Şimdi Ara

Su Ürünleri Mühendisliği Nasıl? Okumak Zor Mu? İş İmkanları (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
1
Favori
50.325
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Temel Mühendis


    quote:

    Orijinalden alıntı: TwiNChiL

    valla düşük die kötülemek kadar saçması yok sanki her yüksek puanlı yer kesin iş sahibi yapıyor

    %100 olmasa da belirleyicliği var bence puanların..



    "ODTÜ Fizik Öğretmenliği bölümü mezunu Nazım Öztunalı, 2009 Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) eğitim bilimleri dalında “Türkiye birincisi” olmasına karşın, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından fizik öğretmenliği için bu yıl kontenjan ayrılmaması nedeniyle açıkta kaldı. Bu duruma isyan eden Nazım Öztunalı, “Din kültürü öğretmeni dahi 452 tane alınıyorken bir tane fizik öğretmeni almamaları çok enteresan ” dedi."

    ODTÜ Fizik öğretmenliği puanıda baya bidüşükdür zaten normal bence :)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: bugsaka


    quote:

    Orijinalden alıntı: Temel Mühendis


    quote:

    Orijinalden alıntı: TwiNChiL

    valla düşük die kötülemek kadar saçması yok sanki her yüksek puanlı yer kesin iş sahibi yapıyor

    %100 olmasa da belirleyicliği var bence puanların..



    "ODTÜ Fizik Öğretmenliği bölümü mezunu Nazım Öztunalı, 2009 Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) eğitim bilimleri dalında “Türkiye birincisi” olmasına karşın, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından fizik öğretmenliği için bu yıl kontenjan ayrılmaması nedeniyle açıkta kaldı. Bu duruma isyan eden Nazım Öztunalı, “Din kültürü öğretmeni dahi 452 tane alınıyorken bir tane fizik öğretmeni almamaları çok enteresan ” dedi."

    ODTÜ Fizik öğretmenliği puanıda baya bidüşükdür zaten normal bence :)


    aynen kardeşim katılıyorum ama devlet orası atama yoksa yapabilecek bişey yok :)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TwiNChiL

    valla düşük die kötülemek kadar saçması yok sanki her yüksek puanlı yer kesin iş sahibi yapıyor


    Ben kötülemedim. Söyledim sadece.
  • bölümün iyisi kötüsü yoktur, dayının iyisi kötüsü vardır. ensen kalınsa kaldırım mühendisliği bile okusan yeterli.
  • Türkiye'de yanılmıyorsam en son Atatürk Üniversitesi'nin de katılımıyla 17 tane Su Ürünleri Fakültesi oldu. Aynı şekilde de bir o kadar da Su Ürünleri Teknikeri yetiştiren MYO var. 2 tane de Su Ürünleri Lisesi. Aşağı yukarı şu an elinde diploması olan 11000 Su Ürünleri Mühendisi var. Bunların yaklaşık 4000 civarı sektörde çalışıyor.
    Türkiye'de yaklaşık 750.000 ton/yıl balık üretiliyor. Bunun 200.000 tona yakını kültür balıkçılığı işletmelerinde üretiliyor. Bunun da yaklaşık 60.000 tonu içsularda kalanı da denizde yapılıyor. 50 ton/yıl kapasite üzerinde üretim yapan her işletme bir mühendis bulundurmak zorunda. Ziraat Mühendisleri Odası'nın son belirlediği rakamlara göre yeni mezun mühendisin maaşı 2000 TL olmak zorunda. Tabii ki pratikte böyle olmuyor. Ancak sektöre 2-3 yıl hizmet verip, istikrarlı çalışabilenler bu maaşı rahatlıkla alabiliyor. Su Ürünleri Mühendisliği mühendislik dalları arasında en zor olanlarından birisidir. Saha şartları ağırdır. Doğa ile sürekli mücadele halindesiniz. Denizi, suyu, doğayı sevmeyen birisinin bu mesleği yapması çok zordur. Peki bir Su Ürünleri Mühendisi nerelerde iş bulabilir:
    - Öncelikle maddi olanakları iyiyse kendi balık çiftliğini kurabilir. Karlı bir iştir.
    - İkinci olarak tabii ki akademik kariyer yapabilir.
    - Tabii ki kültür balıkçılığı yapan işletmelerde mühendis olarak çalışabilir. (Maaşlar başlangıç olarak 1000-2000 arası)
    - Mühendis olduğu için Danışmanlık, Proje, Plan Çizimi, Fizibilite Raporlaması işlerini yapabilir. Yılda 5 proje yapsa 20-25000 TL kazanabilir.
    - Yabancı dili iyise ve tecrübe kazanmışsa dünyanın bir çok yerinde çalışabilir.
    - Ağ yapım, Aşı, Ağ-kafes, Malzeme-mekanizasyon, tesislerinde çalışabilir.
    - Balık yemi üreten (çok büyük firmalar var mesela Abalıoğlu, Pınar vs) işletmelerde çalışabilir.
    - Su ürünleri işlemesi yapan (balık, kabuklu, yumuşakça vs) tesislerde çalışabilir (Maaşları iyidir).
    - Akvaryum balıkları üretimi yapabilir. Mevcut işletmelerde çalışabilir.
    - Yakın yol zabiti olarak gemilerde çalışabilir. Kısa zamanda 3. kaptanlığa yükselen arkadaşlarımız var.
    - CMASS, PADI gibi eğitimleri alarak, balık çiftliklerinde dalgıç olarak görev yapabilir.
    - Kendi dalış okulunu açabilir.
    - Büyük marketlerde su ürünleri reyon sorumlusu olabilir (2000 TL civarı maaşı var).
    - Tabii ki Tarım Bakanlığı ve İl Müdürlükleri, Çevre ve Orman Bakanlığı ve İl Müdürlükleri, DSİ, Araştırma Enstitüleri gibi devlet kurumlarında da Su Ürünleri Mühendisi kadrosuna girebilirler.

    Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Ancak bu bahsettiklerimin yerine gelebilmesi için okul döneminde kendinizi bu alanlarda uzmanlaştırmanız gerekiyor. Ders seçimlerinizi, staj döneminizi iyi belirlemelisiniz. Sektörde tecrübe kazanıp da işsiz kalan çok az insan var. Bu meslekte tecrübeli mühendis değerlidir. Dersler maalesef çok fazla karışık. Multidisipliner bir meslek dalı. Öğrencinin 4 yıllık süreçte seçimlerini doğru yapması gerekir.
    Mezun olduktan sonra da sahaya ilk çıktığınızda bazı problemlerle karşılaşıyorsunuz. Örneğin; gittiğiniz kültür balıkçılığı işletmesinde sizden daha tecrübeli konumda olanlar sizi ezmeye çalışabilir ve zorluk derecesi yüksek, angarya işleri yükleyebilirler. Bu nedenle ilk 6 ay ve 1 sene içinde istikrarlı ve sabırlı olmak gereklidir.
    Üniversitede çok yüksek puan alacağının garantisi olan arkadaşlar dışında, bence iş bulur muyum diye düşünerek üniversiteye girmeyin. Üniversite size iş bulmaz. Meslek kazandırır. Meslek sahibi olmak iş sahibi olmak değildir. Sahada rekabet çok fazla. İş bulabilmek için sizinle yarışanlardan farklı yönleriniz olmalı.

    Son söz olarak: Eğer bir gün mutlu olmak istiyorsan sarhoş ol. Bir yıl mutlu olmak istiyorsan evlen. Ömür boyu mutlu olmak istiyorsa sevdiğin işi yap.




  • Biyoloji, Çevre, Ziraat gibi bölümlerden bir farkı yok fırsat olarak.
    Ben su ürünleri mühendisiyim, fırsatları olduğu gibi çok büyük dezavantajları da var.
    KPSS'den 72 taban puanıyla atama aldı bu bölüm geçen yıl, biyoloji 85 ile artık siz hesaplayın.
    Memur olmak isteyen için ideal bölüm, benim son çarem memurluk, bazı ideallerim var yüksek lisans yapıp yurtdışı deneyeceğim.
    Özel sektör olarak çok imkanınız yok, hoş 1-2 mühendislik dışında hiçbir mühendisliğin Türkiye'de yaygınlığı ve avantajı yok çünkü Türkiye'de üretim ve ar-ge yok.

    Benim önerim başka çaresi olmayan gitsin benim gibi, ama kolay sanmasın bitirmesi çok zor bir bölümdür.
    Veterinerlik, mühendislik, biyoloji ve temel bilimler gibi alakasız alanlara hakim olmanız gerekli.
    Mühendislik mekaniği, mukavemet, akışkanlar mekaniği gibi dersler alıp üstüne farmakoloji gibi dersler alıp, onun da üstüne genetik ve ıslah gibi dersler alıyorsunuz, hiç kolay değil söyleyim.

