Şimdi Ara

Sunuculara Intel Atom dokunuşu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
316
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sunuculara Intel Atom dokunuşu


    İşlemci pazarında son dönemde adeta sıra tabanlı bir strateji oyunu izliyor gibiyiz. AMD ve Intel bir biri ardına hamleler yapıyor. Bu hamleler kah son kullanıcı tarafında oluyor kah sunucu tarafında oluyor. Örneğin AMD’den yeni Ryzen Threadripper üst seviye ve EPYC sunucu işlemciler, Intel tarafında yeni Core X işlemciler ve Skylake Purley tabanlı Xeon ailesi buna örnek. Şimdi Intel tarafında yeni bir hamle var.


     


    Düşük bütçeli


     


    Firma sunucu pazarına yönelik olarak yeni Atom işlemcilerini duyurdu. Aslında sunucu tarafında yıllardır Xeon ismini duymaktayız ancak artan rekabet şartlarında firma bütçe dostu işlemcilere de yer veriyor. Daha çok düşük güç tüketen bilgisayarlara yönelik olarak tanıdığımız Atom işlemciler bu planın bir ürünü.


     


    Intel Atom C3000 serisi işlemciler sunucu tarafında da enerji tasarrufu ve düşük yoğunluklu işlemlere odaklanıyor. Intel’in daha önce de sunuculara yönelik Atom işlemcileri vardı ancak uzun süredir güncellenmiyordu. Firma bu hamlesi ile fiyat-performans çizgisinde kendisini zorlayacak AMD EPYC serisinin önünü almaya çalışacak. Diğer taraftan ARM mimarisinin büyüyen varlığı karşısında da Atom ailesi etkili olmaya çalışacak.


     


    Kategori bazlı


     


    Intel Atom C3000 serisinde 15 adet işlemci mevcut. İşlemciler 3 kategoriye yönelik olarak hazırlanmış. Bunlar Sunucu ve Bulut Depolama kategorisi, Ağ ve İşletme Depolama kategorisi, Nesnelerin İnterneti kategorisi şeklinde sıralanıyor.


     


    Sunucu ve Bulut Depolama kategorisi için 5 farklı işlemci mevcut. 8, 12 ve 16 çekirdekli olan işlemciler 21-32W arasında enerji tüketiyor. Ayrıca 2400MHz 256GB’a kadar DDR4 desteği sunuyor.


     Sunuculara Intel Atom dokunuşu


    Ağ ve İşletme Depolama kategorisinde 6 işlemci var. 2, 4, 8, 12, 16 çekirdekli işlemciler 8.5W-31W arasında enerji harcıyor. Yine 2400MHz 256GB’a kadar DDR4 desteği sunuyor.


     


    Nesnelerin İnterneti kategorisinde ise 4 işlemci mevcut. 2, 4, 8, 12 çekirdekli işlemciler 9.5W-24W arasında TDP değerine sahip. Bu kategoride 2133MHz 256GB’a kadar DDR4 desteği bulunuyor.


     


    Ayrıca Bkz.Creative’den dünyanın ilk RGB destekli ses kartı

    Intel yeni serisi için QuickAssist teknolojisini de sunuyor. Teknoloji 20Gbps’e kadar şifreleme ve sıkıştırma imkanı sunuyor. QAT sadece Sunucu ve Bulut Depolama kategorisinde kullanılmıyor.


     


    Fiyat konusunda örneğin Ağ ve İşletme Depolama kategorisinde 16 çekirdekli Atom C3958 işlemcisi 449$. İki çekirdekli Atom C3338 işlemcisi ise 27$. Kategorilerde fiyatlandırmalar çok çeşitli.


     


    Yakın zamanda Gigabyte sunucu anakartı gibi Sunucu ve Bulut Depolama ürünlerinde Atom işlemcileri görebileceğiz. Diğer kategoriler için de yakın zamanda ilk ürünlerin gelmesi bekleniyor. 


     







  • Bunları laptoplara falan koysalar çok muhteşem olur be.

  • atom pişmanlıktır ama mırc sunucusu için yeterli olur sanırım.gerçekten performansını merak ettim.

  • FreeNAS Linux Dağıtımı ile kurulacak bir NAS cihazı için 10 numara Mini-ITX anakart düzeninin kalbinde yer alması bu tarz SOC lerin önemini bir kez daha arttırıyor.

  • Atom bitmemişmiydi ya

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nas ve firewall için güzel olabilir.
    pFsense Freenas güzel olur.

  • Bu birazda ARM sunuculara fiyat açısından hazırlık gibi.

  • Bu tip düşük güç tüketimli çok çekirdekli cılız işlemcilerde, ARM daha avantajlı görünüyor. İntel'in hareketleri boşa çaba gibimegeldi.

  • ARM tabanlı işlemciler sunucu pazarında daha çok etkin rol oynamaya başladı.

    Öyle olmasa x64 babası AMD bile ARM nin kapısını lisans almak için çalmazdı.

    Intel resmen elinde ne varsa pazara itiyor. Bunun sebepleri de Qualcomm (telefon tablet melez bilgisayarlar) Rockchip (düşük bütçeli melezler) ve Mediatek'in (TV pazarı, ayrıca telefon pazarında da Qualcomm dan ziyade Mediatek Atom'un önünü kapattı) ve Ryzen'in pazarda durdurulamayan yükselişi.

    Intel acilen diğer pazarlarda elini sıkılaştırmalı. Bu pazardan Intel'e eskisi kadar yüksek meblağ düşeceğini zannetmiyorum.

    Daha bilgisayar pazarında büyük bir patlama yaratacak işlemci üreteceğini sanmıyorum Sandy Bridge hamlesi sonrası.

  • şu işlemcinin adını duyunca bile midem ağrımaya başlıyor :D

  • Valla web hosting firmam olsa tovbe sokmam o atomlari firmaya. Atom islemcileri bir cok farkli noktada kullandim hatta telefonum tabletim bike atom islemcili. Ayni zamanda thin client denen yapilarda da atom kullandım her seferinde intel kalkti dedi ki bu islemcinin linux desteği yok, android kernel source vermeyecez vs. İşlemciler iyi de yazilim driverleri anlaminda hep sorun. Alirim arm pasa pasa olene kadar sıkıntısız kullanirim acaba driver sorunu olur mu düşünmeden.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DH Bayağıdır Atomda Sanırım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İntel atom işlemcileri scaleway da denedim cidden yavaş kalıyorlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.