Şimdi Ara

Store Uygulamaları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
82
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    1) Herhangi indirdiğimiz/indireceğimiz bir uygulama neden konum bilgileri, telefon kamerası ya da fotoğraf/video arşivini kullanmak istiyor? Bu düpedüz bilgilerimizi, ellerimizle teslim etmek demek değil midir?

    1.1) Mesela, kişi eşiyle fotoğraf çekilecek ama bir uygulama daha sonra gelecek, adamın/bayanın fotoğrafını rahatlıkla görebilecek demek değil midir?

    1.2) Ya da bir devlet büyüğünün özel bir verisi telefonunda olacak ve mağazadan indirdiği herhangi bir uygulama dolayısıyla bu verilerini açık etmiş olacak. Belki devlet sırrı taşıyordu bu kişi.

    Yorumları/görüşleri alabilir miyim?


    2) Android telefonlar dışında Windows, iPhone gibi işletim sistemi olan telefonlar da bu şekilde herhangi bir uygulama için kişisel bilgileri kullanmak istiyor mu?



  • İlk olarak o 3 izin çokta sakıncalı bir izin değilki zaten. Mesela kafadan Whatsapp o 3 izinden daha fazlasını istiyor. Konum bilgisi yolliyacağın zaman telefondan izni olması gerekki onu yollasın. Mesela diyelimki kamerayı uygulama üzerinden açıp çekmek istiyorsunuz ozamanda uygulamanın Telefon Kamerası iznine erişmesi lazım. Ben sizin demek istediğinizi anladım fişlenmek istemiyorsunuz ama zaten ortalama bir kullanıcının kullandığı uygulamalar çok ciddi büyük şirketlere bağlı. Whatsapp Inc, Facebook Inc.. gibi yani. Onların sizi fişleme ihtimali milyarda 1 dir.

    1.2) Devlet kişilerinin devlet sırlarını zaten akıllı telefonlarında saklama izni ve onları alma izinleri zaten yok. Onlara verilen cihazlar daha farklı. Mesela diyelimki Türkiye Cumhuriyeti başbakanı bir iPhone 6 kullanıyor. Bu telefon herkesin kullandığı ile aynı değil, bazı düzenlemeler ve gizlilik konusunda daha katı davranılarak editlenerek veriliyor Apple tarafından.

    2) Apple için olanı cevaplıyayım. Apple Store kendi mağazasında bulunan uygulamaları bizzat kendi denetliyor. Yani herhangi bir robota verilmediği için bu görev genellikle o mağazadaki uygulamalar güvenli oluyor. Sen bir uygulama indirirken izinleri otomatik olarak vermiş oluyorsun eğer o uygulama senin telefonundaki bilgileri hortumlamaya kalkışırsa bunu telefon kendi engelliyor diye biliyorum. Apple bluetooth ile dosya alışverişine dahi izin vermiyor, hortumlama işi çok zor




  • 1) Kardeşim telefon settings kısmında konum bilgileri kapalı ancak uygulama yüklenirken konum bilgilerine erişilsin mi diye soruyor. Sen buna evet deyip kabul edersen, o uygulama artık telefon ayarlarını dikkate alır mı dersin? Bunu detaylı olarak araştıracağım ancak şu an için almaz diye düşünüyorum.

    2) Bunun yanında sen bir de uygulama üzerinde birşeyler karıştırıyorken ya da söylediğin gibi mesela bir yerde o indirmiş olduğun uygulamayla bir fotoğraf çekecekken, senin verilerin adamların depolarında birikmez mi? Telefon kamera iznini şu an için tam analiz edemiyorum ancak, şöyle bir yorum yapabilirim; eğer sen telefonunun kendi kamera uygulamasının erişimine izni kapatırsan, bu sefer de kendi fotoğraflarını dahi çekemez hale gelmez misin? Kime ne abi benim fotoğraflarımdan, özelimden?

    2.1) Kişisel bilgilerin çok çok değerli olduğunu düşünmekteyim. Mesela şu an için bir küçük kardeşimiz, yanlış bir davranış yapmış olabilir, bunların görüntüsünü/videosunu ise telefonunda saklıyor olabilir ve ilerde bu küçük kardeşimizin başına çok büyük dertler açılabilir. Mesela, bu küçük kardeşimizin ileride devlet büyüklerinden birisi olduğunu varsayın ve o eski yanlış yapıp da kaptırdığı verilerle kendisine şantaj yapıldığını düşünün. Bazı kimseler için böyle şeyler olabilir diye düşünüyorum ve bu kişileri o bilgi depolayanlar yönetebilir duruma gelebilirler diye düşünüyorum. İhtimal milyarda bir de olsa, herhangi bir vatandaşın bile verileri değerlidir. Adam bir anda bir şey icat eder mesela ancak belirtmiş olduğum gibi bu kişi yanlış bir şeyleri telefonunda saklamıştır ve bu kişi popularite kazandığından verilerine ulaşılmak istenmiştir ve yine bir baskı/şantaj yöntemiyle, yaptıkları/buluşları elinden alınabilir. Anlatabiliyor muyum?

    3) Bu gibi durumlarda, kesin olarak konuşamasam da, toplanan bilgilerin (özellikle elektronik cihazlarda yurt dışına bağlı olduğumuzdan) yurt dışı istihbarat birimlerinde kullanıldığını, belki bize bu uygulamaları verenlerce kasti olarak düzenlendiğini, yine bu birimlerce bilgilerimizin toplanıp istihbarat birimlerine ya da başka şirketlere (mesela e-mail adreslerimiz ve durmadan gelen reklam mailleri) satıldığını düşünmekteyim.

    Apple kısmı ve 1.2 öncülündeki yorumlar ve diğer yorumlar için teşekkürler.


    Edit: 1. öncül için deneme yaptığımda; ayarlardan konum bilgisini kapattığımda, uygulama konuma söylediğin gibi erişemiyor.
    2, 2.1, 3 güncel



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-A6F9E477B -- 2 Mayıs 2016; 18:16:10 >




  • konu güncel.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.