    Beni ailem ya çalışacan ya da okuyacan diye diretince ilk senemde 2005'te girdim, hiç alakam olmadığı halde okudum bitirdim, Türkiye gerçekleri işte yapacak başka bir şey yoktu.




  • arkadaşım ben su ürn. müh.yim sana hiç tavsiye etmiyorum bu bölümü çünkü 11000 mezun var çoğu farklı alanlarda asgari ücretle çalışıo...kpss ye 2500 mezun girdi ama devlet 30kişi filan alıo ve atama puanı öyle 72 filan deil,yurtdışı iş imkanın çok zor...ben iş ilanı ararken gördüm bu sayfayı ve ben yandım siz yanmayın...tavsiye ettiiğim bölümler:ziraat,öğretmenlik,herhangibir sağlık dalı,polislik ve tabi olursa tıp :)

    şimdi 17 tane su ürn. fakültesi war ve heryıl 1500civarı mezun çıkacak ama iş yok
  • Arkadaslar ben 2 sinifta biraktim zararin neresinden donsem kardir dedim istanbul universitesindeydim
    Kimseye aldanmayin gerekirse 5 sene hazirlanin gitmeyin o bolume ne akademik olarak bi geleceginiz olur ne ozel sektorde biseler yapabilirsiniz hayatinizda gorebileceginiz en vasat ogrenci topluluguyla derslere girersiniz benim zamanimda zamanimda derken 2 yil once okuyan insanlar avaraj 23 yasindaydi o kadar caresiz olanlarin girdigi bir bolum ben 17 yasindayken ilk tercihimde girip hayatimi kararttim su an mezun olan insanlarla halen gorusuyorum birisi is var sigorta yok para yok diyo digeri hic is yok diyo
    yok vasatsaniz kendinizle ilgili hic bi umidiniz yoksa gidin arkadaslariniza katilin yok ben piril piril daha gencim hayallerim var derseniz uzak durun gidin bolumu kurup obunu acmayanlarin birde yuzune tukurun
    Bu bolumun bir odasi bile yoktur yuz karasidir utanc vesilesidir surekli asagilanirsiniz hazirlikta bile sapsal bi haraket yapanlara sen su urunlerimi okuyosun diye alayli konusulur kiz arkadasiniz kuzeniniz sokaktaki adam bile dalga gecer
    Size size derken ilk tercihinde burayi yazmayi dusunup aa denizi dogayi seviyorum ailem balik kulturunden geliyo diye masum dusuncelerle yazicaksaniz yalvaririm tekrar deneyin !!! Ben hayatimin en buhranli donemlerini o fakulteyi okurken yasadim 2 sene ozurlu insan gibi hiseettim psikolojim kendime guvenim asindi
    Hic alakam olmadigi halde buraya sirf gencleri uyarabilmek icin girip uye oldum
    su an nerdemiyim cok ama cok daha iyi biryerde hayalerimin pesindeyim ,,,




  • Arkadaşlar lütfen mesajımı dikkate alın. Su ürünleri 2. sınıfa geçtim. Ama bırakmayı düşünüyorum. ( 2011 Tercih sonuçlarını bekliyorum) edit: Bilgisayar programcılığını kazandım ama gitmedim. Su ürünlerine kaldık anasını babasını satam. Mecbur bitecek aga.. Sonra ve elini aöf, dgs, kpss 3001 falan..

    Bir senede beni depresyona sokan bölüm. Size yemin edebilirim tam 16 kilo kaybettim. Hayatımın hatası nedir diye soracak olursanız su ürünleri okumak derim. Bu bölümün kendini geliştirmekle alakası yok. Teknik gezilere gittiğimiz tesisler. barajlar rezillik. Telefon çekmez. Şartları berbat... 3 bin 5 bin TL maaş muhabbetide yalan yok öyle birşey. Mühendis asgari ücret alıyor ya.

    Mantık hatalarına bakın hocalar su ürünlerinden çok iyi kazanılıyor diyorlar. Peki o hocalar neden öğretim görevlisi oluyor da gidip çalışmıyor barajlarda tesislerde

    Dersler çok çok zor. Hele bölüm derslerini geçmeniz için bir yerlerinizi yırtmanız lazım. Balıkların tüm herşeyini bilmek zorundasınız. Kan dolaşım sisteminin 16 tane görev yapan elemanlarının latincesi post kardinal venalar falan offf ki ne of. sıkıcı mı sıkıcı dersler. ilgi alanınız değilse çekilmez. çooooooooooook zor. abartmıyorum. çalışmaktan bıktım ya yok böyle bir bölüm. latinceyi sökeceksiniz. ama hiç bir işinize yaramayacaktır. hemen unutuluyor. boş muhabbettir bu bölüm.



