Şimdi Ara

Starlink Beta Kayıtları Başladı, Talebimizi Göstermek İçin Kaydolun

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
234
Cevap
8
Favori
17.144
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
420 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bildiğiniz gibi Elon Musk'un projesi Starlink dünyaya ucuz ve hızlı internet sağlayacak. Şu anda bilinenlere göre 1 gbit hizmetin aylık bedeli 80 doların altında olacak, ping süreleri ise 20ms civarı olacak. 


    Bu sene, açık beta da başlayacak. Bunun için kayıtlar alınmaya başlandı. Aşağıdaki siteye posta kodunuzu, ülkemizi ve mailinizi girerseniz listeye alınıyorsunuz ve eğer Türkiye'ye kullanıma açılırsa bilgilendirileceksiniz. Ben kaydoldum ve birkaç gündür herhangi bir reklam, promosyon vb. almadım. Spam yok.


    Belki ülkemizdeki talebi bu şekilde bildirirsek kan emici İSS'lerimizden kurtulabiliriz.


    https://www.starlink.com


    Şu videodan da bilgi alabilirsiniz: 







  • En sevdiğim fantezilerin bilgisini alabilirler sıkıntı değil belki ofislerinden de ruh ikizimi bulurum

    Ya da google'da survivor son bölüm diye aratanların bilgilerini ele geçirip ülkemiz hakkında top secret sosyolojik bilgileri de ele geçirebilirler

    Bence baya işlerine yarar

    Büyük oyunu gördüğümüze göre yerli ve milli, her an fişlenip kapına polis dayanma ihtimalinin olduğu ilkel internetimizi kullanmaya devam edebiliriz

    Büyük resim ve yağlı boya ile...
    Bölgeye göre fiyatlandırma yapacağını zannetmiyorum. Ki ABD'de bile 1Gbps burst interneti 30$ bandında satacak. Kur hesabı yapıldığında 200₺ yapıyor. Spacex'in ülkemizde faaliyeti bulunmadığı için vergilendirme uygulanamaz. ABD fiyatıyla bile alsak 1Gbps 200₺ ediyor.

    Bölgeye özel fiyatlandırmadan ziyade bölgeye özel önceliklendirme yapısına gidilebilir. 1Gbps'yi 15$'a da satar 30$ veya 50$'a da. 50$'lık aldığınızda akşam yoğun saatlerde 1Gbps hızı tam alabiliyorken 15$'lık aldığınızda akşam yoğunluğa göre hız düşmesi yaşanıp hız 200-300Mbps seviyelerine inebilir. Bölgesel fiyatlandırma yerine bu tarz bir sisteme gideceklerini düşünüyorum.

    Ping olarak, 20ms başlangıç pingi. İlk versiyon uydular 1200KM'de yer alıyor. Bağlı olduğunuz uydunun dikey açıda olduğunu düşünürsek sadece bağlantının gidip gelme süresi 8ms yapıyor. İstemci yanıt süresi, bu yoğun trafikte paketlerin işlenmesi ve tabii ki uydunun uzaklığı önemli bir etken. Benim düşüncem, 2021 başlarında 12-16ms arası olacağı yönünde.

    Ping hesabına gelirsek, ışık hızına göre 1ms sürede ~300KM yol katedilebilir. Bu hesaba göre uyduya bağlantı süresi dikey pozisyonda 4ms. Hava koşulu, uydunun dikey pozisyonda olmaması vb. sebeplerden bunu 8ms kabul edelim. İstanbul>Frankfurt arası kuş uçuşu mesafe 1800KM. Uydu diziliminden bunu 2000KM varsayalım. Yaklaşık 7ms. Geçilen uydular ve ek gecikme ile 10ms civarı olur bu süre. Frankfurt'ta da uydudan karaya bağlantı olacak, aynı süre yani 8ms varsayalım. İstanbul>Frankfurt arası starlink uyduları ile iyi koşullarda 26ms olacak demek bu.

    Mesafe arttıkça fibere göre pingler daha da düşüyor. Örneğin Amazon'un İrlanda'da kurulu sunucuları için kuş uçuşu mesafe 3000KM oluyor, varsayımla 3500KM, yani 12ms. Eklemeler ile 16ms yapalım. İstanbul>Dublin arası 32ms'e iniyor ki günümüz fiberleri ile minimum 50ms olabilir.

