. Alsana Madde ve Anti madde.

Shızmde. Zamanın ve mekanın mutlak olmadığı iddaa edilir. Izafıyet teorısınden once,Einstein den once nasıl bılınebılırdı.
    Aynı şekilde, zamanın dongusel olduğu ve Bitip yeniden başladıgı söylenir. Alsana Big Bing +Big Crush Teorisi. Allahın ormanındakı bir Çinli bunu nasıl bilebilir.

Nazım hıkmet,hayyam ve Shakespeare şiirleri o kadar essızdırkı suana kadar kimse esını benzerını getırememıstır. Bunların ilahi bir gücü olmalı değil mi?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Milan Kundera kullanıcısına yanıt
    Arkadaş 600 küsur din var deyince ona cevaben yazdım. Cennet ve cehennemden bahseden olmadı =)
    Hristiyanlık, musevilik, bunların aslı İslamın aslıdır, hristiyanlık ve musevilik insanlar tarafından uydurulmuş isim kalıplarıdır. Asla, öze bakmak gerek.

Kur'anda;

''Biz, bir peygamber göndermedikçe azap edici değiliz.'' der.

Peygamber ve kitap bilgisi doğru şekilde, onun anlayacağı şekilde ulaşmayan kimseye azap olunmayacağı söylenmiştir zaten.

quote:

Tek din var oda İslam.

Taoizm de herşeyin tek birşeyden geldiğine ve tek bırseyle sona erecegıne inanılır. Alsana mucize, Big Bang Teorisi

Aynı şekilde her şeyin Ying ve yang Dan olusultugu söylenir. Alsana Madde ve Anti madde.

Shızmde. Zamanın ve mekanın mutlak olmadığı iddaa edilir. Izafıyet teorısınden once,Einstein den once nasıl bılınebılırdı.
    Aynı şekilde, zamanın dongusel olduğu ve Bitip yeniden başladıgı söylenir. Alsana Big Bing +Big Crush Teorisi. Allahın ormanındakı bir Çinli bunu nasıl bilebilir.

Nazım hıkmet,hayyam ve Shakespeare şiirleri o kadar essızdırkı suana kadar kimse esını benzerını getırememıstır. Bunların ilahi bir gücü olmalı değil mi?

Komik olmayın..
    Teoizmde birden çok tanrı var, şu halde tek birşey geldiklerine inanmaları ne kadar gerçekçi, geldikleri şey neymiş, sordunmu ? :)
    Yin yang felsefi bir öğreti, herşeyin karşıtlı olduğunu savunan bi düşünce. Bu felsefi görüşte dinsel bi öğretimi var ? Neyi kıyaslıyorsun ? :)
    Shizm 16. yüzyılda ortaya çıkmış, dolayısı ile bundan önce Kur'anda belirtilmiş bir gerçek var zaten :)

İnsanda Allahın bahşettiği ilahi güç vardır, buda ruhtur. :)
    Hem söylesene, bu yazarların hangi şiiri eşsiz getir bakalım acaba içinde önceden bilinmeyen şeylerimi bize bildirmiş ? =)

"İnkar edenler bilmezler mi ki göklerle yer bitişik idi. Biz onları ayırdık" (Enbiya, 30)
    Kur'andan önceki hiç bir kitapta,metinde bu kanıt yer almaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hsnksy92 -- 21 Mart 2016; 18:54:33 >

• quote:

Orijinalden alıntı: gultekinlive

İrade eksikliği. Benim de sorunum.
    Herkes güzel hedefler belirliyor ama hedefine ulaşanlar kararlı olanlar oluyor.

Bunun yanında ergenlik dönemi de var. Konuyu açan arkadaş hala ergenlik çağında olduğunun farkında olmalı. Yani anormal değilsiniz geçici. Ergenlik psikolojisi yirmi dörde kadar sürebiliyor.

Spor yap diyen arkadaşlar kesinlikle haklı. Hatta sağlıklı yaşam üzerine yoğunlaşıp sporu bunun alt kümesi olarak görmek gerek. Beslenme ve uyku düzeni da var.

Hocam uyku düzeni hakkında söylemem gereken bir şey var. Genizdeki et birikimi, burundaki kemik kayması, boğaz yapısı ve kilo yüzünden yani doktorumun dediğine göre bu yüzden uyku apnesi oluşmuş bende. Ömür boyu bir makineyle uyumam gerekecekmiş. Uyku düzenim düzelirse daha kaliteli bir yaşam sürebileceğime inanıyorum.

• Şu Kur an dan başka kusursuz din yok kur an eşsiz bir tane daha onun gibi yapılamaz edebiyatını bi bırakin artık. Her gördüğümde lafa giresim geliyo. Kur an kusursuz değil. Ikinci eşsiz ne demek arkadas. Bunun bi tanımı var mı? Eşsizle neyi kastediyoruz. Pink Floyd eşsiz müzik yapıyor bir tane ona benzeyen grup göstermessiniz, bir tane ona benzer müzik yapamazsiniz. Kimsede o kadar iyi yapamaz. Kusursuz. Pink floyd tanrı mi? Sizin garip görüşünüze gore. Bence mantıklı pink floydun tanrı olmasi diğer bütün dinlerden daha mantıklı ama konumuz bu değil.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.