    - barajlar tesisler yerleşim yerlerinden çok uzak. telefon çekmez. net çekmez. eve gidip gelemezsiniz. kafayı yersiniz.
    - kızlara göre değildir. ciddiyim ameleliktir ağır şeyleri yapamazsınız.
    - barajda ki çiftlikte mühendis suya düşüp ana avrat işine sövdüğüne şahidim.
    vs.vs.vs vaktim yok eklemeleri daha sonra yapacağım ama bakın sakın sakın okumayın. ya şöyle ya böyle iyi olur ilerde falan demeyin. okumayın okursanız hayatınızın hatasını yaparsınız. Görmüş geçirmiş bir arkadaş tavsiyesi..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Can-KsK35 -- 17 Eylül 2011; 1:06:23 >




  • Mesajım bulunsun bir ara okuyacağım hepsini.
  • Bende bu sene ege uni su urunleri fakultesi yetistiricilik opsiyonu mezunuyum
    Askere gitmeden is cok zor ya asari ucret ile baslaniyor ama dersler cidden zor
  • İşte sınıfımdan bir görüntü. Bugün çektim. Dersler böyle balıklarla iç içe
     Su Ürünleri Mühendisliği Nasıl? Okumak Zor Mu? İş İmkanları
  • fotoğrafı bi görsek patlamış sanırım :))
  • Herkese selam arkadaslar,

    nette dolanirken denk geldi forum bende yazilanlara cevap vermeden gecmek istemedim.Yukarida dogru ve yanlis bilgiler oldugunu farkettim belkide ufaktan bir kucumseme oldugunu.

    Sizi guncel bilgiler ile bilgilendireyim.Ege Universitesi 2011 Yili Su Urunleri Fakultesi mezunuyum.Amerikadan geleni 2-3ay oldu .Size sektorumuz hakkinda bilgi vermeyim sicak sicak.Evet su urunleri sektorunde avcilik yetistiricilik isleme teknolojisi cok ciddi rakamlar donmektedir ve calisanlarda ulkemiz haric gordugum kadariyla ciddi rakamlar kazanmaktadir.Suan isimleri onemli olmayan yurtdisindaki isleme tesislerinde calistim .Ufak bir ornek vereyim 8-9aylik surecte 1 tesis sadece avciliktan gelen urunler dogrultusunda 1 milyar 400 milyon dolar kar bekliyolardi .Benim paycheckim aylik 4 bin kusur dolardi.Yurtdisindan ufak bir ornek verdim bunu yapan binlerce insan ve italat ihracat seklinde calisan yuzlerce buyuklu kucuklu tesis bulunmakta.Gelelim ulkemizdeki tesislere.Burada da firmalar guzel rakamlar kazanmakta fakat calisanina bukadar ciddi rakamlar vermemektedirler.Nasil olsa cok mezun var ucuza calisan! mantigi ile yaklastiklari icin mezunlarimizda 500-600 tl ye calismayi kabullendikleri icin ekmek aslanin agzinda olayi vs vs.Sektore,bolume sahip cikan insanlar aramizda yok denecek kadar az diyebilirim.Sektor zor kazanci iyi yurtdisi icin.Tabi ulkemizde bazi firmalarida es gecmek istemiyorum calisanlarina deger veren hakkinida odeyen yerlerde bulunmaktadir.

    Yukarida guzel yere deginilmis.Ingilizce sart oglu sarttir.yine bir ornek vereyim Norvecte aquakultur uzerine bir ilan denk geldi tesislerine mudur aramaktadirlar ve 5 bin euro maas verilmektedir.sizde arama saylarindan bu ilani kontrol edebilir bulabilirsiniz.yetistiricilik hic ilgimi cekmedigi icin ilgilenmedim.

    kisacasi sektor inanilmaz buyuk.ama ogrencilik suresinde yapilmasi gereken cok sey var diyebilirim.

    herkese calisma hayatinda basarilar dilerim..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alikemal11 -- 8 Aralık 2011; 15:18:27 >