    Fiber bağlantıya göre en büyük avantajı yer koşullarından etkilenmemesi ve lazerlink ile ışığın doğrusal iletimi. Karasal fiber kablolarda ışık kırılarak gider. Bu da 1ms 200KM mesafe demek. Ve her ~100KM'de bir repeater'a ihtiyaç duyar. Bu da eski teknolojilerde 1ms, güncel teknolojilerde 0,5ms ek gecikme yaratır.
    Yazmayayım yazmayayım dedim ama sonunda dayanamayıp yazdım :)

    Proje güzel, mantık güzel ama tek soru işareti işletmecinin ticari yani kar/zarar hesabı yapan bir firma olması.
    İnternetle tanışmam neredeyse 25 yıl önce oldu ama bu tarz bir sistem bence internetin mantığına aykırı.

    İnternet --->Netlerin yani ağların birleşimi olarak ortaya çıkmış bir sistem, Starlink daha çok İntranet (İç ağların birleşimi) tarzında bir sistem olabilir, sonuçta sahibi ticari bir işletme sahibi olan Musk.İstediği anda istediği veriyi görebilir, istediği siteye istediği şekilde yönlendirme ve müdahalede bulunabilir, hakkınızdaki her bilgiyi istediği kişiye istediği fiyattan satabilir, verebilir, bağışlayabilir vs.

    Bu durumdan daha önce bahsetmiştim aslında.Bu gidişle her topluluk kendi INTRANET'ini kuracak diye ama bence böyle olmamalı, havadan aldığımız oksijen gibi aktardığımız veriler de ücretsiz ve anonim ! olmalı.

    Bu sistem IANA, ICANN, IETF, IEEE yada INTERNIC tarafından tamamıyla kar amacı gütmeden oluşturulsaydı belki olabilir derdim.

    Ben böyle bir sistemi kullanacak olsaydım para vermek yerine bana ne kadar para vereceksiniz diye sorardım....
    KVKK göre kişisel verilerin paylaşımı yasaktır ama sen gidip Feysbuka, instaya, twittera kendi rızan ve bilgin dahilinde kişisel bilgi giriş yapıp sonunçta uygulamayı ücretsiz kullanıyorsun.Starlink'te de aynı mantık var.Bütün kişisel verilerini ver ve dahası üstüne bir de para ver...

    Musk senin bütün bilgilerini, trafiğini, cookilerini vs. kullansın, paylaşsın ama sen 1 Gbit internet kullanıyorum diye ortalıkta gez dolaş.

    Siz bilirsiniz ...Benden söylemesi... :)

    EDiT: Typo
  • Tam olarak beta demek ne kadar doğru bilemiyorum, mail adresi kaydetmenin faydası olabilir ama. Belirttiğiniz gibi ülke de talep olduğunu gösterebilir.
    Konuyu bence öne çıkarmalıyız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NT2L -- 24 Haziran 2020; 23:24:1 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NT2L

    Tam olarak beta demek ne kadar doğru bilemiyorum, mail adresi kaydetmenin faydası olabilir ama. Belirttiğiniz gibi ülke de talep olduğunu gösterebilir.
    Konuyu bence öne çıkarmalıyız.
    Public beta olarak açılacağını açıkladı Elon Musk. Bu listeye kaydolarak beta eğer bölgenizde açılırsa bilgilendiriliyorsunuz. Bu bakımdan bu listedekilere öncelik tanınabilir.
  • Bu konuyu öne çıkamamız gerkemekteeir

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Buradan kaç kişi aylık 400-500TL ücret verecek buna? 5-10TL fark yüzünden Türknet ten başka servislere kaçıyoruz :)
  • 80 doları nasıl versin bu halk insafsız mask, seni imana davet ediyoruz şunu 80tl yap işimiz görülsün ayağımız alışsın. :D
  • Birde bunun üstüne vergiler biner 120 dolar olur buda aylık en az 800 yapar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Huseyiny2099 H kullanıcısına yanıt
    Çok haklısınız hocam.
  • mehmet_alp M kullanıcısına yanıt
    bölgeye göre fiyatlandırma yapılırsa 100 200 tl bandına çekebilrlerse 1gbiti ben alırım 100tlye 24mbps satan issler utansın
  • quote:

    Orijinalden alıntı: richardfeymanınsaçı

    bölgeye göre fiyatlandırma yapılırsa 100 200 tl bandına çekebilrlerse 1gbiti ben alırım 100tlye 24mbps satan issler utansın
    O fiyata herkes alır. Apartman alır site alır şahıs alır.
  • Bölgesel fiyatlama olacaktır. 80 Dolar, adamların 80 birim parası. Ayrıca Starlink'e Türkiye'de izin verilir mi, kullandırılsa bile %50-100 arası vergi bindirilir mi gibi konuları da değerlendirmek lazım.
  • Başvurumuzu yaptık, gelirse çok iyi olucak, türk telekom tekelinden kurtulmuş oluruz.

    Starlink Beta Kayıtları Başladı, Talebimizi Göstermek İçin Kaydolun



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gencbeyiin -- 25 Haziran 2020; 13:10:54 >
  • Bunun için çatıya falan cihaz koymak gerekecek mi?
    Apartmanlar ve müstakil evlerde oturanlar için bir sıkıntı yok ama toplu konutlarda oturanlar için sıkıntı olacak çatıya bir cihaz koymak.

    Bence bu iş biraz daha kurumsal sirketler için. Aylık ciddi iss giderleri olan hoteller, sirketler falan hep buna geçecek.
    Ya da düşük gelir düzeyi bizim gibi ülkeler için düşük hızlı uygun fiyatlı paketler sunmaları lazım. 50 mbps 8 usd gibi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • mcrew kullanıcısına yanıt
    Bir anten gerekecektir muhtemelen.
  • Insallah tr de bir ofis acmazlar.
    Ofis işin içine girerse otomatik olarak yüzde 18 KDV yüzde 7.5 oiv girer işin içine.

    Kurulum işini bence uber in TR de yaptığı gibi taşeron şirketlere bıraksınlar. Onlar halletsin.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mcrew

    Bunun için çatıya falan cihaz koymak gerekecek mi?
    Apartmanlar ve müstakil evlerde oturanlar için bir sıkıntı yok ama toplu konutlarda oturanlar için sıkıntı olacak çatıya bir cihaz koymak.

    Bence bu iş biraz daha kurumsal sirketler için. Aylık ciddi iss giderleri olan hoteller, sirketler falan hep buna geçecek.
    Ya da düşük gelir düzeyi bizim gibi ülkeler için düşük hızlı uygun fiyatlı paketler sunmaları lazım. 50 mbps 8 usd gibi.
    Çok büyük kurumsal şirketler şimdiden uydu bağlantıları satın alıyordur. Bildiğiniz gibi bu seneden itibaren lazer link uyduları çalışacak ve bu olduğunda kıtalararası fiberle eşdeğer direkt bağlantı imkanı olacak. Uluslararası şirketlerde, stock exchangelerde ve diğer her milisaniyenin önemli olduğu alanlarda bizim bildiğimiz internet hizmeti olarak değil de merkezler arası Metro Ethernet gibi bağlantı olarak satın alınıyor.

    Daha düşük hızlı paketler veya bölgesel fiyatlandırma ise bayağı muhtemel. Çünkü bu uydu bazlı sistemin tek sürekli maliyeti spektrum lisansları ve yer bağlantıları, ki bunlar yerdeki bağlantıların sorunlarının giderilmesi, yenilenmesi, kopuklukların tamir edilmesi vb. yer bazlı İSS giderlerine kıyasla çok çok az kalıyor. Yani kullanıcı başına sabit maliyet yok denecek kadar az. Bu yüzden her kullanıcı daha çok kâr anlamına geliyor. Sonuçta bu proje Musk'un Mars programına kaynak sağlayacak.
  • Kullanmayacaklar da kaydolsun ilerde ucuzlayinca kullanırlar. (bir umut açılırsa tabi)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bukullanıcıadıuygunmu -- 25 Haziran 2020; 16:10:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Destek verelim arkadaşlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ülkemizde o fiyat o aralıkta mümkün değil kalmaz. Vergi şov olur. Diğerleri ne yapar sonra. Kotayı bile kaldırmaya acizler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kasapovski -- 25 Haziran 2020; 16:55:26 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • up
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.