  • Aylardir is bulamadim napacam bilmiorm
  • kardes hangı okul mezunusun? sınıfta kaldın mı hiç?
  • ben 4. sınıf öğrencisiyim su ürünlerinde, iş imkanı olarak diğer bölümlerden çok farklı değiliz yani iş yok fakat şunu da belirtmek gerekir olay kişinin kendisinde başlıyor iş konusunda.. kendini geliştiren ve yabancı dili olanlar birçok bölümde olduğu gibi burada da açıkta kalmaz. dersler zor, abartmıyorum günlerce çalışıp 25-30 alacağınız dersler mevcut, bu notu tüm sınıfın aldığını gördüğünüzde derslerin gerçekten zor olduğunu göreceksiniz. ben başka çarem olmadığından başladım ama şu an mutluyum. zaten kendi sektörümde çalışmayı düşünmedim hiç, bu bölümden alacağım 4 yıllık diploması ve mühendis ünvanı benim için yeterli.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Can-KsK35

    Arkadaşlar lütfen mesajımı dikkate alın. Su ürünleri 2. sınıfa geçtim. Ama bırakmayı düşünüyorum. ( 2011 Tercih sonuçlarını bekliyorum) edit: Bilgisayar programcılığını kazandım ama gitmedim. Su ürünlerine kaldık anasını babasını satam. Mecbur bitecek aga.. Sonra ve elini aöf, dgs, kpss 3001 falan..

    Bir senede beni depresyona sokan bölüm. Size yemin edebilirim tam 16 kilo kaybettim. Hayatımın hatası nedir diye soracak olursanız su ürünleri okumak derim. Bu bölümün kendini geliştirmekle alakası yok. Teknik gezilere gittiğimiz tesisler. barajlar rezillik. Telefon çekmez. Şartları berbat... 3 bin 5 bin TL maaş muhabbetide yalan yok öyle birşey. Mühendis asgari ücret alıyor ya.

    Mantık hatalarına bakın hocalar su ürünlerinden çok iyi kazanılıyor diyorlar. Peki o hocalar neden öğretim görevlisi oluyor da gidip çalışmıyor barajlarda tesislerde

    Dersler çok çok zor. Hele bölüm derslerini geçmeniz için bir yerlerinizi yırtmanız lazım. Balıkların tüm herşeyini bilmek zorundasınız. Kan dolaşım sisteminin 16 tane görev yapan elemanlarının latincesi post kardinal venalar falan offf ki ne of. sıkıcı mı sıkıcı dersler. ilgi alanınız değilse çekilmez. çooooooooooook zor. abartmıyorum. çalışmaktan bıktım ya yok böyle bir bölüm. latinceyi sökeceksiniz. ama hiç bir işinize yaramayacaktır. hemen unutuluyor. boş muhabbettir bu bölüm.



    - barajlar tesisler yerleşim yerlerinden çok uzak. telefon çekmez. net çekmez. eve gidip gelemezsiniz. kafayı yersiniz.
    - kızlara göre değildir. ciddiyim ameleliktir ağır şeyleri yapamazsınız.
    - barajda ki çiftlikte mühendis suya düşüp ana avrat işine sövdüğüne şahidim.
    vs.vs.vs vaktim yok eklemeleri daha sonra yapacağım ama bakın sakın sakın okumayın. ya şöyle ya böyle iyi olur ilerde falan demeyin. okumayın okursanız hayatınızın hatasını yaparsınız. Görmüş geçirmiş bir arkadaş tavsiyesi..

    Kardeşim Allah yardımcın olsun.

    Bu arada yazılarını okurken yerlere yattım gülmekten.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hacıkafir

    Su ürünleri mühendisliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Duyduğuma göre okuması çok zormuş.İş imkanları nasıl? Üniversiteden üniversiteye göre mezun olmak çok fark yaratır mı?

    Sen yazdın mı bu bölümü ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BLADEEEE

    ben 4. sınıf öğrencisiyim su ürünlerinde, iş imkanı olarak diğer bölümlerden çok farklı değiliz yani iş yok fakat şunu da belirtmek gerekir olay kişinin kendisinde başlıyor iş konusunda.. kendini geliştiren ve yabancı dili olanlar birçok bölümde olduğu gibi burada da açıkta kalmaz. dersler zor, abartmıyorum günlerce çalışıp 25-30 alacağınız dersler mevcut, bu notu tüm sınıfın aldığını gördüğünüzde derslerin gerçekten zor olduğunu göreceksiniz. ben başka çarem olmadığından başladım ama şu an mutluyum. zaten kendi sektörümde çalışmayı düşünmedim hiç, bu bölümden alacağım 4 yıllık diploması ve mühendis ünvanı benim için yeterli.

    Okutulan dersleri hoşuma gitti.




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.